Pyszne, szybkie danie kuchni indyjskiej. Nie ma nic lepszego od ryby ugotowanej w aromatycznym sosie curry. Jak dla mnie bomba! Polecam!!! Składniki na curry z ryby: 500 g ryby (u mnie filety z łososia) 1 duża cebula olej 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki curry 250 g obranych pokrojonych pomidorów, mogą być z puszki (lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego) sól
Rozpustne gotowanieugotowanej 250 g ziemniaków (najlepiej małych) kilka kawałków suszonych pomidorów kilka pomidorków koktajlowych 200 g wędzonego tuńczyka lub łososia (można zastąpić smażoną rybą) 60 g czarnych oliwek ½ małej puszki filecików anchois 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Czosnkowy sos vinaigrette: 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego toczenia 3 łyżki czerwonego lub białego octu winnego ½ łyżeczki cukru ½ łyżeczki musztardy dijon
Trzeci talerzdół i wykładamy ryżem (aby ryż się nie lepił do dłoni, dłonie należy namoczyć). 2. Na ryż układamy łososia. 3. Zawijamy. 4. Formujemy kwadrat. Po uformowaniu sushi kroimy namoczonym nożem na 6 równych części i serwujemy z sosem sojowym
Kuchnia Łukaszatrwa często kilka godzin:)Tak też było na otwarciu. Można było spróbować świetnej kuchni Mirosława Jabłońskiego.Serwowano pescaccio z łososia i pstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach
Proste Potrawyminut. Jajka wymieszać ze śmietaną i parmezanem, doprawić solą i pieprzem.Po wyjęciu ciast na każde wyłożyć porcję usmażonego szpinaku i łososia i zalać je masą jajeczno-śmietanową.Ponownie wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut, aż sos zgęstnieje, a wierzch nieco się przyrumieni
wyzwania kuchenneosuszone sałaty porwać na kawałki. Pomidora pokroić w kostkę. Chleb podsmażyć na patelni, aż będzie złocisty. Pokroić na grzanki. Łososia porwać na kawałki. Musztardę i sok wymieszać z solą i pieprzem. Dolewać oliwę cały czas mieszając, aż powstanie sos. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do miski. Polać przygotowanym sosem
Sto kolorów kuchnikrótko ziarnisty) nori (sprasowane algi morskie) ocet ryżowy + sól i cukier wasabi (zielony, ostry chrzan) sos sojowy marynowany imbir mata bambusowa (do zawijania sushi) pałeczki lub palce ;) ostry nóż bez ząbków + różne dodatki, np: wędzony, pieczony lub surowy łosoś tuńczyk węgorz ryba maślana krewetki surimi awokado świeży ogórek serek philadelphia sałata karbowana sezam Bardzo ważne jest(...)ogniu przez ok. 15 minut do momentu, gdy odparuje cała woda. Na początku często mieszając. Odstawiamy ryż pod przykryciem na ok 15-20 minut a następnie zalewamy sosem, dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sos: Na 0,5 kg ryżu dodaję: 7 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru płaska łyżeczka soli Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę
The Sweet DamselPołączenie surowych ziemniaków i drożdży zawsze zapowiada pyszne danie. Były bliny z jogurtem , były bliny z łososiem . Zaręczam, że bliny ziemniaczane z pieczarkami są również przepyszne. To moja kolejna propozycja, a z czym można jeszcze podać bliny? Możliwości jest bardzo wiele, a bliny w każdej wersji smakują wspaniale. Składniki na bliny: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku(...)czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Składniki na „sos”: - 500g pieczarek brunatnych - 3 średnie cebule - 2 ząbki czosnku - masło (najlepiej sklarowane) - świeżo mielony pieprz kolorowy - różowa sól himalajska Pieczarki dokładnie oczyszczamy, kroimy na plasterki. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę
mojewypiekiinietylkołososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre . Muszle Św. Jakuba otworzyć, oczyścić, wyjąć, wykroić białe mięso. Marynata: oliwa extra vergine, oliwa czosnkowa, papryka wędzona(...)Polskich. Chile z racji swojego położenia, długiej linii brzegowej, czystych wód, które czynią ten kraj globalną „potęgą” rybołówstwa. Zajmuje pozycję światowego lidera w eksporcie pstrąga oraz wicelidera w eksporcie łososia. Zimny Prąd Humboldta opływający wybrzeże Chile sprzyja występowaniu takich gatunków ryb, jak anchois, makrele, sardynki, ostroboki, krewetki, mątwy, kałamarnice olbrzymie, miętusy, chilijskie kulbińce, jeżowce, morszczuki, małże czy słuchotki. Dużym zainteresowaniem
królestwo garówNie jestem zwolennikiem dań bezmięsnych, jednak raz na jakiś czas można i nawet trzeba zrezygnować z mięsa. Muszę przyznać że pieczone warzywa z sosem curry są
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!bardzo kaloryczną, więc może być spożywany przez osoby będące na diecie. Co warto zaznaczyć podobnie jak np. łosoś ma w sobie duże ilości kwasów omega-3 , potrzebnych naszemu organizmowi. Sałatka z tuńczyka, kukurydzy i jajek – składniki 2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 4 jajka 4 ogórki konserwowe puszka kukurydzy w puszce 2-3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!była moja ignorancja! Zainspirowany wyjazdem, postanowiłem przyrządzić coś samemu. Krótki research i już wiem, co chciałbym zrobić na początek. Wybór padł na Sandefjordsmør. Składniki (dla dwóch osób): Filet z łososia ok 400-500 gram Mały brokuł Dwie nieduże marchewki Mała cukinia Pęczek świeżej kolendry – około garści 1,5 szklanki śmietany 22% kwaśnej Cytryna 200g masła Gałka muszkatołowa Sól, pieprz(...)Spróbuj, jeśli coś nie pasuje – dopraw. Generalnie na tym etapie sos masz gotowy. Utrzymuj go w ciepłocie i mieszaj od czasu do czasu aż do momentu podania, bo jak się schłodzi to pokryje się korzuchem i będzie wyglądał nieatrakcyjnie. Gdy warzywa się ugotują, możesz zająć się łososiem. To jest zaleta gotowania na parze – wystarczy wyłączyć ogień pod garnkiem
manslogblognaczynia żaroodpornego. Bułkę tartą wymieszać z posiekaną natką pietruszki, 1 łyżką oliwy, sokiem z limonki i startym parmezanem. Przykryć łososia przygotowaną mieszanką i piec w piekarniku przez 10-12 minut. Podawać z miksem sałatek wymieszanych z pomidorkami koktajlowymi i sosem greckim
Tradycyjna Kuchniaklonowego. Jak smakowały ? Dla mnie wybornie, a w połączeniu z kremową zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce. Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli, papryki, czosnku nadały sosowi bogatego smaku. A same warzywa stanowiły idealne
kolorowotorcikowowkładamy na kratkę rozgrzanego na 120⁰C piekarnika, w międzyczasie smażąc resztę, do wykończenia ciasta. Pyszne są z sosem grzybowym, z gulaszem – a w lżejszym letnim wydaniu z gęstym greckim jogurtem, drobniutko posiekanym koprem i wędzonym na zimno łososiem. SKŁADNIKI na 12 kotletów 1kg ziemniaków typu użytkowego C, bardzo mącznych 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej sól mąka pszenna
Karo in the Kitchen