małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej owsianej, ziarenek "cynamonowy raj" i mączki chleba świętojańskiego(...)łatwo będzie nalewać do słoiczków.- masło do posmarowania "foremek".WYKONANIE:1. Żółtka ucieramy na parze z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Gdy utarte do białości (na puch) wystygną, dodajemy masło.2. Osobno rozdrabniamy umyte i pozbawione końcówek banany. Blendujemy je z odrobiną cukru trzcinowego, serkiem mascarpone i mlekiem w proszku.3. Łączymy obie masy, wlewając rzadsze do gęstszego. 4. Przesiewamy
Wypisz Wymalujszklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny 1 i 1/3 szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i także odstaw(...)metalowej formie dostosowanej do zapiekania w piekarniku, rozpuść na średnim ogniu 6 łyżek masła. Wsyp 1 szklankę cukru i 3-4 łyżki soku, który powstał w misce z jabłkami. Gotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając przez około 15 minut, aż cukier się rozpuści i powstanie jasno-brązowy jednolity karmel. Zdejmij patelnię z ognia i ułóż w niej jabłka okrągłą
karmelowyOstatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo wilgotne
Smaczne Zdrowepomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje wypieki zyskają wyjatkowy smak i aromat, który z pewnością docenią wszyscy domownicy. 4. Skład TIKKA MASALA: kolendra, czosnek, pomidory, kumin, skórka cytrynowa, sól. Zestaw takich przypraw(...)mangan. Możemy w nim znaleść witaminy z grupy B i E. Regularne spożywanie BIAŁEGO MAKU wpływa kojąco na układ pokarmowy, ma działanie przeciwbólowe i przeciwkaszlow oraz przeciwgorączkowe. Bez dodatku BIAŁEGO MAKU nie można upiec choćby słynnych rogali świętomarcińskich. Dodaje się go do słodkich bułeczek, chleba. 9. Ziele angielskie 10. Proszek do pieczenia 11. Kolendra stanowi składnik wielu
Słodkości i nie tylkokruchy spód: 150 g mąki pszennej 100 g krupczatki 60 g cukru pudru 150 g zimnej kasi/masła 1 żółtko 30 ml lodowatej wody 1 łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego Składniki na nadzienie: 100 g mączki migdałowej 50 g brązowego cukru 600 g słodkich moreli 30 g cukru pudru Łyżka posiekanych migdałów, tymianek do dekoracji. Wszystkie składniki na kruchy spód(...)nadzienie: umyć, przekroić na pół morele i posypać je cukrem pudrem. W innym naczyniu i wymieszać mączkę migdałową z brązowym cukrem. Na rozwałkowane kruche ciasto ok. 1 cm od brzegu “naszego okręgu” nałożyć migdały, przykryć je morelami i zawinąć brzegi ciasta do środka. Morele posypać pozostałym w naczyniu cukrem i listkami tymianku. Całość wstawić do gorącego piekarnika
Mia Cucina Sofietanektarynki Lemon curd: 3 cytryny szklanka cukru 100 g masła 3 żółtka + 1 jajko Dodatkowo: 3 suche bezy 5 kwiatów lawendy Przygotowanie: Suche składniki na ciasto wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno, a pod koniec dodać do nich cukier. Do mąki wlać olej i wymieszać razem. Następnie dodać masę białkową i delikatnie połączyć. Piec w nagrzanym do 180 stopni(...)paskudztw, które nanoszone są na owoce. Ścieramy skórkę i wyciskamy z nich sok. Do tego dodajemy cukier i masło. Razem rozpuszczamy wszystko "na parze" (Garnuszek z wodą i miseczka na nim). Jajko i żółtka dokładnie rozkłócamy i wlewamy powoli do cytryn z cukrem. Dokładnie mieszamy, aż do momentu zgęstnienia masy. Jeśli zbyt szybko się ścina, to zmniejszamy nieco temperaturę
Karczma Honoriettydługie miesiące ze sklepowych półek, o mrożonym można tylko pomarzyć, no chyba, że samemu zrobi się zapasy. Ja bym robiła, jakby w mojej zamrażarce mieściło się coś poza pudełkiem lodów i puree z dyni. W każdym razie - trzeba się cieszyć, póki jest. W związku z tym niemal na stałe łodygi goszczą w mojej lodówce, a ja się tylko zastanawiam(...)rabarbarem też się uda. Uff... Tym razem wszystko poszło gładko. Jedyny problem stanowił kolor - nie udało mi się kupić rabarbaru malinowego, więc wyszła mi taka masa w sumie bez koloru. Dodałam więc odrobinę (!) czerwonego barwnika w paście. Pierwszy raz go używałam, i pomijając fakt, że prawie dostałam zawału, że ucięłam sobie palec, bo kolor barwnik ma iście krwisty
