adniki: 150g makaron pełnoziarnisty kokardki/penne puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w sosie własnym ½ opakowania rukoli 2 kulki sera mozzarella 250g pomidorków koktajlowych sól, czarny pieprz sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego opakowanie sosu sałatkowego 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania : Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Układamy na dnie szklanego naczynia. Kukurydze(...)makaron. Tuńczyka odsączamy i umieszczamy jako kolejna warstwę na kukurydzy. Na tuńczyku układamy równa warstwę rukoli. Mozzarellę kroimy w kostkę i układamy na rukoli. Przygotowujemy sos czosnkowy: Jogurt grecki, majonez, sos sałatkowy i przeciśnięty przez praskę czosnek dokładnie mieszamy. Powstały sos wylewamy równomiernie na mozzarelli. Na sos nakładamy przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy sola i czarnym pieprzem. Całość posypujemy kolejną
Pyry na Gazporcje 500 g płatów śledziowych solonych 2 jajka ugotowane na twardo duża garść rodzynek duży pęczek posiekanego koperku 300 g śmietany 18% 300 g jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki chrzanu ze słoika sok z połowy cytryny czarny pieprz sól przepis Do miski przekładamy śmietanę, jogurt, majonez oraz tarty chrzan, dodajemy sok z cytryny, posiekany koperek, wszystko doprawiamy odrobiną
Smakowite Daniasięgamy. Pięknie i kolorowo podane mogą być świetną ozdobą stołu. Mi osobiście takie otulone szyneczka smakują wyśmienicie. Składniki: 6 jajek 6 plastrów szynki parmeńskiej kilka gałązek szczypiorku łyżka majonezu sol, pieprz Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Z wystudzonych ścinamy wierzchy po długości, wydrążamy. Ścięte wierzchy białka i żółtka drobno siekamy. Dodajemy posiekany szczypiorek, dokładamy majonez, dobrze mieszamy, doprawiamy solą
Z Majeczką w kuchnibardzo często ją przyrządza. Zawsze szybko znika ze stołu. Polecam gorąco! Może ktoś zechce przyrządzić ja na zbliżające się Święta. Składniki: 25-30 dag sera żółtego (np.gouda) 4 łyżki majonezu 4-5 jajek Farsz: 300 g mrożonego szpinaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku 3/4 kostki białego sera (moja kostka miała 300 g) 1/2 cebuli sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Zrobić(...)ciasto serowe: jajka ubić, dodać majonez i tary żółty ser. Wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez 20-25 minut. 2. W międzyczasie zrobić farsz, szpinak odparować na patelni, dodać czosnek i posiekaną cebulę oraz wkruszyć biały ser. Doprawić do smaku. 3. Na gorący serowy spód wyłożyć farsz, zwinąć jak roladę (uwaga, aby się
Kuchnia domowa Anikurczaka 1 ząbek czosnku kawałek imbiru (2-3 cm) 2 łyżki sosu teriyaki olej do smażenia zielony ogórek ze skóra pokrojony w cienkie paski 1/2 czerwonej papryki majonez wasabi Dodatkowo: mata do zwijania folia spożywcza woda w miseczce Wykonanie: Pierś z kurczaka kroimy w paski. W miseczce mieszamy sos teriyaki, rozgnieciony ząbek czosnku i starty na tarce imbir. Marynujemy(...)dołu. Na 2/3 arkusza układamy cienką warstwę ryżu i wyrównujemy go palcami umoczonymi w wodzie, aby się do nich nie kleił. Następnie dolną część smarujemy majonezem, układamy na nim paski mięsa, ogórka i papryki. Na koniec górną cześć ryżu smarujemy odrobiną wasabi. Matę równomiernie i ciasno rolujemy od dołu, wystającą
Kulinarne przygody Gatityczosnkowo-koperkowy, który idealnie sprawdzi się do zapiekanek, nuggetsów, do grilla i do czego tylko lubicie dawać sos :). A więc zaczynamy! :) Składniki: 3 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 ząbki czosnku szczypta pieprzu 1,5 łyżki posiekanego koperku Przygotowanie: Koperek myjemy i kroimy drobno. Czosnek obieramy, myjemy i przeciskamy przez praskę do miski. Do miski z wyciśniętym czosnkiem dodajemy(...)jogurt, majonez, pieprz i koperek i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. I gotowe ! :) Nie prawda, że proste ? :) Najlepszy jest jak przed podaniem go schłodzimy
Gotuj z Mąkąugotowane na twardo 10 sztuk "M", pory 4 średnie, jabłka 1 duże, cukier 1,5 łyżki, sok z cytryny 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól 3/4 łyżeczki, majonez 2 łyżki, śmietana gęsta 6 łyżek umyte pory drobno pokroić, wsypać do durszlaka i przelać wrzącą wodą, odcedzić z wody, ugotowane jajka na twardo obrać, jabłko obrać ze skórki(...)naczynia wsypać sparzone pory, odsączony groszek, starte jabłko na tarce grubsze oczka, jajka przecisnąć przez kratkę do jajek, wsypać pieprz świeżo mielony wsypać cukier, sól, sok z cytryny, dodać majonez, śmietanę gęstą 18%, wszystko dokładnie wymieszać, schować do lodówki na 30 minut - sałatka jest pyszna jako samodzielne danie do pieczywa z masłem, tostów...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięCiekawe połączenie smaków : jajka, kawior i pasta z tuńczyka. Wypróbujcie koniecznie. Składniki 6 jajek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 3 łyżki majonezu 1 słoiczek czarnego kawioru 1 słoiczek czerwonego kawioru sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotowałem na półtwardo. Obrałem, przekroiłem na połówki. Tuńczyka lekko osączyłem, połączyłem z majonezem. Doprawiłem do smaku. Pastę nałożyłem łyżeczką na połówki jajek
