Więc zapraszam do zrobienia własnej pasty, mam nadzieję że Wam zasmakuje, czekam na komentarze;) 1 makrela wędzona 3 -4 jajka 1 awokado 1 – 2 łyżki majonezu ( najlepszy domowy) sól i pieprz do smaku Z makreli ściągam skórę i kręgosłup, obieram ją z ości. Jajka gotuję na twardo, studzę i obieram, kroję na ćwiartki. Z awokado wyciągam pestkę, obieram(...)kroję na kawałki. Wszystkie składniki przekładam do miski, dodaję majonez i pieprz mielony wg smaku. Całość dokładnie blenduję, jeśli jest potrzeba doprawiam solą i pieprzem
Takie tam pichcenieoleju rzepakowym. Dzięki nim sałatka jest błyskawiczna w przygotowaniu. Składniki 1 opakowanie 250 g filetów śledziowych solonych a'la Matjas SEKO 1 dojrzałe mango kilka łyżek dobrego majonezu garść suszonej żurawiny ok. 4-5 suszonych śliwek szczypior do dekoracji pieprz ziołowy prosto z młynka Filety potnij w paski lub kawałeczki , dodaj suszonej żurawiny. Wymieszaj, dosmacz pieprzem. Mango pokrój(...)kosteczkę. Śliwki pokrój w drobne paseczki, ja używam do tego nożyczek. Dodaj majonez ile trzeba i tyle ile lubisz, dosmacz pieprzem. Wymieszaj dokładnie. Włóż na kilka godzin do lodówki, wszystko musi się przegryźć. Przed bezpośrednim podaniem posyp szczypiorem. Ma on duże znaczenie. Sałatka gotowa. Nie bójcie się nowych połączeń, sałatka jest pyszna! Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnipróbujcie w domu przepisu mam nadzieje że znajdzie swoich zwolenników . Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 1 dojrzałe awokado 1 łyżka serka ziołowego 4 łyżki majonezu pęczek szczypioru pieprz biały pieprz ziołowy sól Wykonanie Do miski przekładam ugotowane jajka , awokado rozgniecione łyżką , łyżkę serka ziołowego , oraz majonez , następnie
Mój Smakchrzanu. Wyszło pysznie! 😋 Nie podaję proporcji, bo są one uzależnione od tego jaką ilość pasty chcemy uzyskać. Użyłam: jajek szynki drobiowej ogórków konserwowych odrobiny chrzanu trochę majonezu soli pieprzu koperku Wykonanie: Szynkę drobno siekamy, wraz z ugotowanymi na twardo jajkami blendujemy. Dodajemy pokrojone ogórki konserwowe, chrzan, majonez, sól i pieprz. Oczywiście taką pastę możemy doprawić wg własnego
Walijskie PichcenieSkładniki: -5 ugotowanych ziemniaków -4 jajka ugotowane na twardo -2 marchewki -2 pietruszki -1 seler -1 cebula -6 ogórków kiszonych -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -3 łyżki majonezu -1 łyżka musztardy Sposób przygotowania: Warzywa obieramy, myjemy i gotujemy aż będą miękkie. Ziemniaki gotujemy oddzielnie. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane składniki pozostawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki kroimy w kosteczkę(...)Natkę pietruszki myjemy i siekamy. Dodajemy majonez i musztardę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smacznego
Magia jedzenia.Smaczna i prosta w przygotowaniu pasta z jajek i wędzonej makreli. Polecam przepis Składniki: 2 jajka ugotowane na twardo pół średniej makreli wędzonej 2 łyżki majonezu 1 łyżka szczypiorku pokrojonego szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki. Oddzielamy mięso ryby od ości. Dokładnie sprawdzamy(...)ości i rwiemy w palcach na małe cząstki. Dodajemy do jajek. Mieszamy i dodajemy szczypiorek, sól, pieprz i kurkumę, mieszamy. Na koniec dodajemy majonez i mieszamy razem. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnewręcz można by powiedzieć fundamentów kuchni śródziemnomorskiej. Sos Aioli wziął swoją nazwę od dwóch słów, ALH- czyli czosnek i OLI, czyli oliwa. Nazywany „masłem Prowansji”. Bliżej mu do majonezu niż do masła. Sposobów na przygotowanie sosu Aioli jest tak dużo, jak wiele jest tradycji kulinarnych południa Europy, gdzie ten sos jest najczęściej używany. Jednakże praktycznie w każdym kraju do użycia(...)zapiec. Smaku sosu stanie się wtedy mniej czosnkowy, danie zostanie pokryte cienką skorupką. źródło: taste.com.au Aioli doskonale pasuje także w postaci dipu. Sos jest mniej kaloryczny i może zastąpić majonez. Idealnie komponuje się z grillowanymi ziemniakami, pieczywem i warzywami, rybami i mięsem. "Masło Prowansji" jakim jest sos aioli to król wśród francuskich sosów. Ciekawostką jest to, że jeśli
Gotuję Testujępolecam sałatkę śledziowo – warzywną na szybko. Polecam. Składniki: 1 opakowanie śledzi solonych w oleju Mieszanka warzywna ze słoika ( ok. 1 l ) 1 czerwona cebula 4 jajka Pieprz Sól opcjonalnie Majonez light Wykonanie: Ze śledzi zlewamy olej i moczymy je około 30 minut w zimnej wodzie. Jajka gotujemy na twardo ( 10 minut ). Mieszankę warzywną przepłukujemy zimną wodą i pozostawiamy na sicie(...)odsączenia. Cebulę drobno kroimy. Ostudzone jajka kroimy w kostkę, podobnie śledzie. Wszystkie składniki razem łączymy. Dodajemy majonez i pieprz. Mieszamy. Opcjonalnie dodajemy sól. Warto sałatkę pozostawić w lodówce aby smaki się połączyły. Wówczas okazuje się , że dodatkowa sól nie była potrzebna. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyprzygotowaniu dodatek do obiadu, domowego fast foodu czy po prostu przekąska. 1 mała kapusta pekińska 1 por (biała część) 1 puszka słodkiej kukurydzy 1 czerwona papryka 2 łyżki majonezu Sól Pieprz 1 łyżeczka oregano Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę szatkujemy w piórka, por kroimy w pół plasterki. Z papryki usuwamy gniazdo i kroimy w kosteczkę. Kukurydze odsączamy z zalewy(...)Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Dodajemy majonez i doprawiamy solą, pieprzem i oregano
