SAŁATKA Z KURCZAKIEM I OSCYPKIEM SAŁATKA Z ROŚLIN STRĄCZKOWYCH Z ŁOSOSIEM SAŁATKA Z KASZĄ BULGUR I ŁOSOSIEM SAŁATKA GRECKA Z QUINOA SAŁATKA TABBOULEH SAŁATKA NICEJSKA CARPACCIO Z BURAKA CARPACCIO Z CUKINII OMLET Z BIAŁEK Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ GOŁĄBKI Z WŁOSKIEJ KAPUSTY PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM Z KASZĄ KREWETKI W SOSIE POMIDOROWYM Z WÓDKĄ BOEUF BOURGIGNON DORSZ PIECZONY Z WARZYWAMI PULPETY
nietylkopasta.plodsłonach. Pierwszą z nich był wegański hot dog z marchewki, a drugą wędzony łosoś wegański . Dziś do tego grona dołączają burgery bazujące właśnie na marynowanej marchewce. Burgery z marynowanej marchewki Składniki: 1 szkl. wody 1/4 łyżeczki papryki wędzonej 1/4 szkl. sosu sojowego 1/2 łyżki majeranku 1/4 szkl. oleju do marynaty+ 3 łyżki do masy
wegujemyfiletu z łososia sól,pieprz sok z cytryny oliwa do skropienia szklanka malin Wykonanie: Łososia osuszam, nacieram solą, pieprzem, skrapiam sokiem z cytryny oraz oliwą. Piekę w torebce foliowej do pieczenia. Po ok 15 minutach od zaczęcia pieczenia polewamy rybę sosem-zmiksowanymi malinami., zapiekamy jeszcze ok 10 minut. Gotową podajemy z całymi malinami
Z Majeczką w kuchnigrubą kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na złoto na oleju. Następnie dodajemy drobno pokrojonego łososia i smażymy przez 2-3 minuty. Dodajemy śmietanę i umyte liście szpinaku. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 3 minuty, przyprawiamy i dokładnie mieszamy. Po kilku minutach sos jest gotowy. W między czasie gotujemy makaron. Makaron podajemy z sosem i posypany startym serem
Kubki smakutemu powstaną zgrabne tortille. Jeżeli chcecie spróbować innym przepisów na tortillę to polecam przygotować ją z łososiem lub udkami z kurczaka . Składniki dla 2-3 osób: 4 placki tortilli 1 duża pierś z kurczaka 2-3 pomidory podłużne sałata lodowa ogórki kiszone ewentualnie sos duński sos czosnkowy sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia panierka, czyli ciasto naleśnikowe: 1 szklanka
Ugotowaćwykorzystania całej masy z cukinii. Gotowe placki układamy na talerzu a na każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami. Smacznego
Mango Papajarobię dwie wersje smakowe: - salami chilli, sałata lodowa, papryka - łosoś, ogórek zielony, rukola lub inna sałata. Sałatka ala Caprese. Jak zrobić prostą sałatkę caprese każdy wie. Moja jednak jest jeszcze prostsza w wykonaniu. Plasterki pomidorów i mozzarelli układam na talerzyku na przemian. Dekoruję listami bazylii i polewam sosem balsamicznym (sos można kupić w Lidlu). Roladki z szynki(...)niego żółtko do którego dodajemy jakiś ulubiony składnik, majonez, chrzan, ketchup w zależności od gustu i wypełniamy przygotowanym farszem żółtko. Ja zazwyczaj przygotowuję następujące farsze: - Ok 50 g. łososia, łyżka majonezu, łyżka jogurtu, łyżeczka musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól oraz pieprz. Łosoś kroję bardzo drobno, dodaje żółtka oraz resztę składników, mieszam. Za pomocą łyżeczki nakładam farsz do wcześniej
Pani domowałopatę lub powierzchnię na którą placek odkładacie cienką warstwą semoliny albo grubiej zmielonej mąki kukurydzianej , która zapobiegnie przywieraniu ciasta i ułatwi zsuwanie go bezpośrednio na rozgrzaną blachę. Przed nakładaniem sosu i składników jeszcze raz sprawdźcie, czy ciasto przesuwa się gładko po łopacie – później nie będzie opcji żeby je odkleić. Do tej pizzy dobrze jest użyć wstępnie obrobionych składników – podsmażonego boczku(...)jedynie wołowina, np. antrykot, łata lub polędwica, cienkie plastry surowego łososia albo krewetki. Surowe wędliny i świeże zioła (u mnie na zdjęciach to prosciutto i bazylia) kładziemy dopiero po upieczeniu pizzy. Nie używajcie raczej sera typu light i tartej mozzarelli – jeśli już, dobrze ją schłodźcie i nałóżcie na sos zaraz przed włożeniem pizzy do pieca – oba te sery mają tendencję
