 Czekoladowe ciasteczka 204
Czekoladowe ciasteczka 204Znalazłam je u Doroty z MW [ klik ] i już są teraz na moim stole. Trochę zmieniłam po swojemu bo nie miałam likieru pomarańczowego. Bo u mnie tak jest, mam całe mnóstwo zapisanych przepisów które "czekają" i zbieram je bo na pewno wypróbuję. Natomiast jak zdarzy się przepis który mnie urzeknie to od razu się za niego zabieram
Moje Małe Czarowanie wegańskie lody truskawkowo-kokosowe 233
wegańskie lody truskawkowo-kokosowe 233innego alkoholu) Truskawki miksujemy na puree i łączymy z bitą śmietaną i cukrem. Przelewamy masę do maszynki do lodów i postępujemy wg. zaleceń producenta. Pod koniec mrożenia dodajemy likier / inny alkohol. Jeśli nie macie maszynki należy masę na lody umieścić w pojemniku, włożyć do zamrażarki i co ok. 30-45 minut zmiksować masę aby rozbić kryształki lodu i lody były
chili & sugar Markizy Tiramisu 230
Markizy Tiramisu 230smak na długo. Idealne do kawy, herbaty, a nawet kakao. ;) Składniki: (na ok. 40 sztuk) 100 g czekolady mokka 200 g masła 100 g cukru 1 żółtko 3 łyżki likieru amaretto 300 g mąki (+ do podsypywania) Krem: 200 g białej czekolady 6 łyżek serka mascarpone Poza tym: kakao i cukier puder do posypania 1. Czekoladę rozgrzać i lekko schłodzić, wymieszać
Kuchnia Prezydentowej Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 212
Ciastka czekoladowo-pomarańczowe 212bardzo są wspaniałe. Och. PS Sezon zdjęć robionych na podłodze pod oknem balkonowym uważam za otwarty. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajka, mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i likier. Zmiksować wszystko razem. Czekoladę posiekać na niezbyt grube kawałki, to samo zrobić ze skórką, po czym dodać je do ciasta i wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta
wcinaj to Tiramisu 269
Tiramisu 269uzyskamy jasny, kremowy puch. Najlepiej jeśli cukier będziemy dodawać stopniowo. Powinno nam to zająć nie więcej niż 10 minut. Następnie delikatnie mieszamy powstałą masę z mascarpone. Kawę mieszamy z likierem i krótko moczymy w niej kolejno biszkopty, które układamy na dnie prostokątnego naczynia (lub w pucharkach jeśli mamy ochotę). Następnie nakładamy część kremu. Całość posypujemy kakao. Ponownie moczymy biszkopty, układamy
Mango Papaja Miętowy sernik z sosem malinowym 232
Miętowy sernik z sosem malinowym 232następnie śmietanę z miętą, a potem dodajemy resztę składników. Masło dodajemy rozpuszczone. Na końcu ubijamy na sztywno białka i dodajemy stopniowo do masy delikatnie mieszając. Do sernika można dodać likieru miętowego lub barwnika zielonego dla podkreślenia koloru. Masę serową wylewamy na spód biszkoptowy i wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni ok. 35-40 minut, do momentu
Kuchenne Wariacje Ciasteczka Whoopie Pie 191
Ciasteczka Whoopie Pie 191przepis – nawet nie jeden a cała masa z wszelkimi wariacjami. Na ciasto wybrałem wersję z przepisu Madame Edith natomiast „farsz” z przepisu Cake Time ale bez likieru – kolejną opcję spróbuję już z piankami jak winno być od początku No to tradycyjnie najpierw składniki: Ciastka: - 250g mąki pszennej - 100g brązowego cukru - 80g kakao - 250ml mleka - 100g
Kuchenne Wariacje Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 182
Tarta migdałowa ze śliwkami i pistacjową kruszonką 182cukru - 20 g mąki pszennej - 15 g masła Składniki na migdałowe nadzienie: - 120 g miękkiego masła - 120 g cukru pudru - 2 jajka - 40 g mąki pszennej - 2 łyżeczki likieru amaretto - 120 g mielonych migdałów - starta skórka z 1 cytryny Składniki dodatkowe: - 10 śliwek - 1 łyżka miodu Najpierw zabieramy się za zrobienie kruchego ciasta. Miksujemy masło z cukrem pudrem i szczyptą
Kuchenne Wariacje Piersi z kurczaka Nell Gwyn 322
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 322jestem w stanie zweryfikować czy faktycznie tak jest. Można spotkać różne przepisy na piersi z kurczaka Nell Gwyn, przy czym zawsze zawierają jakąś formę pomarańczy – miąższ, skórkę, sok, likier pomarańczowy, itp. Poza tym większość przepisów na jakie natrafiłem należy do jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo
Kulinarna Pokusa Tiramisu malinowe 215
Tiramisu malinowe 215cena. Między przetworami udało mi się zrobić z nich szybki deser w postaci malinowego tiramisu. Biszkopty nasączyłam mieszaniną syropu malinowego i spirytusu, można jednak z powodzeniem zamiast tego użyć likieru malinowego. Zrezygnowałam z kawy i kakao, a całość posypałam startą czekoladą. Ponieważ syrop jest bardzo słodki dałam do serka niewiele cukru." Czytaj więcej
Wiem co jem Torcik porzeczkowy 184
Torcik porzeczkowy 184taki torcik trochę w starym stylu. Bez tłustego kremu. Przełożony jedynie galaretką porzeczkową i oblany czekoladą. Dodatek migdałów do kakaowego biszkoptu sprawia, że nie jest on suchy. Nasączony likierem porzeczkowym (nie żałować) jest wilgotny i aromatyczny. Jest to moja druga propozycja w IV edycji konkursu Gotujemy po polsku pod patronatem agregatora blogów kulinarnych zPierwszegoTłoczenia.pl „ Czytaj więcej
Wiem co jem Noworoczny sernik o smaku piernika 221
Noworoczny sernik o smaku piernika 221cynamonowy aromat i lekko pomarańczowy smak. Ogólnie sernik pomimo tego, że jest z dodatkiem miodu, nie jest słodki. Gdybyśmy przygotowywali wersję tylko dla dorosłych, można sok pomarańczowy zastąpić likierem. Trzeba wówczas zmniejszyć nieco ilość miodu, aby sernik nie był za słodki.” Czytaj więcej
Wiem co jem Trufle pomarańczowe 192
Trufle pomarańczowe 192ubiegłym tygodniu obiecałam jeszcze jakieś trufelki i oto są. Tym razem w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem alkoholu. Intensywnie pomarańczowe, za sprawą „pomarańczowych” składników: czekolady, likieru i skórki. Ja wprost uwielbiam te aromaty i smaki, ale wiem, że nie wszyscy za nim przepadają. Nie muszę daleko szukać, bo mój mąż też należy do tej grupy. Można w takim przypadku
Wiem co jem Truskawkowe tiramisu w wersji light 154
Truskawkowe tiramisu w wersji light 154Zrezygnowałam też z jajek i śmietany. Zamiast tego serek mascarpone wymieszałam z jogurtem greckim, a cukier zastąpiłam syropem klonowym. Nie mogło oczywiście zabraknąć w tym deserze świeżych truskawek i likieru truskawkowego. Całość świetnie się komponuje, jest lekko słodka i pachnie cudnie truskawkami. Najlepiej przygotować go od razu w małych pucharkach, bo raczej do przenoszenia się nie nadaje. Zachęcam do wypróbowania
Wiem co jem Tiramisu pomarańczowe 192
Tiramisu pomarańczowe 192przyszła kolej na pomarańczowe. Podobnie jak w przypadku tiramisu truskawkowego jest to wersja lekko odtłuszczona. Dodawaną zazwyczaj do serka mascarpone śmietanę kremówkę zastąpiłam jogurtem greckim. Biszkopty nasączyłam własnoręcznie zrobionym likierem pomarańczowym, a całość posypałam starta gorzką czekoladą.” Czytaj więcej
Wiem co jem