może być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy(...)bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi
Kate's Kitchenwspaniałym połączeniem, na który ktoś wpadł wieki temu, a który ja wykorzystałem w ramach obiadu na upalne dni. Składniki: Sałata Arbuz Ser feta Pomidorki koktajlowe Oliwki Pieprz Jogurt naturalny Majonez Musztarda Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie: Jak wspomniałem gdzieś tam wyżej nie podaję ilości, gdyż każdy dobierze według własnego uznania. Jak ktoś lubi słodszą wersję – weźmie więcej arbuza(...)Cała filozofia polega na tym, aby posiekać sałatę i dodać do niej resztę pokrojonych składników. Doprawić odrobiną oleju i pieprzu. Dla przełamania smaku można podrasować sosem zrobionym z jogurtu, majonezu i musztardy. Jeśli chodzi o fetę, to polecam twardszą, jak np. ser bałkański. Nie rozwala się przy mieszaniu i całkiem sympatycznie gnie się pod zębami
Jacob TastesSkładniki: (4 porcje) 500 g. antrykotu wołowego 1 mała cebula świeżo mielony czarny pieprz odrobina soli 4 bułki 1 pomidor kilka liści ulubionej sałaty 4 łyżeczki majonezu Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 1,5 łyżki cukru brązowego 1/2 szkl. wody 2 ząbki czosnku 2 łyżki octu ryżowego kawałeczek świeżego imbiru Do zagęszczenia sosu: 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka(...)zaczekaj chwilę aż sos zgęstnieje. Na połówki bułek układaj sałatę, plaster pomidora, kotlet dokładnie obtoczony w gorącym sosie teriyaki, karmelizowaną cebulkę z kaparami. Przykryj wierzchem bułki posmarowanym łyżeczką majonezu. Ingredients: (4 servings) 500 grams of beef entrecote 1 small onion freshly ground black pepper a bit of salt 4 rolls 1 tomato a few leaves of your favorite lettuce
Delicious Placesmaczną pastę do pieczywa. To coś dla wielbicieli żółtego sera i jajek. Polecam jako dodatek do śniadania. Składniki: 3 jajka ugotowane na twardo pół pęczka szczypiorku 2 łyżki majonezu 2 czubate łyżki sera żółtego tartego 3 łyżka serka twarogowego 1/4 łyżeczki soli, pieprzu, kurkumy i curry Przygotowanie: Jajka obieramy ze skorupek, kroimy w kosteczkę i przekładamy do miski. Szczypiorek drobno(...)siekamy i dodajemy do jajek. Następnie dodajemy majonez, ser żółty, twarogowy oraz przyprawy. Mieszamy dokładnie. Przed podaniem pastę przechowujemy w lodówce. Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarnełyżeczką :-) Więc dzieciom powinna posmakować, a i dorosłym też :-) Polecam, naprawdę fajna :-) Miłego dnia :-) Składniki: 5 jajek 1 większe dojrzałe awokado 1/2 pęczka natki pietruszki sól pieprz 3 łyżki majonezu 1. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy ze skórki, wyjmujemy pestkę i kroimy w drobną kosteczką. Natkę myjemy, siekamy. 2. Wszystkie składniki przekładamy do miski(...)dodajemy majonez, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Nakładamy na kanapki i gotowe :-) Smacznego
kruche babeczkikarczku od dziedzica firmy HAŃDEREK 1 bułka czym więcej ziaren tym lepiej 2 plastry sera żółtego 3 plastry pomidora 4 plastry ogórka 3 plastry papryki czerwonej kilka roszpunek majonez ketchup łyżka oleju WYKONANIE: 1. Bułkę rozcinamy na 2 części, podpiekamy w piekarniku. 2. Karczek opiekamy z obydwóch stron na oleju. 3. Dolną część bułki smarujemy ketchupem, górną majonezem. 4. Całość
Dziś Ja gotujeużytej musztardy (najlepiej wybrać taką, która najbardziej nam smakuje). Agata wybrała łagodną musztardę kremską. Kotlet schabowy w marynacie musztardowo-majonezowej Składniki na 3 porcje: 500 g schabu 3 łyżeczki majonezu (30 g) 3 łyżeczki musztardy (30 g) sól, pieprz niepełna szklanka bułki tartej (100 g) 4 łyżki mąki pszennej (40 g) 2 jajka 6 łyżek oleju rzepakowego(...)desce, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy niezbyt cienko, chyba że lubimy cienkie kotlety schabowe. Kotlety oprószamy z obydwu stron solą i pieprzem, z jednej strony każdego kotleta rozsmarowujemy łyżeczkę majonezu, a z drugiej łyżeczkę musztardy, tak zamarynowane kotlety umieszczamy w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Jajka lekko ubijamy widelcem, w miseczkach umieszczamy bułkę tartą
KulinarneImpresje.plpieprz do smaku 1 średnia cukinia – ok. 400g pół pęczka natki pietruszki – ok. 10g 3 średnie łodyżki szczypiorku 1 jajko 50g sera żółtego 2 łyżki gęstego majonezu 2 czubate łyżki mąki pszennej olej rzepakowy do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Siekane kotlety z kurczaka i cukinii – Wykonanie: Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w drobną kostkę. Wrzucić(...)tarce o dużych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. po tym czasie dokładnie odsączyć z nadmiaru wody. Dodać cukinię do kurczaka. Dorzucić posiekany szczypiorek, natkę pietruszki, surowe jajko, majonez, mąkę pszenną i starty na tarce ser żółty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć
Kulinarne Przebojetortilli 2 - 3 filety z kurczaka papryka czerwona jakaś sałatka lub rukola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Sos: 150 g jogurtu typu greckiego 3 łyżki majonezu 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz oregano 1. Filety myjemy, kroimy w grubsze paski i podsmażamy na oleju, dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz. Paprykę kroimy również w paski(...)sałatkę myjemy. 2. Do miseczki dajemy jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę czosnek. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy. 3. Na plackach układamy do połowy sałatkę, kurczaka, paprykę i całość polewamy sosem. Zawijamy
kruche babeczkiwięc będę musiała ją powtórzyć. Składniki: 10 średnich młodych ziemniaków 5 ogórków małosolnych pęczek koperku pęczek szczypiorku pęczek natki 1 ząbek czosnku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej sól pieprz Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach do miękkości, odcedzamy i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone w większe kawałki ziemniaki, pokrojone w dużą kostkę ogórki(...)poszatkowane zioła, rozdrobniony czosnek, jogurt, majonez i musztardę. Całość doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki
Kardamonovytwardo 1/2 puszki kukurydzy konserwowe 3 ogórki małosolne 10 dag tartego sera np. cheedar sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy 1 łyżka majonezu PRZYGOTOWANIE: Ogórki małosolne drobno kroję w kostkę. Ugotowane jajka trę na tarce o grubych oczkach. W miseczce łączę utarte jajka, pokrojone ogórki małosolne, dodaję kukurydzę konserwową, tarty(...)żółty. Mieszam ze sobą. Doprawiam solą i pieprzem, dodaję również majonez, jogurt naturalny oraz musztardę. Mieszam. Pozostawiam ok 30 min w lodówce przed podaniem
Gotowanie Patkimoje kubki smakowe. SKŁADNIKI: 250 gr. ugotowanego makaronu kokardki 1 puszka tuńczyka (130gr) 1 cebula 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 marchewka starta na grubych oczkach tarki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól wg. uznania pieprz wg. uznania sok z jednej cytryny Wszystkie składniki dobrze mieszamy i z apetytem wcinamy! Smacznego. Uwagi: Makaron nie musi być taki(...)przepisie, równie dobrze możecie dać świderki, krótki, muszelki itp. Zamiast majonezu można dać więcej jogurtu,albo trochę oliwy z oliwek lub dodać więcej soku z cytryny. Chodzi o to żeby sałatka nie była zbyt sucha. WYKONANIE: my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny ✏ Blog kulinarny 📷 Instagram 💰 Dotacje
RITA food channelSkładniki: (15 szt. babeczek) 3 jajka 6 łyżek cukru drobnego do wypieków 3 łyżki Majonezu dekoracyjnego WINIARY 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej odrobina olejku migdałowego 9 łyżek cytrynowego cukru pudru 3-5 łyżek soku z cytryny skórka otarta z cytryny Składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej(...)Jajka wbij do misy miksera. Wsyp cukier drobny i miksuj na średnich obrotach miksera, aż masa jajeczna zrobi się jasna i puszysta. Dodaj majonez i miksuj krótko, do połączenia z jajkami. Obie mąki przesiej przez sitko i wymieszaj ze sobą oraz z proszkiem do pieczenia. Do masy jajeczno-majonezowej wsyp wymieszane mąki i wlej kilkanaście kropel olejku migdałowego. Miksuj
Delicious Placeporcje) pomidory (różne odmiany) garść listków bazylii garść łuskanych migdałów kwiaty cebuli do posypania Sos śmietankowo-miętowy 1/3 szkl. słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżki majonezu kilkanaście listków świeżej mięty 2 gałązki oregano 2 gałązki natki pietruszki 1 łyżeczka suszonego estragonu 1 łyżeczka soku z cytryny sól i świeżo mielony pieprz do smaku Do wysokiego naczynia wlej(...)śmietankę, dodaj majonez i mascarpone. Zmiksuj blenderem. Listki oregano i pietruszki obierz z łodyżek, razem z miętą wrzuć do śmietanki. Dodaj estragon i sok z cytryny. Zmiksuj dokładnie. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Pomidory pokrój w grube plasterki, ułóż na talerzach. Między pomidory powciskaj listki bazylii. Polej przygotowanym sosem. Migdały posiekaj grubo nożem i upraż na suchej patelni
Delicious Placełyżeczka oregano (lub innych ulubionych ziół) sól, pieprz 1 duże jajko 3-4 łyżki otrębów olej kokosowy do smażenia Surówka: 2 marchewki cukinia 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka majonezu light lub gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz szczypiorek Wykonanie: Kaszę lub ryż ugotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu i zostawić do przestygnięcia. Cebulę i pieczarki(...)piekarniku nagrzanym do 18 0ºC przez około 15-20 minut. Surówka: Cukinię i marchewki zetrzeć na tarce. Cukinię lekko odcisnąć z wody, przesypać do miski. Dodać pokrojony szczypiorek oraz majonez, musztardę i sok z cytryny. Wymieszać i doprawić całość solą i pieprzem. *W wersji z kaszą owsianą trzeba je bardzo mocno docisnąć, żeby się trzymały. Po upieczeniu skleją się lepiej
Healthy food explorer