Zamku Książ w Wałbrzychu. Tak swoją drogą, to polecam wszystkim odwiedzenie tego niesamowitego miejsca! ( KLIK ) Sos ziołowy z bazylią tajską do tych fit nie należy. Zawiera śmietanę, majonez i dużo wspaniałej bazylii. Idealnie nadaje się do grillowanych smakołyków - warzyw, ryb czy mięs, ale także jako dodatek do innych potraw. W jakimś wypasionym burgerze też znalazłby zastosowanie ;) SOS ZIOŁOWY(...)BAZYLIĄ TAJSKĄ 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii tajskiej 2 łyżki majonezu 200 g śmietany kwaśnej 12 % sól, pieprz cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Najlepiej smakuje po 1-2 godzinach, kiedy aromaty się "przegryzą". Polecam schłodzić. SMACZNEGO
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże(...)każdy podzieliłam na połowę, wygodniej się smaży majonez dobrze wymieszać z jajkami, pieprzem, kucharkiem, dodać kotlety, dobrze je w marynacie otoczyć i do lodówki na kilka godzin do woreczka wsypać mąkę z bułką tartą, panierować kotlety w woreczku (nie sypie się na blacie) i smażyć na mocno gorącym smalcu na rumiano z każdej strony podawać z tłuczonymi ziemniakami
W Mojej Kuchni Lubiętego świeżutki chrupiący chlebek i cóż trzeba więcej :) Składniki: 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 10 szt. oliwek zielonych 1/4 cebuli czerwonej 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Tuńczyka odsączyć na sitku, dodać do jajek. Wszystko razem rozgnieść widelcem. Oliwki i cebulę drobno pokroić, dodać(...)masy jajecznej. Na koniec dodać musztardę, majonez i przyprawić sola i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i rozgnieść ponownie widelcem. Wstawić do lodówki na około godzinkę
Agusiowe smakołykimini penne 1 puszka czerwonej fasoli (240 g) ½ puszki słodkiej kukurydzy 3 plastry ananasa z puszki 200 g fileta z kurczaka Przyprawa do kurczaka Sól Pieprz 3-4 łyżki majonezu Filet z kurczaka koimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawą do kurczaka. Smażymy do miękkości na odrobinie oleju. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Słodką kukurydzę oraz czerwoną fasolę odsączamy(...)zalewy na sitku. Ananasa kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Odstawiamy do lodówki aby smaki się przegryzły
VioletoweKucharzeniepomysł na lekki i sycący posiłek dla osób na redukcji, ale nie tylko bo w zależności od założonego makro można wzbogacić ją o tłustsze dodatki w postaci jajek, majonezu, dipów, orzechów, ziaren, awokado czy po prostu oleju lub oliwy. Sałatka smakuje znakomicie w każdym wydaniu więc polecam gorąco Świetnie sprawdzi się na co dzień, jak i od święta bądź(...)rzecz MCT) – można zastąpić innym 20 g musztardy 5 g tłuszczu do smażenia np. smalcu , masła klarowanego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony papryka czerwona mielona opcjonalnie majonez, śmietana i inne tłuszcze – wliczyć do makro Łodygi selera naciowego obrać z niejadalnych części (listki) a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę
Ola la LCHFSkładniki: 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 szkl. czarnej soczewicy beluga 1 mała czerwona papryka 3 jajka 1 czerwona cebula 1 puszka t uńczyka w kawałkach Princes sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy z soku. Soczewicę gotujemy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Cebulę oraz paprykę kroimy(...)kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Składniki układamy warstwami w misce według kolejności: kukurydza, soczewica, papryka czerwona, jajka, czerwona cebula, tuńczyk. Wierzch sałatki polewamy sosem, który robimy mieszając majonez z musztardą oraz solą i pieprzem. #MasterTuńczyk
Bon appetit mon amiewarstwami w pucharkach. Polecam pięknie #MasterTuńczyk Składniki: 2 pomidorki koktajlowe 2 jajka ugotowane na twardo kawałek czerwonej cebuli 1 puszka tuńczyka w sosie własnym PRINCES 5 rzodkiewek 2 łyżeczki majonezu pęczek szczypiorku Przygotowanie: Tuńczyka przekładamy z puszki na sitko i odcedzamy z płynu. Warzywa i szczypiorek myjemy. Jajka obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek. Przygotowujemy 2 pucharki. Pomidorki(...)cebulce. Rzodkiewki ścieramy na tarce jarzynowej i układamy na tuńczyku. Żółtka również ścieramy na tarce jarzynowej i przekładamy po równo na starte rzodkiewki. Na żółtkach układamy po łyżeczce majonezu i delikatnie rozsmarowujemy. Szczypiorek kroimy drobno i posypujemy nim górę sałatki (gruba warstwa). Smacznego Ps. Ja nie dodawałam już przypraw ale można jeśli ktoś lubi. Przepis na 2 porcje. Zapraszam
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmaczne i smakują ,,warzywami'', warto więc po nie sięgać. Na lekki obiad lub kolację polecam Wam takie nadziewane serem, tuńczykiem i warzywami pomidory, żeby było lekko i zdrowo zamiast majonezu użyłam jogurt naturalny. Spróbujcie koniecznie, a przekonacie się, że będzie pysznie. Zapraszam :) Składniki: 4 duże pomidory 1 kulka sera mozzarella (125 g ) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym(...)osuszamy, następnie rwiemy na małe kawałki. Umyty i obrany ogórek i rzodkiewki kroimy w małą kostkę. Ser mozzarella również kroimy w małą kostkę. 3. Wszystkie składniki mieszamy delikatnie z majonezem i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Następnie przygotowaną sałatką napełniamy wydrążone pomidory. Całość posypujemy szczypiorkiem. 4. Podajemy i smacznego życzę. Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku
Izabelawkuchnibakłażan 40 g owsianych płatków 3 jajka 2 łyżki szczypiorku sól i pieprz do smaku masło klarowane do smażenia 8 bułek garść roszponki 250 g grzybów 2 łyżki majonezu Ugotuj fasolę i soczewicę w lekko osolonej wodzie. Bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na sicie na 30 minut. Następnie usmaż bakłażana na maśle wraz z czosnkiem. Przełóż do malaksera(...)pieprzem. Wymieszaj farsz. uformuj 8 małych lub 5 większych burgerów i usmaż na maśle. Usmaż pieczarki na maśle, lekko posól i dopraw pieprzem. Przekrój bułki na pół i posmaruj majonezem. Obłóż roszponką. Następnie na każdej bułce połóż po jednym hamburgerze, na wierzchu ułóż porcję smażonych grzybów i przykryj drugą połówką bułki. Smacznego! Spara Spara The post Warzywne burgery
codojedzeniaświderki 10dkg salami 10dkd chudej szynki 15 dkg żółtego sera 2 -3 ogórki gruntowe 1 czerwona papryka pół szklanki kukurydzy konserwowej pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżka musztardy pół łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku sól i pieprz – po około pół łyżeczki *** Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu(...)salami kroimy w kosteczkę *** *** Ser żółty, paprykę, ogórka i rzodkiewki również kroimy w kosteczkę. Szczypiorek drobno siekamy a kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** W miseczce łączymy ze sobą składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek, musztardę, miód oraz sól i pieprz *** *** Sos łączymy ze składnikami sałatki i dokładnie mieszamy *** *** W razie potrzeby sałatkę możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM
Blog z Apetytemjest doskonała, gdy zaskoczą nas niespodziewani goście 😊 Składniki: makaron ryżowy 130 g, ogórek 1 szt, pomidor 1 szt, kukurydza konserwowa pół puszki, rzodkiewka 5 szt, szczypiorek posiekany 6 łyżek, majonez 8 łyżek, sól i pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Pomidora i ogórka kroimy w grubszą kostkę. Rzodkiewkę(...)drobno kroimy, a szczypiorek siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Gotowe
kulinarne odsłony patiszczypta do smaku kolendra w proszku szczypta do smaku sól morska, biały pieprz do smaku Dodatkowo: czarny sezam do obtoczenia Sos wiedeński z kaparami: 100 ml majonezu 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżki kaparów ½ świeżego ogórka szklarniowego 1 szalotka ½ pęczka koperku ½ pęczka cienkiego szczypiorku 2 łyżeczki soku z cytryny Świeżo zmielony pieprz do smaku Sposób wykonania: Ciecierzycę(...)czarnym sezamie, układamy na blasze wyłożonej pergaminem , pieczemy w nagrzanym do 200 *c piekarniku przez 15-20 minut. Gdy nasze falafel się pieką przygotowujemy sos wiedeński: Majonez łączymy z jogurtem, dodajemy posiekany szczypiorek i koperek, pokrojonego w drobną kostkę ogórka, dodajemy osączone z zalewy kapary i posiekaną szalotkę , doprawiamy sokiem z cytryny oraz świeżo mielonym pieprzem. Falafel podajemy
Wanilia i Kardamonsłonecznika – wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio 2-3 rzodkiewki 1 ogórek kiszony około 1/2 piersi z kurczaka przygotowanej w przyprawie gyros* 3 łyżki jogurtu 1 czubata łyżka majonezu sól i pieprz do smaku posiekany szczypiorek *miałam z obiadu (kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy w przyprawie gyros, pod koniec podlewając lekko wodą, aby mięso było bardziej soczyste i miękkie(...)pokrojonego na półplasterki górka, pokrojone rzodkiewki oraz 3 pełne łyżki mieszanki orzechów pinii, pestek dyni i słonecznika (wykorzystałam Mix sałatkowy Italia Helio). W drugiej miseczce mieszamy dokładnie jogurt z majonezem i przyprawami (solą i pieprzem – pieprzu warto dać więcej). Dodajemy do reszty składników sałatki. Całość mieszamy, próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkiatrakcyjności. Na około 4 porcje: 1 szkl. kaszy jaglanej 300-350 g małych pieczarek mix kiełków (rzodkiewka, brokuł) boczek w plastrach (u mnie surowy) 4 jajka 3-4 łyżki majonezu (u mnie kielecki) 2-3 łyżki ketchupu łagodnego 1 mały ząbek czosnku zioła prowansalskie sól, pieprz Kaszę przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Przekładamy do garnka(...)wbijamy jajko, moc palnika zmniejszamy i gotujemy jajo przez około 3-3,5 minuty. Jajko wyławiamy łyżką cedzakową. Temperaturę ponownie zwiększamy, aż do zagotowania i przygotowujemy kolejne jajka. Majonez i ketchup łączymy z przeciśniętym czosnkiem, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Polewamy kaszę (pamiętajmy, że kasza musi już być zimna). Kaszę rozkładamy na talerze. Na każdym rozkładamy kiełki, kilka plasterków
Smaki Na TalerzuSKŁADNIKI: – 5-8 szparagów zielonych – 1 półbagietka – 2-3 plasterki wędzonego łososia – garść listków szpinaku – 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon – 2 łyżki majonezu – 1 łyżeczka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE: W garnku zagotuj wodę. Szparagi umyj, odłam końcówki i włóż do gotującej się wody dosłownie na 2 minuty. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz wsadzić(...)chwilę do nagrzanego piekarnika, aby była bardziej chrupiąca, ale nie jest to konieczne. Z majonezu, musztardy, siekanego koperku zrób sos do kanapki. Na bagietce połóż szpinak, łososia, szparagi i polej sosem. Podawaj. Smacznego! Artykuł Kanapka ze szparagami i łososiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.pl