Lubicie lody? Pewnie tak. A co powiecie na lody budyniowe? 1 op. budyniu do kremów i ciasta WINIARY 3 łyżki cukry brązowego garść pokruszonych płatków śniadaniowych 2 żółtka 500 ml mleka szczypta cynamonu 1 op. ciasta francuskiego 1 białko dżem Przygotować budyń do ciast i kremów wg przepisu na opakowaniu. Studzimy co jakiś czas mieszając(...)wodnej na jasny krem. Studzimy. Budyń mieszamy z żółtkami małymi partiami. Przekładamy masę do pudełka plastikowego i wkładamy do zamrażalnika. Co jakiś czas mieszamy aby pozbyć się kryształków. Zamrożone lody miksujemy na gładką masę i mrozimy. Na wierzch posypujemy pokruszone płatki śniadaniowe i cynamon i mieszamy. Zamrażamy Z ciasta francuskiego wycinamy grubsze paski i nakłuwam widelcem. Owijam paski
Kuchnia w oparachdawkujemy sobię według uznania. Im więcej tym mocniejsza choć wydaje mi się ze płaska łyżeczka to jednak będzie za dużo. Kawę zalewamy około 50ml wody i studzimy. Zamrożone lody kroimy na plasterki, wkładamy do malaksera i dolewamy kawę. Wszystko miksujemy na gładką masę od czasu do czasu przerywając i mieszamy łyżką by zdjąć banany ze ścianek naczynia(...)Jesli banany są mało słodkie - dyspujemy cukru opcjonalnie. Ja na sam koniec dodałam pokruszoną czekoladę i wymieszałam gotową masę już w pojemniku, który następnie zamrażałam. Lody będąc dłuższy czas w zamrażarce twardnieją, wiec lepiej je wyjac na jakiś czas przed podaniem
Garnkowe fanaberieLody lody dla ochłody. Jeżynowe, pyszne domowe bez konserwantów. Z jogurtem kwaskowym i sosem jeżynowym. U mnie w formie kuli, ale można podawać je dowolnie jak kto lubi. Dorodne jeżyny dostałam od mojej cioci i już nie mogłam się doczekać co z nich wyczaruje. Jeszcze tak pięknych i dużych owoców nie widziałam na krzaczkach.:-) 1 szklanka(...)przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę wcześniej przygotowaną, i odrobinę jogurtu greckiego, i tak na przemian aż skończą się składniki. Zawijam folią z góry
wesoła kuchniaLody z dodatkiem prawdziwej czekolady, dzięki czemu są bardzo smaczne. Jeżeli chcemy, aby były bardziej kremowe warto przełożyć je do maszynki do lodów. 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka 1 1/2 szklanki kremówki 100 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 2 łyżki likieru kawowego Pół szklanki kremówki mocno podgrzać, ale tak aby się(...)Teresa Walczak DESER ”JAGODOWA RÓŻA” Dorota Legec Domowe lody o smaku owoców leśnych Edyta Hass http://kuchennezapiskiedyty.blogspot.com/…/torcik… Kategoria: A-Z SŁODKO , Dania bez glutenu , Lody i desery lodowe , Wykorzystanie żółtek Tagged: czekolada , kremówka
https:KKuchniaMniamkolorowa posypka Truskawki umyć, oczyścić i zmiksować na gładki mus. Do pucharków nałożyć po 2-3 gałki lodów, zalać musem truskawkowym, udekorować bitą śmietaną i posypką. Lekko rozmrożone lody można zamieszać słomką ze zmiksowanymi truskawkami i otrzymamy orzeźwiający koktajl
Smakołyki Asiprzełożyć do wysokiego naczynia i dokładnie zblendować. Zmiksowane owoce dosłodzić do smaku i przełożyć do foremek na lody. Zamrozić. * Bardzo fajne i tanie są wielorazowe foremki do lodów takie jak np. TE-KLIK * Masę owocową można również włożyć do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Do robienia lodów polecam maszynkę tego TYPU-KLIK
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesztywno. Dwie kopiaste łyżki bitej śmietany wmieszać w masę czekoladową. Do pozostałej kremówki wlać pół szklanki mleka zagęszczonego i zmiksować. Otrzymane kremy wlewać łyżką naprzemiennie do foremek na lody, starając się aby nie pobrudzić ścianek. Wstawić do zamrażarki na parę godzin. Przed wyjęciem lodów z foremek dobrze jest opłukać je ciepłą wodą. Wtedy łatwiej wyjdą. Smacznego(...)Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dla dzieci , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mleko skondensowane
https:KKuchniaMniamPolecam z całego serca. My od razu je pokochaliśmy. Waniliowe lody w połączeniu ze świeżymi truskawkami, polane czekoladą to deser doskonały :) Jeśli nie wykorzystacie wszystkich ptysiów z lodami, można je przechować w szczelnym pojemniku a następnie podać z bitą śmietaną. Ptysie: szkl wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki 5 jajek lody(...)między ciastkami gdyż urosną. Piec ok 20 minut w 190 stopniach. Ostudzić. Truskawki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Ptysie przekroić w poprzek. Ułożyć plasterki truskawek, dużą gałkę lodów i nakryć odkrojoną "czapeczką". Ptysie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać migdałami. Pozdawać od razu po przygotowaniu
