 Czekoladowe babeczki ponczowe z musem truskawkowym i kremem mascarpone 184
Czekoladowe babeczki ponczowe z musem truskawkowym i kremem mascarpone 184Właśnie powstał pierwszy z nich, a jest nim słodki wypiek, bo ta dziedzina jest mi chyba bliższa, co zresztą widać na moim blogu. Są to znakomite babeczki, nasączone mieszaniną likieru cytrynowego, soku z cytryny i wody, oblane gorzką czekoladą. Środek wypełniony jest musem truskawkowym, który przykrywa rozetka z kremu na bazie serka mascarpone. Jest to mój autorski przepis i muszę
Wiem co jem Nalewka ananasowa 221
Nalewka ananasowa 221lubię tej pory roku, bo ciągle jest mi zimno. Niezastąpione są wówczas ciepły kocyk i domowa nalewka lub likier na rozgrzewkę. Toteż staram się latem zadbać o to by zimą ich nie zabrakło. Najczęściej wykorzystuję własne owoce , ale też sięgam i po te egzotyczne. Kiedyś udało mi się kupić w promocji sporą ilość dorodnych ananasów. W większości przeznaczyłam
Wiem co jem Pomarańczowe pączki z dziurką 200
Pomarańczowe pączki z dziurką 200tłusty czwartek. Tradycyjnie już u mnie smażone na smalcu, kto nie lubi może zrobić na oleju. Ciasto zrobiłam z dodatkiem świeżo startej skórki pomarańczowej, a lukier wzbogaciłam likierem pomarańczowym. Smakosze mogą dodatkowo posypać jeszcze polukrowane pączki smażoną skórką pomarańczową. Ja tego nie zrobiłam, bo więcej jest u mnie jej przeciwników niż zwolenników.” Czytaj więcej
Wiem co jem Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową 182
Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową 182ciasto zamieniłam orzechy laskowe na migdały i dodatkowo przełożyłam je masą budyniową. Wyszedł z tego całkiem zgrany duet. Wszystko doskonale się skomponowało. Wilgotne czekoladowo-migdałowe ciasto z wiśniami, nasączone likierem wiśniowym i miękka, czekoladowa masa budyniowa. Najlepsze jest na drugi dzień, chociaż nie jest mu łatwo do niego dotrwać." Czytaj więcej
Wiem co jem Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys 170
Sernik kawowy na zimno z likierem Baileys 170Przyszła wreszcie pora by również i na moim blogu pojawił się sernik kawowy z dodatkiem likieru Baileys, chociaż jak na taką wielką miłośniczkę kawy jak ja to aż dziw, że dopiero teraz. Wcale to jednak nie oznacza, że go nie robiłam, wręcz przeciwnie, ale wiecie jak to jest. Nie zawsze uda się zrobić zdjęcia bo albo światło jest nie odpowiednie
Wiem co jem Koktajl ogórkowy na kefirze 206
Koktajl ogórkowy na kefirze 206Mięta rośnie w ogródku jak szalona. Muszę chyba ją zerwać i zrobić jakiś syrop miętowy. Przyda się do owocowych koktajli dla dzieci. Dla dorosłych mam coś lepszego. Domowy likier miętowy. Tymczasem wykorzystuję ją na bieżąco. Stąd też taki „wysyp” różnych napojów z jej udziałem ostatnio na blogu. Dziś będzie na wytrawnie i bardzo zdrowo. Z mnóstwem witamin i bez dodatku
Wiem co jem Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 204
Miękkie ciasteczka migdałowe + recenzja książki „Southern Itallian Desserts” 204Włoch. Książka została podzielona na 4 rozdziały wg regionów: Sycylia, Kampania, Kalabria, Apulia i Bazylikata. Ostatni, piąty rozdział, zawiera podstawowe przepisy, np. na domowy ser ricotta, syrop figowy czy likier limoncello, które z kolei są składnikami głównych deserów. Zalety: Przepisy są przedstawione w sposób jasny i przejrzysty, zawierają szczegółowe instrukcje dot. przygotowania poszczególnych deserów. Składniki są ogólnodostępne. Wady
Domowa Cookierenka Agi Margarita: truskawkowa czy malinowa? 266
Margarita: truskawkowa czy malinowa? 266tego słynnego drinka bardziej Wam przypadnie do gustu. Składniki (na ok. 1,5 l): 500 g truskawek lub malin 350 ml domowej lemoniady 250 ml tequili 125 ml pomarańczowego likieru typu triple sec (u mnie Toorank Triple Sec Dream ) lód Przygotowanie: Truskawki/ maliny zmiksować na mus za pomocą blendera. Dodać pozostałe składniki i zmiksować. Podawać w schłodzonych kieliszkach (można
Domowa Cookierenka Agi Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 303
Tort czekoladowy z pyszną masą budyniową 303pół szklanki + 1 łyżka cukru pół szklanki mąki 1/4 szklanki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie) Do nasączenia: pół szklanki zaparzonej mocnej herbaty wymieszanej z 3-4 łyżkami likieru amaretto Masa budyniowa: 2 torebki budyniu śmietankowego z cukrem 150 ml mleka (lub 150 ml ostudzonego kompotu z truskawek) 250 ml kompotu z truskawek (potrzeba ok. 200 g mrożonych truskawek
Domowa Cookierenka Agi Domowy sękacz z piekarnika 365
Domowy sękacz z piekarnika 365się sami :) Składniki: 250 g miękkiego masła 250 g cukru (dałam trochę mniej - 220 g) 1 opakowanie cukru waniliowego 6 jajek 4 łyżki rumu (lub innego alkoholu, u mnie: likier pomarańczowy typu triple sec) 150 g mąki pszennej 100 g mąki ziemniaczanej 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Polewa: 1 tabliczka czekolady deserowej 2 łyżki śmietany Przygotowanie: 1. Utrzeć masło
Domowa Cookierenka Agi CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 203
CYNAMONOWY SERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 203cukru (użyłam ok. 50 tabl. stewii) ~5 dużych jajek ~1/3 szklanki śmietany kremówki (użyłam jogurtu greckiego) Mus śliwkowy: ~15-20 łyżeczek powideł śliwkowych (najlepsze domowe :)) ~2-3 łyżki alkoholu ; likieru, brandy, wina (pominęłam) Składniki na masę wyjąć z lodówki ok. 1,5h wcześniej, żeby ogrzały się do temperatury pokojowej. Spód: Pierniczki włożyć do miski i dokładnie rozkruszyć dłonią i powyrabiać
chili & sugar Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 205
Domowy przecier pomidorowy (i Wielka Księga Własnych Wyrobów) 205wiedzieć (absolutnie wszystko) i mnóstwo przepisów. W każdym dziale jest właśnie tak: absolutnie wyczerpująca porcja informacji i kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści
Marder&Marder Manufacture Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 216
Makaron z kurczakiem na egzotyczny sposób 216zapachami w kuchni,efekt jest zaskakująco smaczny..... Składniki 40 dag makaronu spaghetti 60 dag fileta z kurczaka 50 g świeżego imbiru 1 papryka czerwona 2 limetki 4 łyżki likieru miodowego 3 łyżki sosou sojowego szczypta szafranu 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju słonecznikowego 150 ml bulionu drobiowego sól himalajska do smaku pieprz kolorowy do smaku 1 łyżeczka maki ziemniaczanej szczypta
Wanilia i Kardamon Likier bazyliowo-limonkowy 199
Likier bazyliowo-limonkowy 199jest to przepis na taki likier bazyliowy, jaki spotykany jest w internecie, ponieważ nie użyłam skórki cytryny, a limonki, stąd też podpis "a'la controrivoluzione". ;) Uważam to posunięcie (dość przypadkowe) za bardzo dobry wybór. Limonka jest wyczuwalna, ale nie nachalna, a całość smakuje wybornie. Ot, nieco awangardy wprowadzone w tradycyjny trunek. ;) 50 sztuk świeżych listków bazylii skrórka skrojona z małej
Kuchenna Kontrrewolucya Proste owocowe tiramisu 297
Proste owocowe tiramisu 297około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać
Mała Cukierenka