Najlepsze lody kawowe jakie jadłam. Dodatek spirytusu sprawia, że nie zamarzają aż tak bardzo i nie czuć w nich kryształków lodu. Napar z kawy musi być bardzo mocny, dlatego najlepiej sprawdzi się tutaj kawa z ekspresu lub kawiarki. 1 szklanka śmietany kremówki 30% 1/2 szklanki mleka skondensowanego 1/4 szklanki espresso (mocnego naparu z kawy) 2 łyżki spirytusu Przygotować(...)mleko skondensowane. Do śmietankowej masy wlać kawę i wszystko wymieszać. Przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażalnika. Nie ma potrzeby mieszania w trakcie mrożenia. Po paru godzinach lody są gotowe. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: alkohol , kawa , kremówka , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniambardzo słodkie, że nie trzeba już dosładzać cukrem. Do lodów banany są wręcz idealne bo nadają im kremowej konsystencji. I własnie dzisiaj zapraszam na takie pyszne kremowe lody bananowe z czekoladą. składniki: 4 średnie dojrzałe banany odrobina soku z cytryny 3 kostki ulubionej czekolady, u mnie gorzka Banany obrać i pokroić w plasterki. Przełożyć do pojemnika(...)cytryny i zmiksować na gładki krem. Dodać czekoladę startą na drobnych oczkach i wymieszać. Od razu przełożyć do pucharków lub szklaneczek, dowolnie udekorować i podawać. Jeśli wolimy aby lody były bardziej zmrożone należy po zmiksowaniu i wymieszaniu z czekoladą ponownie wstawić na trochę do zamrażarki
Monia miesza i gotujeDomowe lody możecie przygotować sami. Tutaj nie jest konieczna żadna maszynka do lodów. Mam nadzieję, że w takiej wersji z całymi wiśniami Tobie również będą smakowały. Składniki: 400 g jogurtu greckiego puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g świeżych wydrylowanych wiśni Przygotowanie: Mleko skondensowane dobrze wymieszaj z jogurtem (do tego użyj miksera). Jak składniki(...)przelej do pojemnika, który można włożyć do zamrażarki. Lody mroź ok 6h. Najlepiej przygotować je na noc. Taka masę możesz również przygotować w maszynce do lodów. Smacznego
Niezły Młynekidealne na upalne dni. składniki na 6 lodów 2 kiwi 8 moreli lub 3 brzoskwinie 8 truskawek 6 – 7 łyżek wody 4 łyżki cukru pojemniczki na lody opcjonalnie kubeczki po jogurtach + patyczki przepis Cukier z wodą gotujemy w rondelku na małym ogniu około 5 minut, po czym odstawiamy z ognia i studzimy. Truskawki kroimy(...)minut. Ostatnią warstwą sorbetu są zmiksowane morele lub brzoskwinie, które wylewamy na warstwę kiwi. Do pojemniczków wbijamy patyczki i wstawiamy je do zamrażalnika na 4 godziny. Artykuł Lody sorbetowe + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniagłową. Najlepiej wybrać lody na bazie mleka roślinnego lub sorbety. Te drugie składają się głównie z wody i owoców, zazwyczaj mają mniej kalorii i tłuszczu niż tradycyjne lody. Zarówno jedne, jak i drugie, lepiej robić samemu w domu. Unikacie w ten sposób składników, które widoczne są na etykiecie poniżej (sorbet gruszkowy popularnej firmy). Szczególnie dotyczy(...)minimalizm. Teraz wystarczy tylko zamrozić. Kto chce, może przelać masę do prostokątnego pudełka - wtedy trzeba co jakiś czas mieszać, żeby lód nabrał puszystości. Ja wybrałam wersję dla leniwych, czyli zmiksowanego arbuza przelałam do małych foremek na lody. Nie musiałam wtedy pamiętać o mieszaniu, a w efekcie uzyskałam pyszne lizaki lodowe. Prościej już chyba się nie da. CZY ARBUZ
Powiedz dietom nieJedne z najlepszych lodów jakie kiedykolwiek jadłam. Do tego wykonane bez użycia maszynki do lodów. Dobrze ubita śmietanka spowoduje, że po wyjęciu z zamrażalnika, po chwili lody będą nadawały się do serwowania, będą puszyste a nie takie twarde i zmrożone. Słodkie mleko i śmietanka przełamane kwaskowatym smakiem truskawek to połączenie genialne. Razem z mamą i Oliwką(...)nadal miksując powoli wlewać zimne mleko skondensowane. Gdy składniki się połączą 1/2 masy przelać do miseczki. Dodać połowę musu z truskawek i wymieszać. Do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody wykładać na przemian masę śmietankową, truskawkową i mus truskawkowy. Następnie delikatnie przemieszać widelcem aby powstał "marmurek". Pojemnik zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem wyjąć
Smakołyki Asioknem jesień i może to nie jest najlepsza pora na robienie lodów, ale… to są lody pistacjowe! Jedne z moich ulubionych, pyszne i kremowe. Polecam Składniki: 300 g śmietany kremówki 30 % 1 szklanka mleka 4 żółtka 1 i 3/4 szklanki orzeszków pistacjowych (w łupinkach) 1/2 szklanki cukru Przygotowanie: Pistacje obrać z łupinek i z brązowej skórki(...)Podgrzewać mieszając, aż masa lekko zgęstnieje (nie wolno zagotować). Wyłączyć gaz, dodać masę pistacjową i dokładnie wymieszać. Można wszystko zmiksować, aż składniki się połączą. Ostudzić, przełożyć do maszyny do lodów i postępować według instrukcji. Jeżeli nie macie maszyny, lody wstawić do zamrażarki i co jakiś czas należy je zmiksować (mniej więcej co godzinę). Smacznego
Oryginalny smakPyszna i orzeźwia jąca sałatka owocowa z lodami waniliowymi. Taka sałatka na pewno w gorące dni nas ochłodzi a także pożywi. Składniki: 4 łyżki lodów waniliowych 1 szt. kiwi 0,5 szt. mango 0,5 szt. melon 1 szt. banan 1 szt. limonka cynamon Przygotowanie: Owoce obierz i pokrój(...)mniejsze kawałki. Następnie wymieszaj w misce. Wyciśnij na owoce sok z limonki. Podziel sałatkę owocową pomiędzy 4 pucharki.Włóż owoce a na wierzch nałóż po gałce lodów . Deser z lodami posyp cynamonem i podawaj zaraz po przygotowaniu. Smacznego. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym i kliknij ,, Udostępnij ” i ,, Lubię
Smaczne Potrawyplastikowego pudełka. Wkładamy do zamrażarki i co godzinę mieszamy aż lody nabiorą odpowiednią konsystencję. Podajemy np z biszkoptami lub w lodowych wafelkach. Jeśli mamy maszynkę do lodów, to śmiało możemy przelać naszą masę do misy i w niej zamrażać. Ja kolejne lody przygotuję właśnie w niej, mam nadzieję że też będą dobre
Kuchnia w czekoladziedwóch dniach poza domem, laptop wrócił w moje posiadanie, a ja, zajadając ze smakiem kolejną porcję lodów miętowych, postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na nie. Lody miętowe z tego przepisu nie są dla tych, którzy skrupulatnie liczą kalorie. Powstały dla osób, które chcą cieszyć się wakacjami i zajadać smakołyki nie zważając na ich kaloryczność(...)twarde i rozpadają się podczas nakładania, ale smak rekompensuje te minusy. Niemniej postanowiłam je udoskonalać, aż będą idealne, więc z czasem spodziewajcie się modyfikacji do tego przepisu. W temacie lodów miętowych nie powiedziałam jeszcze ostatniego słowa! :) Potrzebne nam: - 800 ml śmietanki 30% - 1-2 garści świeżej mięty - 10-12 łyżek miętowego syropu barmańskiego Przygotowanie: Śmietankę mocno schłodzić i zmiksować
W poszukiwaniu inspiracjidodatkiem cukru pudru oraz miąższu z ½ laski wanilii do uzyskania puszystej, ale nie do końca sztywnej masy. Dodajemy zmiksowane i schłodzone truskawki i miksujemy do połączenia składników. Jeżeli lubimy lody w esy-floresy możemy masę truskawkową przemieszać szpatułką, ale nie do końca a jedynie tak by powstały truskawkowe mazańce ;) Masę przekładamy do pojemnika do zamrażania i mieszamy
Pyry na Gazspożywam go w trochę odmiennej postaci. Zapraszam do przepisu :) Kawa mrożona z rabarbarem Składniki: kawa z ekspresu zimne mleko lody waniliowe (lub moje ostatnie pyszne odkrycie lody waniliowo - ciasteczkowe) rabarbar cukier brązowy kostki lodu (opcjonalnie) Kawa mrożona z rabarbarem Wykonanie: Zaparzamy kawę (tyle filiżanek ile porcji przewidujemy) Możemy ją posłodzić do smaku jeśli lubimy słodką kawkę(...)oraz odrobiną wody podsmażamy na patelni do momentu uzyskania rzadkiej konfitury Kawa mrożona z rabarbarem W tym czasie kawa nam się studzi (możemy dodać kostki lodu) Dolewamy zimnego mleka Dodajemy dwie kulki lodów i na wierzch zrobiony rabarbar Kawa mrożona z rabarbarem Pycha :) Jeśli spodobał się Ci ten przepis, podziel się nim ze znajomymi
Pyza i Surówkamogłam się doczekać aż po raz pierwszy jej użyję. Jak tylko przyniosłam ją do domu chciałam od razu wypróbować. I tak oto powstały przepyszne, kremowe, puszyste lody waniliowe z czekoladą. To był mój "pierwszy raz" z maszynką ale już wiem, że nie ostatni ;) Polecam;) Składniki: 3 żółtka 60 g cukru pudru(...)delikatnie wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Gotową masę lodową przełożyć do lodówki i schłodzić przez około 2 godziny. Po tym czasie masę przelać do maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Smacznego
Krakowskie smaki Anipoznaje nowe smaki, które stają się jego ulubionymi. Dlaczego z połowy porcji? Bo nie dajemy rady zjeść całego litra jednego smaku, to takie monotonne codziennie jeść ten sam smak lodów, jak wokół czeka tyle innych :) Za oknem upały, nic się nie chce, moje głowa jest zajęta myśleniem kiedy wyskoczę na trening, kiedy pojeżdżę na rowerze do utraty tchu, więc(...)maszyny do lodów i dalej postępowałam zgodnie z instrukcją mojego sprzętu (Biedronkowego zresztą :). Gotową masę lodową przełożyłam do pojemnika i wstawiłam do zamrażarki na całą noc. Gotowe lody podałam w czekoladowych salaterkach tulipanach ze sklepu Słodki Świat . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeciężkiego aby dobrze docisnąć całość. Pozostawiam w lodówce na minimum 30 minut ( u mnie udało się wytrzymać 2 godziny) aby pudding się scalił. W tym czasie zabieram się za lody karmelowe:) Z mleka kondensowanego robię karmel - nie robiłam go od dawna ponieważ po ostatniej zapomnianej w garnku puszce do dziś mam ślady na suficie... Zrobiłam zgodnie(...)minut ( autor mówił o 4 minutach, ale u mnie karmel był po tym czasie zbyt rzadki. Gotowy karmel odstawiam aby przestygł. Gdy karmel jest letni dodaję go do lodów i mieszam. Gotowe :) Wygląda skomplikowanie - ale naprawdę jest całkiem proste. Przy następnej okazji postaram się zrobić fotorelację krok po kroku:) Sposób podania oczywiście dowolny - ja starałam się zbliżyć choć odrobinę
Magiczna kuchnia Darii