Kolejna sałatka na upalne dni. Z pewnością zastąpi obiad. SKŁADNIKI: 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor 2-3 jajka gotowane 1/2 papryki czerwonej 2-3 łodygi selera naciowego 100g łososia wędzonego 2-3 plastry szynki kilka pomidorków koktajlowych sos winegret WYKONANIE: przygotowujemy sos, sałatę rwiemy na kawałki, łodygi selera obieramy, zaparzamy,następnie przelewamy zimną wodą, pomidory, jajka, paprykę, szynkę, łososia
Kuchnia Beatydynia, cykoria, chrupiący ryż Ostrygi z kurczaka, risotto ziemniaczane, trufla Filet jagnięcy confit, topinambur, jarmuż Pistacje, oliwa z oliwek, zielona herbata Oprócz prezentowanych dań, w menu znajdziemy: lekko wędzonego łososia bałtyckiego w stylu gravad lax z ikrą z łososia, filet z sandacza z risotto z pęczaku, małżami i sosem grzybowym, filet jagnięcy confit z purée z topinamburu
królestwo garówmorskich by lekko sfermentowały. Obecnie nie stosuje się już fermentacji. Ryby przyrządza się w marynacie, w ciągu kilku dni. Surowy łosoś potraktowany w ten sposób przypomina w konsystencji łososia wędzonego na zimno, ale jego smak jest o niebo bogatszy. Najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki, z sosem pomarańczowo-musztardowym i kromką świeżego pieczywa. Składniki: 600 g filetu łososia ze skórą
Smakowity Blog KulinarnyKoper. Kefir albo maślanka. Chyba od zawsze to najprostszy i najszybszy obiad jaki znam i bardzo lubię. A gdyby tak pokombinować, dodać więcej składników, więcej smaku, a może i wędzoną rybę? Nakombinowałam. Wyszło pysznie. Młode ziemniaki to zdradliwa przyjemność… Kupujesz, bo przecież wszyscy w domu lubią, i nagle nie ma komu ich skrobać. A najlepsze przecież nie są obierane(...)elegancko, prawda? Oskrobcie tylko te nieszczęsne ziemniaki ;) SKŁADNIKI 1 litr naprawdę dobrej, gęstej i kwaskowej maślanki lub kefiru 20-24 małych, młodych ziemniaków – po 5-6 na porcję 100g wędzonego łososia – po 25g na porcję 2 ogórki gruntowe lub 1 wężowy 1 duży pomidor malinowy albo dwa mniejsze 1 pęczek świeżego koperku 5-6 gałązek grubego szczypioru mały ząbek czosnku
Karo in the Kitchenzielonych warzyw: groszku, bobu i fasolki, polana sosem z jogurtu i sera – koziego lub fety. Czas : 20 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji: 2 Składniki: 100 g wędzonego łososia 8 małych ziemniaków 1 szklanka bobu Garść groszku cukrowego Garść fasolki szparagowej Skórka otarta z cytryny Siekany koperek Sos 200 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki kremowego serka koziego
Niedzielny kucharzinspiracją na pyszną deskę z hummusami Polecam Wam też inne pasty na moim blogu: Hummus – najlepszy Hummus z pieczonym kalafiorem Hummus z pieczoną marchewką i fetą Hummus z wędzonym łososiem Hummus z kolendrą i limonką Hummus z mango Bowl z hummusem Hummus z suszonymi pomidorami Hummus z soczewicą – falafel – przepis na guacamole – pasta z awokado i jajka
nietylkopasta.plłososiem. Znikają błyskawicznie i wszyscy chętnie po nie sięgają. Zwłaszcza jeśli zrobimy je w wersji mini. Zapraszam również po inne przysmaki na SYLWESTRA . Wytrawne ptysie z łososiem Składniki: Ciasto parzone: 4 jajka szklanka wody (250 g) 125 g masła (ewentualnie margaryny) szklanka mąki pszennej Dodatkowo: około 270 g serka śmietankowego duży pęczek koperku 200 – 250 g wędzonego łososia
