powstaje nam bardzo smaczna i syta sałatka. 1 filet z piersi kurczaka 250 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli Przyprawa do kurczaka 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na patelni. Kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy z zalewy na durszlaku. Ser kroimy w drobną(...)kostkę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z majonezem. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzenieobiad dla czterech osób - musztardowe kotlety z kurczakiem 😉Świetnie smakują podane z ryżem z warzywami. Składniki: 1 filet z kurczaka 3 jajka 3 łyżki musztardy gdańskiej Dagoma 1 łyżka majonezu 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 100 g sera żółtego 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy(...)Mieszamy z musztardą oraz majonezem. Dodajemy oba rodzaje mąki i dokładnie mieszamy np. trzepaczką, aby ciasto było gładkie, bez grudek. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyCzyli kolejna szybka przekąska idealna na obiad, kolację, lub przystawkę. Składniki: parówki ciasto francuskie ser żółty 1 jajko Sos czosnkowy 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 2 ząbki czosnku Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na 3 paski a każdy z pasków na 5 części. Parówki kroimy na 3 części. Ser żółty w plasterkach kroimy(...)ciasno – pozwólmy ciastu urosnąć). Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut. Podajemy z sosem czosnkowym (jogurt naturalny, majonez, sól, pieprz i zgnieciony czosnek, mieszamy razem) Artykuł Prosiaczki pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plMożna dodać szczypiorek, koperek lub ziła, kto co lubi albo ma pod ręką. Składniki: 1/2 główki średniej kapusty włoskiej 1 czerwona papryka kawałek pora (biała część) 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz dodatkowo: szczypiorek lub zioła prowansalskie Liście kapusty drobno poszatkować, ja użyłam do tego tarki o jednym ostrzu. Paprykę umyć, oczyścić z gniazda nasiennego i pestek, drobno pokroić. Przekroiłam(...)paprykę na osiem i również użyłam ostrza na tarce, aby wyszły cienkie paseczki. Pora oczyścić i drobno posiekać. Wszystkie składniki razem wymieszać z majonezem, przyprawić solą i pieprzem. Dodałam również zioła prowansalskie. Smacznego
talerz przyjemnościjajka na twardo 3 ogórki konserwowe 1 por tylko biała cześć 1 /2 natki pietruszki 3 łyżki tartego Ser żółtego np. Cheddar 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 łyżki tartego chrzanu Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Jajka obiera. I trę na tarce na grubych oczkach. Dodaję potarty ser żółty. Pora myję i drobno siekam. Dodaję(...)Ogórki konserwowe drobno siekam dodaję do miski. Natkę pietruszki również drobno siekam i dodaję do pozostałych składników. Na koniec dodaję sól i pieprz do smaku, chrzan, jogurt naturalny oraz majonez. Wszystko ze sobą mieszam
Gotowanie Patkimarynowanych (najlepiej z tego właśnie przepisu ) 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka musztardy kremskiej 1 łyżka musztardy sarepskiej 4 -5 łyżek kwaśnej śmietany 18 % 2 łyżki majonezu 2 łyżeczki miodu sól, pieprz do smaku opcjonalnie posiekany koperek Przygotowanie Śledzie pokrójcie na małe kawałki. Musztardy połączcie ze śmietaną i majonezem, dodajcie miód, sól i pieprz, dokładnie wymieszajcie
OliveandThymeSkładniki ok 300 g filetów śledziowych solonych lub marynowanych 200 ml jogurtu greckiego 150 ml maślanki 2 łyżki majonezu 1 cebula 1 jabłko 3 ogórki konserwowe ziele angielskie liść laurowy pieprz sól (opcjonalnie) Przygotowanie Jeśli używacie śledzi solonych, namoczcie je wcześniej w mleku. My najbardziej lubimy ze śledziami marynowanymi , więc pomijamy tę czynność. Przygotowane filety(...)drobno, posiekajcie, podobnie obrane jabłko i ogórki konserwowe. Rybę układajcie na przemian z ogórkami, cebulą i jabłkiem, najlepiej w pojemniku, który będzie można zamknąć. Jogurt wymieszajcie z maślanką i majonezem. Doprawcie pieprzem, jeśli trzeba solą (przy filetach solonych uważajcie!), dodajcie liść laurowy i ziele angielskie. Sosem zalejcie przygotowane filety wraz z dodatkami. Wstawcie na 2 dni do lodówki
