Nalewka z kumkwatów przypomina likier kumkwatowy, bardzo popularny na Korfu. Znakomity dodatek do deserów i kawy. Już po 2 miesiącach można ją degustować, choć jak to z nalewkami im starsza tym lepsza ;) Po zlaniu nalewki do butelek zostają nam pyszne m acerowane owoce, które można dodawać do ciast, deserów i sosów mięsnych. Można je przechowywać w słoiczku choć z własnego
SzczyptaSmaQdzisiaj w wersji z czekoladą... Lody filadelfijskie z czekoladą (baza) 250 + 60 ml mleka 3 łyżki miodu** 4 łyżki mąki kukuydzianej 500 ml śmietanki kremówki 50 ml likieru kawowego np. Baileys 300g serka waniliowego szczypta soli Mleko zagotowałam z miodem i szczyptą soli, następnie wlałam do niego mieszaninę mleka z mąką kukurydzianą. Ugotowałam jak budyń i odstawiłam
Zapiski Młodej Żonykoniecznie powinniście wypróbować ten przepis (odnaleziony na stronie Kwestiasmaku i delikatnie zmodyfikowany) Trufelki czekoladowe 100 g dobrej gorzkiej czekolady 70% 50g mlecznej czekolady 50g śmietany kemówki 3 łyżki likiery Baileys 1 łyżka miodu 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej. kakao do obtoczenia Czekoladę połamałam na kawałki i rozpuściłam w kąpieli wodnej. Następnie dodałam pozostałe składniki i dokładnie wymieszałam. Masę przelałam
Zapiski Młodej Żonydyniowo-pomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli użyjecie serka waniliowego wystarczą 2 łyżki), słoiczek konfitury do nadzienia, cukier puder
SzczyptaSmaQorzechową bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy
Ala piecze i gotujeprzygotowały, ale na pewno nie zabraknie też kulinarnych trików, nowinek, wojaży... Będzie smacznie (choć może nie zawsze na temat) ;) Póki co zapraszam na letnią sałateczkę kipiącą owocami (i skropiona likierem Baileys... bo nie samymi owocami człowiek żyje
Pyry na GazLimoncello to tradycyjna sycylijska nalewka z cytryn o charakterystycznej żółtej barwie i przepysznym słodko-kwaśnym smaku. Limoncello można tez spotkać w wersji mlecznego, kremowego likieru o nieco łagodniejszym smaku. Jedno jest pewne na jednym kieliszku, trudno zaprzestać. Składniki: 8 dużych cytryn 250ml spirytusu 250ml wódki 500ml mleka 600g cukru 400g (puszka) mleka zagęszczonego niesłodzonego Wykonanie: Cytryny obieramy cieniutko obieraczką
Pyry na GazWłoski klasyk w odchudzonej wersji jogurtowej, podany z kumkwatem karmelizowanym z likierem kokosowym na bazie rumu ( Malibu) . Można go podać także z różnymi sosami, np. z sosem kumkwatowym. Wystarczy do owoców dodać więcej płynu i gotować do czasu uzyskania gęstego sosu. Kumkwat to ciekawy cytrus o jadalnej, słodkiej skórce z nutą goryczki i kwaskowatym miąższu. Przypomina mini pomarańczę. Owoce
SzczyptaSmaQstężałą galaretkę. Kolejną warstwę w moim przypadku stanowi pokrojona w drobną kostkę gruszka. Na samej górze odrobina mięty i całe maliny do dekoracji. Wersję dla dorosłych polałam odrobiną likieru czekoladowego
Kuchnia w opałachkarmel dokładnie rozpuścił się w soku. Na przygotowany sos poukładać naleśniki i smażyć do momentu całkowitego wchłonięcia sosu. Aby sos wchłonął się równomiernie naleśniki odwracać. Gotowe danie można polać likierem pomarańczowym 40% i podpalić. Podawać płonące wtedy jest bardziej efektownie. Ale równie dobrze smakują gdy tą czynność pominiemy
Kuchnia w opałachtego dnia już jutro :) SKŁADNIKI: na około 30 sztuk 125ml śmietanki o zaw. tłuszczu 30% 100g gorzkiej czekolady z pomarańczą 1 kopiasta łyżka Nutelli 100g biszkoptów 2 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej 30g masła kakao do obtoczenia trufli (użyłam słodzonego) A jak to zrobić: W rondelku zagotować śmietankę z masłem. Zdjąć z ognia
Kuchnia w opałachShot bananowo czekoladowy Shot kawowy z bitą śmietaną Pomarańczowe zauroczenie Lemoniada truskawkowa Niebieski shot Wzburzony ocean shot Zielono mi - shot Pomarańczowy shot Likier piernikowy Sok z czarnego bzu Smoothie arbuzowe z limonką Mrożona herbata melon mint Smoothie brzoskwiniowo borówkowe Herbata miętowo cytrynowa
Ala piecze i gotujezmielonych migdałów - użyłam gotowych mielonych migdałów Kresto , 1 jajko , 6 lekko czubatych łyżek cukru pudru , 5 łyżek słodkiej śmietanki , 4 łyżki bardzo drobno pokruszonych herbatników , 3 łyżki likieru amaretto lub kilka kropel aromatu migdałowego. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie i odstawić na kwadrans. Ciasto: około pół kg mąki pszennej + do podsypywania, 50 g świeżych drożdży , 1/2 szklanki cukru
Codzienna kuchnia niecodziennadołu. Grillować przez 15 minut na MEDIUM lub aż miąższ będzie rozgrzany wewnątrz. W małej misce wymieszać pozostałe składniki i polewać nimi ananasa co 5 minut. Grand Marnier to likier owocowy pochodzenia francuskiego o zawartości alkoholu 38-40%. GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM is a post from: naRuszcie.pl The post GRILLOWANY ANANAS Z SYROPEM KLONOWYM appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcietemperaturze 150 ºC przez około 45 - 50 minut w kąpieli wodnej. Wyjąć z piekarnika, wystudzić, można schłodzić. mus czekoladowy: 200 g mlecznej czekolady 1 łyżka likieru kawowego ( ja nie użyłam) 3 łyżki wody 30 g masła, w temperaturze pokojowej 3 duże jajka, osobno białka i żółtka 50 g cukru 100 ml śmietany kremówki
Cukier&Puder