dań, sorbety i poncze podawało się do pieczeni, przed pieczonym drobiem. Sorbety były lekkimi tzw. "przerywnikami" (nie zawierały tłuszczu ani jajek). Dziś przygotowuje się je z soków lub przecierów owocowych, a czasami dodaje wino lub alkohol. Te wspaniałe desery są wyjątkowo lekkie i niezbyt kaloryczne. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane, można je przygotować nawet dzień przed podaniem. Podstawą sorbetu(...)bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia i wystudzić. Połączyć z sokiem z cytryn i limonek. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli chcecie wykorzystać cytryny i limonki, jako naturalne naczynka na lody, po wyciśnięciu soku postarajcie się wyskrobać ze środka większość błonek i zamroźcie połówki korpusów w zamrażarce. Wyjmijcie
KUCHARNIACiasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto(...)posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego
Stare GaryUwielbiam kefir solo, ale najczęściej przygotowuję na jego bazie koktajle owocowe i warzywne. Bardzo często dodaję do warzywnych koktajli siekaną natkę pietruszki lub koperek, oraz tartą rzodkiewkę- przepis . Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też szpinak w koktajlach . Tym razem kupiłam całą paczkę rukoli, która była już umyta i przebrana, oraz różne kiełki. Z tych składników przygotowałam(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego. The post Koktajl z rukoli i kiełków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięUwielbiam kefir solo, ale najczęściej przygotowuję na jego bazie koktajle owocowe i warzywne. Bardzo często dodaję do warzywnych koktajli siekaną natkę pietruszki lub koperek, oraz tartą rzodkiewkę- przepis . Również ogórek jest doskonałym składnikiem koktajli warzywnych. Bardzo lubię też szpinak w koktajlach . Tym razem kupiłam całą paczkę rukoli, która była już umyta i przebrana, oraz różne kiełki. Z tych składników przygotowałam(...)uzyskania gładkiej konsystencji. Doprawiamy koktajl solą i pieprzem cayenne. Przelewamy napój do szklanek, dekorujemy świeżymi listkami rukoli i kiełkami, podajemy gdy jest jeszcze chłodny. Możemy też dodać kilka kostek lodu. Smacznego. The post Koktajl z rukoli i kiełków appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSłodka tarta z amerykańską borówką czyli szybki deser w środku tygodnia, a co! Widzieliście amerykańskie borówki na rynku? Są niesamowitych rozmiarów…Mam nadzieję, że nie
codojedzeniaHotelowe śniadanie "na bogato" w formie bufetu, każdy znajdzie coś dla siebie np. miody z pasieki "Barć" z Kamiennej, sery regionalne, grzyby z okolicznych łąk i lasów, naturalne soki owocowe "Maurer", własnej produkcji konfitury i wędliny wyrabiane z mięs z "Połoniny". My znaleźliśmy tu znakomite śledzie z marynowanymi rydzami. Od tej pory, jak na ironię, na najlepsze śledzie w Polsce(...)również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się o dodatkowe elementy, łącznie z wycieczką po kuchni na zakończenie :). Po raz pierwszy
SzczyptaSmaQWciąż zbyt wiele osób zadziwia fakt, że można upiec jakiekolwiek ciasto bez użycia jajek. W niektórych przepisach można je po prostu pominąć, a w innych zastąpić przecierami owocowymi lub warzywnymi: z marchewek, dyni, batatów, bananów (uwaga, ich smak jest dość mocno wyczuwalny w cieście), z suszonych śliwek (idealne do ciast czekoladowych) czy chociażby - jak w tym przypadku – z mango; mango(...)Olej kokosowy oraz mango przełóż do mleka z cukrem, całość połącz ze sobą i przelej do miski z suchymi składnikami. Dokładnie połącz wszystkie składniki ciasta. Za pomocą łyżki do lodów napełniaj przygotowane papilotki, a wierzch babeczek posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do piekarnika i piecz 25-30 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 10 minut i wyjmij babeczki z formy. Podawaj
Roślinna - blog wegański"Już za chwilę, już za momencik znajdę się nad polskim morzem i co wtedy? Opalanie, zabawa, pływanie i jedzenie. Hallo, o czymś zapomniałam! Picie, dużo picia
