grzebać się w ościach, czy może kojarzą nam się wyłącznie z rybnymi paluszkami w ociekającej tłuszczem panierce? Włochy to nie tylko spaghetti bolognese, lasagne czy pizza. Włochy to… Łosoś Pieczony ! 1/2 kg młodych drobnych ziemniaków 1/2 kg filetu z łososia ( ze skórką) pęczek natki i koperku por (tylko biała część) kilka ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek(...)Odcedzone warzywa przekładamy do naczynia żaroodpornego, doprawiamy solą i pieprzem i posypujemy częścią ziół. Polewamy oliwą z oliwek uprzednio wymieszaną z czosnkiem. Pieczemy kilkanaście minut(w tym czasie przyrządzając łososia). Rybę kładziemy skórką do góry i robimy w niej kilka nacięć, gdzie następnie za pomocą łyżeczki wkładamy odrobinę masła wymieszanego z ziołami i czosnkiem. Rybę układamy na warzywach, posypujemy parmezanem
Bon Ton Italiakrem, czy puree, nafaszerować, a nawet użyć do upieczenia ciasta. Jest genialna w każdej postaci. Dziś proponuję cukinię w wersji placuszków podanych z lekko zmodyfikowanym sosem tzatziki oraz wędzonym łososiem i przepiórczymi jajeczkami - pycha! SKŁADNIKI ( około 20 niedużych placuszków) ciasto na placki: 1 cukinia 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 nieduża cebula 2 jajka 3 łyżki mąki(...)sól sos: jogurt 150 ml mały pęczek koperku świeża mięta bazylia ogórek gruntowy 2 ząbki czosnku łyżka musztardy francuskiej łyżka oliwy sok z połowy cytryny sól pieprz dodatkowo: wędzony łosoś przepiórcze jajeczka czerwona papryka czarny sezam SPOSÓB PRZYGOTOWANIA 1. Cukinie dokładnie umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, odcisnąć. Cebulę, chili i czosnek, posiekać drobniutko i dodać
DefinicjaSmakuprawdziwa bomba smaku i zdorowia. Pieczona ryba, sos z granatów i lekka sałatka z kaszą pęczak oraz grejpfrutem - po prostu nie można się oprzeć! :) SKŁADNIKI ( 2 porcje) 200g łososia sok z 1/4 cytryny 1 łyżka melasy lub miodu 1 gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz sałatka 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak 1/2 czerwonego grejpfruta 1/2 sera camembert ( u mnie o obniżonej(...)łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka miodu lub melasy 40 ml przegotowanej wody sól i pieprz do smaku dodatkowo 10-15 pomidorków koktajlowych SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Łososia zamarynować w soli, pieprzu, cytrynie oraz miodzie. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i posypać listkami świeżego rozmarynu. Dookoła ułożyć pomidorki koktajlowe i delikatnie oprószyć je solą. Odstawić na minimum
DefinicjaSmakuogromne pole do popisu. Wystarczy odrobina kreatywności i oryginalny szaszłyk gotowy! Na blogu jest już przepis na szaszłyki z polędwiczki wieprzowej . A tym razem proponuję Wam cudowne szaszłyki z łososiem w marynacie barbecue - dzięki której ryba jest soczysta, aromatyczna i po prostu taka jak trzeba :) SKŁADNIKI (ok 6-8 szaszłyków) 400g filetu z łososia marynata 2 łyżki passaty pomidorowej(...)worchestershire 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 płaska łyżeczka kuminu 1 ząbek czosnku pieprz sól dodatkowo 1/4 świeżego ananasa 1 czerwona cebula patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Filet z łososia myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm ( usunęłam również skórę z filetów, ale nie trzeba tego robić przed grillowaniem). Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą
DefinicjaSmakuJeżeli znudziły się Wam tradycyjne pierogi, to mam coś fajnego i pysznego :-) Z łososiem, serem ricotta i odrobiną suszonych pomidorów. Od dawna chodziły za mną mączne kalorie ale musiałam poczekać na inspirację i oto jest - pierogowa fantazja, grzechu warta. Nieziemski smak. Ciasto zrobiłam trochę inaczej niż zazwyczaj także jak ktoś już pokochał moje poprzednie, to przepis jest(...)Zaczynamy!!! Składniki na ciasto : 30 dag mąki 2 małe jajka szklanka wody + 2 łyżki oliwy Składniki na farsz: 300 g świeżego filetu z łososia 280 g sera ricotta łyżeczka pieprzu cytrynowego odrobina soli 170 g suszonych pomidorów z zalewy Sposób przyrządzenia: Zagnieść ciasto z w/w składników, uformować kulę i odstawić
pieprzny smaczekciąży i na stypach. Dziś już nie mają znaczenia ani rytualnego, ani religijnego. Jako dodatki pasują najprostsze- śmietana i sól, ale sprawdzą się w bardziej eleganckich wersjach- z łososiem i kawiorem. Ja kiedyś podałam z tzatzikami, też smakowało. SKŁADNIKI NA PRZYSTAWKĘ DLA DWÓCH OSÓB: - 125 g mąki gryczanej - 250 ciepłego mleka - 15 g drożdży świeżych - łyżeczka soli - pół łyżeczki(...)cukru - olej do smażenia DODATKI: - kwaśna śmietana - łosoś wędzony - kawior DO CIEPŁEGO MLEKA DODAJ drożdże i cukier, mogą chwilę postać i zacząć pracować. MĄKĘ GRYCZANĄ wsyp do miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić
Kuchnia bezglutenowa Loliszybka sałatka będzie doskonałą przekąską. Przygotowanie bajecznie proste. Składniki na dwie porcje duży kawałek świeżego łososia 8 pomidorków cherry 4 garści roszponki 4 cm pora 12 czarnych oliwek 4 łyżeczki sezamu 1-2 łyżki oleju do smażenia 2 łyżki oleju z pistacji sól pieprz ewentualnie oliwa chilli i sos balsamiczny Łososia umyć i wytrzeć do sucha. Pokroić(...)mniejsze kawałki. Obtoczyć w sezamie i obsmażyć z każdej strony na gorącym oleju. Roszponkę umyć i rozłożyć na talerzach. Na górze ułożyć łososia. Dodać pokrojone pomidorki, por i oliwki. Doprawić do smaku. Gotowe
Jemy Pijemywielu lat. Uwielbiam ją pod każdą postacią! Do wspaniałego sosu, który może stanowić bazę do wielu potraw, tym razem dobrałam dodatki w wersji deluxe, a są nimi filet z łososia opiekany w maku oraz cudownie czarny makaron. Mam nadzieję, że przepis spodoba się nie tylko "czarnym charakterom." Myślę, że pokochają go również Ci z Was, którzy cenią sobie prostotę(...)wersji luksusowej, bo takie właśnie jest to danie. Składniki: filet z łososia (ilość zależna od apetytu) mak świeżo zmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth
Garniec MagalieOkazuje się że szparagi można całkiem spokojnie jeść na surowo, wiedzieliście? Wystarczy dobra marynata, kilka dodatków a staną się idealnym elementem tatara z łososia. Bo szparagi kochają łososia, a on je. Wszystko na prawdę się dobrze komponuje z dodatkiem winegretu. To ciekaw odmian dla popularnego tara z łososia. Zapraszam. Porcja na 2 osoby. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikOlej lniany to bogactwo kwasów wielonienasyconych (NNKT) OMEGA - 3. Wpływa leczniczo na układ trawienny, sercowo - naczyniowy i nerwowy. Według mnie idealnie komponuje się ze smakiem łososia, dzięki niemu uwydatnia się jego smak. Tę potrawę wykonywałam z myślą o moim 11 miesięcznym Oskarku, dlatego nie ma w nim ani grama soli, ja również zjadłam takie danie bez soli. Dopiero teraz, kiedy(...)koszyk hasła MamaOskarka, macie rabat na zakupy, taki prezent od sklepu :) (banner u góry, po prawej stronie) Potrzebujemy: 2 ziemniaki garść fasoli szparagowej, u nas jeszcze mrożona dzwonek z łososia łyżeczka suszonej natki pietruszki, u mnie od Rafex łyżeczka oleju lnianego, nasz pochodzi ze sklepu Olini Ziemniaki kroimy w słupki, jak na frytki. Ziemniaki, fasolkę i łososia wkładamy
