wypróbowaliśmy domową lemoniadę z granatu i lemoniadę miętowo limonkową. W Aida wybrałam lekkie ciasto z jagodowym musem i truskawkową galaretką. Poza tym spróbowałam ciasteczkowe lody sacher i lody limonkowe. Łącznie do wyboru było około 80 smaków lodów. Krótka wizyta w Wiedniu bardzo nam się udała. Wiedeń jest piękny i trudno jest w nim się nudzić(...)zdecydowanie wyższe niż w Polsce. Dobra pizza kosztuje około 13 Euro, a tradycyjny obiad austriacki 16 Euro. Ciastko tortowe kosztuje około 3,5 – 5 Euro. Jedna gałka lodów około 1,5 Euro. Jak na stolicę to całkiem przyzwoite ceny. Muszę przyznać, że w Zadarze ceny były podobne. No cóż w wakacje wszyscy chcą zarobić, a turysta płaci
codojedzeniaskładniki: - od 2 do 4 bardzo dojrzałych bananów - od 2 do 4 porcji czekoladowej kawy Inki Jak przygotować lody bananowe? To najprostsze i też najsmaczniejsze domowe lody. Wystarczy, że kupisz dojrzałe kremowe banany, obierzesz ze skórki, pokroisz w drobną kostkę i po umieszczaniu w plastikowej torebce strunowej zamrozisz w zamrażalniku. U mnie(...)porcje napoju, zamroziłam dwa banany. Mroziłam je 3 godziny. Potem wystarczy je przełożyć do szklanki i odczekać kwadrans aby jeść je w postaci lodów. Można też zmiksować blenderem na gładką masę, ale trzeba mieć mocny blender, aby nie spalić silnika w urządzeniu. Dojrzałe banany mają w sobie więcej cukru, dzięki czemu nie musisz tak przygotowanych lodów dosładzać
SMYKWKUCHNIśmietana z tartą czekoladą, u mnie dodatkowe orzeźwienie – lody śmietankowe PRZYGOTOWANIE: Przygotowuje espresso, studzę na blacie. Do szklanki wsypuję kostki lodu, wlewam do 3/4 wysokości szklanki mleko, następnie espresso. Na wierzch dodaję lody śmietankowe
Zasmakuj Kuchnizastąpienie całego lub części mniej zdrowych składników czymś trochę zdrowszym. Najprościej jest po prostu zrobić deser z owoców czy warzyw jak w przepisie na czereśnie z masłem czy lody truskawkowe. Albo żeby był to główny składnik jak w musie czekoladowym, który jest zrobiony z bakłażana. Jeśli już koniecznie mamy ochotę na tradycyjne ciasto, to część cukru czy mąki(...)patelni masło wsypujemy cukier i gdy się rozpuści dodajemy jeszcze czereśnie. Po kilku minutach wlewamy sok z cytryny i posypujemy pieprzem. Gdy nadmiar płynu odparuje czereśnie są gotowe. Lody truskawkowe Składniki: ćwierć kilo truskawek ćwierć łyżeczki kardamonu pół łyżki octu balsamicznego łyżka syropu klonowego 2 łyżeczki nasion chia Przepis: Truskawki miksujemy z kardamonem, octem i syropem klonowym. Koktajl
Ugotowane pozamiatanedeser-chłodnik na lato, jest lekki, niskokaloryczny i orzeźwiający, skomponowany z truskawek i chrupiącego ciasteczka, można go ewentualnie podawać z lodami lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej Loary (Haute Loire). Czas przygotowania : 20 min. Porcja(...)dekoracji) , po czym usuń szypułki. Truskawki zmiksuj ze stewią i octem balsamicznym. Podaj chłodnik z truskawek w głębokiej miseczce lub talerzu, obok ułóż chrupiące podłużne ciastko. Podawaj ewentualnie z lodami (np waniliowymi) lub sorbetem. Ja podałam chłodnik z lodami z werbeny, które są specjalnością regionu Owernii, a dokładnie Le Puy en Velay, głównego miasta departamentu Górnej
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaZrobienie własnych lodów bez specjalnej maszynki jest może i pracochłonne, ale trud się opłaca. Bo samemu można przygotować lody o wiele zdrowsze niż te kupne, wybór owoców jest coraz większy i ciągle można eksperymentować, by uzyskać nowe, zaskakujące smaki :) Składniki na 3 pucharki : 300 ml śmietany 30% 50 ml jogurtu naturalnego- gęstego 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)ubijamy żółtka z cukrem, dodajemy do masy z miętą i ubijamy aż zgęstnieje Następnie ściągamy garnek z ognia i studzimy masę ( wtedy można dodać krople miętowe by podkręcić smak lodów) Gotową masę przelewamy do pojemnika ( niech będzie taki by można było w nim masę lodową ubijać swobodnie ) i wkładamy do zamrażalnika Przez 2-3 godziny co 30 min. należy
