SKŁADNIKI: 6 tortilli (to podstawa, reszta jest dowolna :)) 2 opakowania (ok. 300 g) serka naturalnego do smarowania kilka suszonych pomidorów chrzan musztarda (najlepiej Dijon) 200 g wędzonego łososia kilka liści sałaty 50 g cienko krojonego salami 150 g wyrazistego żółtego sera (u mnie Ementaler) 150 g chudej szynki garść rukoli 1 średnia papryka kilka ogórków konserwowych INGREDIENTS: 6 tortillas (this(...)oraz musztardę po prostu energicznie wymieszaj z serkiem, a pomidory zblenduj do uzyskania jednolitej masy. Zabieramy się za układanie. Na tortilli najpierw rozsmaruj sos, ja połączyłam sos chrzanowy z łososiem, musztardowy z salami, a pomidorowy z szynką i serem. Na sosie ułóż mięso/rybę/ser, dopiero na to warzywa, ja połączyłam łososia z sałatą, salami z papryką i rukolą
Martyna Cooksmięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę oraz przecier. Całość wymieszać. Na tortillę włożyć farsz, zawinąć w rulon i gotowe. Tortilla z z łososiem i sosem pistacjowym Czas wykonania: 10 min Składniki: 1 placek tortilla 75 g łososia wędzonego w plastrach garść mix sałat Sos: 30 g pistacji (po obraniu) 2 łyżeczki oliwy(...)łyżeczki soku z cytryny pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na sos zmiksować w blenderze. Placka do tortilli wysmarować sosem, posypać sałatą i wyłożyć kawałki łososia. Całość zwinąć w rulon i gotowe. Tortilla z humusem pomidorowym i warzywami Czas wykonania: 5 min Składniki: 1 placek tortilla 3 łyżki humusu pomidorowego ( Przepis
KuchniaWeDwoje.pldynię i paprykę. I to one rządzą teraz u mnie w kuchni, dlatego też na dzisiejszy obiad zrobiłam pyszną zupę z dyni, papryki i ziemniaków, podaną z wędzonym łososiem i natką pietruszki. Jest pysznie i zdrowo. Zapraszam więc po przepis. SKŁADNIKI 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 zielona papryka 600 g ziemniaków 1 marchewka 1,5 kg dyni (waga(...)już bez skóry, pestek i białego miąższu) 300 ml koncentratu bulionu warzywnego Krakus 200 g wędzonego łososia mały pęczek natki pietruszki sól, świeżo mielony pieprz WYKONANIE Z dyni wyciąć biały miąższ z pestkami i skórę. Papryki przeciąć na pół i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i marchewkę ostrugać. Wszystkie warzywa pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do dużego garnka i wlać koncentrat
Passions hobbies lifeDziś przepis na szybki i nieskomplikowany obiad. Wystarczyło zamarynować łososia i upiec w piekarniku. Ryba wyszła bardzo delikatna i aromatyczna. Całość podałam z ziemniakami i gotowanymi warzywami, polecam. Składniki: 500 g filetu z łososia 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki miodu 2 łyżki oliwy 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Do miski wycisnąć(...)cytryny, dodać miód, oliwę i koperek. Dokładnie wymieszać. Rybę pokroić na kawałki i wysmarować marynatą, odłożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie, łososia posolić, popieprzyć z każdej strony i przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec przez 17-20 minut. Smacznego
magiczna kuchnia KasiMój mąż zobaczył w tv roladę szpinakową z wędzonym łososiem i od razu zapytał się ze swoim słodkim uśmiechem czy mogłabym to zrobić bo wygląda przepysznie. Chcąc spełnić życzenie męża następnego dnia wzięłam się do roboty. Jaki był efekt? Mąż był zachwycony choć stwierdził, że to jest przekąska raczej raz na jakiś czas, często nie da się tego jeść(...)była bardzo pyszna. Muszę dodać, że wprowadziłam niewielkie zmiany dopasowując przekąskę pod nasze kubki smakowe :) Składniki: 4 jajka 250 g łososia wędzonego w plastrach 270 g serka śmietankowego z chrzanem u mnie Łaciaty 2 łyżki mąki pszennej koperek świeży drobno pokrojony 2 łyżeczki 1 ząbek czosnku oliwa z oliwek lub olej sól, pieprz szpinak rozdrobniony u mnie Hortex
Kuchnia VikiPodobne danie już prezentowałam Wam na blogu Makaron z łososiem w sosie śmietanowo brokułowym . Wystarczy zamiana makaronu na kaszę, bez śmietanki i wychodzi nam pyszna potrawka na kolację :) Składniki: -60 g kaszy gryczanej -60 g łososia wędzonego -100 g brokuła+opcjonalnie łyżeczka jogurtu Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Brokuła blanszujemy w gotującej wodzie do miękkości i studzimy. Następnie wrzucamy(...)miksera (z jogurtem) i miksujemy 3. Łososia pokroić drobno i gotowe do podania Wartości odżywcze: 310 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzumorskich – 1,5 szklanki ryżu do sushi – 2 łyżki sosu do ryżu (lub przygotować sos z octu ryżowego, cukru i szczypty soli) – 150 g wędzonego łososia – 1/2 średniego ogórka świeżego – 1/2 papryki świeżej – 3 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle – garść rukoli – 3 łyżki czarnego sezamu – 3 łyżki kremowego serka kanapkowego typu philadelphia(...)mieszamy i zostawiamy jeszcze na ok 15 minut pod przykryciem. 4. Czekamy aż trochę przestygnie. W tym czasie możemy pokroić warzywa. Dodatki: 1. Ogórka, paprykę kroimy w cienkie paseczki, łososia kroimy w grubsze paski. Maki-sushi: 1. Rozkładamy matę bambusowa na stole, na środku maty kładziemy listek nori i nakładamy na niego cienką warstwę ryżu pozostawiając górna i dolną krawędź
