bardzo pyszny i szybki obiad lub lunch do pracy, który smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Składniki: 400 g makaronu pappardelle lub innego ulubionego 200 g łososia wędzonego kilka pomidorów koktajlowych Pesto: ok 100 g rukoli ok 100 g jarmużu 50 g słonecznika ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 3-4 łyżki wody sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy(...)osolonej wodzie z dodatkiem oliwy wg instrukcji na opakowaniu. Łososia kroimy na małe kawałki. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki na pesto wkładamy do jednej miski i miksujemy na gładką masę. Makaron i łososia przekładamy do jednego naczynia, dodajemy pesto i przekrojone na pół pomidory. Mieszamy, aż pesto rozprowadzi się równomiernie na makaronie
e-PrzepisyKulinarneKolejna propozycja na kolorową pastę z awokado. Tym razem awokado z wędzonym łososiem i koperkiem. Prosto, zdrowo i aromatycznie. Składniki: bardzo dojrzałe awokado 2 łyżeczki soku z cytryny 150 g wędzonego łososia 1 czubata łyżeczka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) pieprz sól do smaku listki bazylii do ozdoby Wykonanie: Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki, dodajemy(...)cytryny i dokładnie rozgniatamy widelcem. Łososia kroimy na małe kawałki i dodajemy do awokado. Dodajemy koperek. Całość pieprzymy i solimy do smaku. Kanapeczki ozdabiamy malutkimi listkami bazylii. Smacznego
Smak mojego domuSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)litra wody w dużym garnku, wsypać sól. Włożyć Tortellini i ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i pozostawić na sicie. 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1/2 łyżeczki soli Umytą i osuszoną mieszankę sałat rozdzielić na talerzach (lub na jednym dużym półmisku) . Porozkładać połówki pomidorków oraz ugotowane Tortellini. Polać delikatnie sosem gorgonzola w kilku miejscach
Moja DelicjaSałatka ze świeżych tortellini z wędzonym łososiem skropiona sosem gorgonzola, z pomidorkami i karmelizowanymi w miodzie orzechami, to moja propozycja na lunch, obiad lub kolację. Sos gorgonzola jest bardzo charakterystyczny dlatego polewamy nim sałatkę bardzo oszczędnie. Resztę sosu przekładamy do sosjerki i podajemy na stół. Składniki: (2-3 porcje) 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1 opakowanie mieszanki sałat(...)litra wody w dużym garnku, wsypać sól. Włożyć Tortellini i ugotować wg. wskazówek na opakowaniu. Odcedzić, opłukać pod zimną wodą i pozostawić na sicie. 250 g świeżego tortellini z łososiem wędzonym 1/2 łyżeczki soli Umytą i osuszoną mieszankę sałat rozdzielić na talerzach (lub na jednym dużym półmisku) . Porozkładać połówki pomidorków oraz ugotowane Tortellini. Polać delikatnie sosem gorgonzola w kilku miejscach
Moja Delicjakuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane i troszkę mniej chrupiące, ale równie pyszne! Świetnie smakują z kleksem dobrej, kwaśnej śmietany, wędzonym łososiem i pachnącym koperkiem. Takie połączenie idealne zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako imprezowe danie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * cukinia – 1 szt * duże(...)jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * mąka pszenna – ok. 3/4 szkl * sól, pieprz – do smaku DODATKOWO: * kwaśna śmietana * wędzony łosoś SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z kwaśną śmietaną
