wyrazistymi suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzają się jako szybkie, ciekawe danie śniadaniowe. Składniki: 4 duże placki tortilla rukola 12 kawałków suszonych pomidorów Pasta jajeczna: 4 jajka Łyżka musztardy dijon Łyżka majonezu ½ pęczka szczypiorku/dymki Sól/czarny pieprz Sposób przygotowania: Pasta jajeczna: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek/dymkę drobno siekamy. Jajka łączymy z szczypiorkiem, musztarda i majonezem. Doprawiamy
Pyry na Gazkomentarze z opisem Waszych ulubionych śniadań. Dajcie znać co lubicie, z czym robicie kanapki itd… Składniki pieczywo (u nas bułka owsiana) kilka plasterków szynki pomidor ogórek jajka masło majonez sól pieprz Zdrowa kanapka na śniadanie – przepis Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowaniu zostawiamy do ostygnięcia. Obieramy i kroimy w plasterki. Pomidora i ogórka kroimy w plasterki. Bułkę kroimy(...)pół, jednak uważając aby nie przeciąć jej do końca. Dolną część bułki smarujemy masłem, a następnie układamy nasz dodatki – szynkę, pomidora, ogórka, jajko. Górę bułki smarujemy odrobiną majonezu i delikatnie przyciskamy. Smacznego! Artykuł Zdrowa kanapka na śniadanie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!wody wody gazowanej 10 oliwek czarnych 10 oliwek zielonych 6 pomidorów suszonych 100 g sera feta olej do smarowania gofrownicy Pozostałe 1 ryba wędzona maślana 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz, koper świeży, natka 3 ogórki małosolne 2 pomidory 6 oliwek czarnych 3 pomidory suszone Gofry: Do miski przesiewam mąkę, paprykę, dodaję proszek do pieczenia(...)Mieszam już łyżką. Gofrownicę smaruje olejem i rozgrzewam. Ciasto wylewam nabierką.Gofry smażę aż się zarumienią. Pozostałe: Rybę obieram ze skóry. 1/3 odkładam do dekoracji. Do ryby, dodaję majonez, jogurt,i miksuję blenderem. Doprawiam solą, pieprzem, dodaję koper pokrojony. Na gofry wykładam pastę rybną, dodaję plastry pomidora, ogórka, kawałki ryby. Dekoruję oliwką i pomidorem suszonym, posypuję natką
wesoła kuchniashoarmy 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła klarowanego 4 ogórki konserwowe 1 cebula czerwona 1 czerwona papryka 1/2 kapusty pekińskiej czerwonej Sos: 1 mały jogurt naturalny ( 180g ) 1 łyżka majonezu sól czarny pieprz mielony czosnek granulowany PRZYGOTOWANIE: Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe paseczki. Do miseczki przesypać przyprawę do shoarmy, dodać oliwę(...)opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, dodać do sałatki. Kapustę pekińska opłukać, osuszyć i posiekać, przełożyć do pozostałych składników sałatki, dokładnie wymieszać. Sos - do kubeczka przełożyć jogurt naturalny, dodać majonez i doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać czosnek granulowany do smaku. Sos dokładnie wymieszać i polać nim sałatkę, wymieszać. Sałatka shoarma z polędwiczki najlepiej smakuje po schłodzeniu. Artykuł
WSZYSTKO SMACZNEmoże być również ryżowa lub bezglutenowa 1 szklanka bułki tartej – również może być bezglutenowa Po ¼ łyżeczki mielonych: kolendry, kolorowego pieprzu, ostrej lub wędzonej papryki Olej do smażenia 1 łyżka majonezu 1 łyżka pikantnego keczupu Sezonowe warzywa Przygotowanie: Boczniaki dobrze myjemy, możemy przelać roztworem sody oczyszczonej. Odkrawamy zgrubiałe nóżki – będą one łykowate i nieprzyjemnie ciągnące się między zębami. W miseczce roztrzepujemy(...)bułkę tartą z mielonymi przyprawami. Na patelni rozgrzewamy olej. Boczniaki maczamy w kolejności: jajko – mąka – jajko – bułka tarta i kładziemy na gorący olej. Smażymy na złoto. W międzyczasie z majonezu i keczupu przygotowujemy sos, oba te składniki dokładnie ze sobą mieszając. Usmażone boczniaki umieszczamy na chwilę na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Chrupiące grzyby podajemy z sosem i sezonowymi
