magdy gessler - 402 przepisów

Recenzja książki "Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler" 134

ktoś podaje się za eksperta, restauratora, to ja oczekuję, że wezmę do ręki jego książkę i powiem "wow". Czego innego wymagam od książki kucharskiej Palikota, a czego innego od Magdy Gessler. I o ile tej pierwszej książki jeszcze w ręku nie miałam, to drugą drogą kupna nabyłam. Nabyłam niestety nie własnoręcznie, a za pośrednictwem siostry, która przezornie jeszcze zadzwoniła przed(...)książkę "słynnej restauratorki" i "kreatorki smaku". Pozwólcie, że tutaj zacytuję okładkę:  "Słynna restauratorka prezentuje swoje dotąd niepublikowane przepisy, które zmieniły kulinarne oblicze kraju. Czy jesteście gotowi na przyjęcie Magdy Gessler pod swój dach i na metamorfozę we własnej kuchni?" No i wychodzi, że chyba nie jestem, bo wiele dla siebie tu nie znalazłam. Oczywiście są też przepisy fajne

Kraina Tysiąca Smaków
Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler 148

Kontynuuję poszerzanie kulinarnych horyzontów testując przepisy Mistrzów. Zaczęłam od nieskomplikowanych receptur, by stopniowo wspinać się na kolejne poziomy zaawansowania.Dziś kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim. Kalafior w cieście hinduskim wg  Magdy Gessler Składniki: 1 kalafior olej do smażenia w głębokim tłuszczu składniki na ciasto: 1 szklanka mąki z cieciorki (besan) 1jajko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 217

gruszki zamiast w czekoladzie wylądowały w towarzystwie śledzi (i też było intrygująco;)Dziś udało się dobrnąć do finiszu z planowaną od tygodni realizacją. Postanowiłam skorzystać z przepisu Magdy Gessler na gruszkę piękna Helena. Ten trzeci testowany mistrzowski przepis, po wcześniejszej zupie krem z dynii i indyjskim kalafiorze, zdecydowanie najbardziej przypadł do smaku mojej niezawodnej grupie testerów, powiększonej dziś(...)grupę sąsiedzkiego wsparcia. Muszę przyznać, że połączenie ciepłej gruszki skąpanej w intrygującym smaku gorzkiej czekolady wzbogaconej alkoholową nutą i zimnych, waniliowych lodów sprawdziło się przepysznie. Gruszka piękna Helena wg Magdy Gessler Składniki (na 4 gruszki) 1 szklanka cukru 2 łyżki soku z cytryny 200 g gorzkiej czekolady 3/4  szklanki wody (potem w przepisie mowa o 1 litrze

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Hamburgery według przepisu Magdy Gessler 727

Jesteśmy wielkimi fankami domowych hamburgerów i  przyrządzałyśmy je już na wiele sposobów. Dzisiaj zainspirowały nas przyprawy, które p. Magda Gessler dodawała do hamburgerów w jednym z odcinków „Kuchennych rewolucji”. Poniżej odtworzyłyśmy skład tych przypraw. Wszystkie zmieszałyśmy w moździerzu i dodałyśmy do mięsa. Kotlety wyszły wyśmienite, a hamburgery zniknęły w mgnieniu oka. Ilość porcji: 6 Składniki: Na hamburgera: 500g mielonej

Kolizje Smaków
Szarlotka z lodami według Magdy Gessler 239

Dzisiejsza propozycja to Szarlotka z lodami według przepisu Magdy Gessler z książki pod tytułem „Kuchenne rewolucje”. Słynna restauratorka wykorzystała ten przepis w czwartym sezonie swojego programu. Szczerze przyznajemy, że jest on niezwykle łatwy i jego wykonanie nikomu nie powinno sprawić trudności (choć na nasz gust nieco zbyt słodkie :)). Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 20 minut + 55 minut pieczenia Składniki

Kolizje Smaków
Chłodnik litewski według przepisu Magdy Gessler 700

plusie. Innym daniem nieodzownie związanym z upałami są chłodniki. Pyszne, zdrowe, zimne zupy na słoneczne dni. Pierwszy chłodnik, jaki chciałyśmy Wam zaproponować to Chłodnik Litewski według przepisu p. Magdy Gessler. Niezwykle łatwa w przygotowaniu i smaczne zupa przynosząca ochłodę w skwarny dzień. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 6 Składniki: 250 ml kefiru 250 ml zsiadłego mleka 250ml kwaśnej śmietany

Kolizje Smaków
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3417

Dzisiejsza propozycja to żeberka duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii.  Całkowicie nie odpowiednie

Kolizje Smaków
Schabowy wg Magdy Gessler 306

Pomysł z namaczaniem mięsa w mleku z dodatkiem cebuli podpatrzyłam w Kuchennych Rewolucjach , prowadzonych przez Magdę Gessler..Takie schabowe są bardzo pyszne..polecam..Ja robiłam jak zawsze na "oko", ale przepis  podaję taki jaki znalazłam w necie.. 1 kg dobrej jakości wieprzowiny (na 4 kotlety) 1 l mleka 2 cebule 2 jaja bułka tarta sól i pieprz przyprawa

Moje domowe kucharzenie
American Dream według Magdy (Gessler) 741

Jakiś czas temu natknęłam się na FB na profil kolesia, który śledzi Kuchenne Rewolucje Magdy Gessler. Z ciekawości obejrzałam kielecki odcinek o American Home. Poszperałam na YT w poszukiwaniu oryginału KR, aby dowiedzieć się czegoś więcej o serwowanych tam smakołykach. I tak oto zrewolucjonizowałam swój dzisiejszy obiad.  1l bulionu drobiowego3 kabanosy1 puszka kukurydzy3 ziemniaki1/2 czerwonej papryki1 ząbek czosnku1 mała

bastalena
Cytrynowe muffiny wg Magdy Gessler 247

Post Cytrynowe muffiny wg Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler 19123

Post Czerwony barszcz wigilijny wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler 14105

Post Ryba po grecku wg przepisu Magdy Gessler pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Barszcz ukraiński - przepis Magdy Gessler 324

Składniki (4 porcje): 200g mięsa wołowego 6 młodych ziemniaków 3 marchewki 5 buraków 2 pietruszki 1/4 małej główki kapusty 1 por kawałek selera 3 suszone prawdziwki

My Culinary Art
PRZEPISY MISTRZÓW: Zupa krem z dyni wg Magdy Gessler 276

Najlepiej uczyć się od najlepszych, stąd też na blogu start nowej akcji specjalnej: Przepisy Mistrzów. Zamierzam zmierzyć się z kulinarnymi wyzwaniami wg receptur kuchennych autorytetów.Na pierwszy ogień pójdzie Magda Gessler i jej przepis na:   Zupa krem z dyni Składniki: 1,5kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatałowej

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała