świeży 400 g, pieczarki 30 dag, oliwki czarne pół małego słoika, cebula 1 szt, czosnek 3 ząbki, sol, pieprz do smaku, olej do smażenia, sos czosnkowy: majonez 3 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 3 ząbki, sok z cytryny 1 łyżka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, sol, pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Cebule drobno posiekać(...)przez praskę czosnek. Pieczarki umyć, pokroić w plastry i podsmażyć na oleju.Na placki tortilli nakładać najpierw szpinak, następnie pieczarki i oliwki. Zwinąć tortille w rulonik. Sos : jogurt wymieszać z majonezem dodać sok z cytryny, wyciśnięty czosnek I przyprawić. Gotowe roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej ze stron, następnie kroimy w grube plastry i układamy na talerzu, podajemy z sosem
kulinarne odsłony patioliwki czarne pół małego słoika, cebula 1/4 szt, papryka żółta 1/4 szt, sałata lodowa 1/4 główki, ser feta 0,5 opakowania, sos cacyki: majonez 3 łyżki, jogurt naturalny 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, ogórek 1/4 szt, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Pomidory, paprykę oraz ser feta kroimy w kostkę. Cebulkę drobno(...)nakładamy na tortille. Następnie zwijamy tortille w dowolny sposób. Zapiekamy w piekarniku do momentu, aż będzie chrupiąca. Przygotowanie sosu: Jogurt naturalny mieszamy z majonezem. Dodajemy startego na grubych oczkach ogórka i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Podajemy z gotowymi wrapami. Dodatkowo wrapy możemy również
kulinarne odsłony patistole. Życzę smacznego oraz udanej zabawy Sylwestrowej😊💓 Składniki : kalafior 1 mały, ser feta 150 g, pomidorki koktajlowe 150 g, kukurydza 4 łyżki, szczypiorek posiekany 3 łyżki, sos czosnkowy: majonez 4 łyżki, jogurt naturalny 4 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, zioła prowansalskie pół łyżeczki, czosnek 3 ząbki, sol i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy(...)różyczki, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Następnie odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Majonez łączymy z jogurtem naturalnym. Dodajemy sok z cytryny, zioła, wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem. Kalafiora układamy na półmisku i polewamy sosem czosnkowym. Ser feta kroimy
kulinarne odsłony patiPrzyprawa do Gyrosa (u mnie Kamis) 1 duża czerwona cebula 6 ogórków konserwowych Puszka kukurydzy konserwowej 1 mała kapusta pekińska lub ½ główki większej Ketchup (u mnie pikantny) 3 łyżki majonezu Mały jogurt naturalny (ok. 150-200g) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać porządnie przyprawą, gdyż kurczak musi być wyrazisty w smaku (ja używam prawie(...)podsmażonego kurczaka, następnie polać ketchupem tak, aby powstała cienka warstwa. Na nią układać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę, na nią pokrojone w kostkę ogórki, a następnie ułożyć odsączoną kukurydzę. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, polać tak przygotowanym sosem sałatkę. Na końcu na wierzch posypać poszatkowaną kapustą pekińską. Tak przygotowaną sałatkę wstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Możecie
Fabryka pomysłówwyjątkową noc. Składniki na krakersy (ok 95 małych): 250 g mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 3 łyżki miękkiego masła lub majonezu 65-70 g startego sera żółtego szczypta soli 3 łyżki maku suchego niemielonego 1 łyżeczka cukru 2/3 - 1 łyżeczka soli sól morska gruboziarnista do posypania (można pominąć) Przygotowanie: Śmietanę wymieszaj(...)porządnie w misce z majonezem lub masłem i z jajkiem. Wsyp mąkę, sól, cukier, mak oraz ser żółty i proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto do całkowitego połączenia składników. Najlepiej ręcznie. Podziel ciasto na pół i uformuj kule, lekko spłaszcz. Zawiń każdą w folię spożywczą i włóż do lodówki na jakieś 30 minut. Schłodzoną część ciasta ciasto cienko rozwałkuj
Anioszek w kuchnidzień jak również na wyjątkowe okazje jak na przykład jutrzejsza impreza sylwestrowa. 2 pory puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona papryka 6 jajek sól, pieprz 3-4 łyżki majonezu Jajka ugotować na twardo, pokroić w kostkę. Jasną część pora pokroić na cienkie półplasterki, posolić. Po kilkunastu minutach gdy puści sok, odcisnąć. Paprykę pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedzić(...)zalewy (fasolę dodatkowo przelewam woda aby pozbyć się ciemnego nalotu). Wszystkie składniki doprawiam i mieszam z majonezem. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Smakołyki AsiNajlepiej zrobić je dzień wcześniej wtedy są wyraźniejsze w smaku. 4 płaty śledzi marynowanych 1 duża czerwona cebula 1 puszka zielonego groszku konserwowego 2 łyżki świeżego koperku 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy stołowej Pieprz Śledzie odsączamy, zdejmujemy z nich skórę. Kroimy w cienkie paseczki. Groszek odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w bardzo drobna kosteczkę, koperek siekamy. Śledzie, groszek, cebule(...)oraz koperek mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i musztardę. Doprawiamy pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Aby sałatka prezentowała się ładniej możemy wierzch udekorować groszkiem i cebulką
VioletoweKucharzenieŚledzik w warzywach Składniki : filety śledziowe marynowane - 4 szt marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt buraki - 2 szt cebula - 1 szt majonez 2 - 3 łyżki sól pieprz szczypiorek - 2 łyżki natka pietruszki do dekoracji Przygotowanie : Warzywa ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Cebulę obrać drobno pokroić. Filety śledziowe wyjąć z zalewy, osączyć, pokroić w paseczki. Ugotowane warzywa(...)obrać, zetrzeć na tarce, każde do innej miski. Warzywa oprószyć solą i pieprzem, dodać do każdej miski śledzie, wymieszać z majonezem. Układać na półmisku obok siebie sałatkę śledziową, posypać sałatkę szczypiorkiem, udekorować natką pietruszki. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/pl_PL/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore
Kuchnia Danusispotkaniu z przyjaciółmi, na sylwestra, na andrzejki lub inne imprezy. składniki na 30 sztuk 30 mini sucharków 150 g żółtego sera 150 g serka topionego kremowego 2 łyżki majonezu 30 plastrów salami 30 czarnych oliwek bez pestek 15 małych korniszonów czarny pieprz sól dodatkowo 30 wykałaczek przepis Do miski ścieramy na tarce o małych oczkach żółty ser. Do startego(...)sera dodajemy serek topiony i majonez, wszystko doprawiamy odrobiną soli oraz czarnym pieprzem i dokładnie ze sobą łączymy. Na każdy sucharek nakładamy dość obfitą warstwę pasty serowej. Większe korniszony kroimy na 2 lub 3 części, mniejsze zostawiamy w całości. Na wykałaczkę nabijamy najpierw oliwkę, kawałek korniszona, złożony na 4 części plaster salami a na końcu wykałaczkę wbijamy w posmarowanego pastą
Smakowite Daniaczarnym. Składniki: 100 g czarnego ryżu 120 g kabanosów 1 puszcza czerwone fasoli 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 5-6 ogórków konserwowych 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu opcjonalnie sól, pieprz, natka pietruszki Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kabanosy kroimy w kawałki, podobnie ogórki i paprykę, dodajemy odsączone z zalewy kukurydzę i fasolę. Całość mieszamy(...)ryżem, majonezem i jogurtem. Ja zawsze odrobinę pieprzę i solę. Jeśli robię sałatkę z białym ryżem to dodatkowo posypuję ją natką pietruszki. Smacznego
Cynamonowe szczęściesprawdzi się, gdy na przyjęciu jest podawane wino. Grissini z szynką parmeńską i rukolą: paluchy grissini kremowy serek śmietankowy do smarowania lub pesto np. z bazylii , pietruszki , rukoli (ewentualnie majonez) świeża rukola szynka dojrzewająca, np. parmeńska, serrano listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Szynkę dojrzewającą bardzo delikatnie smarujemy kremowym serkiem, pesto lub majonezem. Układamy na niej rukolę
Poezja smakukorniszony 1 kwaśne jabłko 200 g pieczarek marynowanych (oraz marchewka jeśli jest w pieczarkach) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżki octu winnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany pieprz i sól do smaku Sałatka śledziowa z cieciorką Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, wymieniając 2 razy wodę. Dzięki(...)plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki, pieczarki, jabłko i natkę pietruszki. Dodajemy ocet winny, majonez, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Chłodzimy przed podaniem
Trzeci talerzkilka plastrów usmażonego schabu (delikatnie posolonych i popieprzonych) 3-4 ogórki konserwowe 2-3 łyżki startego na oczkach sera żółtego 2 ugotowane jajka groszek konserwowy (u mnie puszka 200g) majonez sól pieprz koperek lub natka pietruszki Wykonanie: Schab, ogórek, jajka kroimy dowolnie. Dodajemy odcedzony groszek i starty na tarce żółty ser. Solimy i pieprzymy. Dodajemy majonez. Mieszamy, posypujemy koperkirm
Walijskie Pichceniepuszka kukurydzy 4 ogórki konserwowe 4 kawałki pomidorów suszonych 1 pora ( biała część ) 1 dużą cebulę 3 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu Składniki ( do marynaty piersi z kurczaka ) 4 łyżeczki przyprawy do gyrosa 2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki czerwonej(...)deskę przekładam makaron i kroję go tak aby nie był za długi , pokrojony makaron przekładam do wysokiej miski , dodaję wystudzone mięso z czosnkiem i cebulką , wszystkie warzywa pokrojone , majonez , ketchup , musztardę , kukurydzę odsączoną i wszystko bardzo dokładnie mieszam , aby wszystkie składniki się połączyły , następnie doprawiamy do smaku solą . Jak sałatkę mamy dobrze wymieszaną , przekładamy do ładnych miseczek i ozdabiamy
Mój SmakSKŁADNIKI: 10 jajek 2 ogórki konserwowe 6 pieczarek 1 szalotka Suszony koper do posypania Sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka masła 2 łyżki majonezu PRZYGOTOWANIE: Jajka gotuję na twardo. Między czasie pieczarki myję i kroję w kostkę. Szalotkę obieram i kroję w kostkę kostkę. Na patelni rozgrzewam łyżkę masła a nastepnie smażę pieczarki i szalotke na rumiano. Dodaję(...)sól i pieprz. Studzę. Ogórka kiszonego kroję w drobną kostkę. Pieczarki, szalotkę i ogórki łącze ze sobą dodaję majonez i przyprawy. Mieszam. Jajka obieram kroję na połówki na górę za pomocą łyżeczki kładę farsz.Posypuję suszonym koprem
Gotowanie Patki