majonez - 14247 przepisów (strona:333/950)

Krakersy z masą serowo-czosnkową 177

Idealnie współgrają z jęczmiennym i nieco gorzkawym smakiem tego trunku. Krakersy z masą serowo-czosnkową Składniki: 2 paczki krakersów 30 dkg sera żółtego 6-7 ząbków czosnku 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu Sól, pieprz do smaku 20 dag orzechów włoskich Przygotowanie:   Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Dodać przeciśnięty przez wyciskarkę czosnek, 1 łyżkę majonezu

Moja Mama Gotuje
Jajka z awokado 188

Kwestia Smaku) Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane jajka 1 mały ząbek czosnku 1 mała cebulka 4 jajka 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżki majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Czosnek i cebulkę drobniutko siekamy. Z awokado usuwamy pestkę, wyjmujemy miąższ i drobno kroimy. Skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą(...)jajek wycinamy mniej więcej 1/3 część, z dwóch stron po ukosie oraz spód jajka (żeby się nie przewracało). Wyciętą część drobno siekamy. Łączymy posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, majonez, jogurt i szczypiorek. Do wyciętej części jajka nakładamy farsz. Smacznego! Autor: Córka

Moja Mama Gotuje
Sałatka z pora, jajek i pieczarek ;) 1236

polecam również na stół Wielkanocny! Składniki na ok. 6 porcji: 1 mały por 3 jajka 10 pieczarek 15 dag kruchej szynki 25 dag żółtego sera (twardego) 3-4 łyżki majonezu 1 łyżeczka masła sól, pieprz kiełki np. jarmużu (do dekoracji) Przygotowanie: Do garnka wlej ciepłą wodę, włóż jajka i ugotuj na twardo - ok. 10-15 min od momentu zagotowania wody(...)dużych oczkach - wkładamy do miski. Jajka obierz i pokrój w kostkę (ja używam krajalnicy - okrągłej kratki do jajek) - dodaj do pozostałych składników. Teraz doprawiamy sałatkę solą i pieprzem, dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Wierzch sałatki posyp startym serem i kiełkami

Alutka-Gotuje
Paluchy ziemniaczane ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, orzeszkami ziemnymi i sosem czosnkowo-orzechowym 343

szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary” 1 płaska łyżka czosnku granulowanego 2 łyżki orzeszków ziemnych sól pieprz Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków(...)Panierkę delikatnie docisnąć i czynność powtórzyć. Gotowe paluchy smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor. Sos czosnkowo-orzechowy: Orzeszki ziemne uprażyć na suchej patelni i zmielić. Dodać jogurt naturalny, majonez i czosnek granulowany. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Smacznego Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapisz Zapisz

Oryginalny smak
Sałatka śledziowa z ziemniakiem, jajkiem i ogórkiem kiszonym 238

śledziowych typu matias - małe 3 ziemniaki - średnie;  ugotowane w łupinkach 2 jajka - duże; ugotować na twardo 3 ogórki kiszone - średnie 1 cebula - mała 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego pieprz cytrynowy - do smaku sok z cytryny - do smaku Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać mlekiem i odstawić do moczenia - jeśli płyn nie przykryje(...)Szczypiorek drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Skropić lekko cytryną i przyprawić pieprzem do smaku. Soli tu już nie potrzeba - wystarczająco dużo dodaje jej słony śledź :)   Dołożyć majonez i gęsty jogurt naturalny. Wszystko razem jeszcze raz wymieszać.   Miskę pod przykryciem odstawić na co najmniej 30 minut do schłodzenia w lodówce, aby smaki się "przegryzły" - a w zasadzie

Grunt to przepis!
Schab gotowany w 10 minut 334

soczysty, moja rodziną uwielbia taką wędlinę na kanapki. Jest szybki do przyrządzenia, w niecałą godzinę mamy smaczna wędlinę. Składniki: 1,5 kilograma schabu 2 litry wody 3 łyżki majonezu Fanex 2 łyżki musztardy słonecznej Fanex 6 łyżek soli  1 łyżka pieprzu mielonego 3 listki laurowe 4 ziela angielskie  1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka cukru(...)ząbki czosnku Sposób przygotowania: Do garnka wlewamy zimną wodę, dodajemy wszystkie przyprawy, majonez, musztardę, pokrojone w plasterki ząbki czosnku, wszystko mieszamy, wkładamy schab. Zagotowujemy, gotujemy pod przykryciem przez 10 minut od momentu zagotowania, pozostawiamy do ostudzenia. Ponownie zagotowujemy , gotujemy10 minut, pozostawiamy do ostudzenia, schab wstawiamy razem z zalewą na kilka godzin lub na noc do lodówki. Mocno schłodzony schab wyjmujemy

