tego, ni z owego, wrzucił mnie w słoneczny, ciepły czerwiec. W pracy wszyscy wylewamy z siebie siódme poty, a praca i tak idzie jakoś wolniej. Wypijam litry świeżo wyciśniętych, owocowych soków, wody i mrożonej herbaty. Posiłki na ciepło, póki co, zupełnie sobie odpuściłam. Zjeść to może bym i zjadła, ale przygotować...? Nie ma mowy! Przypominam Wam też, że sezon(...)warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie tego dżemu! Naleśniki jadł tylko z nim, choć obok stały lody! To naprawdę niewyobrażalny wręcz komplement pod adresem konfitury. Spróbujcie i Wy, póki czas jeszcze nie minął... Konfitura rabarbarowa z rodzynkami macerowanymi w rumie Składniki: (na 6 słoików
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnego masła1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka soku z cytrynyskórka otarta z 1 cytryny1 łyżki lodowatej wody.nadzienie600 g truskawek25 g roztopionego masła50 g brązowego cukru1 łyżka mąki kukurydzianejszczypta cynamonu3 łyżki owocowego likieru (opcjonalnie)przygotowaniePrzygotować kruche ciasto: wymieszać w misce mąkę z solą i cukrem, masło pokroić na mniejsze kawałki połowę dodać do mąki, rozcierać aż do otrzymania malutkich kawałków, dodać resztę(...)owoce, pozostawiając środek otwarty. Piec w temperaturze 200 st. C przez 30 minut, aż ciasto się zrumieni a owoce się upieką. Podawać w temperaturze pokojowej lub ciepłe z lodami waniliowymi. Smacznego!Uwagi: Ciasto piekło się u mnie dłużej niż 30 minut bo 45.Warto piec w ładnej ceramicznej formie, w której podamy placek na stół, nie da się niestety
Stare GaryPyszny torcik serowy, o smaku owocowym Torcik serowySKŁADNIKI:BISZKOPT5 jaj0,5 szkl cukru0,5 szkl mąki pszennej0,5 szkl mąki ziemniaczanej1 łyżeczka proszku do pieczeniaMASA SEROWA3 kost sera tłustego1 galaretka z czarnej porzeczki1 galaretka agrestowa1 galaretka wiśniowaśmietana 18% - 400 mlPIANKA1 szkl śmietany kremówki-36%1 galaretka truskawkowaPONCZwoda gotowana ostudzona- 400 mlspirytus -1 kieliszeksok z cytrynycukier -1 łyżeczkaPONADTO200 g pierników nadziewanych(...)części. Galaretki wymieszać w 1 szkl gotowanej wody, każdą oddzielnie, odlać 1/2 galaretki każdej galaretki, ostudzić. Wlać galaretkę z czarnej porzeczki, wiśniową i agrestową do woreczka na kostki lodu, zawiązać woreczek, włożyć do zamrażalki. Do każdej części sera, dodać po 1/2 szkl stężałej galaretki, utrzeć na masę. PIANKA Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dodając po łyżce tężejącej galaretki
Kuchnia DanusiUwielbiam soczyste arbuzy! Takie, z których sok leje się po rękach, a moja sukienka już nie nadaje się do noszenia ;) Co rok z utęsknieniem wyczekuję arbuzowego
Ostra na SłodkoZa oknem wiosna i powoli coraz bardziej przyzwyczajamy się do panującego ciepła. Wręcz, gdy robi się chłodniej narzekamy na to jak zimny jest kwiecień. A pamiętacie
Słodkie Przyjemnościkojarzona jest wyłącznie z angielskimi śniadaniami składającymi się niemal z samych smażonych i tłustych produktów. Jednak to właśnie z kuchni angielskiej wywodzi się jeden z prostszych, a zarazem pyszniejszych owocowych deserów – crumble. Wydawać by się mogło, że nic w tym niezwykłego – ot, warstwa owoców przykrytych kruszonką. Jednak to proste połączenie okazuje się zaskakująco efektowne i pyszne. Napisz opinię Zapisz przepis(...)wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190'C i pieczemy przez 25-30 minut. Notatki - deser świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i zimno - do deseru świetnie pasuje gałka waniliowych lodów - deser możemy przygotować wcześniej, jednak kruszonką posypujemy owoce dopiero, gdy chcemy całość zapiec. W przeciwnym razie kruszonka nasiąknie i nie będzie chrupiąca. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchninapoju - padło na aromatyczną cynamonową herbatę, wybór dań już nie był tak prosty. Ja wybrałam lepiochy, czyli tradycyjne pierogi z wody, 4 sztuki mięsne z sosem pomidorowym i 5 owocowych (w tym malinowe, jagodowe i truskawkowe) ze słodką śmietaną. Muszę przyznać, że troszkę żałowałam, gdyż talerz eM wyglądał dużo ciekawiej - wybrał pierogi z pieca w kruchym cieście(...)pięknym i malowniczym kraju. Chyba odpowiedź jest prosta, prawda?Knajpki polecane przez blogerów:Wrocław - 'Nigdy nie zapomnę', 'od Koochni', 'Piec na Szewskiej' i 'Bulke z maslem' 'Polish lody naturalne' Dobra Karma
Słodkie PrzyjemnościProsty, pożywny i odświeżający! Koktajl na bazie czarnej herbaty cejlońskiej to klasyka która zawsze się obroni. Lekkie pobudzenie i świeży oddech to dwa mocne punkty tego
Kuchnia PROzdrowotnaspalacz tluszczu.CO SPRAWIA,ZE WARTO SIEGNAC PO ANANASA ? Sprawia to bromelina-enzym,ktory reguluje przemiane materii,pomaga strawic bialko oraz oczyszcza przewod pokarmowy Unikalny zestaw enzymow i kwasow owocowych oraz witaminy C przyspieszaja spalanie tluszczow z organizmuWitaminy z grupy B zwiekszaja nasza wydolnosc,a potas usuwa kwas moczowy i wode z organizmu.Ananas jest przydatny takze w leczeniu choroby wiencowej.Pomaga(...)wody opcjonalny Przygotowanie:Wszystkie owoce obierac ,pokroic na mniejsze kawalki i zmiksowac w kielichu blendera do pozadanej konsystencj.Jesli uwazasz,ze koktajl jest za gesty dodaj wody,a latem kostki lodu SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis prosty jak drut. Zaledwie 2 składniki i mamy pyszne, zdrowe, owocowe galaretki :) Wystarczy tylko świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i mandarynek, trochę żelatyny i gotowe. Cytrusy, których użyłam były na tyle słodkie, że obyło się bez dodania nawet grama cukru! Takie galaretki możecie przygotować tak naprawdę z dowolnych owoców: wiśni, malin, truskawek, czy jagód. Własnoręcznie zrobione są także dobrym(...)cytrusów podgrzewamy przez kilka minut (powinien być bardzo ciepły, nie gorący). Zdejmujemy go z ognia i dodajemy żelatynę. Mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony płyn przelewamy do foremek na lód. Najlepiej jeśli będą silikonowe, co znacznie ułatwi wyjmowanie galaretek. Moja foremka ma 15 otworków o wymiarach ok. 3,5x3,5x3 cm. Foremki wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny
MyCookBook.pluzależniający, a przygotowuje się go expresowo. Lassi to indyjski napój przyrządzany z jogurtu i wody w proporcji 1:1. Słodkie odmiany są z dodatkiem cukru, szafranu, soku owocowego lub owocowego puree jak mango-lassi. Lassi pije się dla orzeźwienia w upalne dni i do ostrych azjatyckich potraw. Tłuszcz z jogurtu niweluje ostrość przypraw i wspomaga trawienie. Istnieje wiele odmian tego(...)dodać do blendera dodać wodę i jogurt, następnie zmiksować go na gładki mus podawać ze świeżo utarym w moździerzu kardamonem Uwagi: W upalne dni dodaj lodowatą wodę lub kostki lodu. Gdy owoc nie jest zbyt dojrzały i słodki dodaj miód lub cukier
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Na blogu rusza nowym cykl, zatytułowany - "Cztery sposoby na ... " . Będą to wpisy poświęcone jednemu produktowi lub jednemu daniu, które możecie przygotować na cztery
kolorowotorcikowostolicy naszego województwa. Jednak, jak to przy każdym otwarciu - na brak zainteresowania nie można było narzekać. W strefie food court otwarto również RedBerry - stoisko z mrożonymi jogurtami, sałatkami owocowymi czy koktajlami. Wśród tłumów w końcu udało mi się dostać do stoiska, a tam... oczywiście mnóstwo osób. Zarówno stojących w kolejce, jak i kręcących się dookoła. Szybko poznałam powód - zaledwie(...)jednak dużo więcej niż to, co Wam przedstawiłam. Może nie jest specjalnie tanio, ale ceny w galeriach zazwyczaj do takich nie należą. A mrożony jogurt jest fajną alternatywą dla lodów
Pasja Smakudań, sorbety i poncze podawało się do pieczeni, przed pieczonym drobiem. Sorbety były lekkimi tzw. "przerywnikami" (nie zawierały tłuszczu ani jajek). Dziś przygotowuje się je z soków lub przecierów owocowych, a czasami dodaje wino lub alkohol. Te wspaniałe desery są wyjątkowo lekkie i niezbyt kaloryczne. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane, można je przygotować nawet dzień przed podaniem. Podstawą sorbetu(...)bardzo małym ogniu. Zdjąć z ognia i wystudzić. Połączyć z sokiem z cytryn i limonek. Przełożyć do maszynki do lodów i dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. Jeśli chcecie wykorzystać cytryny i limonki, jako naturalne naczynka na lody, po wyciśnięciu soku postarajcie się wyskrobać ze środka większość błonek i zamroźcie połówki korpusów w zamrażarce. Wyjmijcie
KUCHARNIACiasto lubię cienkie, więc pół truskawki na farsz wystarczy. Nie dodawałam cukru, ale miłośnicy słodkości mogą trochę truskawki posłodzić. Moje pierogi jedliśmy polane koktajlem z pieczonych truskawek i lodów waniliowych . To było świetne zestawienie. Ale wystarczy pierogi po prostu polać słodką śmietaną z dodatkiem cukru waniliowego i też będzie pysznie. Polecam! składniki (ok 60 szt) ciasto(...)posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego
Stare Gary