likier 2 - 1000 przepisów (strona:48/67)

Babka z polewą z kukułek 239

Przepis:1/2 szklanki jogurtu naturalnego1/2 szkl cukru1/3 szkl oliwy z oliwek2 jaja1 i 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaPolewa:300g cukierków kukułek100ml śmietanki 30%1 łyżka spirytusu (lub likieru np śmietankowego)Formę na małą babkę wysmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 180st. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą. Przełożyć do foremki i piec ok 35min.Do rondelka wlać śmietankę i wrzucić

happycreatiff.blogspot.com
Zabaglione 252

Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszny deser Zabaglione .To tradycyjny włoski deser który przygotowuje się z jajek , żółtek i likieru .Najlepiej smakuje podany z biszkoptami :)Przepis znalazłam w książce Kuchnia Włoska . Składniki :2 jajka4 żółtka1/2 szklanki drobnego cukru80 ml wina marsala BiszkoptyWykonanie :Jajka , żółtka i cukier umieść w dużej misce .Wstaw naczynie do garnka z wrzącą wodą. Upewnij się

Sama słodycz i szczypta chili
Torcik w szklance 152

Składniki:ciemny biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tort migdałowy 166

mleka* 1 budyń śmietankowy* 1 łyżeczka mąki pszennej* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej* 3 łyżki cukru kryształu* 250 g masła lub margaryny* 2 łyżki cukru pudrudodatkowo* barwniki spożywcze* cukierki perełki* likier amaretto* plastyczna masa cukrowa tutajSposób wykonaniaciastoBiałka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać, aż będą lśniące, a cukier się rozpuści.Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia, proszkiem

Mix smaku
Rolada tiramisu 210

mąki ziemniaczanej* 1 łyżeczka proszku do pieczeniamasa* 500 g serka mascarpone* 4 żółtka* 2 białka* 3 łyżeczki żelatyny* 100g cukru pudrudodatki* kakao* kilka pasków biszkoptu lub paczka podłużnych biszkoptów* likier amaretto* cukier puderSposób wykonaniaciastoOddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli. Nie przerywając ubijania wsypać cukier i cukier wanilinowy, a następnie po kolei wrzucać żółtka. Ubijać aż masa będzie

Mix smaku
Kluski z makiem 141

makaron szerokie wstążki lub domowySposób wykonaniaMak sparzyć, następnie zmielić 3 razy.Przełożyć do rondelka, dodać miód, cukier, cukier wanilinowy, olejek migdałowy. Dolać nieco mleka lub przegotowanej wody, ewentualnie likieru amaretto (ja zwykle go dodaję) , aby masa nie była zbyt sucha i podgrzewać na małym ogniu często mieszając. Najwygodniej postawić na ogniu większy garnek z wrzątkiem, a w nim garnek

Mix smaku
Tort z M&Msami 179

łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna)150g śmietanki kremówkiOdrobina masła2 opakowania M&MsówWafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać

Kulinarna rozmowa
Cupcakes 146

chwile mikserem. Można dodać jakiś barwnik spożywczy. Ja dodałam różowy :-) Gdy babeczki całkowicie ostygną wyjmujemy z formy I nasączamy czym tam chcemy. Ja wymieszałam kilka łyżek wody z likierem orzechowym.Krem wyciskamy przez szpryce. Do moich babeczek urzylam końcówki w kształcie gwiazdy otwartej.Może nie są to najpiękniejsze babeczki, ale za to są przepyszne!Smacznego

Kulinarna rozmowa
Szalona czarnuszka czyli ciasto czekoladowe inaczej 232

jajka całe1 i pół szklanki cukru2 szklanki mąki tortowej1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakaopół szklanki oleju1 łyżka proszka do pieczeniaszczypta soliszklanka ciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki  czekolady w proszku lub nesquik kakao1 łyżka masłaszklanka cukruPrzygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól

Smaki Brazylii
Whiskey z rumem i sokiem pomarańczowym 135

Dzisiaj propozycja kolejnego drinka na Sylwestrową imprezę.SKŁADNIKI20 mililitrów rum brązowy, 20 mililitrów whiskey, 2 łyżki lodu  20 mililitrów likieru bananowego, 80 mililitrów soku pomarańczowego WYKONANIELód dodać do wysokiego naczynia  o pojemności 150 mililitrów. Zalać płynami wymieszanymi w shakerze. Można od razu podawaćSMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Bar-restauracyjny Karmnik – recenzja 248

podane, odpowiednio przyrządzone i wyglądały niezwykle apetycznie, ale w pozytywnym odbiorze przeszkadzała ich „bylejakość” w smaku.Całe szczęście deser okazał się doskonały! Delikatny, piankowy kogel-mogel z likierem pomarańczowym (15 zł) skradł nasze serca, zaś wisienką na torcie okazały się przepyszne kawowe shoty – idealnie schłodzone, idealnie słodkie i idealnie pyszne! Dla tych ostatnich atrakcji warto było odwiedzić

karmelowy
KORA ORZECHOWA 224

mąki pszennej250 g miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki o pojemności 820g15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia

Walijskie Pichcenie
Makowe święta, czyli... 216

migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów)200 g dobrej jakości masła200 ml tłustego mleka1 szklanka miodu2 łyżki rumu lub wódki lub brandy2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowegoWszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem oraz mlekiem

Ratunku obiad
Lody limonkowe z wiśniami 207

skórka otarta z limonek ( 4 sztuki)350 ml śmietany kremówki ( dałam 30%)200 ml mleka2 - 3  łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku)2 łyżki cytrynowego likieru lub wódkiok 200g wiśni - pestki wyjęte, pokrojone na mniejsze kawałkiPrzygotowanie24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcjąLimonki sparzyć, skórkę zetrzeć, wycisnąć

Stare Gary
Muffiny cassis z różanym pudrem 203

czekoladą i dziczyzną np. Jeleń w sosie czekoladowy cassis (przepis). W podobny sposób można wykorzystać inne owoce (bez pestek), które zostają po domowej produkcji nalewek i likierów. Po sezonie można sięgnąć po suszone i mrożone owoce, które na kilka dni trzeba zalać alkoholem i ewentualnie dodać przyprawy (wanilia, cynamon, kardamon, goździki itd.) Przepis na przygotowanie różanego cukru

SzczyptaSmaQ