majonez - 14247 przepisów (strona:242/950)

Sałatka z sosem Zielonej Bogini 217

mało nowoczesne, jednak wciąż jest to sos o intrygującym, odświeżającym smaku. Skład nie jest do końca ustalony, wiadomo jednak, że powinny w nim być zioła (bazylia, pietruszka, estragon) i majonez. Opcjonalne są fileciki anchois, ale naprawdę warto je dodać, bo wspaniałe aromatyzują sos. Jeśli chodzi o sałatkę Zielonej Bogini to w tradycyjnej wersji składa się ona wyłącznie z sałaty rzymskiej(...)natki pietruszki Sos: Szklanka posiekanej natki pietruszki Szklanka rukoli albo szpinaku 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku 2 filety anchois 3 łyżki soki z cytryny 6 łyżek majonezu 6 łyżek jogurtu greckiego Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj sałatę – umyj warzywa, pokrój ogórka w plasterki, a cukinię i awokado w kostkę (jeśli masz maszynkę

Niedzielny kucharz
Pieczeń jajeczno-pieczarkowa 197

pieczarek -1 duża cebula -4 łyżki startego żółtego sera -1 pęczek szczypiorku -3/4 szkl. bułki tartej -4 łyżki gęstej śmietany -2 łyżki oleju rzepakowego -1-2 łyżki majonezu -sól -pieprz Przygotowanie 10 jajek ugotować na twardo. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki i cebulę podsmażyć na rozgrzanym oleju. Szczypiorek drobno posiekać. Ugotowane jajka(...)drobno pokroić i połączyć z cebulą i pieczarkami. Wbić 2 jajka dodać ser, majonez, bułe tartą, szczypior, śmietanę. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 60 minut w temperaturze około 200 stopni. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 191,2 kcal Tłuszcz: 11,8g Białko: 11,6g Węglowodany

Zielona Kuchnia
PASTA Z KURCZAKA I CURRY 376

piwa. Rewelacja ☺️☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki:  ugotowana 1 pierś z kurczaka  lub części mięsa kurczaka z zupy  3 ugotowane na twardo jajka  2-4 ogórki konserwowe  łyżka majonezu  łyżka jogurtu greckiego  czubata łyżeczka carry  sól, pieprz szczypiorek  Sposób przyrządzenia:  Wszystkie składniki pokroić na małe kawałki dodać majonez, jogurt przyprawy. Wymieszać, odstawić

pieprzny smaczek
Kanapka grzybowa, z pieczarką Portobello... 152

Generalny pomysł i inspiracja ze strony Food Network . Składniki na 1 porcję: 1 duży kapelusz pieczarki Portobello 2-3 plastry cebuli listki sałaty kleks majonezu (opcjonalnie i do smaku) bułka, ulubiona, ale wielkościowo taka, by spokojnie zmieściła pieczarkę plaster sera mozarella (u mnie- 'sucha', pokrojona na plastry; ta z woreczka, pływajaca w serwatce wydaje się być zbyt mokra) sól(...)patelni połóż bułkę, przekrojona strona do dołu, a całość przykryj pokrywka, lub talerzem. Smaż kolejnych kilka minut, do czasu, aż ser się rozpuści. Złóż kanapkę: dolna połowa bułki, kleks majonezu, podsmażone plastry cebuli, listki sałaty, pieczarka, wierzchnia połowa bułki. Pojadaj od razu

Lejdi of the house
Wiosenna sałatka warzywna 167

Seler słupki w zalewie 1 słoiczek Kukurydza konserwowa 1 puszka Sól i pieprz do smaku Ser żółty salami 20 dag Ogórek kiszony 1-2  szt.  Majonez Ogórek szklarniowy do dekoracji Natka pietruszki do dekoracji Pomidor koktajlowy do dekoracji Rzodkiewka do dekoracji Papryka czerwona do dekoracji Czosnek 1 ząbek Wykonanie: Ananasy wyjąć z syropu pokroić w kostkę. Następnie jajka(...)jabłka, ogórka, czosnek obrać i również pokroić w kostkę, razem wymieszać. Dodać ser żółty pokrojony w kostkę, odsączoną kukurydzę i selera. Doprawić do smaku i wymieszać z majonezem według uznania. Udekorować dowolnie, wstawić do lodówki do schłodzenia i podawać z dobrą wędliną i pieczywem

Tradycyjna Kuchnia
Brokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę 188

Brokuły i feta czyli przepis na pyszną sałatkę 1 opakowanie brokułów Poltino 1/2 opakowania fety 1 ząbek czosnku 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego pieprz do smaku 1 łyżka majonezu   Brokuły gotujemy na parze, ale pamiętaj winny zostać lekko twarde. Studzimy brokuły, fetę kruszymy w palcach na małe kawałki. Do miski przekładamy brokuły i fetę. W kubku mieszamy jogurt(...)majonezem dodajemy rozdrobniony ząbek czosnku, doprawiamy pieprzem. Polewamy brokuły przygotowanym sosem i mieszamy. Sałatka gotowa. Nie używam soli, bo feta wg mnie już jest wystarczająco słona. Taką sałatkę możesz podać do obiadu, na kolację lub zabrać na piknik, do pracy na drugie śniadanie. Możesz ją jeszcze posypać płatkami migdałowymi, które możesz podprażyć przez chwilę na suchej patelni, albo posypać orzechami

Kuchnia na wzgórzu
Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą 531

warto gotować jajek zbyt długo bo mogą stracić cały swój smak. Składniki na sałatkę puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowego 4 jajka 3-4 łyżki majonezu czarny pieprz 100g sera żółtego Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą – przepis Jajka gotujemy na twardo. Kukurydzę, czerwoną fasolę, seler konserwowy odsądzamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce. Wszystkie(...)składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Warto wiedzieć: Po ugotowaniu jajek odlewamy gorącą wodę i zalewamy je zimną wodą aby zakończyć proces gotowania. Smacznego! Artykuł Sałatka z selerem, jajkami i czerwoną fasolą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Letnia kolorowa sałatka 167

zielone ogórki 4 jajka 10cm pora 200g żółtego sera wędzonego 10-12 sztuk pomidorków koktajlowych 200g sałatkowego wędzonego łososia sól pieprz Sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Zielony groszek ugotować w lekko osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. 2. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. 3. Kukurydzę odcedzić(...)kostkę, pora pokroić w piórka, a pomidorki koktajlowe w ćwiartki. 4. Plastry wędzonego łososia pokroić w paseczki, a żółty ser w kostkę. 5. Sos: Wymieszać ze sobą jogurt naturalny, majonez oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą, pieprzem i ponownie wymieszać. 6. W dużej misce połączyć ze sobą wszystkie składniki sałatki, polać sosem, wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ponownie dokładnie wymieszać

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaronowa sałatka z kurczakiem i świeżą papryką 158

paprykami. Gwarantuję sałatka znika bardzo szybko. 1 pojedynczy filet z kurczaka Przyprawa do kurczaka 1 szklanka makaronu jajecznego w kształcie ryżu ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ puszki kukurydzy 3 łyżki majonezu Sól Pieprz Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Mięso smażymy do miękkości na odrobinie oleju rzepakowego. Makaron gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy(...)durszlaku. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Papryki kroimy w drobną kosteczkę.  Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy majonez. Odstawiamy do lodówki do przegryzienia się smaków

VioletoweKucharzenie
Tortilla z cytrynowo-imbirowymi krewetkami i warzywną salsą 177

groszku konserwowego 1 zielony ogórek 1 mała czerwona cebula 1 duży pomidor 60g mix sałat świeżo zmielony pieprz sól Sos czosnkowo-koperkowy: 1 łyżka jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku 3 ząbki czosnku sól pieprz Wykonanie: 1. Krewetki opłukać pod bieżącą ciepłą wodą, a następnie oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. 2. Krewetki oprószyć(...)mniejsze części, a cebulę w piórka. Ogórka, pomidora, cebulę, kukurydzę i groszek przełożyć do miski i dokładnie wymieszać, następnie oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. 4. Sos: Jogurt naturalny, majonez, śmietanę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. 5. Tortillę lekko posmarować wodą