OliveandThymemnie. Nie spodziewałam się aż tak smacznej sałatki. Zrobiłam więc kolejną porcję. Na jutro :) Składniki 4 młode ziemniaki 1 pęczek młodych buraków z botwinką 1 ząbek czosnku 3 łyżki majonezu 1 łyżka octu jabłkowego + trochę do smaku (możecie zastąpić sokiem z cytryny) sól, świeżo zmielony pieprz, cukier Przygotowanie Ziemniaki wyszorujcie i ugotujcie w osolonej wodzie. Młode buraki odetnijcie(...)wodzie. Ugotowane ziemniaki pokrójcie w dowolną kostkę, wymieszajcie z solą, łyżką octu jabłkowego i odstawcie. Ugotowane buraki obierzcie, również pokrójcie w kostkę, dodajcie do ziemniaków. Posiekajcie liście botwinki. Z majonezu i przeciśniętego przez praskę czosnku zróbcie sos. Dodajcie do smaku ocet jabłkowy (lub sok z cytryny), cukier, sól i pieprz, wymieszajcie i połączcie dokładnie z ziemniakami i burakami. Posypcie posiekaną
OliveandThymeSkładniki 2 średnie buraki 3 średnie ziemniaki 4-5 filetów śledzi marynowanych (najlepiej w occie winnym) 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek majonezu 1 łyżka octu winnego posiekana natka pietruszki sól, świeżo zmielony pieprz, cukier Przygotowanie Ziemniaki wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie. Ugotowane obierzcie, pokrójcie w kostkę i wymieszajcie z octem winnym. Odstawcie. Buraki umyjcie, ugotujcie(...)osolonej i ocukrzonej wodzie. Obierzcie i pokrójcie w kostkę. Dołóżcie do ziemniaków. Śledzie pokrójcie na wąskie paseczki, posiekajcie natkę pietruszki. Ząbki czosnku obierzcie, przeciśnijcie przez praskę. Z czosnku, majonezu, soli, pieprzu i odrobiny cukru zróbcie sos. Wszystkie składniki (buraki, ziemniaki, śledzie i natkę pietruszki- zostawcie trochę do posypania) wymieszajcie razem z sosem, odstawcie do przegryzienia. Spróbujcie i jeśli trzeba
OliveandThymemięsa mielonego ( u mnie indyk) główka sałaty lodowej lub pekińskiej 3 pomidory 2 cebule około 300 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki czerwonej 3-4 łyżki majonezu mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 30 dkg sera żółtego chipsy nachos (u mnie solone) olej kokosowy lub roślinny do smażenia sól pieprz papryka czerwona słodka lub ostra Pieczarki myjemy(...)Oprószamy solą i pieprzem. Na pomidory dajemy mięso mielone, na nie usmażone pieczarki, odsączoną kukurydzę i następnie fasolkę czerwoną. Do miseczki przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy do niego majonez i jogurt naturalny. Mieszamy. Sosem czosnkowym polewamy fasolkę. Na sos ścieramy ser żółty. Wierzch zdobimy pokruszonymi chipsami, całe układamy dookoła miski :-). Smacznego
kruche babeczkidzień, np. na kolację. Składniki: 200 g szynki w kawałku puszka kukurydzy 200 g sera żółtego w kawałku słoik papryki konserwowej pęczek zielonej cebulki 3 łyżki majonezu pieprz Szynkę pokroić w grubą kostkę, ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę, kukurydze odcedzić, cebulkę posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, doprawić pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnianaszemu organizmowi. Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 4 jajka 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy w puszce 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała czerwona cebula pieprz sól koperek do dekoracji Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy do ostygnięcia, obieramy(...)skorupki i kroimy w kostkę. Ogórka, cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy w misce z majonezem, jogurtem naturalnym i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Post Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczarek 1 cebula pół puszki kukurydzy kilka marynowanych papryk czerwonych kilka pomidorków koktajlowych czarne oliwki ser żółty – gouda ser mozarella kulka 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sól pieprz olej rukola Z jogurtu, majonezu, rozgniecionego czosnku, szczypty soli i szczypty świeżo zmielonego pieprzu – robię sos. Bagietki kroję na pół, smaruję powstałym sosem. Na patelnię
MojaQchnia.plbądź małe bułeczki. Pasta jajeczna z chrzanem Składniki : 3-4 jajka 1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku 1 łyżeczka chrzanu Luksusowego "WSP" Społem 1 łyżeczka majonezu KIELECKIEGO lub jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy z łupin. Następnie drobno je siekamy bądź rozdrabniamy w blenderze. Zieloną cebulkę(...)bądź szczypiorek drobno siekamy, dodajemy do jajek - mieszamy. Dodajemy majonez (lub jogurt) oraz chrzan , doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka z rosołu 5 dag orzechów włoskich 1 marchewka z rosołu łyżka posiekanej natki pietruszki – u mnie mrożona sól świeżo zmielony pieprz duża szczypta sproszkowanego imbiru solidna łyżka majonezu opcjonalnie 1-2 łyżki rosołu WYKONANIE: Orzechy drobno zmiksować blenderem. Dodać obrane ze skóry mięso, marchewkę, natkę pietruszki, majonez i przyprawy do smaku. Zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. W razie potrzeby
Kuchenne zapiski Edyty