łosoś filet - 1020 przepisów (strona:50/68)

Łosoś miodowo-musztardowy z kukurydzą 263

Musztarda sarepska Musztarda francuska Oliwa z oliwek Rozmaryn Kukurydza w kolbie Cukier Sól Pieprz Zaczynamy od przygotowania glazury do łososia. Przygotowujemy ją w stosunki 1:1 – na jedną łyżeczkę miodu dodajemy jedną łyżeczkę musztardy sarepskiej. Na średniej wielkości filet wystarczą dwie łyżeczki miodu i musztardy. Dodajemy pół łyżeczki musztardy francuskiej, posiekany świeży rozmaryn. Dodajemy odrobinę oliwy i całość mieszamy(...)Łososia kroimy na kawałki, umieszczamy na blaszce z papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym i dokładnie polewamy przygotowaną glazurą. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Gdy łosoś jest w piecu – gotujemy kukurydzę. Wodę słodzimy – 1 łyżeczka cukru na litr wody. Nie pomylcie z solą! W słodkiej wodzie kukurydzę gotujemy 5-10 minut. 5, jeśli

MarcinChef
Pieczone warzywa i grillowany dorsz. Idealny pomysł na weekendowy obiad. 200

mocno postarać aby je np. przesuszyć. Jeśli nie masz wprawy w przygotowaniu ryb to właśnie zacznij od tych o większej zawartości tłuszczu jak np. łosoś. Wybieraj wtedy też ryby w dzwonkach, a nie gotowe filety. Ryby najlepiej smakują, jak najmniej przetworzone, dlatego chyba wszyscy zachwycamy się kuchnią japońską, gdzie ryby traktuje się z wielkim namaszczeniem i praktycznie najczęściej jada

SMYKWKUCHNI
Ryba wędzona, podana na ciepło ze szparagami i groszkiem 162

szparagami i groszkiem Propozycja szybkiego posiłku w piątkowy lunch.  Dobór wędzonej ryby na ciepło dowolny. Świetnie sprawdzi się ryba maślana bądź łosoś.   Sok z cytryny idealnie zbalansuje smak dania. Składniki: 2 filety dowolnej ryby wędzonej (u mnie jest to rzeczna ryba BASA, popularna w Wielkiej Brytanii ) 1 wiązka zielonych szparagów 200 g mrożonego groszku

Wino Francja Kuchnia
Dorsz zapiekany pod szpinakiem i mozzarellą. 452

Jeśli lubicie ryby z odrobiną finezji to danie dla Was. Dorsz to ulubiona ryba w naszym domu, no może jeszcze łosoś w niektórych odsłonach, ale o tym innym razem! SKŁADNIKI: filet z dorsza około 600gr. szpinak mrożony lub świeży 4-5 ząbków czosnku sól, pieprz, odrobina gałki muszkatołowej,  vegeta, inne ulubione przyprawy lub zioła 1-2 łyżki masła

Kuchnia Beaty
Obiad idealny 688

obiadu idealnego. Tak naprawdę każdy może odjąć/dodać coś od siebie, a i tak danie smakuje wyśmienicie. Wersję robię przeróżne - w połączeniu z łososiem jest równie wyborne. Potrzebujemy makaron (ja używam pełnoziarnistego 250g), filet z piersi z kurczaka (500g), słoik pomidorów suszonych, jogurt naturalny (mały), serek puszysty śmietankowy, przyprawy (pieprz, sól, gałka muszkatołowa, imbir, papryka ostra, czosnek). Makaron

Gotuj z Natką
Burgery z łososiem, salsą z surowego jarmużu i frytkami z batatów 137

piecu na skórce z pomarańczy nabiera delikatnej cytrusowej nuty, która idealnie komponuje się z salsą z jarmużu z dodatkiem filetów z pomarańczy. Dzięki obecności plastrów awokado burger nie jest suchy, a dzięki salsie z pomarańczami – soczysty. Oczywiście samego łososia należy również upiec tak, aby był soczysty a nie wyschnięty. Mi wystarczyło 10-11 minut (na kawałek polędwicy – czyli

