majonez - 14247 przepisów (strona:345/950)

Jajka faszerowane (w skorupkach) 180

strony 10 Fakt radzi: Wielkanoc. 111 najlepszych przepisów Jajka faszerowane (w skorupkach) Przygotuj garnek, łyżkę, łyżeczkę, nóż i deskę do krojenia, miseczkę. Przygotuj składniki: 6 jajek, 2 łyżki majonezu, 1 łyżeczkę chrzanu, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz. Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź. Szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz i drobno posiekaj. Wystudzone jajka delikatnie obierz do mniej więcej(...)łyżeczką wyjmij ze skorupek żółtka i większą część białek. Żółtka i białka dość drobno posiekaj. W miseczce dokładnie połącz wszystkie składniki: posiekane jajka, szczypiorek (część możesz odłożyć do dekoracji), majonez i chrzan. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i ponownie dokładnie wymieszaj. Wydrążone skorupki jajek ostrożnie napełnij przygotowanym farszem

blog.moje-pasje.info
Sałatka żydowska siostry Marii Goretti 234

moją" wersję znajdziecie tutaj ). Sałatka żydowska Siostry Marii Goretti Przygotuj nóż i deskę do krojenia, miskę, łyżkę, garnek. Przygotuj składniki: 5 ziemniaków, 5 jajek, 1 cebulę 5 ogórków kiszonych, majonez, sól, pieprz. Ziemniaki ugotuj w łupinach. Jajka ugotuj na twardo. Przestudzone ziemniaki i jajka obierz z łupinek. Cebulę obierz z łupinek i dość drobno posiekaj. Jajka, kartofle i ogórki pokrój(...)niezbyt dużą kostkę. Wszystkie składniki przełóż do miski. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj z majonezem

blog.moje-pasje.info
Pasta kurczakowa z curry 196

Przygotuj składniki na 4 porcje: 2 jajka, 10 dag ugotowanego mięsa z udźców kurczaka, 1/2 jabłka, 2 łyżki soku z cytryny, 5 rzodkiewek, 1/2 pęczka szczypiorku, 10 dag gęstego majonezu, 2 łyżeczki curry, sól, pieprz, rzeżuchę lub inne kiełki. Jajka ugotuj na twardo i odstaw do przestudzenia. Mięso obierz z kości. Wystudzone obierz z łupinek. Jabłko umyj i obierz. Rzodkiewki(...)pokrojone jabłko skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniało).. Szczypiorek posiekaj. Do miski przełóż wszystkie pokrojone składniki. Całość dopraw do smaku curry, solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj z majonezem. Gotową pastę odstaw na minimum 1 godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie podawaj ją razem z zieleniną (rzeżuchą lub kiełkami

blog.moje-pasje.info
SZYBKA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z OGÓRKIEM MAŁOSOLNYM 151

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 6 zie mniaków, 5 ogórków małosolnych, pęczek koperku, 2 łyżki majonezu, łyżka śmietany, łyżeczka musztardy (najlepiej ostrej), 2 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie. Obieram, kroję w większą kostkę. Ogórki kroję w kostkę, osączam na sicie. Koperek(...)czosnek drobno siekam. Wszystkie składniki łączę z majonezem, śmietaną i musztardą. Doprawiam do smaku

JejKuchnia
SAŁATKA Z ZIEMNIAKAMI I TUŃCZYKIEM 125

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: P uszka tuńczyka w sosie własnym, 5 ziemniaków, puszka groszku, pęczek szczypiorku, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Ziemniaki gotuję w mundurkach w osolonej wodzie, obieram i kroję w grubszą kostkę.  Tuńczyka i groszek osączam z zalewy.  Szczypiorek siekam.  Wszystkie składniki mieszam ze sobą(...)dodaję majonez oraz doprawiam solą i pieprzem

JejKuchnia
PLACKI ZIEMNIACZANO-MARCHEWKOWE Z PIECZARKAMI I SOSEM CZOSNKOWYM 174

mniejsze cebule, pieprz, majeranek, tymianek, sól, mąka,  jajko. Składniki na sos: duży jogurt naturalny typu greckiego, pęczek koperku, 6 mniejszych ząbków czosnku, sól, pieprz, zioła prowansalskie, 4 łyżeczki majonezu. Dodatkowo: 1 kg pieczarek, tymianek, sól, pieprz, 2-3 łyżki masła, pęczek szczypiorku. Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę, czosnek i marchewkę obieram, ścieram na tarce. Koperek bardzo drobno siekam lub miksuję blenderem(...)być gęstej konsystencji, inaczej placki będą się rozpadać) i doprawiam do smaku. Mieszam, odlewam nadmiar wody. Smażę placki średniej wielkości (olej musi być mocno rozgrzany). Jogurt łączę z majonezem, posiekanym czosnkiem i koperkiem oraz przyprawami, odstawiam do lodówki. Pieczarki obieram, kroję na połowę lub w ćwiartki (w zależności od ich wielkości). Podsmażam na maśle z dodatkiem przypraw. Na placki wykładam