Proste Potrawypiekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 20 minut. W międzyczasie czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Gotowe, jeszcze ciepłe gruszki polewamy roztopioną czekoladą i podajemy z lodami. Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem i czekoladą - banalnie prosty, jednak zupełnie niebanalnie smakujący deser, który podbije podniebienia wszystkich wielbicieli słodyczy! [foodiepress] [hide] Gruszki pieczone w miodzie z cynamonem(...)czekoladą - przepis Składniki: gruszki - 3 sztuki miód - 2-3 łyżki cynamon - szczypta wanilia - ziarenka z 1/2 laski Dodatkowo: czekolada - ok. 50g, roztopionej, dowolnej (u mnie deserowa) lody śmietankowe - kilka gałek Wykonanie: Gruszki obieramy, przekrawamy na pół i pozbawiamy gniazd nasiennych. Układamy w żaroodpornym naczyniu. Miód krótko podgrzewamy aby stał się płynny. Mieszamy z cynamonem i wanilią. Tak przygotowanym
Pogotujmy.plJeśli marzą Ci się intensywnie kokosowe lody, to cudownie się składa. Mój przepis na lody kokosowe jest bowiem nie tylko super prosty, ale i sprawdzony. Nie dodajemy jajek, nie mieszamy masy w trakcie mrożenia. Jeśli oczywiście masz maszynkę do lodów, to zwróć tylko uwagę na to, czy pojemność komory pomieści tę ilość składników. Gorąco polecam(...)też szykowanie tych lodów w foremkach i pudełeczkach wielokrotnego użytku, przeznaczonych do robienia do lodów na patyku.. są super pyszne
AniaGotuje.plposiekaj. Do dużej miski wlej schłodzoną śmietankę 36% i ubij ją mikserem. Mikser odstaw, dodaj do ubitej śmietany mleko skondensowane i dokładnie wymieszaj łyżką. Przygotuj pojemnik, w którym zamrozisz lody(...)wlej do niego połowę masy śmietanowo-mlecznej, potem rozprowadź łyżką połowę karmelu i posyp połową orzechów. Wlej pozostałą część masy, polej resztą karmelu i posyp orzeszkami. Teraz wystarczy wstawić lody do zamrażarki na całą noc albo na kilka godzin. Składniki mleko 2% – 700 ml śmietana 36 % – 500 ml 300 g cukru (można dać mniej) 1 laska
Eat me! Fit me!gorące dni nic nie chłodzi tak dobrze jak lody.... Artykuł TRUSKAWKOWO-JOGURTOWE LODY NA PATYKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEbardzo kremowe. Nie każdy blender jest w stanie poradzić sobie z zamrożonymi kawałkami owoców. Ja znalazłam swojego faworyta w dobrej cenie. Mini blender Ronic Zyle radzi sobie z kruszeniem lodu, z mieleniem ziaren na kawę, czy mąkę oraz przy robieniu różnorakich koktajli/smoothie. Do przygotowania kawy potrzebujemy: schłodzone espresso 6-8 mrożonych truskawek 2 łyżki mleka skondensowanego 1/3 szklanki mleka(...)sposób wsypując ziarna do małego pojemniczka do połowy i zakładając ostrze do kruszenia lodu i mielenia ziaren. Truskawki wkładamy do kubka dołączonego do zestawu w blenderze, dodajemy mleko skondensowane i 1/3 szklanki zwykłego mleka. Całość blendujemy ostrzem do kruszenia lodu. Powstaną nam pyszne truskawkowe lody. Lody te nakładamy do pucharka i zalewamy je espresso. Espresso
MamaOskarkamąki kokosowej 250 ml chudego mleka lub wody gazowanej 4 jajka (205 g) odrobina soli 1 łyżka (15 g) rozpuszczonego oleju kokosowego Wykonanie DODATKI Przepis na studzące zmysły lody z solonym karmelem i orzeszkami znajdziesz tu . Truskawki umyj i pokrój na kawałki. Połóż na naleśnik łyżkę lodów, a następnie złóż je na pół i jeszcze(...)pół. Ułóż po dwa naleśniki na talerzu, udekoruj truskawkami i dodaj jeszcze po jednej łyżce lodów. Składniki DODATKI 250 g truskawek kilka łyżek lodów domowej produkcji – przepis znajdziesz tu Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage na Facebooku – będziesz na bieżąco z kolejnymi pysznymi wpisami Znajdziesz mnie również na Instagramie
Eat me! Fit me!