postanowiłam zrobić domową wersję. Wykorzystałam tylko trzy składniki i nie przypuszczałam, że wyjdą takie pyszne. Proponuje od razu zrobić podwójną porcję aby zużyć na raz całą puszkę mleka skondensowanego. Lody można podać same lub stworzyć jakiś bogaty deser i podać z dodatkami. składniki: 500 ml śmietanki 30 % lub 36% 1/2 puszki mleka słodzonego zagęszczonego(...)mleko zagęszczone. Zmiksować aż składniki się połączą. Następnie powoli wlewać ajerkoniak, cały czas miksować. Zmiksować do połączenia składników. Masę przelać do pojemnika z pokrywką, wstawić do zamrażarki. U mnie lody mroziły się przez całą noc. Alkohol sprawia, że lody nie zamarzają na tzw. kość, są miękkie i puszyste i można zajadać zaraz po wystawieniu
Monia miesza i gotujepodczas diety . Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej - kliknij tutaj , między innymi wegańską szarlotkę , na czas kiedy macie ochotę na odrobinę słodyczy ;). Owocowe lody, czyli sorbet jabłko-grejpfrut (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 1 grejpfrut 1 jabłko 1/4 szklanki wody listki mięty - opcjonalnie(...)Owoce obieramy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy wodę i dokładnie blendujemy. Listki mięty rwiemy na drobne kawałki i dodajemy do masy owocowej. Przelewamy do foremek na lody. Foremki wkładamy do zamrażarki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na cała noc. Przed podaniem foremki przelewamy gorącą wodą, żeby sorbet dało się bez problemu dały wyjąć
Kulinarne przygody GatityOrzeźwiające i mocno owocowe lody, które idealnie sprawdzą się w upalne dni. Lody łączą w sobie słodki i kwaśny smak, ale nie są już tak cierpkie jak sam owoc kiwi. Lody polecam również dla osób będących na diecie. 500 g owoców kiwi sok z 1/2 cytryny 2-3 łyżki płynnego miodu wielokwiatowego Owoce kiwi(...)obrać i przekroić na parę części. Wrzucić do kielicha blendera dodając sok z cytryny i dosładzając miodem. Zmiksować i przelać do pojemniczków na lody. Gotowe kiwi warto najpierw spróbować i ewentualnie dosłodzić miodem, bo owoce nie zawsze są dobrze dojrzałe. Po paru godzinach spędzonych w zamrażalniku będą gotowe do jedzenia. Smacznego
https:KKuchniaMniamSkładniki na lody śmietankowe Kremowe lody śmietankowe 200 ml skondensowanego słodzonego mleka 500 ml śmietanki kremówki (36%) Schłodzoną śmietankę ubijacie na sztywno, po czym dodać do niej mleko i delikatnie wszystko wymieszać. Następnie powstałą w ten sposób masę wstawić na całą noc do zamrażarki i lody gotowe! (adsbygoogle
Korniszonkizjadane na co dzień, na surowo i w deserach. Dla kogo: dla lubiących miętę dla chcących się ochłodzić dla mających ochotę na domowe lody Składniki: 400g jabłek (obranych i pokrojonych na kawałki) 20-30g cukru/erytrolu/ksylitolu mała garstka listków mięty białko Wykonanie tradycyjne: Jabłka pokroić w ćwiartki, wrzucić do blendera wraz z listkami mięty i cukrem. Zmiksować(...)gładko. Dodać białko i zmiksować ponownie. Masę włożyć do maszynki do lodów, albo zamrozić w pojemniku. Dobrze jest przemieszać masę po dwóch godzinach, by nie zrobiły się kryształki lodu. Przed podaniem albo zmiksować w mocnym blenderze, albo odczekać ok. 15 minut od wyciągnięcia z zamrażarki i nakładać. Wykonanie w Thermomixie: Jabłka pokrojone w ćwiartki zamrozić (minimum 8 godzin
Mania WypiekaniaZnowu mam przepis na lody, tym razem kajmakowe. Lody są bardzo słodkie bo masa kajmakowa jest bardzo słodka więc łasuchom na pewno przypadną do gustu. Dla przełamania słodkiego smaku można podać je z kwaskowymi dodatkami np. owoców lub owocowego musu. składniki: 500 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1 puszka masy kajmakowej (510g) Śmietankę wlać do wysokiej(...)sztywno. Następnie do ubitej śmietanki dodawać po łyżce kajmaku, cały czas ubijać. Dokładnie wszystko zmiksować. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika. Zamknąć pokrywką i odstawić do zamrożenia. U mnie lody mroziły się przez całą noc. Przed podaniem lody wystawić z zamrażarki 20 minut wcześniej, potem poporcjować i można podawać
Monia miesza i gotujechęci zbrakło, żeby wypróbować. Truskawek mało w tym roku i ciągle nie mogę się nimi najeść, więc na pierwszy ogień poszły truskawkowe Przepis pochodzi z książeczki dołączonej do maszynki. Lody wyszły pyszne, nawet najlepsze zakupione w sklepie nie dorównają tym własnoręcznie przygotowanym na dodatek ze swoich truskawek. Kto nie próbował to szczerze zachęcam do własnej produkcji Lody(...)indywidualnej instrukcji obsługi. U mnie mieszanka osiągnęła wymaganą konsystencję po 20 minutach mieszania. Jeżeli nie mamy maszynki możemy wlać mieszankę do kubeczków i zamrozić w zamrażalniku. Artykuł Lody truskawkowe pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaLody z dodatkiem masy marcepanowej są delikatnie i intensywnie migdałowe. Smak wzmacniają dodatkowo prażone migdały. Ważne jest to, że nawet po zmrożeniu są bardzo miękkie. 200 g masy marcepanowej 2 szklanki śmietanki kremówki 30% 1 szklanka mleka skondensowanego 75 g prażonych migdałów Masę marcepanową włożyć do garnuszka i zalać pół szklanki śmietanki kremówki. Mieszać, aż się rozpuści(...)kremówkę ubić i w trakcie miksowania wlewać schłodzone mleko skondensowane, a następnie dodać przestudzony marcepan. Krem przelać do pojemnika do mrożenia i wstawić do zamrażarki na parę godzin. Zamrożone lody nakładać do pucharków polewając sosem toffi i posypując prażonymi migdałami. Prażone migdały można od razu wmieszać w lody przed zamrożeniem. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Lody
https:KKuchniaMniamLody przygotowane w domu są również smaczne jak kupne, połączenie ananasa, kokosu i śmietanki wyszło rewelacyjne. Lody wyszły lekkie, orzeźwiające i pyszne(...)masę ananasową, dokładnie mieszamy. Lody przelewamy do pojemnika i przekładamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny, mieszając je co jakiś czas widelcem, aby rozkruszyć kryształki lodu. Łyżką do lodów nakładamy do foremek, polewamy płynną czekoladą i podajemy
Kulinarne Fantazje Marioliczekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral i przygotowałam pyszny deser. Do lodów wybrałam czereśnie - owoce iście letnie :) A do tego biszkopty, bita śmietana i pucharek gotowy :) Składniki: lody czekoladowo-śmietankowo-caffe latte firmy Koral z serii Kolorowe lato kilka czereśni kilka małych okrągłych biszkoptów bita śmietana czereśnia z ogonkiem, biszkopt i kakao lub tatra gorzka czekolada(...)dekoracji Sposób wykonania: 1. Owoce umyć. Przekroić na pół, wyjąć pestki. Wrzucić na dno wysokiej szklanki. 2. Na owoce wyłożyć pokruszone 3 okrągłe biszkopty. 3. Na biszkopty wyłożyć porcje lodów. 4. Na lody wycisnąć bitą śmietanę. Wierzch oprószyć kakao lub gorzką czekoladą. Udekorować czereśnią z ogonkiem i biszkoptem. Podawać. Smacznego
Kuchnia domowa Aniśmietana 36% – 200 g * mascarpone – 350 g * żelatyna – 2 łyżeczki * cukier puder Królewski – 2 łyżki LODY I DEKORACJA: * wafelki do lodów * białko – 2 szt * cukier puder Królewski – 2 łyżki * mascarpone – 250 g *śmietana 36% – 150 ml * świeże porzeczki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT KLASYCZNY: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli(...)koniec cukier puder. Dodajemy do roztartego mascarpone, mieszamy, a następnie powoli cieniutki strumieniem wlewamy białą czekoladę oraz żelatynę i miksujemy do połączenia składników ( krótko, ale dokładnie ). KREM DO LODÓW: Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. Dodajemy zimne mascarpone i mieszamy do połączenia składników. Jeśli chcemy przygotować tort na drugi dzień polecam dodanie do kremu
Ostra na Słodkoszklanki wody sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiwi obrać, pokroić w kawałki. Wlać sok z cytryny i wodę. Wszystko dokładnie zblendować. Masę owocową wlać do maszyny do lodów i postępować wg. instrukcji. Albo wlać bezpośrednio do foremek i zamrozić. * bardzo fajne i tanie są wielorazowe foremki do lodów takie jak np. TE-KLIK . * a jeśli chodzi(...)maszynkę do lodów, to bardzo polecam maszynkę tego typu: KLIK . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesłusznie! A teraz przejdźmy do tego, na co wszyscy czekać – przepisu! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * banan – 2 szt * mleko kokosowe – 250 ml * lód w kostkach – ok. 1,5 szkl * lody waniliowe – 2 gałki * cukier – 3 łyżki * śmietana 30% słodka – ok. 200 ml * masło – 1 łyżka * orzechy ( brazylijskie, włoskie, nerkowce, ziemne(...)dodajemy szczyptę soli i blendujemy na gładkie masło na programie koktajle, wyciągamy. CAŁOŚĆ: Do blendera wkładamy lód w kostkach, kruszymy. Dodajemy obrane banany, przygotowane wcześniej masło orzechowe i miód, zalewamy mlekiem kokosowym i dokładnie blendujemy na gładkie smoothie. Przelewamy do szklanki, wrzucamy gałkę lodów, polewamy karmelem i posypujemy podprażoną resztą orzechów. Pijemy od razu! Smacznego! PS. KONIECZNIE OBEJRZYJCIE
Ostra na SłodkoWegańskie domowe i zdrowe lody. Są lekko orzeźwiające za sprawą mięty i mają fajny aksamitny smak dzięki awokado. Z gruszką fajnie się komponują. Proste lody do zrobienia w domu. 2 gruszki 2 awokado 1 banan 1/2 cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego 1 garść listków mięty Banana kroję na kawałki i zamrażam w woreczku wcześniej. Gruszki obieram(...)dodaję do pozostałych zmiksowanych owoców. Ponownie blenduję całość. Przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin albo noc. Co godzinę mieszam mikserem. Przed podaniem wyjmuję lody 30 minut wcześniej z lodówki.Lody podaję na waflu i posypuję groszkami czekoladowymi
wesoła kuchniajednak kiedy jest tak ciepło wszyscy chętnie zajadamy się przede wszystkim lodami. Więc ja dzisiaj proponuję wam domowe lody arbuzowe. Ale na arbuzowe lody jest wiele możliwości mogą być w postaci sorbetu lub z dodatkiem innych owoców czy smakowych syropów, czy własnie takie jak moje... śmietankowe;) Składniki(...)kielicha miksera i mielimy na konsystencję płynną, dodajemy miód lub cukier. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na prawie sztywną pianę i dodajemy zmiksowanego arbuza. Ubijamy jeszcze chwilę. Płynne lody przelewamy do pojemniczka lub foremek. Zamrażamy. Przed podaniem należy je wyjąc na kilka minut żeby trochę zmiękły, i można było uformować gałkę
Życie zaczyna się w kuchni