Słodkie Przyjemnościdobrodziejstw sezonowych natury, ale także żeby przyjemnie i smacznie ochłodzić się przed panującym gorącem . Wszelkie koktajle, lemoniady i smoothie owocowe królują w tym okresie na naszych stołach. Szklanica owocowego płynu, niczym legendarna woda życia, od razu poprawia humor i samopoczucie. A co najważniejsze, niesie ze sobą moc wartości odżywczych ! Perełką wśród letnich owoców jest niewątpliwie arbuz . Jak donoszą naukowcy, znajduje(...)pominąć Wypestkować arbuza i pokroić go na mniejsze kawałki. Truskawki wyjąć zmrożone z zamrażalnika na chwile przed robieniem napoju. Można też użyć świeżych truskawek - wtedy dodać trochę kruszonego lodu dla chłodnego efektu . Do dzbanka blendera wrzucić arbuza, truskawki. Dolać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Uzupełnić preferowaną ilością wody mineralnej - u mnie akurat niegazowana, ale tu też dowolność
Grunt to przepis!Rozmroziłam i wyczyściłam zamrażarkę szykując ją już do robienia nowych zapasów. Zamrożę nadwyżkę szpinaku i trzeba będzie zamrozić też trochę truskawek. Zaraz też muszę się zabrać
Monia miesza i gotujebagietkach z kurczakiem, papryką, ogórkiem i pieczarkami Sałatki, surówki Domowa sałatka jarzynowa (tradycyjna sałatka warzywna) Sałatka z ogórkami kiszonymi i rzodkiewką Lekka sałatka makaronowa z warzywami Lekka sałatka owocowa z żurawiną Chrupiąca sałatka z gruszką i serem śródziemnomorskim Ryżowo-paprykowa sałatka śledziowa Świąteczna sałatka z pstrąga i zieleni brokułów Kolorowa sałatka z pieczonymi w miodzie migdałami Lekka sałatka z selerem(...)szybkie) ciasto Ciasto migdałowe Babka kokosowa Mleczne ciasto z brzoskwiniami i kruszonką Zajrzycie także do zbioru ciast świątecznych w poszukiwaniu inspiracji Słodkości dla dzieci / małe słodkości Smerfny deserek Lody domowe (cytrynowo-śmietankowe) - bez maszynki, bez jajek Domowy budyń waniliowy na mrożonych jagodach z pomarańczowo-rumową nutą Gofry kukurydziano-ryżowe (bezglutenowe) z owocami Mleczne wafle domowe Cynamonowe gofry
Słodkie okruszkiwodorostów morskich. Takie zdrowe galaretki nie zawierają całej listy dziwnych substancji, które wymienione są na opakowaniach sklepowych produktów. Do wykonania możemy użyć dowolnego soku naturalnego, mleka czy przecieru owocowego i w ten sposób przemycić witaminy do organizmów naszych dzieci i nie tylko. Agar nie ma zapachu, ani smaku i świetnie zastępuje żelatynę, jest tylko dużo łatwiejszy w użyciu. Rozpuszcza się(...)dodatkiem soku z cytryny. Składniki: 1/2 szklanki soku wiśniowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki agaru dodatkowo: foremki do czekoladek lub do lodu z niezbyt grubego plastiku Przygotowanie: Podgrzać sok z wodą i ewentualnie sokiem z cytryny (jeśli tego potrzebuje smak soku), dodać do niego agar i mieszać płyn do rozpuszczenia się agaru
Kuchcik gotujeSoki Lifberry miałam okazję poznać i spróbować na targach Warsaw Gastro Show. Muszę przyznać, że moim zdaniem był to jeden z lepszych (jak nie najlepszy) produkt
Kuchnia MagdaLeny"Jak to jest, że gdy człowiek ma dużo wolnego, zrobi mniej, niż gdyby miał tylko 2-3 godziny do wykorzystania? Jakoś nie potrafię kreatywnie zaplanować wolnego
Słodkie PrzyjemnościPomarańcza jest najbardziej rozpowszechnionym drzewem owocowym świata, uprawiana jest w ponad 100 krajach. Owoce pomarańczy są skarbnicą witamin i minerałów, a także bogatym źródłem błonnika, kwasu foliowego i potasu. Pomarańcze przeważnie spożywamy na surowo, ale mają szerokie zastosowanie kulinarne. Możemy je użyć do przygotowania soków, galaretek, deserów, dżemów, konfitur, win, nalewek, likierów. Są wspaniałym dodatkiem do różnego rodzaju mięs(...)papierze do pieczenia, aby zastygły. Zastygnięte przekładamy do słoiczka, zamykamy i przechowujemy w lodówce. Pomarańcze kandyzowane są niezwykle aromatyczne i dekoracyjne. To wykwintny i wspaniały dodatek do ciast, lodów, deserów… i nie tylko. Jak i gdzie można ich jeszcze użyć zależy tylko od Waszej kreatywności. Skorzystałam z przepisu na stronie Talerz Pokus.tv . Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylko