wypić, wymieszaliśmy wszystko z kremówką, i zaczęliśmy się zastanawiać... Mikstura smakowała dobrze, ale czegoś jej brakowało. Tylko czego...?Alkoholu, rzecz jasna! Pytam więc, czy mają w domu jakiś likier kawowy, albo waniliowy, albo może rum...? Nic z tych rzeczy. Tato jednak zaoferował whisky. Whisky...? Nieco się wahałam, bo takiego połączenia jeszcze nie próbowałam. Jednak cała trójca, czyli Tato, Młoda
Pożeraczka, czyli raz adobrzePiec w 150 st. C. przez 15-20 minut.Wystudzić, delikatnie zdjąć z blachy.Wystudzone makaroniki przekładać curdem, podawać od razu.Smacznego!Curd można wymieszać z jedną czy dwoma łyżkami likieru z czarnych porzeczek, jeśli deser nie jest przeznaczony dla dzieci. Z pewnością uszlachetni to smak i sprawi, że makaroniki będą jeszcze bardziej wyjątkowe. Ja chciałam tak zrobić, ale najzwyczajniej w świecie
Pożeraczka, czyli raz adobrzemój Tato umrze ze śmiechu, jak to przeczyta.Żeby jednak nie było, że cukru postanowiłam się wyrzec całkowicie, na deser mam pyszne, słodkie lody. Tylko dla dorosłych! Pełne jajecznego likieru, za którym wprost przepadam. Tak, tak - mam butelkę, i wykorzystuję jej zawartość do różnych pysznych deserów. W końcu zabrałam się za lody, i to była bardzo dobra decyzja. Przepis
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:Ciasto125 g mąki pszennej,75 g schłodzonego masła w kawałkach,30 g cukru pudru,1 żółtko,Skórka otarta z ½ cytryny,oliwa do posmarowania formy.Masa limoncello50 ml likieru Limoncello (najlepiej domowego),30 g cukru pudru trzcinowego,3 jaja,1/3 szkl. śmietany 30%,3 łyżki serka mascarpone,Sok i skórka otarta z 1 cytryny,3 łyżki masła.1-2 owoce parsymonyPrzygotowanie
SzczyptaSmaQlodówce do 2 -3 tygodni, wykorzystywać go na wiele sposobów.SKŁADNIKI czas przygotowania 40 minut- migdały 125g - cukier puder 125g- olejek migdałowy 1 łyżeczka - woda różana lub likier Amaretto lub brązowy rum lub koniak 30mlSPOSÓB WYKONANIA - zwarzone migdały zalewamy wrzątkiem i po 10-15 minutach możemy je bez problemu obrać(wycisnąć) ze skórki - wrzucamy je do blendera
Basia w kuchnimąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch
Mała Cukierenkamanną ,rodzynki,wiórki kokosowe i skórki pomarańczy.Mieszamy co jakis czas,az masa zgęstniej.Wykładamy do pucharków,podajemy na ciepło lub mocno schłodzone.W obu wersjach pysznePS: POLANE ULUBIONYM LIKIEREM W WERSJI DLA DOROSŁYCH SMAKUJE WYŚMIENICIE
Z Majeczką w kuchnimąki pszennej (użyłam tortowej)50g zmielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia180g cukru 1/3 łyżeczki aromatu śmietankowego lub waniliowego (polecam Dr.Oetker)Do nasączenia:1/2 szklanki zaparzonej kawy (ostygniętej)1/3 szklanki likieru kawowego (użyłam Kahlúa)1-2 łyżki spirytusu Środek:500g serka mascarpone250ml śmietanki kremówki 36%6 łyżeczek żelatyny5 łyżek wody100ml zaparzonej mocnej kawy100g cukru1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach4 żółtka Wierzch
Mała Cukierenkagodziny piekarnik i czekać aż wystygnie. Polecam później włożyć upieczony sernik do lodówki i podać następnego dnia. Schłodzony zawsze smakuje lepiej. Podawać z listkami mięty, likierem orzechowym, lodami, frużeliną bądź w tradycyjnej wersji bez dodatków.Polecam polewę z gorzkiej czekolady Wawel 90%. Świetnie łączy się z naszym sernikiem.Zagotowuję śmietanę kremówkę i zdejmuję z palnika. Wrzucam kilka kostek czekolady
Eat Shrimpswytrawnego wina1 szklanka wody3/4 szklanki cukru3 łyżki miodu3 gwiazdki anyżu4 ziarenka czarnego pieprzuMasa migdałowa:100 g masła100 g zmielonych migdałów1/2 szklana cukru pudru2 łyżki mąki tortowej1 jajko2 żółtka2 łyżki likieru o smaku amarettoPrzygotowanie:Kruche ciasto:Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier puder, żółtko i jajko. Dokładamy masło i siekamy na malutkie kawałeczki. Delikatnie zagniatamy ciasto, ale nie za długo
Oryginalny smakgórę i boki tortu. Dowolnie dekorujemy i odstawiamy całość przynajmniej za 1 dzień w chłodne miejsce.* Ja dodatkowo co drugi placek smarowałam dżemem wiśniowym, można też dać wiśnie z likieru czy syropu, ale nie jest to konieczne, bo tort i tak wyjdzie pysznySmacznego
charlotte gotujeAperol to aperitif o słodko-gorzkim smaku i lekko ziołowej nucie pomarańczy, rabarbaru . Jest to likier, więc sam w sobie jest dość intensywny, ale może być składnikiem orzeźwiającego drinka o nazwie Aperol Spritz. Oczywiście jest wiele odmian tego pysznego drinka i nie trzeba trzymać się ściśle oryginalnego przepisu, który zawiera: 2 x Aperol3 do 4 x Prosecco (włoskie wino musujące
Walijskie Pichcenierozpuszczamy w kąpieli wodnej, lub mikrofali i łączymy z serkiem mascarpone. Śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z czekoladowym serkiem. Zimną przegotowaną wodę łączymy z wiśniówką( do smaku) (likier, nalewka...) dosładzamy do smaku i ewentualnie dodajemy odrobinę soku z cytryny. Takim ponczem nasączamy delikatnie nasz pierwszy blat biszkoptu. Na to wykładamy połowę kremu i układamy wiśnie z nalewki. Przykrywamy
Malinowe Pocałunkiefekt naprawdę jest spektakularny. Składniki: opakowanie podłużnych biszkoptów 4 żółtka 200 ml kawy espresso (lub mocnej rozpuszczalnej) 300 ml śmietany 30 % 250 g mascarpone 6 łyżek cukru likier amaretto (bądź inny wyraźny w smaku alkohol) ciemne kakao Wykonanie:Przykrywamy dno tortownicy 18-20 cm papierem do pieczenia. Biszkopty dzielimy na pół i układamy pionowo dookoła tortownicy.Zimną kawę
Malinowe PocałunkiZimno, szaro, mokro...Na rozgrzewkę proponuję malinówkę. Typowo babski likier A ja dzisiaj wracam tak wcześnie z pracy bo aż o 20;))) więc będę coś tworzyć...no i mam już półeczkę na balkonie i będę przenosić, przenosić i robić miejsce na przetwory :)))Dobrego dnia...Składniki:1 kg malin,0.5 kg cukru,1 litr wódki.Zasypujemy owoce cukrem i zalewamy
Anioły w kuchni