majonez - 14247 przepisów (strona:357/950)

JAJKA FASZEROWANE Z PAPRYCZKĄ JALAPENO 111

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 4 j ajka, 3 łyżki papryczki jalapeno ze słoika, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka oliwy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cuki er. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka.  Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę z rozdrobnionymi żółtkami, zieleniną, oliwą i majonezem

JejKuchnia
FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-OGÓRKOWYM 134

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 da g fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około(...)minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki. Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem

JejKuchnia
SAŁATKA BURACZANA 110

ILOŚĆ PORCJI: 8-10 Składniki: warzywa pozost ałe z gotowania barszczu: seler, 4 małe marchewki, 2 małe pietruszki, około 80 dag buraków, 7 małych ziemniaków, 4 jajka, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, ziemniaki w mundurkach z dodatkiem soli. Wszystkie warzywa oraz jajka kroję w kostkę. Całość doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, mieszam z majonezem

JejKuchnia
SZYBKA SAŁATKA Z BURAKÓW 161

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 4 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 2 wi ększe ugotowane buraki, 5 średnich ogórków konserwowych, kilka pieczarek - podsmażonych lub sparzonych wrzątkiem, 2 jajka, majonez, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo. Pieczarki sparzam przez 5 minut wrzątkiem, następnie hartuję zimną wodą. Wszystkie warzywa i jajka kroję w kostkę. Mieszam z majonezem, doprawiam do smaku solą

JejKuchnia
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM, PAPRYKĄ I SEREM ŻÓŁTYM 117

ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: puszk a tuńczyka (u mnie w oleju), mała papryka czerwona, łyżka posiekanej natki pietruszki, 6 jajek, 10 dag tartego sera żółtego, pieprz, sól, majonez. Przygotowanie: Tuńczyka osączam na sicie. Jajka gotuję na twardo, kroję w większą kostkę. Paprykę drobno siekam. Wszystkie składniki przekładam do miski, łączę z majonezem, doprawiam solą i pieprzem

JejKuchnia
SZYBKA SAŁATKA Z SEREM ŻÓŁTYM 169

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki: około 25 dag sera żółtego, średnia papryka czerwona, 4 jajka ugotowane na twardo, puszka kukurydzy, majonez, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Ser żółty kroję w kostkę średniej wielkości kostkę. Kukurydzę osączam z zalewy. Paprykę i jajka siekam dość drobno. Wszystkie składniki łączę z majonezem

JejKuchnia
Zapiekany ryż z kurczakiem. 122

kurczaka(około 500g) przyprawa gyros 2 łyżki masła klarowanego oliwa z oliwek cebula szalotka kilka pomidorków koktajlowych  kilka plastrów boczku wędzonego ser parmezan i salami(wg.uznania) 1 łyżka majonezu 1 łyżka ketchupu  1 łyżka śmietany słodkiej 18% WYKONANIE: pierś kroimy na cienkie paseczki, spryskujemy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawą gyros, zostawiamy na dwie godz.(ja na całą(...)zrumienienia, następnie mieszamy z ugotowanym ryżem, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty parmezan, mieszamy, połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego, boczek kroimy w cienkie paski, rozkładamy na ryżu, z majonezu, ketchupu i śmietany robimy sos, smarujemy ryż w naczyniu, rozkładamy zeszkloną na maśle cebulę i pomidorki koktajlowe, posypujemy serem, rozkładamy drugą część ryżu z kurczakiem, smarujemy sosem. posypujemy serem, pieczemy

Kuchnia Beaty
Babka majonezowa 121

Składniki: 5 jaj 3/4 szklanki mąki pszennej 34 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 cytryny 4 czubate łyżki majonezu Wykonanie: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodawać porcjami cukier, cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku wciąż miksując do połączenia się składników, dodawać majonez

kgwjanczewo
Jajka z serkiem łososiowym, goudą wasabi i wędzonym halibutem 129

goudą wasabi to ciekawe, zaskakujące połączenie. Składniki: 5 jaj ugotowanych na twardo 150 gram serka łososiowego 50 gram sera gouda z dodatkiem wasabi szczypta soli i pieprzu 1 łyżka majonezu 100 gram wędzonego halibuta rukola do dekoracji Jajka kroimy na pół i wyciągamy żółtka. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka, serek, majonez, przyprawy i starty ser ugniatamy widelcem