Moja Delicja
ŁOSOŚ ze SZPINAKIEM ZAPIEKANY W CIEŚCIE FRANCUSKIM 149

wyciągnąć ości szybkim i zdecydowanym ruchem, umyć pod bieżącą wodą, oprószyć przyprawami (sól, pieprz) i włożyć do miski. Jeśli filet jest gruby, przekroić wzdłuż na pół. Przygotować zalewę z sosu teryiaki i 3 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Łososia zanurzyć w zalewie i odstawić do lodówki na 20-30 minut. Rozgrzać patelnię z łyżką oliwy z oliwek, dodać pozostały

Dietolog
Łosoś w sosie śmietanowym 111

dałam suszony 1 łyżeczkę Przygotowanie: 1. Nastawić piekarnik na 200 stopni. 2. Spód naczynia żaroodpornego posmarować oliwą z oliwek. Skropić łososia sokiem z połowy cytryny, doprawić lekko solą i pieprzem, na filet wyłożyć kilka plasterków masła. 3. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut pod folią aluminiową plus 5 min. bez przykrycia, maksymalnie

Kubki smaku
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 153

garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem, złożyć obie połówki skórką na zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 154

garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć równo na pół. Oprószyć od strony mięsa solą i pieprzem, złożyć obie połówki skórką na zewnątrz i owinąć ściśle spożywczą

Sztuka gotowania w/g Samiry
Jesienne Menu w Le Victoria Brasserie Moderne 111

cielęca, kalafior, Cydr Lubelski Custard z grzybów leśnych, jajko na miękko, dodatki Meurette Consommé z ogonów wołowych, royale z foie gras, trufla Smażony łosoś, dyniowe risotto, smak z szałwii Halibut, cytrusowe Viennoise, jesienne warzywa Filet z dziczyzny, gruszka, brukselka, sos Poivrade Stek z 28-dniowej wołowiny, frytki,sos pieprzowo-serowy Gicz cielęca, piwo Noteckie ciemne, kopytka Ozór cielęcy, smardze

królestwo garów
Świąteczny Mix potraw 233

Zapraszam do zapoznania się z moimi przepisami, być może znajdziemy coś , co nas zainteresuje.Polecam dania obiadowe, szyneczki  i schaby domowe,sałatki i ciasta. jednym słowem

W kuchennym oknie Ewy
Sakiewki z ciasta francuskiego na dwa sposoby: brokuł-kurczak i łosoś- por 261

farsz I: - połowa brokuła (ok 250 g) - mała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem(...)miękki zdejmujemy pokrywkę, aby woda odparowała.  III. Ciasto francuskie kroimy na 12 równych kwadratów. Na sześciu z nich układamy: kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy każdą sakiewkę. Posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Smacznego

Cook&Love
8 pomysłów na tortillowe przekąski 1168

Dziś większość z Was będzie pewnie świętowała Andrzejki, więc podrzucam garść propozycji na szybkie przekąski z tortilli. Możecie wykorzystać do nich to, co macie akurat w

czarrna od kuchni
Chowder 137

konieczności wykonywania rybnego wywaru. Nie oznacza to jednak, że zupa nie będzie aromatyczna! SKŁADNIKI ( dla 4 osób ): 2 nieduże/1 duży filet z dowolnej ryby mrożonej (u nas tilapia) 15-20 dag brzuszków z łososia 10 dag boczku wędzonego 1 średnia cebula 2 ziemniaki 1 duża marchew pół pora ok. szklanka groszku mrożonego kubek śmietanki(...)się zawsze dodawać mrożoną - jest delikatna i nie dominuje, a jedynie nadaje subtelny smak. W przypadku ryby świeżej należy wybrać rybę mało charakterną, delikatną (nie śledzie!), sprawdzi się też łosoś, ze względu na towarzystwo brzuszków. Brzuszki - oddzielamy mięso od skóry i przeglądamy czy nie ma ości - zdarzają się czasami dość duże, ale zwykle nie więcej niż jeden na brzuszek. Mięsko

Kuchnia od dwojga

Proponowane wyszukiwania