Smakołyki AsiIdealny przepis na lody dla tych co nie mają maszyny do lodów. Tylko kilka składników, chwilka roboty i są ....pyszne ,mocno waniliowe i aksamitne w smaku ... Najlepsze zaraz po zrobieniu dlatego przepis jest na małą porcję :) Składniki : - 250 ml śmietanki 30 % - 250 ml mleka 3 % - 100 g cukru - 1-2 laski wanilii - 3 żółtka(...)zimną masą jajeczną . Całość przelać do schłodzonego naczynia , zamknąć przykrywką i wstawić do zamrażalnika . Po ok 40 minutach zmiksować , czynność powtórzyć jeszcze dwa razy po takim samym czasie . Lody są gotowe :) Smacznego
Wypieki RenePrzepyszne lody na bazie masy kajmakowej i kremówki. Niewielki dodatek masła orzechowego sprawia, że mają delikatny orzechowy posmak. Do tego polewa kajmakowa i orzeszki ziemne :) Lodów w trakcie mrożenia nie trzeba mieszać. Polecam! 2 1/2 szklanki kremówki 30% 460 g masy kajmakowej 3 łyżki masła orzechowego orzeszki ziemne solone Masę kajmakową przełożyć do garnka i zalać(...)parę godzin. Gotowe lody polać odlaną masą i posypać posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Gdyby polewa bardzo zastygła, można ją podgrzać dodając trochę mleka. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: kajmak , kremówka , masło orzechowe
https:KKuchniaMniamLody przygotowane na świeżych liściach mięty. Kolor jest naturalny, bez barwników. Smak lodów w dużej mierze zależy od gatunku mięty. Dlatego najlepsza jest taka o mocnym i intensywnym aromacie. 2 garście listków mięty 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego 1 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 50 g czekolady gorzkiej 1/4 szklanki(...)małym kubku lub garnuszku z gotującą się wodą. Mieszać, aż wszystko się połączy. Gotowe lody polać polewą, która może być jeszcze ciepła :) Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody i desery lodowe Tagged: czekolada , kremówka , mięta , mleko skondensowane , polewa , soki owocowe
https:KKuchniaMniamBanalnie proste i wyjątkowo pyszne lody z mrożonych truskawek i bananów - aksamitne, mocno owocowe i bardzo delikatne. Dzięki dodatkowi dojrzałych bananów są słodkie, ale zawsze można je dosłodzić(...)miodem. Również kilka łyżek kremowej śmietanki lub mleczka kokosowego sprawia, że miksowane owoce łatwiej się łączą, a smak lodów jest jeszcze delikatniejszy. Zakochacie się w tych lodach bez pamięci, jestem pewna :) A tu znajdziecie przepis na kilka innych fajnych połączeń z bananowymi lodami
Słodko-Słony Świat IlonyJagodowe lody z kawałkami owoców zamknięte pomiędzy dwoma waflami. Ten zimny deser to taka inna forma podania lodów. Wystarczy pokroić na kwadraty i zajadać :) 1 wafel tortowy 4 żółtka 1/4 szklanki cukru 250 g mascarpone 200 g jagód 1 łyżka soku z cytryn y Jagody wsypać do garnuszka, wlać sok z cytryny i podgrzewać na małym ogniu(...)jakiś czas należy masę przemieszać i pilnować, aby była na tyle gęsta, żeby można było ją rozsmarować na waflu. I to jest najtrudniejszy etap, bo można sobie o tych lodach zapomnieć :) Wafel przekroić na pół i jedną część położyć na foli aluminiowej. Wyłożyć gęstą masę jagodową i przykryć drugim waflem. Zawinąć boki foli i lekko docisnąć. Włożyć
https:KKuchniaMniamwierzchołku ubijaczki tworzyć tzw. miękkie szczyty (‘soft peaks’). Na tym etapie warto pamiętać o tym, że nie da się odratować śmietany 36% po przebiciu – wyjdzie Wam z niej masło. Lody z przebitej śmietany nie będą kremowe i wygodne do formowania w kulki – będą twarde i zbite, będą też wymagały odstania 10 minut na blacie przed formowaniem. Bijemy śmietanę(...)wlewamy miód i sól wymieszane z mlekiem skondensowanym, całość dokładnie mieszamy i przelewamy do pojemnika. Z wierzchu robimy esy-floresy miodem, posypujemy lekko owocową słoneczną posypką i zakrywamy. Zmrażamy lody minimum przez 6 godzin, najlepiej – przez noc. SKŁADNIKI 400ml śmietany 36% tłuszczu 1/3 puszki mleka skondensowanego, słodzonego 3 łyżki stołowe mocnego, płynnego kwiatowego miodu – ja użyłam lawendowego ½ łyżeczki
Karo in the KitchenBłyskawiczny shake bananowy z lodami to świetny napój na upalne dni, wspaniale gasi pragnienie, orzeźwia i chłodzi. Jest idealną propozycją na lekkie śniadanie, doskonale smakuje również z owocami sezonowymi truskawkami, malinami lub jagodami. Składniki na 3 porcje: 2 banany sok z 1/2 cytryny 1 szklanka zimnego mleka 2 gałki lodów waniliowych Przepis : Banany(...)kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy je do wysokiego naczynia, skrapiamy sokiem z cytryny a następnie zalewamy mlekiem, całość dokładnie blendujemy na jednolitą konsystencję. Do mleczno- bananowej masy dodajemy lody i jeszcze raz wszystko miksujemy. Gotowy napój przelewamy do szklanek, dekorujemy miętą i od razu podajemy. Artykuł Shake bananowy z lodami + film pochodzi z serwisu Smakowite
Smakowite Dania