sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko w koszulce...kto co lubi
BaRepaspierś z indyka z sałatką warzywną, zapiekanka makaronowa z warzywami i sosem ziołowym, ryba zapiekana z selerem i brokułami w sosie śmietanowym, ryż z duszoną wołowiną oraz pieczarkami, faszerowana papryka z kaszą jaglaną, mięsem z indyka i przyprawami, łosoś z cytrusami. I jeszcze jedna zasada – gotujemy i pieczemy, a smażenia unikamy jak najbardziej. Podwieczorek i kolacja Sojusznikiem wieczornych posiłków(...)owocowe oraz gotowane warzywa. Nie zaszkodzi także jeśli wyposażymy naszą lodówkę i spiżarnię w takie składniki jak: nasiona słonecznika, pestki dyni, jajka, brokuły (można je podać w cieście z sosem miodowo-paprykowym), czy nawet bukiet wiosennych surówek. Smacznie, kolorowo i co najważniejsze zdrowo. Polecamy eksperymentować i poszukiwać kolejnych przepisów na własną rękę, uwzględniając oczywiście swoje ulubione składniki, by dieta
upichconałyżki soku z cytryny. Dodajemy szczyptę pieprzu oraz przepłukane i posiekane kapary – jeśli używamy. Mieszamy. Dodajemy sos do ryby i delikatnie mieszamy. Próbujemy czy nie trzeba dodać soli. Wstawiamy do lodówki, żeby rillettes się schłodziło. Post Rillettes z łososia, czyli pasta łososiowa pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuKochani jako jedno z nielicznych mieliśmy możliwość spróbować nowości, która niebawem pojawi się w sprzedaży – Majonez Kielecki Lekki . W swoim składzie ma zredukowaną o 30
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!soku z pomarańczy 1 łyżka płynnego miodu kilka łyżek oliwy 1 łyżeczka musztardy miodowej lub kremskiej 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego sok z cytryny lub biały ocet winny do smaku sól i biały pieprz do smaku Świeże filety z łososia skropić sokiem z limonki, przyprawić skórką z limonki, solą i świeżo mielonym pieprzem. Zostawić w lodówce
Czerwień i błękitWiem, wiem dzisiaj jest najlepsza kanapka z kurczakiem, a jutro kanapka z tuńczykiem lub bajgiel z łososiem . Zawsze zachwycam się nowymi kulinarnymi odkryciami. Kanapka z kurczakiem wydaje się nic takiego ale ta jest smaczna po zawiera pyszne pomidory i wspaniały curry sos z mango. Kanapka z kurczakiem chodziła mi po głowie, a to głównie dlatego, że zostały mi resztki kurczaka
codojedzeniachyba mi się udało;)) Składniki: 200 gram ryżu do sushi 150 gram łososia wędzonego 1 ogórek szklarniowy 1 papryka 5 arkuszy nori - listki prasowanych alg morskich zalewa: 2 łyżki octu ryżowego 2 szczypty soli 2 łyżeczki cukru dodatkowo: mata bambusowa do zawijania sushi marynowany imbir sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu(...)rozsmarować cieniutką warstwę wasabi i ułożyć kawałki łososia, ogórka i papryki. U mnie bez wasabi, dla mojego synka jest jeszcze za ostra. Zawijamy w taki sposób aby listki nori zamknęły ryż i składniki w środku rulonu, pozostawiając matę bambusową na zewnątrz. Zwinięte sushi kroimy na równe części. Serwujemy z sosem sojowym, marynowanym imbirem i/lub wasabi. Sushi
Życie zaczyna się w kuchninigiri sushi z łososiem. Składniki: - 250g ryżu do sushi - 300ml wody - 50 ml sushi su (zaprawa do ryżu) - 200g wędzonego łososia w plasterkach - chrzan wasabi Dodatkowo: - woda z octem ryżowym (do moczenia rąk) - imbir marynowany ( tu przepis ) - sos sojowy Tak jak przy temari sushi – nigiri zaczynamy od przygotowania ryżu . Wsypujemy go do dużej miski i kilka razy zmieniając wodę(...)się nie kleił do rąk należy przygotować sobie miseczkę z wodą i dodatkiem octu ryżowego, w której moczymy ręce (nie wycieramy ich) zanim przygotujemy porcję z ryżu. Plasterki łososia kroimy na prostokąty. Bierzemy porcję ryżu (wielkości kęsa), kładziemy w zagłębieniu dłoni i formujemy z niej ładny podłużny kształt zamykając dłoń. Z wierzchu smarujemy odrobiną wasabi. Na górze umieszczamy plaster łososia