Karo in the Kitchenprzy tym więcej smaków – doskonały słodko-kwaśny sos winny oraz kompozycję warzyw, w których również przewija się połączenie smaków słodkich oraz bardziej wytrawnych i cytrusowych. Danie w takiej konfiguracji może również bardzo atrakcyjnie prezentować się na talerzu. W przypadku szczupaka musimy pamiętać, że jego mięso nie jest tak delikatne jak np. łososia, o dorszu nawet nie wspominając. Cokolwiek więc(...)powodu smażenia go w nawet znacznej ilości tłuszczu, którym z wyboru jest najczęściej masło. Stosujemy je w połączeniu ze szczupakiem bardzo często, a w daniu poniżej trafia również do sosu. Przygotowanie tego ostatniego zaczynamy od zrobienia „szybkiej” zasmażki z 1 łyżki masła i tyleż samo pszennej mąki. I tych ilości się trzymajmy – zwiększenie porcji zasmażki bardzo łatwo doprowadzi do tego
Kulinarna Pokusacieniutka. Osuszamy. Jeśli Wasze marchewki są małe i cienkie, grubości palca, zostawiamy je w całości. Jeśli są już sporo podrośnięte – kroimy je wzdłuż na pół. W plastikowym pojemniku mieszamy sos sojowy cukrem, miodem lub syropem z agawy, imbirem i cynamonem. Wlewamy oliwę/olej i dokładnie razem mieszamy. W tej miksturze otaczamy równomiernie naszykowane marchewki , z każdej strony. Rozkładamy(...)lekkich mięs. Będą świetnym uzupełnieniem dla soczystej pieczonej piersi z kurczaka , pieczonego łososia, kaczej piersi. Jeśli nie jecie mięsa, super pasuje do nich pikantny humus, np. z dodatkiem sera feta. PIECZONE MARCHEWKI 400g pęczek młodej marchwi 6-7 łyżek delikatnej oliwy/neutralnego w smaku oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka brązowego cukru
Karo in the Kitchenciemniało). Łososia dzielimy na kawałki. Na rukoli układamy kolejno: ogórka, awokado, kawałki wędzonego łososia oraz cząstki ugotowanych na twardo jajek. Jogurt mieszamy z posiekanymi drobno koperkiem i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem oraz cukrem. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki łagodnego majonezu
Smaki Na TalerzuTortilla z kurczakiem i sosem czosnkowym to bardzo szybka propozycja na obiad. Do jej przygotowania użyjemy praktycznie samych zdrowych, dietetycznych składników (no może poza majonezem) więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dodajemy jarmuż i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż łosoś będzie miękki. Wsypujemy żurawinę, orzechy, pokrojoną paprykę i pestki dyni, jeszcze chwilkę dusimy i gotowe. Na talerz nakładamy porcję makaronu, na to rybę z jarmużem. Polewamy powstałym sosem, dekorujemy pestkami dyni i orzechami. Smacznego
Kulinarne Fantazje Mariolikurczaka napełnione szpinakiem i jajkiem,zapieczone, a wszystko podane z sosem śmietanowo- szpinakowym. Smaczny obiadek. Nie wiem co mi się stało, ale ostatnio w moich daniach dużo szpinaku. Może, dlatego, że moje starsze dziecko jest jego miłośnikiem. Tak mam w domu Papaja :) Na blogu znajdziecie również łososia podaną na szpinaku i pieczarkach. (przepis) Składniki 4 pojedyncze piersi(...)mięso będzie upieczone. Pozostałą część szpinaku która nam została ponownie zagrzać na patelni. Dodać śmietanę i doprawić solą, pieprzem oraz ostrą papryką. Chwilę smażyć. Mięso podawać polane sosem. kieszonki z kurczaka w sosie śmietanowo-szpinakowym
O kuchni z uczuciemsię rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem. Mieszamy do połączenia składników. *Do serka mascaropne możemy dodać 2-3 łyzki wody, w której gotujemy makaron
Zawsze głodna!