Mango Papaja
Surówka z pora, marchewki i jabłka 232

wybrałam na towarzyszy rzeczonego pora. Wyszło bardzo smacznie i pewnie niedługo zrobię ją ponownie, tym razem kupując pora dedykowanego tej oto suróweczce;) 1 por 2-3 marchewki 1 jabłko majonez śmietana sól, pieprz, odrobina cukru Oczyszczony por pokroić na półplasterki (można przelać wrzątkiem na sicie). Marchewki i jabłko zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystko wymieszać razem z majonezem

Smaki Na Talerzu
Sałatka z tuńczykiem i papryką 224

Składniki - 2 puszki tuńczyka w oleju                       ( ok. 400 g razem ) - 500 g makaronu rurki - 3 łyżki majonezu - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 ogórek wężowy - 2 papryki - pęczek szczypiorku - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni(...)umyć. Ogórki pokroić w cienkie plastry. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Tuńczyka osączyć. Szczypiorek przepłukać, osuszyć i posiekać. Makaron wymieszać z warzywami i rybą. Dodać majonez, jogurt i szczypiorek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada Sałatka najlepiej smakuje gdy ma temperaturę pokojową :) Życzę smacznego. Komentarze oraz lajki mile widziane :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Świat Smaku
Sałatka z selera konserwowanego 171

jest pracochłonna tak więc do dzieła.     1 słoik selera konserwowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 3 jajka 1 średni por sól, pieprz majonez   Selera wyłożyć na sito i przelać zimną wodą, pozostawić do odsączenia, tak samo zrobić z fasolą. Kukurydzy nie trzeba przelewać wodą, wystarczy odsączyć na sicie. Ananasa pokroić w kawałeczki(...)także odsączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę. Pora pokroić w półksiężyce. Wszystko razem wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem

Jadło i czytadło
Pasta jajeczna. 139

lubi pasty jajecznej? Ja uwielbiam. Moja wersja takiej pasty, szybka prosta i smaczna :) Składniki: 6 jajek ugotowanych na twardo 135 g serka śmietankowego naturalnego (firmy łaciate) 1 łyżka majonezu sol, pieprz do smaku Jajka rozgniatamy widelcem z serkiem, dodajemy przyprawy i majonez - dokładnie mieszamy. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sałatka w makaronowych muszelkach 122

Conchiglioni) 400 g szynki konserwowej 250 g żółtego, twardego sera ok 200 g groszku (ważonego bez zalewy), najlepiej drobnego pęczek szczypiorku sól pieprz 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku majonez Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie, ale tak by pozostał al dente, będzie bowiem jeszcze chłonął wilgoć z sałatki. Starajcie się nie mieszać go gwałtownie, by nie zniszczyć muszelkowego kształtu. Przelewamy zimną(...)wodą lub/i oliwą z oliwek, żeby się nie posklejał. Odcedzamy groszek, ser ścieramy na średnich oczkach tarki, szynkę kroimy w dość drobną kosteczkę. Mieszamy z 2-3 łyżkami majonezu, posiekanym szczypiorkiem, solą, pieprzem i czosnkiem. Doprawiamy nieco bardziej niż normalną sałatkę, gdyż musimy dodać smaku także makaronowi. Porcję sałatki nakładamy łyżeczką to każdej muszli i w zasadzie gotowe. Przekąskę dobrze

Pichceniomania
Salsa słodko - kwaśna 209

Połączenie ze sobą (kto by pomyślał?) passaty, majonezu i słodkiej konfitury dało tyle radości, że do chrupiących domowych nuggetsów nie mogliśmy się jej wręcz oprzeć! Salsę można z powodzeniem wykorzystać do mięsno-serowych calzone, quesadilli, krokietów, kotletów, sałatek. Jeśli macie ochotę na pikantniejszą wersję dodajcie chili według upodobań.   Składniki: 500 g passaty 2,5 łyżki majonezu 3 łyżki

Zasmakuj Kuchni