Bajeczna Kuchnia
Pasta z awokado i makreli -pasta do chleba 265

Więc zapraszam do zrobienia własnej pasty, mam nadzieję że Wam zasmakuje, czekam na komentarze;)  1 makrela wędzona 3 -4 jajka 1 awokado 1 – 2 łyżki majonezu ( najlepszy domowy) sól i pieprz do smaku Z makreli ściągam skórę i kręgosłup, obieram ją z ości. Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram, kroję na ćwiartki. Z awokado wyciągam pestkę, obieram(...)kroję na kawałki.  Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez i pieprz mielony wg smaku.  Całość dokładnie blenduję, jeśli jest potrzeba doprawiam solą i pieprzem

Takie tam pichcenie
Sałatka śledziowa z mango, suszoną żurawiną i śliwką 193

oleju rzepakowym. Dzięki nim sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu. Składniki 1 opakowanie 250 g filetów śledziowych solonych a'la Matjas  SEKO 1 dojrzałe mango kilka łyżek dobrego majonezu garść suszonej żurawiny ok. 4-5 suszonych śliwek szczypior do dekoracji pieprz ziołowy prosto z młynka Filety potnij w paski lub kawałeczki , dodaj suszonej żurawiny. Wymieszaj, dosmacz pieprzem. Mango pokrój(...)kosteczkę. Śliwki pokrój w drobne paseczki, ja używam do tego nożyczek. Dodaj majonez ile trzeba i tyle ile lubisz, dosmacz pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Włóż na kilka godzin do lodówki, wszystko musi się przegryźć. Przed bezpośrednim podaniem posyp szczypiorem. Ma on duże znaczenie. Sałatka gotowa. Nie bójcie się nowych połączeń, sałatka jest pyszna! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Pasta jajeczna z awokado 155

próbujcie w domu przepisu mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki  4 jajka ugotowane na twardo  1 dojrzałe awokado  1 łyżka serka ziołowego  4 łyżki majonezu  pęczek szczypioru  pieprz biały  pieprz ziołowy  sól     Wykonanie  Do miski przekładam ugotowane jajka , awokado rozgniecione łyżką , łyżkę serka ziołowego , oraz majonez , następnie

Mój Smak
PASTA JAJECZNA Z SZYNKĄ I OGÓRKIEM KONSERWOWYM 317

chrzanu.  Wyszło pysznie! 😋  Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego jaką ilość pasty chcemy uzyskać.  Użyłam: jajek szynki drobiowej ogórków konserwowych odrobiny chrzanu trochę majonezu soli pieprzu koperku Wykonanie: Szynkę drobno siekamy, wraz z ugotowanymi na twardo jajkami blendujemy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, chrzan, majonez, sól i pieprz. Oczywiście taką pastę możemy doprawić wg własnego

Walijskie Pichcenie
Tradycyjna sałatka warzywna. 158

Składniki: -5 ugotowanych ziemniaków -4 jajka ugotowane na twardo -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 cebula -6 ogórków kiszonych -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -3 łyżki majonezu -1 łyżka musztardy Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę(...)Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Dodajemy majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego

Magia jedzenia.
Aioli - król wśród sosów śródziemnomorskich 351

wręcz można by powiedzieć fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli wziął swoją nazwę od dwóch słów, ALH- czyli czosnek i OLI, czyli oliwa. Nazywany „masłem Prowansji”. Bliżej mu do majonezu niż do masła. Sposobów na przygotowanie sosu Aioli jest tak dużo, jak wiele jest tradycji kulinarnych południa Europy, gdzie ten sos jest najczęściej używany. Jednakże praktycznie w każdym kraju do użycia(...)zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką. źródło: taste.com.au Aioli doskonale pasuje także w postaci dipu. Sos jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem. "Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród  francuskich sosów.  Ciekawostką jest to, że jeśli

Gotuję Testuję
Jarzynowa sałatka śledziowa – na szybko 184

polecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam. Składniki: 1 opakowanie śledzi solonych w oleju Mieszanka warzywna ze słoika ( ok. 1 l ) 1 czerwona cebula 4 jajka Pieprz Sól opcjonalnie Majonez light Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo ( 10 minut ). Mieszankę warzywną przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na sicie(...)odsączenia. Cebulę drobno kroimy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, podobnie śledzie. Wszystkie składniki razem łączymy. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy sól. Warto sałatkę pozostawić w lodówce aby smaki się połączyły. Wówczas okazuje się , że dodatkowa sól nie była potrzebna. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Kolorowa surówka z oregano 219

przygotowaniu dodatek do obiadu, domowego fast foodu czy po prostu przekąska. 1 mała kapusta pekińska 1 por (biała część) 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 czerwona papryka 2 łyżki majonezu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę szatkujemy w piórka, por kroimy w pół plasterki.  Z papryki usuwamy gniazdo i kroimy w kosteczkę. Kukurydze odsączamy z zalewy(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i doprawiamy solą, pieprzem i oregano

VioletoweKucharzenie
Kotlety mielone z jajkiem 179

smacznie. 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 czerstwa kajzerka ok 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego biały pieprz i sól (do smaku) bułka tarta olej, masło Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a gdy przestygną, obieramy, po czym(...)kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy namoczoną i dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pokrojone w kostkę jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kotlety możemy jeszcze podgrzać w piekarniku

Smaki Na Talerzu