Kate's Kitchenzrobienia w 10 minut - włączając w to gotowanie jajek na twardo! Składniki: - 1 wędzona makrela (ok 300-400g) - 5 jajek rozm.M - 1 średnia cebula - 1 duża łyżka majonezu - sól, pieprz - opcjonalnie: ogórek konserwowy, szczypiorek Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę (pokrojoną cebulę przelewamy wrzątkiem). Makrelę obieramy z ości(...)rozdrabniamy palcami. Dodajemy posiekane jajko oraz cebulę. Dodajemy majonez i pierz. Mieszamy i smakujemy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Opcjonalnie możemy dodać pokrojonego w drobną kosteczkę dużego ogórka konserwowego lub/i szczypiorek. Smacznego
CookYourselfrabatowym na zakupy w sklepie domowaspizarnia.pl Rabat dla czytelników bloga Wpiszcie kod slodkieokruszi15 a otrzymacie 15% rabatu na zakupy (rabat ważny do końca lipca 2018 roku) Składniki: 2 łyżki majonezu 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego (nie powinien być zbyt rzadki) 1 pełna łyżeczka curry – u mnie od Domowa Spiżarnia 2 płaskie łyżki posiekanej drobno pietruszki 2 większe szczypty granulowanego(...)czosnku lub 1 mały ząbek czosnku pieprz do smaku Przygotowanie: W misce mieszamy majonez, jogurt, posiekaną pietruszkę, przyprawę curry oraz czosnek (2 większe szczypty granulowanego lub starty na tarce ząbek). Doprawiamy do smaku pieprzem, znów mieszamy i próbujemy. Dip najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce, smaki powinny się przegryźć. Smacznego
Słodkie okruszkiinnej formie – pasty kanapkowej właśnie. 200 g szynki wieprzowej, cienko krojonej (może być konserwowa) 100 g sera żółtego 3-4 jajka garść roszponki 1 cebula 4-5 łyżek majonezu 1 łyżka ketchupu sól, pieprz Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy w grubą kostkę. Szynkę konserwową kroimy na cienkie paseczki. Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki(...)Cebulę drobno siekamy. Przelewamy na sicie niewielką ilością wrzątku. Roszponkę myjemy, a następnie osuszamy. Majonez mieszamy z ketchupem. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy z sosem. Podajemy na grubo krojonej kromce bagietki lub weki
Smaki Na Talerzupieprzy kajeńskiego Mieszanka ziół włoskich (tutaj jest przepis) lub dowolne suszone zioła: np. tymianek, oregano 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 jajka 2-3 łyżki oleju słonecznikowego Sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki lekkiego jogurtu 1 łyżeczka sosu sriracha lub tabasco (opcjonalnie) Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nastaw piekarnik na 190 stopni z termoobiegiem. Umyj, obierz i pokrój(...)Zagotuj szklankę wody i wsyp do wrzątku kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 15-18 minut. Na koniec przemieszaj widelcem i posól. Przygotuj sos: wymieszaj 2 łyżki majonezu z 4 łyżkami jogurtu i małą łyżeczką sosu sriracha (jeśli lubisz ostrzejsze przyprawy). Posól do smaku. Krok 3 Wyjmij warzywa z pieca, przestudź. Wyłóż na dno głębokiej misy kaszę
Niedzielny kucharzlokalni kucharze zaczęli używać etykiety „jedyna i oryginalna” – każda będzie oryginalna, bo każdy robi ją odrobinę inaczej – ale pamiętajcie, że absolutnie nie wolno do pan bagnat używać majonezu, ogórków, kukurydzy i jakichkolwiek sałat! Pierwotnie szykowana była z samymi sardelami (anchois) – były one znacznie tańsze niż tuńczyk. Dzisiaj to tuńczyk jest tańszą rybą, a anchois (albo tapenadę przygotowaną z oliwek(...)fileciki anchois i szykujemy sos. Najlepszy i najefektywniejszy sposób na prawdziwy, gęsty winegret – bo taki powinien być: gęsty, lekki i puszysty – to ubijanie, proces podobny do tego jak szykujemy majonez. Naszykujcie sobie kubek do którego zmieści się końcówka-ubijaczka ręcznego blendera (albo głęboką miseczkę, która będzie stabilnie stała na blacie podczas dynamicznego, ręcznego kręcenia sosu). Do przeciśniętego wcześniej ząbka
Karo in the Kitchenrzodkiewki 150 g sera dojrzewającego (ulubionego) 150 g plastrów wędzonego łososia 3 ogórki gruntowe 2 pomidory rzymskie szczypior natka pietruszki 50 ml oleju z pestek winogron 1 łyżka majonezu 2 łyżki soku z malin 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Cebulę kroimy w piórka. Ser kroimy w kostkę. Rzodkiewki i ogórki kroimy w pół plasterki. Pomidory(...)kroimy w kostkę. Natkę i szczypior siekamy. Plastry łososia rwiemy. Wszystkie składniki mieszamy. Olej łączymy z majonezem, sokiem z malin, sokiem z cytryny. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy nim sałatkę
R'n'G Kitchentwardo 2 średnie kiszone ogórki 1 średnia cebula 0,5 kg ugotowanych w łupach ziemniaków 1 mała puszka kukurydzy / 1/2 dużej 3 łyżeczki musztardy Sarepskiej 3 łyżeczki majonezu sól , pieprz Wykonanie: Ugotowane wcześniej i ostudzone na twardo jajka i ugotowane ziemniaki w mundurkach obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, cebulę i parówki. Na sam koniec(...)dodajemy odsączoną kukurydzę. W osobnej misce mieszamy ze sobą musztardę i majonez doprawiając przyprawami. Kiedy się dwa sosy połączą łączymy je z pozostałymi składnikami i wszystko razem mieszamy
W Moim Magicznym Domukulinarnej „365 obiadów”, że „kalafior najlepszy jest we wrześniu”. Trudno się z nią zgodzić, bo naszym zdaniem młody, letni kalafior smakuje najlepiej, a szczególnie pyszny jest surowy, maczany w majonezie własnej roboty. Majonez wydobywa z niego słodycz i wspaniały orzechowy smak. Włosi tę słodkość kalafiora lubią jeszcze podkręcić rodzynkami. Wspaniała jest wenecka sałatka z kalafiora z rodzynkami, ale nie mniej
Niedzielny kucharzsłodkiej papryki -2 łyżeczki curry -1 puszka kukurydzy -1 opakowanie sera typu feta -garść pestek słonecznika Sos czosnkowy: -4 łyżki jogurtu greckiego lub naturalnego (ja wolę grecki) -3 łyżki majonezu -3 ząbki czosnku -sól, pieprz do smaku -zioła prowansalskie do smaku Przygotowanie --> Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką i curry. Dobrze mieszamy(...)minuty). Odcedzamy, studzimy. --> Pomidory i ser feta kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Słonecznik prażymy na suchej patelni do zrumienienia. --> Sos czosnkowy: --> W miseczce mieszamy jogurt z majonezem. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy, mieszamy. --> Wykonanie: --> W dużej, najlepiej bezbarwnej salaterce układamy warstwowo wg kolejności: --> -brokuł --> -pomidory --> -kurczak --> -kukurydza --> -ser feta --> -sos czosnkowy --> -słonecznik --> Smacznego Post Warstwowa sałatka
Marta Gotujepołówki, jeśli sa różnej wielkości 1 czerwona cebula, drobniutko posiakana 2 łyżki drobniutko posiekanego szczypiorku 2 czubate łyżki dobrego, gęstego jogurtu greckiego lub creme fraiche 2 czubate łyżki majonezu 1-2 łyżeczki octu z białego wina sól i pieprz, do smaku Włóż ziemniaki do gotujacej się lekko osolonej wody. Gotuj do miękkości - około 15-20 minut. Odcedź i ostudź(...)Wymieszaj majonez i jogurt. Dopraw do smaku octem winnym. Delikatnie wymieszaj z ziemniakami, cebula i szczypiorkiem. Dopraw do smaku
Lejdi of the house