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ziemniaczana do grilla 444

pieczonych w piekarniku. Smakuje wybornie i pięknie prezentuje się na stole. Polecam!   Składniki: 0,5 kg ziemniaków 3-4 kiszone ogórki pęczek rzodkiewek pół pęczka koperku 1 łyżka majonezu pół szklanki gęstego jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól i pieprz     *** Ziemniaki gotujemy w łupinach, studzimy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę *** *** Ogórki i rzodkiewki również kroimy(...)kostkę średniej wielkości *** *** Majonez mieszamy z jogurtem i przeciśniętym czosnkiem. Dodajemy drobno posiekany koperek *** *** Mieszamy i delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Sos mieszamy z pokrojonymi wcześniej warzywami. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze całość solą oraz pieprzem *** *** Przed podaniem sałatkę wkładamy do lodówki na minimum godzinę aby smaki się połączyły *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: GRILLOWANE POLĘDWICZKI W MUSZTARDOWEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE

Blog z Apetytem
Sałatka z bakłażana i ciecierzycy 184

ałatka z bakłażana i ciecierzycy to sałatka w stylu śródziemnomorskim. Lekka, bez dodatku majonezu czy śmietany, zachwyci wszystkich tych, którzy lubują się w tego typu daniach. Sałatka z bakłażana i ciecierzycy Pogoda za oknem powoli zaczyna się poprawiać i małymi krokami nadchodzą ciepłe dni. W takie to właśnie dni część z nas sięga po dania na bazie warzyw. Jednym(...)czym warto pamiętać przygotowując sałatkę. Sałatkę przed podaniem warto schłodzić w lodówce. Do sałatki najlepsza będzie cebula czerwona. Biała cebula byłaby tutaj zbyt intensywna w smaku. Lubisz sałatki bez majonezu? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Zdrową sałatkę z awokado i buraczka The post Sałatka z bakłażana i ciecierzycy appeared first on MeCooks

mecooks
Japońskie śniadanie w Ka Udon Bar 209

niemiłosiernie. Japońskie śniadanie – menu W menu śniadaniowym znajdują się 2 zestawy: Zupa miso z tofu i wakame, jajko, pok choy z solonym suszonym żółtkiem, kimchi, ziemniaczane kakiage z majonezem z yuzu – w cenie 23 zł Zupa miso z tofu i wakame, ryż, jajko, kiszony burak, grzyby lub warzywa w tempurze w cenie również 23 zł Ka Udon(...)zestawy śniadaniowe Dostępna jest również wersja wegańska, w której jajko zastępują twardym tofu, majonez też jest wtedy wegański, a zamiast solonego żółtka – prażony sezam. Dodatkowo, za całe oszałamiające 6 polskich nowych złotych można dostać czarną kawę z dolewkami bez limitu. W tej cenie można też załapać się na filiżankę cappuccino, latte, flat white lub herbatę. Kawa Jak wrażenia? Cóż

Kate's Kitchen
Fish and chips z pieca 183

oregano 3 łyżki oleju Sól Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki musztardy dijon 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżki oleju Sos Majonez Gęsty jogurt Chrzan 1 łyżka siekanych kaparów 1/2 łyżeczki soki z cytryny 1/2 tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na górną półkę wstaw blaszkę(...)frytki, przemieszaj, żeby zapiekły się też z drugiej strony i wstaw do piekarnika pod sam grill jeszcze na 5 minut. Krok 6 W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstego jogurtu. Dodaj łyżkę posiekanych drobno kaparów, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę tartej skórki z cytryny (wcześniej dokładnie umyj i sparz wrzątkiem cytrynę). Posól do smaku

Niedzielny kucharz
Pasta z awokado 166

owoc na pewno wyjdzie wam na zdrowie. Składniki na pastę z awokado: 1 awokado, 2 jajka, sok z połówki cytryny, połówka niewielkiej cebuli, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania pasty z awokado: Awokado musi być dojrzałe. Po delikatnym uciśnięciu skórki palec powinien zagłębiać się w owocu. Jeśli jest twarde najlepiej odłożyć(...)którego będę wykładać gotową pastę. Wydrążam cały miąższ awokado i umieszczam go w wysokim naczyniu. Dodaję ugotowane na twardo jajka, sok z cytryny, cebulę, czosnek, majonez i blenderuję. Doprawiam solą i pieprzem do smaku i wykładam pastę z awokado do miseczki. Włożona do pasty pestka awokado spowalnia ciemnienie pasty. SMACZNEGO

Gotuj Się Kto Może