mojewypiekiinietylkomarchewka, zielony groszek i żółta fasolka z dodatkiem odrobiny czerwonej papryki i cebulki oraz doskonałego łososia, gotowanego w mleku z czosnkiem. Łosoś, dzięki takiemu przygotowaniu, pozostał soczysty i rozpływał się w ustach. Całość zatopiona w śmietanowo-jajecznym sosie z dodatkiem tymianku i natki pietruszki. Tarta jest delikatna, a smaki łączą się w niej doskonale. Jest po prostu pyszna! :) Oprócz(...)groszku, marchewki i żółtej fasolki - użyłam mieszanki "Steam a la French Mix" Bonduelle) 1 średnia cebula 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 czerwonej papryki 250-300 g filetu z łososia 1 szklanka mleka (użyłam 3,2 %) 2 ząbki czosnku niecałe 3/4 łyżeczki soli 3/4 szklanki śmietany kremówki 30% lub 36% 3 jajka 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki suszonej natki
Słodko-Słony Świat IlonyKolorowy makaron z kurczakiem to szybkie i bardzo sycące danie obiadowe. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu i z całą pewnością zasmakuje wszystkim domownikom. Jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!garście szpinaku 2 łyżki pestek dyni 5 łyżek oliwy z oliwek sól/pieprz 3 łyżki startego parmezanu łyżka soku z cytryny 5 pieczarek ząbek czosnku mała cebula Przygotowanie: Łososia gotować na parze przez około 15 minut ( to zależy od grubości ryby, jeśli jest dość gruba, to należy gotować około 20 minut ). Lekko posolić po wierzchu. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem(...)cebulę. Dodać makaron i pesto. Dokładnie wymieszać. Jeśli pesto jest zbyt zbite, wlać odrobinkę wody na patelnię aby lekko rozrzedzić sos. Dosolić lekko do smaku. Na talerz wyłożyć makaron ryżowy z pesto i pieczarkami. Na wierzchu ułożyć łososia. Można opcjonalnie posypać pestkami dyni i dodać płaty parmezanu zrobione przy użyciu obieraczki do warzyw
JaglusiaNigdy wcześniej nie przygotowywałem w ten sposób tej przystawki. Roladki z hummusem to bardzo ciekawa propozycja na przystawkę na każde przyjęcie. Przy okazji jak będziecie ją
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!porcje proste POTRZEBUJESZ nóż i deska drewniana łopatka miska patelnia patyczki do szaszłyków Składniki Koszt filet z łososia (200g) 10 zł //MARYNATA// imbir świeży – 1 łyżeczka 0,40 zł czosnek – 2 ząbki 0,40 zł sos sojowy – 4 łyżki 0,30 zł olej sezamowy – 1 łyżka 0,30 zł cukier trzcinowy – 1 łyżka 0,20zł(...)oddzielnych patyczkach. Na patelnię wlewamy resztki marynaty i gotujemy ją przez chwilę, do momentu, aż będzie miała gęstość płynnego miodu. Przekładamy ją do małej miseczki i używamy jako sosu do maczania. Rybę można również upiec na grillu. PODANIE Bierzemy patyczki w rękę i pałaszujemy rybę, jak przystało na prawdziwego entuzjasta kempingów z przyjaciółmi w towarzystwie przepysznego jedzenia. Po spożyciu posiłek
Nerds Kitchentakiego atlantyckiego, czy norweskiego łososia serwowałam. Na tą chwilę – ten albo żaden! Marynata do łososia, składniki: 3 łyżki dobrej jakości oleju (od roku używam nierafinowanego oleju rzepakowego, tłoczonego przez polską firmę, której produktów nie uraczy się w marketach*) 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 1 łyżka drobno posiekanego świeżego koperku 1 łyżeczka drobno posiekanych, świeżych liści tymianku szczypta
gutfutsię rozpuści. Smacznego To też może Cię zainteresować: Cukinia faszerowana mielonym mięsem, czarnymi oliwkami i serem lazur Zapiekanka makaronowa w sosie śmietanowym z mięsem mielonym, papryką i cukinią Zapiekanka z cukinią, figami i kozim serem Łosoś z jagodami goji i szafranowym amarantusem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Oryginalny smak