PatiGotujeProsto, zdrowo i szybko. Wszystko się przygotowuję podczas gdy gotuje się makaron. Idealny posiłek do pudełka i nie tylko. ;) Składniki: 125g łososia wędzonego 100g makaronu pełnoziarnistego (przed ugotowaniem) 1 papryka czerwona Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wsypujemy makaron. Gotujemy ok. 10 minut. Między czasie myjemy, oczyszczamy i kroimy paprykę oraz przygotowujemy łososia. Danie można również przygotować z swoimi ulubionymi
Truskawkowa FiestaMakaron z łososiem w sosie śmietanowo brokułowym . Wystarczy zamiana makaronu na kaszę, bez śmietanki i wychodzi nam pyszna potrawka na kolację :) Składniki: -60 g kaszy gryczanej -60 g łososia wędzonego -100 g brokuła+opcjonalnie łyżeczka jogurtu Przygotowanie: 1. Gotujemy kaszę. 2. Brokuła blanszujemy w gotującej wodzie do miękkości i studzimy. Następnie wrzucamy do miksera (z jogurtem) i miksujemy 3. Łososia
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 4 jajka 100 g łososia wędzonego 2 rzodkiewki garść rzeżuchy 1 łyża majonezu 1 łyżeczka musztardy Dijon sól i pieprz koperek i rzodkiewka do dekoracji Przygotowanie: Jajka ugotować na … Czytaj dalej Jajka z rzeżuchą i łososiem
czarrna od kuchniświetnie łączy się z ryżem oraz pozostałymi składnikami. Całość w smaku - jest zrównoważona i idealnie dopasowana. Z podanych produktów wychodzi dość spora porcja. 250g ugotowanego ryżu (na sypko) 100g wędzonego łososia (użyłam brzuszków) 1 jajko 1-2 ogórki konserwowe 1/2 puszki kukurydzy (użyłam Bonduelle ) Dodatkowo: majonez + jogurt grecki/naturalny (w proporcji 1:1) (użyłam majonezu Folwark ) pieprz cytrynowy ( Skworcu ) sól Jajka
Di gotujecoś czego nie znoszę. No dobra, może trochę lubię, bo zawsze wynajdę coś, czego będę mógł użyć w kuchni. Dziś znalazłem ocet robiony na bazie cydru. Będziemy potrzebować: -łosoś wędzony -awokado -ocet cydrowy -czerwona cebula -oliwki zielone -oliwa -sól, pieprz -papryka czerwona świeża obrana -grzanka pełnoziarnista -nerkowce uprażone zgniecione w moździerzu -parmegiano regiano -bazylia świeża Na cienko pokrojone plastry łososia
BaRepasKilka dni temu dostałam wprost z jednej z naszych nadmorskich miejscowości porcję pysznego, bałtyckiego, wędzonego łososia. Mąż, który przepada za łososiem, w przeciwieństwie do mnie, poprosił o zrobienie z niego czegoś innego niż tylko kanapki i sałatki. Dlatego po chwili namysłu na stole pojawiła się taka oto kolorowa kolacja. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikpoezja. A że ja uwielbiam makarony to zawsze coś smacznego wykombinuję. Zapraszam po przepis! Składniki : * 200 g makaronu fusilli #omnomnom * 2 łyżki oliwy truflowej * garść mieszanki sałat * kawałek wędzonego łososia * rzodkiewki * płatki migdałów * szczypiorek, koperek * pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie : Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić i przestudzić. do makarony dodać oliwę, posiekany koperek i szczypiorek oraz
Magiczne Życie Martysałata. Liście są raczej sztywne i chropowate w dotyku. Pod tym względem przypominają nieco liście pokrzywy, ale nie parzą :) Składniki : 2 garści mizuny lub innej sałaty 50 g wędzonego łososia pół awokado jalapeno lub inne chili sok z połówki cytryny dobra oliwa Mizunę porwać na kawałki "na jeden kęs". Rozdrobnić łososia i rozrzucić na sałacie. Awokado obrać ze skóry
Weekendy w domu i ogrodzie