VioletoweKucharzeniesmacznie. 0,5 kg mielonego mięsa z kurczaka lub indyka 1 czerstwa kajzerka ok 250 ml mleka 2 jajka 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 2-3 łyżki gęstego majonezu 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego biały pieprz i sól (do smaku) bułka tarta olej, masło Jajka gotujemy na twardo. Zalewamy zimną wodą, a gdy przestygną, obieramy, po czym(...)kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na złoto na rozgrzanym maśle. Mięso mielone umieszczamy w misce. Dodajemy namoczoną i dobrze odciśniętą z mleka kajzerkę, przestudzoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, majonez, pokrojone w kostkę jajka oraz przyprawy. Wyrabiamy. Formujemy średniej wielkości kotleciki. Obtaczamy każdy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. Usmażone kotlety możemy jeszcze podgrzać w piekarniku
Smaki Na TalerzuSkładniki : 1/2 puszki kukurydzy ( takiej 425 g) mała kapusta pekińska 3 ogórki konserwowe podwójna pierś z kurczaka ok. 2-3 łyżki majonezu, 2 łyżki keczupu przyprawa gyros 1 cebula Przygotowanie: Kapustę i cebulę skroić dość drobno, sparzyć na sitku wrzątkiem- odcisąć Mięso pokroić też w drobne kawałki, posypać przyprawą gyros i smażyć na maśle klarowanym, do momentu aż straci surowiznę(...)przysmaży się na rumiano Ogórki można obrać cienko ze skórki i również pokroić w drobną kostkę. Składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i keczup, ponownie wymieszać. Ta wersja sałatki różni się od mojego Gyrosa ,( tu też jeszcze inna wersja) ale uważam, że jest godna polecenia. Choćby dlatego, że robi się ją dość szybko i jest naprawdę smaczna. Alu, dziękuję
Proste Potrawymoich najulubieńszych. Pychotka Składniki: 1 brokuł 1 duży pomidor 200 g piersi z kurczaka 1/2 opakowania sera feta 3 garści makaronu kokardki 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól olej przyprawa kebab-gyros Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki, opłukać i gotować w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu około 3 minuty, żeby(...)lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, opruszyć przyprawą i obsmażyć na oleju. Wystudzić. Pomidora umyć i pokroić na większe cząstki. Wszystkie składniki wymieszać. Jogurtu, majonez i wyciśnięty czosnek wymieszać i polać sałatkę
Cukiernia Pychotkimoja pyszna fit sałatka w wersji dietetycznej. Sałatka jest lekka i bardzo orzeźwiająca, do tego mało kaloryczna. Klasyczny sos, który przygotowuję do mojej sałatki z buraka jest z dodatkiem majonezu i jogurtu. Tym razem sos do sałatki składa się jedynie z jogurtu greckiego z solą, pieprzem i koperkiem. Do przygotowanej tej konkretnej sałatki wykorzystałam już ugotowanego buraka ze sklepu, gdyż(...)śledzia nie zaszkodzi smakowo bogatszej wersji tej sałatki 🙂 Składniki na 2 porcje sałatki z buraka: 1 duży burak (pieczony lub gotowany) 1 jabłko 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu (opcjonalnie) sok z 1/4 cytryny ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku świeży koperek Jak przygotować pyszną, apetyczną sałatkę z buraka z i jabłka? Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLasonia. (przypominam, że nieco więcej informacji o Lasowiakach i lasowiackiej kuchni można znaleźć tutaj ) Składniki: 500 g cebuli 500 g marchewki 6 jajek ugotowanych na twardo 2-3 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Zalewa do cebuli: 2 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% Duża szczypta soli i cukru 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 2 ziarna pieprzu(...)studzimy. Marchewkę szorujemy, gotujemy w wodzie i wyciągamy zanim zupełnie zmięknie. Studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka również ścieramy na tarce. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem. Sałatka cebulowa - kuchnia podkarpacka Alfabetyczny spis dań KUCHNI PODKARPACKIEJ
Trzeci talerzjako przekąska w pracy. Polecam! Składniki : * 3-4 łodygi selera naciowego * pół puszki kukurydzy * 100g startej mozzarelli * pół czerwonej papryki * pół zielonego ogórka * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie składniki sałatki pokroić. Dodać kukurydzę i majonez. Sałatkę przyprawić do smaku. Schłodzić. Podawać z pieczywem
Magiczne Życie Marty