Pożeraczka, czyli raz adobrzecharakterem. To nie jest zwykły alkohol. Ten infuzowany przyprawami rum to nie tylko baza do kremowego likieru. Sam w sobie jest pyszny – podany w temperaturze pokojowej lub na lodzie, albo jako „prąd” dolany na rozgrzewkę do zimowej herbaty. Nie mam serca (i portfela!) używać do produkcji domowych alkoholi mojego ulubionego Bacardi, Havany, Pampero czy Morgana, ale rum Gran Imperio(...)czego próbować, niesmaczny jest i już, uwierzcie mi na słowo. Wsypujemy odważony cukier – najlepiej sprawdza się tutaj Muscovado – bardzo drobny, bardzo lepki i bardzo ciemny, naturalny nierafinowany cukier trzcinowy o wysokiej zawartości melasy. Od biedy, jeśli nie możecie go znaleźć w żadnym sklepie, nada się i cukier brązowy, trzcinowy, nie barwiony, naturalny –ale do niego obowiązkowo musicie dodać melasy
Karo in the KitchenBardzo lubimy takie jabłka, pachnie i smakuje prawie jak szarlotką. Są tak banalne i tak szybkie w przygotowaniu, że nawet ostatnio zrobiłam je jak byłam chora, totalnie bez sił i ochoty na gotowanie, ale chciało mi się coś dobrego. Celowo nie dodałam suszonej żurawiny, ani migdałów w płatkach, bo moje dziecko lubi tak prosto jabłka, cynamon i przede wszystkim(...)cukru, bo przecież kruszonka jest słodka i dla mnie było w sam raz. Składniki: jabłka ( jakie mam w domu takie zapiekam) cynamon mielony sok z cytryny kilka łyżek syropu klonowego (można miód akacjowy na przykład) masło do nasmarowania formy można dodać płatki migdałów, suszoną żurawinę, rodzynki itd Kruszonka: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki roztopionego masła
Blondynka Gotujepotrzebne, one szkodzą! Jednego czekoladowego batona można przegryźć bez obaw, ale rozmaite barwniki, słodziki, wzmacniacze smaku i aromaty zjedzone także w płatkach śniadaniowych, w domowej(!) zupie czy lodach sumują się. I rujnują twoje zdrowie. Są przyczyną alergii, niestrawności, złego samopoczucia, a być może także zespołu ADHD. Niewiele przeprowadzono rzetelnych badań dotyczących sztucznych dodatków do żywności. Julita Bator(...)silną alergię na „polepszacze” i konserwanty musiała zmienić styl odżywiania się i życia całej rodziny. Od czterech lat próbuje, nie wydając dużych sum na kupowanie wyłącznie ekologicznych produktów, żyć bez „chemii”. Jej książka może być dla nas przewodnikiem po kuchni, która pachnie tak, jak jedzenie pamiętane z naszego dzieciństwa. W dwudziestu rozdziałach udziela porad, jak unikać szkodliwej żywności
TetiisheriNa bazie szybkiego ciasta z owocami i kruszonką, z dodatkiem jogurtu i oleju przygotowałam super muffinki. Puszyste, wilgotne i baaardzo smakowite. Tym razem olej zamieniłam
Smaczne Zdrowearomaty, barszczyk, uszka i pierogi. A ja wyskakuję z dynią jak Filip z konopi, i to wcale nie najdziwniejsza niespodzianka. W zanadrzu mam ciasta z jabłkami i śliwkami, lody, i jeszcze trochę dyni. Wariatka jedna!Nie wiem, dlaczego jestem do tyłu z przepisami. O tym, o ilu książkach chcę Wam opowiedzieć, nawet nie wspomnę. W tym tempie przepisy(...)świetnie sprawdziło się w lekko pikantnej zupie stwierdziłam, że do słodkiego ciasta też będzie pasować. Oczywiście poszłam nieco na skróty. Zamiast kruchego ciasta - spód z ciasteczek. Troszkę inne przyprawy, bez wylepiania boków tortownicy, ricotta, bo akurat trafiła mi się w sklepie... Wyszło bosko.Kruchy spód świetnie trzyma całość, masa serowa jest niezwykle delikatna i kremowa, soczyste gruszki ożywiają ciasto
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKrajanka owsiana z rabarbarem to ciasto, które przygotujecie błyskawicznie. W jej przyrządzeniu bazowałam na przepisie na szarlotkę sypaną , więc jeśli znacie ją i lubicie, nie muszę
Smakołyki BerenikiKremowy ryż na słodko z owocami karmelizowanymi to za jednym zamachem przekąska, obiad i deser. Można go podawać na zimno i na gorąco. Przepyszny dla dorosłych
Pociąg Do KuchniMALINY Lato. Upalne wakacje. Malinowy zagajnik. Popołudniowy skwar. Babcia w słomkowym kapeluszu. Ja z malinową buzią, palcami i plamami soku na sukience. Beztrosko. Czas
KUCHARNIA