składników. Najlepiej przygotować ją co najmniej pół godziny przed podaniem i przechowywać w lodówce. 1 średnia kapusta pekińska 1/2 małej cebuli 1 średnia marchewka pęczek koperku 2,5 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka octu winnego 1/2 łyżeczki miodu 1 ząbek czosnku szczypta pieprzu szczypta soli Kapustę drobno posiekać w poprzek. Zostawić biały głąb. Cebulę pokroić(...)najdrobniejszą kostkę. Wymieszać z kapustą, posolić i odstawić na ok. 15 minut. Marchew utrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do surówki. W szklance wymieszać majonez, jogurt, wyciśnięty czosnek, miód i ocet. Doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać łyżką. Koperek drobno posiekać i dodać do surówki. Całość zalać przygotowanym sosem i wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej
Bulliosmaczne. Przygotowałam je na święta, bardzo wszystkim smakowały. Z powodzeniem możemy je przygotować na różne imprezy karnawałowe. Składniki: 5-6 plasterków szynki 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka chrzanu tartego Sól, pieprz Galareta: 0,5 litra bulionu warzywnego 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: Kilka łyżek kukurydzy konserwowej Kilka łyżek groszku konserwowego Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Jajka(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez oraz chrzan, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, wszystko dokładnie mieszamy. Plastry szynki smarujemy przygotowaną pastą, zwijamy i układamy na półmisku. Paprykę kroimy w kostkę, układamy razem z groszkiem i kukurydzą wokół roladek. Żelatynę zalewamy niewielka ilością zimnej wody, odstawiamy na kilka minut żeby napęczniała. Bulion zagotowujemy, dodajemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy
Bajeczna Kuchniałyżka oleju kokosowego 1/2 czerwonej cebuli 1,5 łyżki curry 125 ml białego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 łyżki dżemu 100% Rokitnik Łowicz 1 łyżka majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego Rukola z czosnkiem: 1 garść rukoli 1-2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy Pierś z kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć szczyptą soli i curry. Mięso smażyć(...)curry i smażyć przez około 3-4 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy, wino i dżem z rokitnika. Gotować na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż sos zgęstnieje. Wystudzić. Majonez połączyć z jogurtem naturalnym, dodać wystudzony sos, wymieszać. Dodać kawałki grillowanego kurczaka, połączyć. Pieczony czosnek wycisnąć, połączyć go z oliwą. Rukolę polać oliwą z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Bułkę lekko podpiec
Domowa cukiernia Ewyryżu * 2 puszki tuńczyka * 5 jajek ugotowanych na twardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę(...)drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Dodać majonez, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Odstawić do lodówki na około 2-3 godziny
Zrób to smaczniesmaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem. Wyszło pysznie. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich) 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka koperku Kapustę myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, po czym każdą połówkę nacinamy w kilku miejscach(...)drobno kroimy. Przekładamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę i pokrojone w półplasterki ogórki. Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i ziołami. Wlewamy do miski z kapustą, mieszamy. Dodajemy pokrojony koperek i jeszcze raz wszystko mieszamy
Smaki Na Talerzuprzepadałam. Składniki: 2 puszki tuńczyka (kawałki w sosie własnym) 1 mała puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 4-5 łodyg selera naciowego (u mnie był dość długie) 1 cebulka majonez pieprz świeżo zmielony Sposób wykonania: 1. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy. 2. Umyte łodygi selera pokroić w kostkę. Ogórki kiszone również pokroić w kostkę, a cebulkę drobno posiekać(...)Składniki połączyć, dodać majonezu wedle uznania oraz popieprzyć. Wymieszać. Smacznego!!! Źródło: Co mi w duszy
Kuchnia domowa Animożemy poczuć wiosnę 😉 Składniki: por 1 szt, ogórki kiszone duze 5 szt, kukurydza konserwowa 1/4 puszki, papryka czerwona pół szt, jabłko 1 szt, majonez 3 łyżki, musztarda stołowa 1 łyżeczka, jogurt naturalny 2 łyżki, pieprz i s ó l do smaku, Sposób przygotowania: Z pora odcinamy końcówki, przekrawamy wzdłuż na pół(...)Następnie pora nasalamy, aby zmięknął. Paprykę czerwon ą , ogórki kiszone i obrane jabłko kroimy w kostkę, następnie dodajemy do pora. Do sałatki dodajemy kukurydze, majonez, jogurt naturalny oraz musztardę . Przyprawiamy do smaku sol ą i pieprzem
kulinarne odsłony patikiełbasy (najlepiej drobiowej; może być nawet mortadela) 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 ogórek kiszony 1 cebula (mała) 1/2 puszki kukurydzy 1/2 pęczka natki pietruszki/koperku Dodatkowo: majonez + jogurt naturalny (w proporcji 1:1) sól, pieprz Makaron ugotować według przepisu z opakowaniu i pozostawić do ostudzenia. Natomiast marchewkę z groszkiem należy gotować (w osolonej wodzie) przez 4 minuty(...)Kukurydzę odlać z zalewy, natkę pietruszki/koperek posiekać, a resztę składników pokroić w kostkę. Wszystko wmieszać w dużej misce i połączyć z jogurtem oraz majonezem. Całość doprawić do smaku i wstawić do lodówki - minimum na 1 godzinę
Di gotujeoleju. Sałatka z Marynowanymi Pieczarkami - Składniki: słoik marynowanych pieczarek 1 duży por puszka kukurydzy 400 g puszka groszku 300 g 3 średnie ogórki konserwowe 4 jajka 4 łyżki majonezu łyżeczka musztardy łyżeczka chrzanu sól, pieprz Sałatka z Marynowanymi Pieczarkami - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, pora sparzamy wrzącą wodą. Wszystkie składniki na sałatkę kroimy w drobną(...)kostkę (pora szatkujemy w drobne paseczki). Wszystkie warzywa łączymy ze sobą, dodajemy kukurydzę, groszek, majonez, łyżeczkę musztardy oraz chrzan. Przyprawiamy pieprzem i odrobiną soli. Sałatkę przechowujemy pod przykryciem w lodówce. Moje posty
Słodka StronaSkładniki: * 500g mięsa wołowego mielonego (bądź w kawałku (rostbef) do zmielenia w domu - jeszcze lepiej!) * sól i pieprz * jedna średnia cebula * bułki do hamburgerów * pomidory *ogórki kiszone * ketchup * majonez * 5 plasterków sera Poziom trudności: łatwy porcja: 5 hamburgerów kaloryczność: średnia czas przygotowania: nie więcej niż 1 godzina Mięso przyprawiamy łyżeczką soli i łyżeczką pieprzu. Cebule siekamy w małą(...)będą lekko przypieczone, tak aby nie było widać, że w ogóle były pieczone, lecz ich powierzchnia jest twarda. Jeśli wolicie możecie bułki przypiec trochę dłużej. Dolną część bułki smarujemy majonezem. Kładziemy kolejno dowolne dodatki. W moim przypadku: ogórek, kotlet, pomidor. Na końcu naszej piramidki dodajemy kolejny sos czyli ketchup. Kładziemy drugą część bułki. Gotowe! Najlepiej odczekać po pieczeniu kotletów
Klasyka Gotowaniaskładniki: 1 puszka czerwonej fasolki 1 mały słoik selera konserwowego 1 słoik mieszanki groszku z marchewką 1/2 małego słoika cebulki marynowanej 3 jajka majonez sól, pieprz wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę lub przy pomocy sitka do jajek. Fasolkę przekładamy na sito i przelewamy zimną wodą. Selera odciskamy z nadmiaru zalewy i siekamy. Cebulkę kroimy(...)mniejsze kawałki. Mieszankę marchewki i groszku odcedzamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez. Doprawiamy solą oraz pieprzem
Domowy Smak JedzeniaTrochę passaty, majonezu, curry i ... serka o smaku biszkoptowym i (pyszna!) salsa gotowa. Połączenie różnych smakowych produktów daje niesamowity, ciekawy smak i aromat całego dipu. Teraz już tylko fantazja dotycząca przekąsek, przystawek, zakąsek:) Niezastąpiona do różnych przekąsek mięsnych, serowych, przystawek z ciasta francuskiego. Pasuje na kanapkę do plasterka wędliny lub inaczej, np. bułeczka z salsą na to pomidorek(...)liść sałaty... Ostatnio przygotowałam ją do domowych nuggetsów - spisała się:) Składniki: 0,5 szklanki passaty łyżka ketchupu pikantnego 2 łyżki majonezu 120 g serka o smaku biszkoptowym (użyłam Danone) świeżo zmielony pieprz do smaku, szczypta (naprawdę szczypta) soli płaska łyżeczka mielonego curry Przygotowanie: w miseczce łączymy ze sobą wszystkie składniki do idealnego połączenia, doprawiamy do smaku. Możecie ewentualnie zwiększyć
Zasmakuj KuchniPorami - Składniki: 300 g wędzonej piersi z kurczaka puszka ananasów seler konserwowy mała cebulka (najlepiej dymka) 3 jajka 70 g żółtego łagodnego sera żółtego seler konserwowy 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Sałatka z Wędzonym Kurczakiem i Porami - Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka i cebulkę(...)kroimy w kosteczkę. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Seler i ananasy odsączamy z zalewy. Ananasa kroimy w niedużą kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz jogurt, doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień po jej przyrządzeniu. Moje posty
Słodka Stronafiletów z piersi kurczaka 500g pieczarek łyżka oleju kokosowego do posmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy ulubione do filetów-u mnie tylko sól i pieprz 3-4 łyżki majonezu 2 szkl. startego sera żółtego keczup Wykonanie Filety doprawić solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny ,lub dzień wcześniej na noc w woreczku zamknięte. Naczynie żaroodporne wysmarować(...)olejem kokosowym. Pieczarki umyć , pokroić na plastry i podsmażyć na patelni. Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki. Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180 ° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200 ° C.:)) przepis dostałam od znajomej
w mojej kuchniSkładniki: -4 piersi z kurczaka -pół kapusty pekińskiej -pół kilo grubych frytek prostych lub falowanych -200 g. tartego sera żółtego -4 łyżki majonezu -4 łyżki śmietany 18% -4 łyżki ketchupu -przyprawa go kebabu -sól -pieprz -olej do smażenia Sposób przygotowania: Kapustę pekińską kroimy w paski. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kebaba i podsmażamy na oleju. Frytki smażymy(...)oleju na złoty kolor. Przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą majonez, śmietanę i ketchup. Doprawiamy solą i pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dnie kapusta pekińska. Następnie usmażone frytki i mięso. Polewamy sosem i posypujemy serem. Ser posypujemy delikatnie przyprawą do gyrosa. Podpiekamy w piekarniku od góry by ser się roztopił i zarumienił. Smacznego
Magia jedzenia.