Ostra na Słodkokuchni, by przygotowań z niej ulubione placuszki / racuszki! Są delikatniejsze niż placki ziemniaczane i troszkę mniej chrupiące, ale równie pyszne! Świetnie smakują z kleksem dobrej, kwaśnej śmietany, wędzonym łososiem i pachnącym koperkiem. Takie połączenie idealne zarówno na obiad, jak i np. kolację na ciepło. Świetnie sprawdzą się jako imprezowe danie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * cukinia – 1 szt * duże(...)jajko – 1 szt * duża cebula – 1 szt * mąka pszenna – ok. 3/4 szkl * sól, pieprz – do smaku DODATKOWO: * kwaśna śmietana * wędzony łosoś SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinię trzemy na grubych oczkach, odciskamy nadmiar soku. Dodajemy mąkę, jajko, posiekaną drobno cebulę oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i smażymy na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy z kwaśną śmietaną
Ostra na Słodkobyło u mnie ryby, a te przecież powinno jeść się dość często. Zainspirowałam się kuchnią skandynawską, gdzie je się chyba więcej ryb niż mięsa i przygotowałam dziś ciekawe danie - łososia w buraczkach z dodatkiem koperku. Buraczek nadaje rybie fajnego koloru i ciekawego lekko słodkiego smaku. Polecam to danie na szybki, a smaczny i zdrowy obiad. Składniki : 2 filety łososia(...)skórą 1 ugotowany burak (kupuję gotowe) sól, pieprz oliwa koperek - drobno posiekany Przygotowanie : Łososia od strony skóry posmarować niewielką ilością oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze. Rybę posolić, popieprzyć i oprószyć niewielką ilością koperku. Buraczka pokroić w cieniutkie plasterki i ułożyć je na rybie, tak aby na siebie zachodziły (jak łuska), skropić oliwą, oprószyć
Codzienne Gotowaniesię na świątecznym stole, świetnie sprawdza się też na imprezach lub jako lekka kolacja. Zawsze znika błyskawicznie i zgarnia same komplementy. Jedzą i oczy i usta ;-) Wędzonego łososia możecie zastąpić suszonymi pomidorami lub w wersji mięsnej szynką parmeńską. Możecie przygotować ją z dwudniowym wyprzedzeniem, zawinąć w folię spożywczą i do czasu podania przechowywać w lodówce. Pamiętajcie(...)CIASTO SZPINAKOWE 450 g mrożonego szpinaku 4 jajka ( oddzielnie żółtka i białka) 2 ząbki czosnku 2 łyżki mąki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli NADZIENIE 300-400 g łososia wędzonego w plastrach 300 g delikatnego twarożku śmietankowego (polecam Almette) 2 łyżeczki chrzanu tartego ze słoiczka DO PODANIA: posiekany świeży koperek, płatki chili lub młotkowany różowy pieprz, cząstki cytryny
cool and mintyMałe roladki z pszennej tortilli wypełnionej wędzonym łososiem, posiekanym szczypiorkiem, sałatą i chrzanowym twarożkiem. Są pyszną i ciekawą przekąską typu finger food. Idealnie sprawdzą się na imprezie w gronie przyjaciół lub eleganckim przyjęciu w gronie rodziny. Kuszą kolorami i małą wielkością. Można je przygotować dzień lub kilka godzin przed przyjściem gości, zawinąć w folię spożywczą i wstawić(...)chcecie przygotowywać domowych tortilli polecam zastąpić je wytrawnymi naleśnikami np. z tego przepisu . SKŁADNIKI / 4 porcje 4 pszenne tortille np. z tego przepisu 200 g wędzonego łososia w plastrach/ pokrojonego na małe kawałki 200 g puszystego serka / almette, philadelphia 2 łyżeczki chrzanu ze słoiczka 2 garście ulubionej mieszanki sałat 4 łyżki posiekanego szczypiorku DO PODANIA : pokrojona na cząstki cytryna
cool and mintyniego kulinarne arcydzieła i to zazwyczaj w krótkim czasie. Spaghetti z podsmażoną marchewk ą , cukini ą , kawałkami wędzonego łososia to szybkie, aromatyczne danie. Smacznego :) **** Adoro mangiare la pasta soprattutto perché la si può preparare in infiniti modi diversi. Il tutto con notevole facilit(...)regaler à degli spaghetti veramente succulenti. Buon appetito :) SKŁADNIKI 300 gr spaghetti 2-3 marchewki 1-2 cukinie 2 ząbki czosnku 100 gr wędzonego łososia oliwa z oliwek s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 300 g di spaghetti 2-3 carote 1-2 zucchine 2 spicchi di aglio 100 g di salmone affumicato olio