R'n'G KitchenMoże na Wielkanocnym stole pojawi się u Was taka przystawka ? Składniki 3 ugotowane ziemniaki średniej wielkości 2 łyżki majonezu około pół szklanki startego sera Cheddar 3 cykorie sól 1 słoiczek czarnego kawioru 1 słoiczek czerwonego kawioru szczypiorek Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem, obrałem i przecisnąłem przez prasę do ziemniaków. Ser starłem na tarce o małych oczkach na drobne(...)paseczki. W misce wymieszałem ziemniaki, tarty ser, majonez i szczyptę soli. Tak przygotowaną pastę nałożyłem po łyżce na każdy listek cykorii, na to około pół łyżeczki kawioru i posiekany szczypiorek
R'n'G Kitchenprzygotowane i zjedzone tego samego dnia. Zresztą co tu dużo pisać, przekonajcie się sami ;) Składniki: * 4 jajka * 7-8 większych pieczarek * natka pietruszki ( nie dużo) * sól, pieprz * 1 łyżeczka majonezu Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, gdy ostygną oskubać ze skorupek, przekroić na pół i z białek wyjąć żółtka. Pieczarki pokroić drobno, podsmażyć na małej ilości oliwy z oliwek(...)misce, dodać podsmażone pieczarki, posiekaną natkę pietruszki i wszystko lekko zmiksować blenderem ( ja tę czynność wykonuje dosłownie kilka sekund, ponieważ lubię małe wyczuwalne kawałki pieczarek). Następnie dodać majonez do farszu i ewentualnie sól i pieprz, wszystko wymieszać. Tak przygotowanym farszem nadziewać białka jajek. P/S Pozostały farsz idealnie smakuje na chlebie
Zrób to smacznieniewiele dlatego też radzę od razu zrobić z podwójnej porcji. składniki: 500 g pieczarek 4-5 jajek 1 łyżka oleju garść posiekanej natki pietruszki pieprz 2-3 łyżki majonezu Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnie z olejem i wrzucić starte pieczarki. Smażyć aż pieczarki odparują wodę, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek(...)Następnie ugotowane jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do jajek dodać wystudzone pieczarki i wymieszać. Potem dodać majonez i natkę pietruszki, ponownie wymieszać. Do smaku doprawić pieprzem. Jeśli wolimy pastę o bardziej gładkiej konsystencji można ją zmiksować blenderem. Gotowa pastę podawać z pieczywem
Monia miesza i gotujechudej szynki 1 słoik ciętego selera w zalewie 1 duże kwaśne jabłko 1/2 dużej cebuli 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanego szczypiorku (można zastąpić pietruszką) 3 łyżki majonezu (w wersji fit polecam jogurt naturalny) sól, pieprz Sposób przygotowania : Seler umieszczamy na sitku, odciskamy z nadmiaru wody. Jabłko kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Jabłko, cebulę i odciśnięty seler(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez (lub jogurt naturalny). Dokładamy szczypiorek, orzechy. Wszystkie składniki dokładnie łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Każdy plaster szynki smarujemy farszem. Zwijamy ciasno w rulonik. Roladki przechowujemy w lodówce kilka godzin, żeby smaki farszu dokładnie się przegryzły źródło: przepis rodzinny Ilość porcji: 6 szt. Czas przygotowania: ok. 30 minut Koszt przygotowania
Pobite gary Barbaryłyżki płynnego miodu (naturalnego) 30g imbiru 2 dymki skórka starta z 1 limonki + sok z 1/2 limonki sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz sos: 1/2 szklanki majonezu 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki suchego maku 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól morska oraz świeżo zmielony, czarny pieprz SAŁATKA "UŚMIECH LATA" : 1 główka sałaty masłowej 300g białego sera(...)obrane i pozbawione pestek, pokrojone w kostkę pomidory, kawałki suszonych pomidorów z zalewy oraz pokrojony w kostkę ser mozzarella lub fetę - lekko przemieszać. Krok 4. Przygotowujemy sos do burrito: majonez mieszamy z jogurtem naturalnym, dodajemy chrupiący, uprażony na suchej patelni mak (wystudzony), wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i doprawiamy do smaku solą morską oraz świeżo zmielonym pieprzem. W trakcie przyjęcia
Moja Książka Kucharskaodciskamy nadmiar wody farsz: 3 opakowania serka Almette o ulubionym smaku ziołowym (może być również naturalny) kilka plasterków dobrej szynki gotowanej dodatkowo: liście sałaty pomidorki koktajlowe rzodkiewki szczypiorek majonez wykałaczki folia aluminiowa do zawinięcia rulonów plastry pomidora lub ogórka PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do miski wbijamy jajka, wlewamy mleko, oliwę z oliwek, dodajemy posiekany koperek, szczyptę soli oraz(...)każdy plaster kładziemy po jednym kawałku naleśnika, dokładamy połówkę pomidorka koktajlowego, która będzie główką ślimaka (wcześniej robimy w niej dwie dziurki, w które wtykamy szczypiorek i malujemy buzię majonezem). Na wierzch każdego ślimaka kładziemy plasterki rzodkiewki. Całość dekorujemy gałązkami koperku oraz połówkami pomidorków. Smacznego
Moja Książka Kucharska