 Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 161
Babka piaskowa - jak uzyskać wspaniały smak i aromat. 161Jeżeli do ciasta przeznaczonego na babkę piaskową dodamy pod koniec trochę rumu, likieru lub koniaku po upieczeniu nasze ciasto będzie miało wspaniały smak, aromat, a także będzie bardziej wilgotne. Ciasto nie będzie tak szybko wysychać podczas przechowywania
Przepisy i porady kulinarne Nalewka z owoców jarzębiny. 159
Nalewka z owoców jarzębiny. 159także dużo witaminy C, oraz ułatwiającej jej przyswajanie witaminy P, a także prowitaminy A Owoce jarzębiny zawierają dwa razy więcej karotenu niż marchewka. http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/lecznicza-nalewka-z-jarzebiny-przepis_41806.html Wszystkie likiery czy nalewki sporządzone z owoców wysokiej jakości czy ziół są zdrowe i lecznicze. Uważajmy tylko, aby od nich nie zakręciło nam się w głowie
Przepisy i porady kulinarne Likier czekoladowy. 211
Likier czekoladowy. 211HandmadePictures - Fotolia.com Poniżej znajdziesz przepis na likier czekoladowy. Życzę zdrowia
Przepisy i porady kulinarne Kawa rozpuszczalna Advocat. DMG HERBATY. 121
Kawa rozpuszczalna Advocat. DMG HERBATY. 121Wyśmienita kawa rozpuszczalna o smaku znanego likieru przygotowywanego z miodu, wanilii i żółtek jajecznych. Kliknij w obrazek
ClauditteMissCooking Tort śmietankowo- czekoladowy z malinami 225
Tort śmietankowo- czekoladowy z malinami 225serek mascarpone, wymieszać. Na tarce o grubych oczkach zetrzeć czekoladę i dodać do masy, wymieszać. Wykonanie tortu: Wystudzony biszkopt przekroić na 3 blaty. Każdy z nich delikatnie nasączyć likierem śmietankowym bądź sokiem malinowym. Na pierwszy biszkopt położyć 1/4 przygotowanego kremu a na to ściśle ułożyć maliny, nałożyć kolejną 1/4 porcję kremu i przykryć drugim biszkoptem. Na drugi biszkopt wyłożyć
Krakowskie smaki Ani Deser truskawkowy a'la tiramisu 519
Deser truskawkowy a'la tiramisu 519mrożonych truskawek ( w sezonie świeżych owoców ) 200 g serka mascarpone 150 ml śmietanki 30% 150 g podłużnych biszkoptów 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru ewentualnie 2-3 łyżki likieru truskawkowego lub innego alkoholu Do dekoracji: bita śmietana rozpuszczona czekolada perełki i posypka cukrowa Wykonanie: Truskawki rozmrozić i odsączyć na sicie. Odsączone truskawki zmiksować z łyżką cukru, na gładki
kolorowotorcikowo Karmel, pomarańcze i jak nie robić gościom ambarasu 193
Karmel, pomarańcze i jak nie robić gościom ambarasu 193momentu, aż cukier się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia dodać masło i dokładne połączyć z resztą. Na tym etapie sos można podzielić na dwie części. Do jednej dodać likier, a do drugiej sól morską i dobrze wymieszać. Początkowo sos jest dość rzadki, jednak w miarę stygnięcia gęstnieje, a po kilkugodzinnym pobycie w lodówce staje się naprawdę bardzo gęsty
KUCHARNIA Przyjemność i Brandy Snaps 282
Przyjemność i Brandy Snaps 282pistacjami. Za nadzienie może posłużyć dowolny mus lub krem, ja użyłam bitej śmietany z dodatkiem kardamonu. Świetnie będzie też smakować z bitą śmietaną o smaku kawowym (ubitą z odrobiną likieru kawowego lub kilkoma łyżeczkami mocnego espresso). Końcówki nadzianych rurek można także oprószyć zmielonymi pistacjami. Jeśli nie macie ochoty na tego typu dodatki, wystarczy nadziać rurki ulubionym nadzieniem i chrupać
KUCHARNIA TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 289
TU I TAM nr 10. Bogactwo i przyjemność. Niedźwiedzia. 289tego worek cudownej mąki prosto z młyna. Słoik drobniutko krojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej do mazurków. Nie mogę też zapomnieć o regularnych dostawach ulubionej nalewki porzeczkowej i czekoladek z likierem, do których słabość mam wyjątkową. To wszystko "kosztowności" wręczane bez okazji. Po prostu, "bo mam i chcę Ci dać", z dobrego serca, z chęci podzielenia się bogactwem. Nieustannie zachwyca mnie
KUCHARNIA Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 221
Maitre d'hotel. Żyłki światła, stół i mirabelki. 221ognia. Do przygotowanych wcześniej słoi wlać na dno po kilka łyżek ameratto i napełnić je mirabelkami z syropem. Ponownie wlać amaretto - należy kierować się smakiem, ja nie żałowałam likieru;) Zamknąć słoje, owinąć w papier lub lnianą ściereczkę i gotować ok. 5 min. w dużym garnku. Zdjąć ognia i odstawić do całkowitego ostudzenia. CHUTNEY Z MIRABELEK / składniki na 2 słoiki
KUCHARNIA Zakochałam się.  W Pizookie. Teraz kolej na Was. 246
Zakochałam się.  W Pizookie. Teraz kolej na Was. 246zawsze poproszę o gałkę orzechową, a zamawiając ciasto w kawiarni wybór padnie na to, które jest z orzechami. Z bombonierki najpierw znikają czekoladki z nadzieniem orzechowym, a skrytka z likierem orzechowym to jedna z pilniej strzeżonych przeze mnie tajemnic. Orzechowym pokusom ulegam niemal na każdym kroku. Wędrując pewnego razu jedną z wirtualnych uliczek zobaczyłam go w zupełnie nowym i jakże
KUCHARNIA O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 199
O tym, jak baba zamieniła się w wielkanocnego gołębia. Colomba di Pasqua na trzy blogi - ciasto, które wie o wiośnie. 199wieku, kiedy to mediolański zakład produkcyjny „Motta” postanowił wprowadzić na rynek ciasto podobne do babki drożdżowej z bakaliami (panettone), ale w kształcie gołębia na bazie cukru, ciasta i likieru migdałowego. Produkt zdobył dużą popularność w 1930r. za sprawą Cassandre – artysty specjalizującego się w manifestach publicznych, któremu firma zleciła projekt wypromowania ciasta poprzez slogan „Colomba pasquale Motta, il dolce
KUCHARNIA Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 200
Skrajności i wiosenna łąka. Odwrócone ciasto z matcha i czerwonymi pomarańczami. 200następnie wyłożyć "do góry nogami" na talerz lub paterę. Oryginalny przepis proponuje podanie ciasta z lekko waniliowym sosem budyniowym - nie przepadam za nim, więc polałam ciasto domowym likierem jajecznym - pycha! * przepis znaleziony na tej stronie - klik ** cytat znaleziony na pięknym blogu Now and Agai n prowadzonym przez Mamsam - klik Chlebowy weekend, czyli akcja pieczenia chleba
KUCHARNIA Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 258
Knedle z morelami? Tyrolski smak inaczej. 258Doskonałe! Jeśli najdzie Was przypadkiem tęsknota za knedlami, a świeże morele będą poza zasięgiem, koniecznie wypróbujcie tej wersji. Pamiętajcie, by odpowiednio wcześniej namoczyć morele w dobrym alkoholu - ja wybrałam likier morelowy - doda im to cudownego "pazura". Moje knedle są znacznie mniejsze od tych prawdziwych, tyrolskich, ale pomyślałam, że w tym rozmiarze i w takiej wersji mogą być podane także jako
KUCHARNIA Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 227
Culinary Heritage - Czym jest Sieć Kulinarnego Dziedzictwa Mazowsze - relacja z wyjazdu studyjnego, cz. I 227produktami. Tymczasem na liście produktów tradycyjnych są 73 produkty ( w całej Polsce jest ich ponad 1300), w tym papryka radomska (wiedzieliście, że w Polsce jest prawdziwe zagłębie paprykowe?!), likier radziwiłowski, kapłony staropolskie, jabłka grójeckie czy sójka mazowiecka, czyli ... pieczony pieróg. Pełną listę produtków tradycyjnych można obejrzeć na stronie Dziedzictwa Kulinarnego - Culinary Heritage (klik) oraz na stronie Ministerstwa Rolnictwa (klik
KUCHARNIA