JejKuchnia
SAŁATKA Z PIECZARKAMI I POREM 161

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-8 Składniki: 500 g pieczarek, średni por, 5 średnich ogórków kiszonych, 5 jajek, puszka groszku, sól, pieprz, majonez, garść posiekanego koperku, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki k roję w kostkę, podsmażam na maśle z dodatkiem soli.  Groszek osączam.  Pora przekrawam na pół, kroję w cienkie paseczki(...)Jajka gotuję na twardo, kroję w kostkę.  Ogórki obieram ze skóry, drobno siekam osączam na sicie.  Wszystkie składniki łączę z majonezem i koperkiem, doprawiam do smaku solą i pieprzem

JejKuchnia
PASTA JAJECZNA Z SEREM ŻÓŁTYM I WARZYWAMI 114

PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 20 dag tar tego sera żółtego, 5 jajek ugotowanych na twardo, 2-3 łyżki majonezu, pęczek rzodkiewki, 1/2 pęczka szczypiorku, sól, pieprz. Przygotowanie: Jajka miksuję na g ładko z serem żółtym i majonezem.  Rzodkiewkę oraz szczypiorek drobno, siekam dodaję do masy.  Całość dokładnie

JejKuchnia
ŚWIĄTECZNE JAJKA 185

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 4 j ajka,  czubata łyżka majonezu, płaska łyżka śmietany, łyżeczka musztardy, 2 łyżki startego sera żółtego, pieprz, sól, 2 łyżki posiekanej rzeżuchy, łyżka posiekanego szczypiorku,  łyżka posiekanego k operku. Przygotowanie: Jajka gotuję n a twardo.  Ostrożnie wyjmuję żółtka, ucieram(...)gładko wraz ze śmietaną, musztardą, majonezem i serem żółtym.  Do masy dodaję po łyżce posiekanych ziół (łyżkę rzeżuchy zostawiam do dekoracji).  Doprawiam solą i pieprzem wg własnego smaku.  Gotową pastą faszeruję jajka.  Całość posypuję rzeżuchą

JejKuchnia
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z SOSEM CZOSNKOWYM 235

ILOŚĆ PORCJI: 7-9 Składniki: 6 większych z iemniaków (ugotowanych w mundurkach), 4 średnie ogórki kiszone, 4 średnie czerwone cebule, pęczek koperku, mały jogurt naturalny, 4-5 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kro ję w większą kostkę.  Ogórki obieram ze skórki, siekam w kostkę.  Cebulę drobno siekam.  Jogurt łączę z majonezem, dodaję

JejKuchnia
SAŁATKA Z JAJKIEM, FETĄ I SOSEM MUSZTARDOWO-MIODOWYM 721

twardo, 100 g fety + 1 łyżka do sosu, 3 większe garście roszpunki, pęczek rzodkiewek, 1/4 zielonego ogórka, łyżka posiekanej rzeżuchy, pęczek szczypiorku; 2 łyżki musztardy miodowej, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka miodu, 2 łyżki oliwy. Przygotowanie: Roszpunkę opłukać, szczypiorek posiekać. Jajka pokroić w ósemki, rzodkiewkę w plasterki, ogórka w półplasterki, a fetę w kostkę. Przygotować(...)dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, tj. musztardę, majonez, sok z cytryny, miód, oliwę i łyżkę fety. Warzywa, jajka i ser przełożyć do miski, doprawić nieco solą i pieprzem. Polać sosem, posypać zieleniną

JejKuchnia
IMPREZOWE KANAPECZKI Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM 163

ILOŚĆ PORCJI: 3-6 Składniki: 6-7 kr omek ciemnego pieczywa, 3 jajka, 2 pęczki szczypiorku (najlepiej cienkiego), opakowanie serka śmietankowego, 100 g łososia wędzonego, sól, pieprz, majonez. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, kroję w plastry.  Szczypiorek drobno siekam.  Kromki chleba przekrawam na pół (po ukosie) smaruję dosyć grubo serkiem, kładę posmarowaną stroną na szczypiorku, lekko dociskam(...)Układam kawałki łososia i jajko.  Posypuję solą i pieprzem, dekoruję majonezem i szczypiorkiem

JejKuchnia
JAJKA FASZEROWANE Z PAPRYCZKĄ JALAPENO 164

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 5 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4 Składniki: 4 j ajka, 3 łyżki papryczki jalapeno ze słoika, łyżka posiekanego szczypiorku, łyżka posiekanej natki pietruszki, łyżeczka oliwy, 2 łyżki majonezu, sól, pieprz, cuki er. Przygotowanie: Jajka gotuję na twardo, przekrawam na pół, wyjmuję żółtka.  Papryczkę odcedzam na sitku, drobno siekam. Dokładnie łączę z rozdrobnionymi żółtkami, zieleniną, oliwą i majonezem

JejKuchnia
FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-OGÓRKOWYM 176

ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: 30 da g fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około(...)minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem. Całość doprawiam do smaku, odstawiam do lodówki. Fasolkę odcedzam, polewam wcześniej przygotowanym sosem

JejKuchnia