też bardzo lubię i bardzo często przygotowuję. Na blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka(...)masę. Formujemy podłużne kotlety, panierujemy w bułce tartej. Kotlety pieczemy w piekarniku w 180 stopniach na złoty kolor. Podajemy z pieczonymi ziemniakami z suszonym tymiankiem. The post Kotlet pożarski light appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDzisiaj chciałyśmy Wam zaproponować przepis na pyszne grzanki w wersji light. Jest to doskonała przekąska zarówno na śniadanie, jak i na kolacje. Danie to ma nieco mniej kalorii niż tradycyjne grzanki, a pozostaje równie smaczne. My do przygotowania naszych grzanek użyłyśmy parówek z indyka, ale jeszcze lepsza byłaby chuda wędlina z drobiu. Warzywa możemy dodawać według upodobań i tworzyć własne(...)kompozycje. Ilość porcji: 2Czas rpzygotowania: 10 minut + 15 minut pieczeniaSkładniki: 4 kromki chleba ciemnego ( my miełyśmy słonecznikowy) masło ziołowe papryka dwa parówki z indyka cebula mozzarella light Kromki chleba cieniutko smarujemy masłem. Na to układamy pokrojone parówki, nieco papryki i cebulki. Na całość nakładamy pokrojony w plastry ser. Możemy doprawić według uznania. Zapiekamy w piekarniku przez 10-15 minut
Kolizje SmakówKolejny klasyczny przepis, który przerobiłem na potrzeby swojej diety to ten na kotlety mielone - niemalże klasyk w kuchni polskiej. Początkowo myślałem, że będzie ciężko. W praktyce
All My Fit LifeKolejny przepis Light:) Zrobiło się tu ostatnio bardzo dietetycznie:) Chlebek zainspirowany dietą Ducana. Nie jest to oczywiście typowy chleb na zakwasie. Jest mokry w środku, chrupiący na zewnątrz i praktycznie nie rośnie. W smaku naprawdę pyszny i bardzo szybki w wykonaniu. Inspirację zaczerpnęłam z bloga "Z kotem w Kuchni". Chlebek cebulowo-pieczarkowy Light
Mania Gotowaniadodać do zupy zwykłą zieloną soczewicę należy ją namoczyć przed gotowaniem na 2-3 godziny w zimnej wodzie. Zupa krem z czerwonej soczewicy i pora w wersji light Składniki: 400 g czerwonej soczewicy 2 pory 1 cebula 1,5 litra bulionu ( przygotowanego na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej) sól pieprz 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne olej do smażenia
Kulinarne przygody Gatitychudego białego sera. Taka pasta to idealna propozycja na dietetyczne śniadanie lub szybką i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Pastę przygotujemy w dosłownie 2 minuty. Pasta rybna w wersji light Składniki: 1 wędzona makrela o wadze 250 g 400 g białego chudego sera 3 łyżki odtłuszczonego naturalnego jogurtu 1 mała cebula sól świeżo zmielony pieprz 1/2 łyżeczki papryki
Kulinarne przygody Gatitypołowie posypanych startym piernikiem. Zostawiamy do stężenia w lodówce na godzinę.Powierzchnię deseru posypujemy resztą galaretki, ziarnami granatu i sokiem granatu. Smacznego! The post Deser z galaretkami na kefirze (light) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy i przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować. Czekoladowe ciasto fasolowe light PRZEPIS /inspiracja: DS/ Temperatura pieczenia: 180oCCzas pieczenia: 45-50 min. Ciasto /keksówka/ puszka fasoli czerwonej (380 g przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego
coolinarnastrefa.blogspot.compuszysty i pyszny.To prawdziwa rozkoszna delikatnosc i klasyczne polaczenie smakow-truskawka i agrest.Jest lekki jak piorko i po prostu rozplywa sie w ustach.Bardzo prosty w przygotowaniu.Deser jest dietetyczny typu light,przygotowany na bazie mleka skondensowanego z zawartoscia 4% tluszczu i galaretki owocowej.Skladniki na 6 pucharkow:1 galaretka truskawkowa1 galaretka agrestowa250 ml mleka skondensowanego 4% tluszczu nieslodzonego-z kartonika swieze truskawki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Siostra poprosiła mnie o zrobienie niskokalorycznego majonezu, który będzie smakował jak ten normalny. No więc jest majonez w wersji light :) Składniki: 300g lekkiego serka wiejskiego 2 jajka ugotowane na twardo (jeszcze ciepłe) 3 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki soku z cytryny przyprawy: sól i pieprz Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy do uzyskania konsystencji majonezu. Próbujemy, ewentualnie dosmaczamy
Kuchenny Skrawek Niebazgodnie z tym co pisze na opakowaniu (radzę jednak dodać mniej wody). Na serniku układamy truskawki, a gdy galaretka przestygnie troszeczkę, wylewamy ją na ciasto. Truskawkowo-waniliowy sernik light
Czarnawisienkanastępnie tylko podgrzać. Podaję je przy większych imprezach ze szwedzkim bufetem, goście sami mogą się obsłużyć i zjeść chili nawet na stojąco :). Chili con carne w wersji light Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 2 puszki czerwonej fasoli po 400 g 1 puszka pomidorów bez skórki 400 g 1 cebula 1 mała papryczka chili 2 łyżeczki
Kulinarne przygody Gatityktóry wraz z oliwą posłuży do skropienia sałaty. Skrapiamy sałatę, wykładamy na niej pokrojoną w paski pierś z kurczaka, obkłądamy pomidorami koktajlowymi. Smacznego. The post Sałatka z grillowanym kurczakiem (light) appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięLżejsza wersja brownies. Masło z orzechów arachidowych i oliwa z oliwek zastępują w tych klasycznych ciastkach amerykańskich masło. Ciasto błyskawicznie się przygotowuje - piekłam je późnym wieczorem
coolinarnastrefa.blogspot.comNajsmaczniejszą paschę jadłam chyba z 6 lat temu w Nałęczowie. Była podana jak lody - w pucharkach. Puszysta, kremowa, z ogromną ilością bakalii wśród których dominowała karmelizowana
Kulinarne InspiracjeSkładniki: 1 por 1/2 puszki kukurydzy 1/2 marchewki (utartej) 2 łyżki jogurty naturalnego pieprz do smaku Przygotowanie: Pora dokładnie umytego i pokrojonego umieszczamy w
ClauditteMissCookingSobotni wieczór filmowy i reklamówka orzechów do łuskania zmusiły mnie do zrobienia tego ciasta. W jaki sposób? Otóż jak już się przekonałam po kilku latach życia
ciastkarnia na kruchym spodziePrzepis podpatrzyłam dawno temu na jednej ze stron internetowych. Spodobał mi się, ale jak to ja lubię dodać coś od siebie :) I tak oto powstała moja
Zdrowie na języku :PZdecydowałam się na pączki "mniejsze zło" ponieważ nie są smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku. Uważam, że w cale
Bon Appetit MałgorzatyPo wizycie w ogrodzie i przerwaniu mojego buraczkowego zagonu,wrocilam z pieknym peczkiem botwinki.U mnie latem to zupa niemal obowiazkowa i jedna z ulubionych.Botwina,czyli mlode
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak ogromne znaczenie w kuchni maja sosy nie trzeba nikogo przekonywac.Francuzi slusznie nazywaja je "poezja kuchni".I chociaz nie sa daniem samodzielnym,a tylko akompaniujacym,to
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zielona,bardzo wiosenna,pyszna i niezwykle delikatna w smaku zupa koperkowa.Troche zapomniana,choc bardzo polska.Dlatego gdy sie tylko pojawia pierwsze peczki koperku na targu,nie zastanawiaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wartości Odżywcze 1 plasterka Opis Produktu : CZYTAJ DALEJj >>>
Sylwetka Od KuchniPoszukując inspiracji na dzisiejszy obiad, natknęłam się na ten przepis, troszkę pozmieniałam składniki, w oryginale było z mięsem z indyka, ja dałam zamiennie tofu (uwielbiam
Smaczne ZdroweWielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek, wszędzie na blogach królują przepisy na pączki, faworki czy róże. Wszystko pięknie tylko jak sobie pomyślę ile ta jedna chwila
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon wakacyjny można w sumie uznać za otwarty. Pogoda jak na razie nas rozpuszcza, nie mamy upałów ale jest ciepło i słonecznie, cieszę się, że ja
ciastkarnia na kruchym spodzieFaworki jadłam kilka razy w życiu jako dziecko. Czasami udawało mi się dostać je od babci, zazwyczaj jednak na tłusty czwartek mam rozbiła nam oponki, ewentualnie
ciastkarnia na kruchym spodzieW końcu przyszła wiosna, a wraz z wiosną chęć na świeże warzywa i owoce. Jednakże by smakowały idealnie musimy coś do tych warzyw, czy owoców dorzucić
Kolizje SmakówSkładniki na 6 sztuk lodów:1 jogurt 0% (125g) 250g truskawekPrzepis:Jogurt i truskawki umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera miksujemy na gładką masę
Emcia Pichci