Rybę powinnam zamarynować w tym sosie ale już nie było na to czasu. Wyszedł super i idealnie pasował z wybuchową sałatką . Składniki (dla 2 osób) 300 g łososia (ja miałam filet ze skórą) sól, pieprz olej 2 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka płynnego miodu 2 łyżki ziaren sezamu W naczyniu żaroodpornym rozprowadzam olej, układam rybę układam najpierw stroną(...)żeby złapała trochę oleju, odwracam - więc mamy ja już stroną bez skóry do góry. Solimy, pieprzymy. Robimy mieszankę do polania. Sos teriyaki dokładnie mieszamy z płynnym miodem. Przyprawionego łososia polewamy dokładnie naszą miksturą i posypujemy ziarnami sezamu. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku pod przykryciem - u mnie folią aluminiową stroną matową do góry- przez 15 min góra dół
Piekielna Kuchnia Patipaprykarz z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem. Niesamowicie delikatny zarówno w konsystencji jak i w smaku. Polecam gorąco. Składniki: (na dużą porcję) 2 kawałki wędzonego łososia (u mnie filet o wadze ok 200g) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej(...)sicie zimną wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się ewentualnej goryczki. Następnie gotujemy ją na małym ogniu w 1.5 szklance wody ok 15-20 minut. Łososia rozdrabniamy widelcem na mniejsze cząstki . Cebule kroimy w kostkę, podsmażamy na złoty kolor na oleju ze szczyptą cukru. Marchewkę i pietruszkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Studzimy, a następnie
Walijskie PichcenieŁosoś Ustka 1 pomidor pół zielonego ogórka 2 jaja ugotowane na twardo 4 łodyżki drobnego szczypiorku ulubione zioła do sałatek Ogórka kroimy w cienkie plasterki, jajko na łódeczki, a pomidora na 10 części, również w łódeczki, ale takie mini. Do półmiska wykładamy sałatę, na nią kładziemy plasterki ogórka, następnie łódeczki z pomidora. Dookoła układamy ćwiartki z jajek. Filety
MamaOskarkaworeczka i pozostawiamy na 15 minut (sprawi to, że łatwo zdejmiemy skórkę z papryki). Po tym czasie zdejmujemy skórkę z papryki. Paprykę kroimy na paski. Układamy wzdłuż na filetach, posypujemy mieszanką kolendry i czosnku niedźwiedziego, przykrywamy cienkim paskiem pora, zwijamy w rulonik. Na jedną roladkę przygotowujemy po dwa plasterki szynki szwarcwaldzkiej, w które zawijamy rybę. Gotowe roladki spinamy wykałaczkami(...)też sprawdzą się na kolację, przystawkę – na ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej
mojewypiekiinietylkotortille z łososiem sałatka z zupek chińskich i kurczaka rolada szpinakowa z łososiem sałatka z kurczakiem i ananasem sałatka serowa w szynce sałatka gyros z chipsami
czarrna od kuchniDanie z kuchni włoskiej. Składniki 250 g makaronu conchiglie (muszle) 400 g fileta ze świeżego łososia 3 pomidory z puszki pół szklanki białego wina 100 g śmietany 100 g startego parmezanu 3 ząbki czosnku szczypta szafranu 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 4 łyżki oliwy półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią sól Przygotowanie Szafran zaparzyłem podgrzanym
R'n'G Kitchenskładniki na 2 porcje 1 cebula 1 średnia cukinia płaska łyżeczka oleju kokosowego extra virgin sól, pieprz, zioła prowansalskie 1-2 łyżki wiórków kokosowych 300-350 g łososia (u mnie filet) 5-6 średniej wielkości ziemniaków Ziemniaki pokroić w kostkę i umieścić w naczyniu do parowania, gotować na parze przez 35-40 minut. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać patelnię
FitKotnowego przepisu na danie z tą smaczną rybą? Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Możecie wykorzystać także nieco tańszego pstrąga łososiowego, efekt będzie podobny. Ja użyłam łososia atlantyckiego, udało mi się kupić świeżego i sprężystego fileta. Rybę połączyłam z młodymi ziemniaczkami, pęczkiem koperku i zapiekłam w liściach kapusty włoskiej. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, trochę przypomina gołąbki, lecz zaskakuje(...)łyżka oliwy pęczek koperku sól, pieprz, sok z cytryny (opcjonalnie) do smaku Dodatki: mizeria z ogórków, sałaty i jogurtu naturalnego z odrobiną soli Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, zerwać skórę (jeśli zakupiony został filet ze skórą) i usunąć ości (najlepiej za pomocą pęsety). Mięso łososia pokroić w kostkę 2×2 cm. Ziemniaki obrać i również pokroić w kostkę
DietologPost Łosoś w sezamie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojePost Szaszłyki z łososiem i ananasem pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojewszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu.Łososia porcjujemy na mniejsze filety, a następnie posypujemy odrobiną koperku, pieprzu i soli. Delikatnie wcieramy przyprawy w rybę. Masło topimy na patelni teflonowej. Łososia przekładamy na patelnię i smażymy na małym ogniu
Słodka StronaWszystko w tym daniu jest co uwielbiam, razem pasuje wyśmienicie. Jedno danie i zawiera wszystko, rybka ziemniak i dynia. Ziemniaki wyszorować, Dynię obrać, wyciąć pestki i
Kuchnia PokoleńPost Grillowany łosoś z purée z jabłek i kopru włoskiego wg Pascala pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje