Ostatnie moje lody z masłem orzechowym - klik wzbudziły wielkie zainteresowanie, że otrzymałam mnóstwo wiadomości z prośbami o różnego rodzaju proste desery mrożone. Postanowiłam przygotować lekki deser, którego słodycz została przełamana nutą limonki. Dodałam też słomkę ptysiową, co w połączeniu z mrożoną masą sprawiło, że słomka po prostu rozpływała się w ustach (ale nie rozmiękła). Może nie uwierzycie(...)podejściem... Następnego dnia zrobiłam identyczny, aby maż też mógł spróbować tego świetnego połączenia. Konsystencja deseru jest idealna, czyli łatwa do pokrojenia, nie twarda i nie rozpływająca się jak klasyczne lody. Polecam! Kto spróbuje? (Litrowy pojemnik po lodach, u mnie o wymiarach 12 x 19 cm) 200 ml śmietanki 30-36% 100g serka mascarpone 3 łyżki
Di gotujeRoślinne kłamstwo" Steven R. Gundry, MD. Zauroczył mnie ten przepis, i lody w mojej zamrażarce szybko się mroziły, trochę pozmieniałam ale i tak są pyszne. Lody są kremowe, delikatne, rozpływają się w ustach. Zróbcie sobie i Wy, lato wszak w pełni. Lody czekoladowo - kawowe z miętą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieNajprostsze lody pod słońcem, a do tego pyszne i zdrowe. Lody są słodkie, kremowe i rozpływające się w ustach, bez litanii składników, jaką często można spotkać w sklepowych odpowiednikach. Robi się je ekspresowo i można się nimi zajadać bez żadnych wyrzutów sumienia. Bazę stanowią dwa składniki - banany i naturalne masło orzechowe(...)blendera i miksować* aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie dodać masło orzechowe i ponownie zmiksować. Masę nabierać łyżką do pucharków lub wafelków i posypać orzeszkami ziemnymi lub innymi dodatkami. Lody można też przełożyć do miseczki i umieścić w zamrażalniku na kilka godzin. *Jeśli banany są mocno zamrożone i blender nie daje sobie rady to najlepiej odczekać kilka minut
Healthy food explorerczekolady ! Co tylko chcecie! Będzie pysznie! SKŁADNIKI: * ciasto francuskie domowe ( przepis TUTAJ ) – 300 g * maslo orzechowe – ok. 150 g * banan – 2 szt DODATKI: * masło orzechowe * banany * lody waniliowe + czekolada SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto francuskie kroimy na kwadraty/prostokąty. Jeden kawałek będzie na spód, drugi do przykrycia. Smarujemy masłem orzechowym, układamy pokrojone w plastry banany, przykrywamy drugim(...)płatem ciasta. Układamy w nagrzanej gofrownicy, zapiekamy ok. 7-10 minut. Podajemy z cukrem pudrem, lodami i roztopioną czekoladą. Smacznego
Ostra na Słodkodziś! CO TO JEST BEZA WŁOSKA? BEZA WŁOSKA to stabilna gęsta beza wykorzystywana do dekoracji tortów, tart, ciast i ciasteczek. Swoim smakiem przypomina lubiane w dzieciństwie ciepłe lody – jest nieziemsko słodka i bardzo delikatna. Składa się z ubitych białek zaparzonych syropem cukrowym. Nie wymaga pieczenia, suszenia ani podgrzewania – to syrop cukrowy „gotuje” białka. PORADY: * Białka do jej przygotowania(...)tylko sprzęt do bezy ( żeby nie było! ;) ). Stylowy wygląd, perfekcyjne działanie i możliwość dopięcia dedykowanych przystawek – do mielenia, robienia makaronu itd. sprawiają, ze jest on idealnym pomocnikiem w kuchni! LODY BEZOWE Z ORZECHAMI: SKŁADNIKI: * białko – 150 g * cukier – 300 g * śmietana 36% – tyle ile wyjdzie gotowej masy bezowej ( przygotujcie ok. 400 ml ) * orzechy włoskie, laskowe
Ostra na Słodkosiły publikować postów. Udało mi się zebrać siły i zrobić dla Was ten mały wpis! Propozycja idealna dla wszystkich kochających lody, ale którzy nie posiadają maszynki do lodów. Wystarczy dobry blender albo kruszarka do lodów i voila! Dla kogo: dla plantatorów truskawek dla szukających truskawkowej ochłody dla posiadających blender Składniki: 500g mrożonych truskawek 30g cukru pudru(...)120g śmietany 30 lub 36% Wykonanie tradycyjne: Truskawki zamrozić. Śmietanę mocno schłodzić. Do misy blendera lub kruszarki do lodów włożyć zamrożone truskawki (dobrze, by każdy owoc był osobno, a nie jedna zbita bryła). Dodać cukier i śmietanę i zblendować. Podawać od razu! Jeśli masa jest wg Was zbyt lejąca włożyć ją na ok. 15-20 minut do zamrażalnika. Wykonanie
Mania Wypiekaniaroku jeżynka mi obrodziła i upały jej nie przysuszyły. Można było pojeść i na lody nawet starczyło. Polecam lody jeżynowe, są pyszne kremowe i w pięknym kolorze. składniki: 600 g jeżyn 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (530 g) 300 ml śmietanki 30 % 250 g serka mascarpone Jeżyny zmiksować na mus i przetrzeć przez gęste sito(...)miski i zmiksować. Następnie dodać mleko zagęszczone oraz przetarte jeżyny. Ponownie całość zmiksować. Śmietankę ubić a następnie połączyć z masa jeżynową. Całość przelać do pojemnika w którym będziemy mrozić lody. Przykryć i wstawić do zamrażarki. Mrozić 3 godziny, co 30 minut całość zmiksować mikserem. Potem zostawić w zamrażarce do całkowitego zamrożenia, u mnie mroziły się przez noc. Przed
Monia miesza i gotujemoże 3 składników aby zrobić naprawdę zdrowe lody, które można jeść bez wyrzutów sumienia :) Ktoś chętny na porcyjkę? Z podanych składników wychodzi ok 8-10 gałek lodów. 1 dojrzałe awokado 2 dojrzałe banany sok z 1/2 limonki Dojrzałe awokado jest miękkie, skórka ma ciemniejszy kolor. Wtedy można śmiało je rozkrajać. Jeśli kupiliście twarde awokado, włóżcie(...)limonki i zamrożone banany. Miksujemy na gładką masę. Należy pamiętać aby mikser był przeznaczony do kruszenia lodu. Masę przełożyć do plastikowego pojemnika i włożyć do zamrażalki jeszcze na ok 2-3 godziny. Wtedy będą idealne. Gdyby pozostały tam dłużej należy lody wyjąć przed podaniem na ok 10-15 minut aby trochę zmiękły
Smakołyki AsiLody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo. 300 g jagód 250 ml śmietany kremówki 36 % 125 ml śmietany 18 % 50 g czekolady białej 7 gałązek mięty Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam(...)masę. Przelewam do pojemnika, wstawiam do zamrażalnika. Po trzech godzinach miksuję żeby nie wytworzyły się kryształki i robię tak jeszcze ze trzy razy co jakiś czas. Przed podaniem wyjmuje lody z zamrażalnika 30 minut wcześniej
wesoła kuchniaalkoholem, lub w wersji dla dzieci. Wtedy rezygnujemy z alkoholu, a dokładamy syrop owocowy lub sos czekoladowy. Herbatniki ułożone na spodzie lekko namokną sokiem z owoców i lodami. Dlatego warto użyć herbatników lub innych kruchych ciastek. Biszkopty zbyt szybko staną się miękkie. Składniki(...)dowolne ulubione lody bita śmietana brzoskwinie ajerkoniak lub adwokat herbatniki Na dno pucharka położyć 1-2 pokruszone lekko herbatniki. Na herbatnikach ułożyć owoce lub konfiturę. Następnie dodać lody, a na nie bitą śmietanę. Oblać adwokatem w dowolnej, ulubionej ilości - ale bez przesady 😊 Udekorować cząstkami owoców. UWAGA : w wersji dla dzieci wystarczy zrezygnować z alkoholu. Można zastąpić
Codzienna kuchnia niecodziennawprost z Sycylii, mega aromatyczne, mega pyszne, po prostu nie da się ich nie zjeść. Przecież mamy sierpniowe upały i czymś trzeba się chłodzić a czemu nie lodami? Zabieramy się do pracy. Sycylijskie lody migdałowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePomysł na najprostsze, lekkie i bardzo smaczne lody owocowe - przygotowane na kefirze wraz z dodatkiem malin, porzeczek, czereśni i brzoskwiń. Zamrożony smak lata 🙂 Poniższe lody bardzo mocno zamarzną, więc trzeba je wyjąć z zamrażalnika co najmniej 30-40 minut przed podaniem. Składniki: 2 szklanki kefiru 200 g obranych, czerwonych owoców (np. maliny, porzeczki, czereśnie(...)szklankę kefiru, wsypać 1 łyżeczkę ksylitolu i dodać pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie. Zblendować. Przygotowaną masę wylać na czerwoną warstwę. Pojemnik zamknąć pokrywką i wstawić do zamrażalnika. Podczas zamarzania, lody delikatnie przemieszać (2 razy). Dzięki temu, warstwy lekko się ze sobą połączą, a masa będzie zamarzać w równym tempie. Owoce przed zmiksowaniem Masy przed zamrożeniem
UgotowaćOrzeźwiające CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU na bazie jogurtu i świeżych... Artykuł CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEcukru 1 szklanka letniego mleka (podgrzać) 3/4 szklanki oleju 4 szklanki mąki 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy Kruszonka: 1/3 kostki margaryny mąka cukier waniliowy Dodatki: truskawki jogurt naturalny lody PRZYGOTOWANIE: Do miski dodaj składniki ( dodawaj składniki tak jak jest wypisane). Odstaw na 1 godzinę. Po godzinie wymieszaj wszystko drewnianą łyżką Przygotuj kruszonkę ( ja mąkę daję(...)dodaj jogurt naturalny). Odstaw do lodówki. Po wyjęciu ciasta z piecyka odczekaj trochę i pokrój jeszcze ciepłe ale nie gorące ciasto daj na talerz do tego daj dwie łyżki lodów i polej wszystko koktajlem. Słodycz ciasta i lodów idealnie współgra z kwaśnością koktajlu Smacznego
Misz-masz by DomiLody bananowo-truskawkowe bez dodatku cukru, doskonale ochładzają w upalne dni. Robi się je szybko i łatwo. SKŁADNIKI 2 banany, 150 g truskawek, ½ szkl. mleka, kieliszek likieru truskawkowego (można pominąć) WYKONANIE Banany obieramy ze skórki, kroimy w plastry. Truskawki obieramy z szypułek. Truskawki i banany wkładamy(...)woreczka foliowego a następnie na godzinę do zamrażalki. Owoce przekładamy do blendera, dodajemy likier oraz mleko, miksujemy na gładką masę. Przelewamy do plastikowego pojemnika, umieszczamy w zamrażarce, aż lody całkowicie się zamrożą. Lody należy wyjąć 10 min przed podaniem, aby łatwiej było nam formować kulki. Talerzyk pochodz i z Galeria Cuda Świata
słodki bratek