MamaOskarkakanapkę ze wszystkim tym co lubisz! Ma być kolorowa i piękna! Dzięki niej masz poczuć się rozpieszczony/a. :) Mnie rozpieszczały surowe szparagi, pomidorki, zielony groszek, świeży szpinak, ricotta i wędzony łosoś. Pysznie, kolorowo i taak smacznie! Składniki: mała bagietka, 2-3 szparagi, garstka ugotowanego zielonego groszku, garstka świeżych liści szpinaku, kilka pomidorków koktajlowych, plaster wędzonego łososia, ricotta, oliwa(...)Oczyszczone szparagi należy pociąć na wstążeczki za pomocą obieraczki do warzyw, włożyć do miseczki polać oliwą i skropić sokiem z cytryny bądź octem winnym. Bagietkę smarujemy ricottą, układamy wędzonego łososia, listki świeżego szpinaku, groszek, przepołowione pomidorki oraz wstążeczki szparagów. Doprawić do smaku. Gotowe! Smacznego
Plate of Joyosób na przekąskę czy przystawkę, ale może też służyć jako porcja obiadowa - u nas tak właśnie było! Świeżo, smacznie i zielono! Pysznie! Składniki: (2-4 porcje) świeży łosoś - 200 g, 200 g fasolki szparagowej, zielony groszek - dwie garści, zielone szparagi - pęczek, jajka przepiórcze - 6 sztuk, szczypiorek, bazylia, melisa, wczesne ziemniaki - 5 - 6 mniejszych sztuk, roszponka, pesto bazyliowe + oliwa(...)oliwek, sól, pieprz, ostra papryka, suszone płatki chilli Łososia umyć i oczyścić, przyprawić solą, pieprzem, papryką i płatkami chilli i usmażyć. Fasolkę, zielony groszek i szparagi ugotować. Ziemniaki pokroić w talarki i podgotować, odcedzić i odparować, następnie przesmażyć na oliwie na złoto brązowy kolor. Jajka ugotować - 2,5 minuty we wrzątku, następnie włożyć do zimnej wody, aby zatrzymać proces gotowania
Plate of Joymyśleliśmy o tym co było w książkach kucharskich stwierdziliśmy, że skoro sok z małży jest tak pomocny, to my je dodamy jako przysłowiową kropkę nad i! :) Zupę przygotowaliśmy z łososia, polędwicy z dorsza oraz z miętusa! Tak jak łososia i dorsza z pewnością dobrze znacie, tak z miętusem nie każdy mógł się już spotkać. Jadłam go pierwszy raz w zeszłym(...)wyprzedzeniem) na to co nas interesuje! Zobaczcie koniecznie na końcu postu część działu rybnego MAKRO - robi wrażenie, prawda? Zresztą do ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki: 1 kg ryb (łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki
Plate of Joynich szpinaku, czy różyczki brokułów. W każdej kombinacji będą pyszne! Pomysł na kuleczki podpatrzyliśmy u Donny Hay. Są pyszne, koniecznie spróbujcie! Składniki: (dla 2 osób) 2 kawałki łososia, suszone płatki chili, kuleczki z quinoa: 165 g ugotowanej kaszy quinoa, 60 g mrożonego groszku, garść jarmużu (2-3 liście), 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki tahiny, skórka(...)starta z cytryny, sól, pieprz oliwa z oliwek sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka tahiny, 1 mały ząbek czosnku, sól, pieprz dodatkowo : mieszanka sałat, bazylia, rukola Łososia umyć, oczyścić i osuszyć, doprawić solą, pieprzem i płatkami chili, a następnie smażymy na patelni do zrumienienia z dwóch stron. W miseczce robimy sos - mieszamy ze sobą jogurt naturalny, tahinę, przeciśnięty przez
Plate of Joy