La grande e la piccola cuocaŁososia umyć, wysuszyć i zdjąć skórę. Doprawić solą, pieprzem. Wymieszać razem śmietanę lub jogurt, czerwone pesto. Wylać na dno żaroodpornego naczynia, na górę rozłożyć łososia. Obsypać przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 20 minut. Dodatkowo obsypać szczypiorkiem. Jeżeli chcecie więcej sosu można na koniec podlać delikatnie wodą
Kuchnia PokoleńMoja była mała, więc wyszło mi 5 naleśników. Naleśniki smażą się dłużej niż te z tradycyjnego ciasta, dlatego trzeba poczekać kilka minut dłużej. ponadto: 2 kostki mrożone z łososia, lub pojedynczy filet o wadze ok. 150-200 g 200 g kremowego twarożku (u mnie zmiksowany serek wiejski) odrobina liści świeżego szpinaku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku cytryna sól(...)pieprz Filety z łososia wcześniej rozmrozić i upiec w folii, oprószając je przedtem z obu stron solą i pieprzem, na wierzchu ułożyć cieniutkie plasterki czosnku do smaku. Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Gotowe naleśniki posmarować twarożkiem, ułożyć liście szpinaku, następnie kawałki łososia, skropić sokiem z cytryny i zawinąć w rulonik. Smacznego
Kuchnia Ellietakich pracusiów będzie też dzisiejszy przepis Agowy. Coś szybkiego, ale jednak pysznego. Coś, co jest interesujące w smaku i co popieści Wasze podniebienia:) Coś, co nosi miano Łososia w sosie cytrynowym . Gra smaków. Kontrasty i przeciwieństwa, które się w dziwny sposób dopełniają i tworzą harmonijne połączenie! Pychota! Składniki: - Jego Szanowna Mość: łosoś - sól, pieprz - cytryna - łyżka masła i łyżka mąki(...)kostki bulionu - mała śmietana 12% Sposób przygotowania: 1. Łososia przyprawiamy - pieczemy przez ok. 20 minut w 180 st. 2. Cytrynę ścieramy na tarce z drobnymi oczkami - tylko żółtą część. Resztę wyciskamy do szklanki. 3. Na patelni podsmażamy łyżkę masła i łyżkę mąki. 4. Dodajemy 1/2 bulionu rozpuszczonego w 1/2 szklance gorącej wody. 5. Dodajemy śmietanę 12%. 6. Doprawiamy solą
Kuchnia smakówJest Łosoś - jest Rolada! :D Kochani! Aga zrobiła roladę łososiową - szpinakową - kolorową! I z fetą, bo bez fety przy takich okazjach, jak te, które były i będą się nie obędzie! A zatem sporządzacie listę zakupów i pędzicie do sklepu. I działacie, szalejecie i imprezę wydajecie! I niech będzie wesoło, radośnie i w najlepszym towarzystwie! I tak właśnie trzeba wystartować(...)przy najbliższej okazji wbijam do Frau na roladę ;) Składniki - 1/2 kg szpinaku mrożonego - 1 łyżka masła - 4 jaja - czosnek - 2 łyżki mąki - sól, pieprz - 100-200 g łososia wędzonego na zimno - opakowanie fety - trochę białego serka typu almette naturalny - 2 łyżki śmietany lub jogurtu Rolowanie: Szpinak mrożony wrzucić z masłem na patelnię. Podusić pod przykryciem. Dodać przeciśnięty czosnek , przyprawy
Kuchnia smakówŁosoś wędzony z jogurtem, koprem oraz odrobiną chrzanu Na przystawkę zapraszam. Proporcje dla trzech osób. Składniki: 200 g wędzonego łososia (u mnie szkocki) 1 pęczek świeżego kopru 200 g jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki tartego chrzanu 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu białego Wykonanie: Do jogurtu dodać sól, pieprz, posiekany koper, chrzan, wymieszać całość. Plastry(...)łososia ułożyć na talerzach, przyozdobić świeżym koprem. Podawać z przygotowanym sosem jogurtowo - chrzanowym. Smacznego
Wino Francja Kuchnia