PodwójnaporcjaPyszna pasta na chlebek, wystarczy kilka minut i gotowa. Polecam. Łososia lekko rozdrobnić, dodać ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu. Zmiksować za pomocą blendera. Miksowanie Thermomix – do naczynia blendującego dodać łososia, ugotowane jajka na twardo, chrzan, trochę pieprzu, zmiksować obroty 6, czas 5-6 sekund. Dodać posiekany koperek i majonez. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem
Kuchnia PokoleńSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie(...)fasolę, aby obciążyć ciasto i nie doprowadzić do jego wyrośnięcia podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Można piec z termoobiegiem. Łososia pokroić na 1 cm kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Brokuła podzielić na różyczki i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, czosnek
JaglusiaMakaronowa zapiekanka, w serowym sosie, z dodatkiem wędzonego na gorąco łososia oraz różyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu. 200g makaronu brokuł 250 g łososia wędzonego na gorąco 200 g żółtego sera (np cheddar) 250 ml mleka 50 ml kremówki 125 g serka śmietankowego np Philadelphia 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)palnika, lekko studzimy, po czym dodajemy starty ser żółty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Makaron łączymy z serowym sosem, dodajemy różyczki brokuła oraz rozdrobnionego na mniejsze kawałki łososia. Delikatnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temp. 190 stopni przez około 15 minut
Smaki Na TalerzuSkładniki: makaron tagliatelle 150 g wędzonego łososia w kawałku duża garść szpinaku 2 łyżki masła 2 łyżki białego serka (może być Almette lub inny) sól świeżo zmielony pieprz parmezan Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy zostawiając kila łyżek wody. Do makaronu dodajemy serek i mieszamy. Powstanie coś na zasadzie sosu. Na patelni rozpuszczamy masło. Dusimy opłukany i posiekany(...)grubo szpinak ( od liści szpinaku odrywam łodyżki, by zostały same listki). Gdy szpinak zmięknie dodaję pokrojonego w grubą kostkę łososia. Chwilę mieszamy, dodajemy do makaronu. Solimy do smaku. Dodajemy świeżo zmielony pieprz. Wykładamy na talerz i posypujemy startym parmezanem. Mega pyszne. Artykuł Makaron z łososiem i szpinakiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSkładniki: opakowanie ciasta francuskiego 1 filet z łososia 1/2 brokuła 1 cebula 2 ząbki czosnku sos: 100 ml śmietanki 30% 3 jajka 3/4 szklanki mleka 1/2 szklanki startego sera (mieszanka parmezanu, cheddar/gouda) 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz, 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Formę na tartę naoliwić lub posmarować masłem. Wyłożyć ciasto francuskie(...)fasolę, aby obciążyć ciasto i nie doprowadzić do jego wyrośnięcia podczas pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 10 minut do lekkiego zarumienienia. Można piec z termoobiegiem. Łososia pokroić na 1 cm kawałki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Brokuła podzielić na różyczki i gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulę, czosnek
JaglusiaSKŁADNIKI 4 filety z łososia 250 ml jogurtu naturalnego 40 g świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 szalotka 1 cytryna koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 4 filetti di salmone 250 ml di yogurt bianco 40 g di zenzero fresco 2 spicchi d'aglio 1 scalogno 1 limone aneto fresco sale, pepe olio d'oliva(...)Wyłączamy gaz, dodajemy jogurt i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos ponownie zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Filety z łososia skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Rybę gotujemy na parze ok. 15-20 minut. Ugotowane filety z łososia podajemy z sosem imbirowym. **** PREPARAZIONE Per prima cosa preparate
La grande e la piccola cuocatrzeba czegoś więcej? Czasem z takiego minimalistycznego zestawu składników wychodzą smakowite potrawy. Kto chętny? Składniki: 250g mąki pszennej 150g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 300g świeżego łososia 1/2 czerwonej papryki 100g serka koziego 1 jajko 150g śmietany 22% 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 100g tartego sera żółtego sól, pieprz Wykonanie: Ciasto: składniki(...)schłodzić w lodówce przez 1h.Formę do tarty wysmarować masłem,schłodzonym ciastem wyłożyć dno i boki formy. Spód podziurkować widelcem, podpiec w 180C przez 8-10minut. Farsz: łososia kroimy w paski, oprószamy solą i przyprawą do ryb. Ser kozi kroimy w kostkę, a paprykę w paseczki. Wszystkie składniki układamy na podpieczonym spodzie tarty. Jajko mieszamy ze śmietaną i startym
Raj dla PodniebieniaSKŁADNIKI 320 g makaronu np. fusilli 200 g ricotty 200 g zielonych szparagów 100 g wędzonego łososia 30 g pistacji 1 cytryna koperek oliwa extravergine s ól, pieprz **** INGREDIENTI 320 g di fusilli 200 g di ricotta 200 g di asparagi verdi 100 g di salmone affumicato 30 g di pistacchi 1 limone aneto olio extravergine sale, pepe(...)PRZYGOTOWANIE Przygotowania rozpoczynamy od ugotowania makaronu. Oczyszczone szparagi gotujemy na parze ok. 5-10 minut, w zależności od ich grubości. Orzeszki pistacjowe dość grubo siekamy. Łososia kroimy na mniejsze kawałki. **** Cuocete la pasta in abbondante acqua salata. Pulite gli asparagi, lavateli bene e cuoceteli a vapore per circa 5-10 minuti. Tritate grossolanamente i pistacchi. Tagliate il salmone a pezzettini
La grande e la piccola cuoca