Dziś na kolację pasta jajeczna :) Mniam. Składniki: 3 jajka szczypior 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól,pieprz do smaku Wykonanie: Jajka zetrzeć na tarce o małych oczkach,szczypiorek drobno pokroić, dodać majonez, musztardę, sól i pieprz.Wszystko wymieszać.Gotowe. Ja robię taką małą ilość bo to tylko na trzy osoby
Agusiowe smakołykiczosnkowy chyba wszyscy znają :) Każdy ma swój sposób na jego przygotowanie. Ja najbardziej lubię ten. Składniki: 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka gęstej śmietany sól, pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę,dodać majonez, jogurt i śmietanę.Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotowe
Agusiowe smakołykijest pycha . Potrzebne składniki pierś z kurczaka 500 g piersi z kurczaka ogórki konserwowe 5 szt. mała puszka kukurydzy konserwowej cebula 3 szt. mała kapusta pekińska ketchup 4 łyżki majonez 4 łyżki przyprawa Gyros oliwa 1 łyżka sól , pieprz do smaku Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na małe kawałki. Rozgrzewamy olej , obtaczamy kurczaka w przyprawie gyros(...)Ogórki i cebule kroimy w kosteczkę . Kukurydzę odsączamy z zalewy . Kapustę pekińską myjemy i kroimy dość cienko. Tak przygotowane składniki układamy warstwowo : -kurczak -cebula -ketchup -ogórki -majonez -kukurydza -kapusta Życzę smacznego
Różne smaki w kuchnidrobiową i dość dużą ilością jajek. Ma ktoś ochotę?;) 10 jajek 2 marchewki 200g mrożonego groszku 200 g szynki drobiowej 1 mała cebula czerwona lub 1/2 dużej 5 łyżek majonezu 1/2 czerwonej papryki pęczek szczypiorku garść kiełków fasoli – opcjonalnie sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu obieramy. Cztery z nich kroimy na plasterki, a resztę drobno siekamy(...)Następnie wykładamy groszek. Na groszku dookoła miski rozkładamy pozostałe plasterki jajek. Szynkę kroimy w kostkę. Rozkładamy na warstwie groszku. Cebulę drobno siekamy. Łączymy w misce z posiekanymi jajkami. Dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Wykładamy na wierzch sałatki. Na końcu sałatkę posypujemy pokrojoną w bardzo drobną kostkę papryką oraz posiekanym szczypiorkiem. Dodatkowo możemy wyłożyć na wierzch kiełki. Uwagi: Sałatkę
Smaki Na Talerzupełnoziarnistego 200 - 250 g łososia wędzonego na zimno 1 puszka drobnej czerwonej fasoli 4 liście kapusty pekińskiej 1 ząbek czosnku 50 - 100 g serka sałatkowego (opcjonalnie) 1 - 2 łyżki majonezu pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie al'dente wg opisu na opakowaniu i wystudzić. Łososia pokroić na mniejsze kawałeczki. Kapustę umyć i drobno poszatkować(...)fasoli odsączyć na sitku płyn. Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Serek pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez i przyprawić do smaku pieprzem i solą. Jeśli dodajemy do sałatki serek, to uważać z solą, gdyż serki sałatkowe są dość słone. Zobacz również: Sałatka z łososia i makaronu
Kuchcik gotujesałatka z kapustą pekińską, soczystą rzodkiewką, zielonym groszkiem oraz jajkami, posypana pestkami dyni oraz rzeżuchą. Dodatkowo całość została skropiona kremowym sosem chrzanowym- dla lekkiego zaostrzenia smaku- na bazie śmietany, majonezu i chrzanu. Z kromką chleba z masłem na pyszne śniadanie bądź kolację, a także w sam raz na świąteczny, wielkanocny stół 😊 Sałatka, 3-4 porcje: * kapusta pekińska- 1 szt. * rzodkiewka(...)pęczek * jajka- 4-6 szt. * groszek- 200 g (mała puszka) * pestki dyni- 2 łyżki * rzeżucha- do posypania Sos chrzanowy: * śmietana 18%- 2 łyżki (ew.gęsty jogurt grecki) * majonez- 1 łyżka * chrzan- 2 łyżeczki (taki ze słoiczka)* * sok z cytryny- 1/2 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Sałatka: Jajka ugotować (stopień ugotowania wg własnych preferencji), ostudzić i przekroić na pół. Kapustę posiekać
Kraina Miodem PłynącaSKŁADNIKI: pół pęczka koperku 3 łyżki majonezu 60 g kaparów pieprz łyżeczka ostrej musztardy 4 jajka 2 łyżki kiełek rzodkiewki WYKONANIE: 1. Koperek umyj, osusz, obierz i drobno posiekaj. 2. Kapary odsącz z zalewy. 3. Do koperku dodaj majonez, kapary i dopraw musztardą i pieprzem. Dokłądnie wymieszaj. 4. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój na ćwiartki
Atlas Smakównadzieniem będą idealną przekąską na wielkanocne śniadanie. 100 g wędzonego łososia 4 ugotowane jajka mała puszka groszku konserwowego 1 mała czerwona cebula 2 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu sól świeżo mielony pieprz ponadto: 1 op waflowych jajek sałata Jajka obrać ze skorupek,pokroić w kosteczkę. Groszek odsączyć z zalewy,cebulę drobno posiekać,łososia pokroić na małe kawałki(...)jajek dodać groszek,pokrojonego łososia,posiekaną cebulę i koperek. Zmieszać z majonezem,doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatką napełnić waflowe jajka,ułożyć na półmisku wyłożonym sałatą i od razu podawać
Kolorowa kuchnia Elkiprzygotowanej z ananasa, dzięki czemu efektywnie się prezentuje. SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z piersi kurczaka, ½ puszki kukurydzy konserwowej, ½ świeżego ananasa, 50g pestek dyni, 2 łyżeczki czarnuszki MAKAR , 2 łyżki majonezu, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę. Mięso podsmażam około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. 2. Ananasa obieram. Owoc kroję w małą(...)kostkę. Pestki dyni prażę na rumiano na suchej patelni. Kukurydzę odsączam z zalewy. 3. Podsmażony filet, ananasa, kukurydzę oraz pestki dyni przekładam do salaterki. Dodaję majonez, czarnuszkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Sałatkę podaję w miseczkach przygotowanych z ananasa. Do przygotowania sałatki wykorzystałam czarnuszkę, który otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Czarnuszka to doskonały dodatek do wielu dań
Tradycyjna kuchnia Kasiwędzonej makreli. Nadziane jajeczka udekorowałam czerwoną cebulką i natką pietruszki. składniki: 5 jajek 1 mała makrela wędzona (ok 100 g po odrzuceniu skóry i ości) pieprz 2-3 łyżki majonezu do dekoracji czerwona cebulka natka pietruszki Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić na pół. Wydrążyć żółtka i przełożyć do miseczki. Makrelę obrać ze skory(...)ości, rozdrobnić na małe kawałki i dodać do żółtek. Dodać majonez i wszystko rozgnieść widelcem na pastę. Do smaku doprawić pieprzem. Gotowa pasta napełnić połówki jajek. Udekorować drobno posiekaną cebulką i natka pietruszki
Monia miesza i gotujefaszerowanych mam na blogu pokaźną kolekcję . Dzisiaj kolejna ekspresowa wersja z serem żółtym, papryką, kukurydzą i szczypiorkiem. Składniki: 10-12 jajek pół puszki kukurydzy pół czerwonej papryki 2 łyżki majonezu 150 g żółtego sera sól, pieprz 2 łyżki posiekanego szczypiorku Jajka ugotować na twardo. Natłuc skorupki i zalać bardzo zimną wodą. Po ok. godzinie obrać, przekroić na pół. Kukurydzę odcedzić(...)paprykę pokroić w drobną kostkę, a ser zetrzeć na grubej tarce. Wymieszać z majonezem i szczypiorkiem, doprawić solą i pieprzem. Sałatkę nałożyć na połówki jajek. Warto tę przekąskę przygotować wcześniej i schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitłyżki bułki tartej 4 marynowane czerwone buraki 150 g wielkopolskiego sera smażonego Składniki na sos ze świeżego ogórka: 1 świeży ogórek 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki majonezu 1 limonka 1 pęczek świeżej bazylii Składniki na bułeczki – placki gryczane do hamburgerów: 1 łyżeczka suchych drożdży instant 200 g maki pszennej 100 g mąki gryczanej 1 łyżka kminku(...)dopiekamy pod przykryciem. Sos ze świeżego ogórka: obranego ogórka pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dorzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekany czosnek, posiekaną bazylię, majonez, startą skórkę i sok z limonki. Doprawiamy solą do smaku i mieszamy dokładnie. Buraki kroimy na cząstki, w tzw. czosnek, doprawiamy oliwą i sokiem z limonki. Bułeczki gryczane: łączymy mąkę
WojnaNaSmaki.plsolonego śledzia 4 filety solonego śledzia 1 łyżka cukru 1 jajko na twardo 1 twardy kiszony ogórek 1 łyżka posiekanych kaparów 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżka majonezu 1 cytryna 1 pęczek szczypiorku sól, grubo mielony pieprz, Sposób przygotowania: Surowe, oczyszczone i dokładnie umyte ziemniaki kroimy wraz ze skórką na plasterki grubości około 1 cm. Na patelni z roztopionym(...)gładką, jednolitą masę. Dodajemy filety śledziowe pokrojone w drobną kostkę, posiekane jajko na twardo, cebulę i kiszonego ogórka pokrojone w kostkę, posiekane kapary. Wszystko łączymy z kwaśną śmietaną, majonezem i posiekanym szczypiorkiem, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny. Dobrze mieszamy składniki. Na talerze układamy ciepłe plasterki ziemniaków, na to sałatkę śledziową, przykrywamy drugą warstwą ziemniaków, dekorujemy szczypiorkiem. Dobra rada: solone
WojnaNaSmaki.plkanapek oraz mięs więc doskonale sprawdzi się na wielkanocnym stole. Oczywiście można kupić w sklepach gotowy sos ale zdecydowanie wolę ten domowy, zrobiony tak jak lubię. składniki: 10 łyżek majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżka tartego chrzanu 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ogórki kiszone lub konserwowe 1/2 małego słoiczka marynowanych grzybków lub pieczarek 1 mała czerwona cebula(...)smaku Marynowane grzybki lub pieczarki osączyć z zalewy pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone i czerwoną cebulę również pokroić w drobną kostkę. Pokrojone składniki przełożyć do miski. Dodać majonez, musztardę, chrzan, jogurt oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać. Jeśli potrzeba można doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na minimum godzinkę aby smaki się przegryzły
Monia miesza i gotujenieduże ziemniaki , opcjonalnie 2 szklanki mrożonego groszku 6-7 niedużych ogórków kiszonych (250-300g) 6 jajek ugotowanych na twardo 1 pęczek natki pietruszki , posiekany Sos 6-8 łyżek majonezu 2 łyżki jogurtu lub śmietany 1 łyżka musztardy sól i pieprz do gotowania lekki bulion warzywny lub woda 1 listek laurowy po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu Marchewkę(...)groszku. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ostudzone warzywa również pokroić w niewielką kostkę, połączyć z pozostałymi składnikami sałatki i natką pietruszki. Przygotować sos. Żółtka rozetrzeć z musztardą. Dodać majonez i śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sałatkę wymieszać z sosem. Odstawić do przegryzienia. Przed podaniem przełożyć do czystej salaterki. Smacznego! Przepis dodaję do akcji Warzywa korzeniowe
Pełny talerz