latwe ciasta - 2515 przepisów (strona:6/168)

Koszyczek drożdżowy 170

ułożyć na narysowanym okręgu po zewnętrznej jego stronie, będzie wykończeniem naszego koszyczka. Drugi ułożyć na dużej blaszce piekarnikowej w poprzek. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wygiąć w pałąk. Świeże ciasto łatwo można wygiąć, choć lepiej byłoby upiec go na ułożonej do góry dnem misce. Wszystkie części koszyczka posmarować rozmąconym żółtkiem i piec ok 20 minut w 180 st. do zarumienienia

Smakołyki Asi
kakaowa babka nesquick 171

takiej dużej porcji ciasta, bo zawsze musiałam piec w dwóch mniejszych foremkach. Blaszka jest wykonana z aluminium, przez co jest lekka. Pokryto ją nie przywieralną powłoką, dzięki czemu ciasto łatwo z niej wychodzi

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pomarańczowa babka piaskowa 210

piaskową jest lekko chrupiąca z zewnątrz, a "sypka" w środku. Bardzo łatwo uszlachetnić jej smak np. przez dodanie kandyzowanej skórki pomarańczowej i likieru lub extraktu pomarańczowego. Babka to bardzo łatwe ciasto, zatem do dzieła! Składniki: 4 jajka 1 szklanka mąki - 150 g 1 szklanka mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej - 150 g 200 g masła 1 szklanka cukru pudru

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierniczki katarzynki 369

Zaczyna się grudzień, a wraz  z nim świątecznie przygotowania. Jak co roku, aby wprawić się  w ten świąteczny nastrój piekę pierniczki katarzynki. Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku

Kulinarne przygody Gatity
Łatwy makowiec 430

Najlepszy przepis na udany makowiec a przy okazji szybki w wykonaniu, ponieważ wykorzystujemy do niego puszkę gotowej masy makowej. Mak można oczywiście przygotować też samodzielnie ale

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Racuchy z jabłkami i rodzynkami 181

odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki .** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy w szklance z wodą.Smacznego

charlotte gotuje
Babka z owocami kandyzowanymi 334

Keks nie należy do łatwych ciast, dlatego dzisiaj proponuję babkę z kandyzowanymi owocami. Prosta, szybka w wykonaniu i na prawdę pyszna. Składniki: 2 szklanki mąki 4 jajka kostka masła 15 dag cukru czubata łyżeczka proszku do pieczenia ok. 20 dag owoców kandyzowanych Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka. Następnie dodajemy makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia

Salonik smaków
Rafaello na biszkopcie 541

ciasto podzielić na pół tzn upiec jedno ciasto z połowy porcji, a kiedy wyjmiemy z piekarnika przygotować drugą porcję i upiec drugie ciasto. Dlaczego tak? Bo potrzebujemy ciasta jeszcze ciepłego, aby łatwo go ułożyć w formie. Z czterech jajek oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, a następnie dodajemy stopniowo cukier (pół szklanki) Cały czas ubijając(...)minut do lodówki. Dekoracja: W tym czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić  do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. ciasto rafaello wyłożenie miski ciastem rafaello

O kuchni z uczuciem
Strucla z jagodami 224

długości dłuższego boku keksówki.Jagody oprószyć mąką.Na rozciągnięte ciasto wyłożyć równomiernie oprószone mąką jagody pozostawiając po bokach około 1 - 2 cm wolnej przestrzeni, aby ciasto można było łatwo skleić. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki.Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i obficie posypać kruszonką.Struclę włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze

Gospodyni Miejska
Pianka z owocami i galaretką 434

Łatwy i przyjemny przepis na lekkie ciasto z ulubionymi owocami. Niezawodny i pyszny deser bez pieczenia. Moja wersja z borówkami amerykańskimi i galaretką jagodową :)Składniki:250 ml schłodzonej śmietany kremówki 30 %2 galaretki jagodowe300 g borówek amerykańskichkilka okrągłych biszkoptów Tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć folią. Ułożyć na spodzie biszkopty jeden przy drugim (ja przekroiłam je wcześniej na ćwiartki). Galaretkę

wyzwania kuchenne
Ciasto na pierogi gotowane 359

wody. Dlatego podczas wałkowania ciasta, wycinania oraz lepienia pierogów, obie strony ciasta koniecznie muszą być pokryte cienką warstwą dodatkowej mąki. Daje do efekt tego rodzaju, że na zewnątrz ciasto jest łatwe w posługiwaniu się nim (oczywiście z zachowaniem pewnej minimalnej ostrożności), ale wewnątrz wilgotne i bardzo delikatne. To jednak najprawdopodobniej główny czynnik, któremu zawdzięcza ono swoje doskonałe właściwości smakowe. Inną(...)podczas gotowania – dzięki temu nie zmienia dramatycznie objętości, a pierogi zachowują pożądany kształt i rozmiar. Ciasto na pierogi gotowane 2015-11-07 21:45:25 Najlepsze ciasto na gotowane pierogi – szybkie w przygotowaniu, łatwe do wałkowania i lepienia pierogów, a zarazem wyjątkowo delikatne w smaku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 20 sztuk średniej wielkości pierogów) 2 duże szklanki

Kulinarna Pokusa
Cynamonowa rolada drożdżowa 240

Składniki: Ciasto: 1/4 kostki drożdży 1/2 szkl cukru szklanka mleka cukier waniliowy 2 łyżki masła 2 szkl mąki krupczatki 2 żółtka Nadzienie: 200g masy marcepanowej 2

Luźna Kuchnia
Aromatyczny murzynek z marmoladą 296

Uwielbiam szybkie ciasta. Takie, które w dowolnej chwili i bez większych problemów można przygotować z ogólnodostępnych składników. Taki właśnie jest dzisiejszy przepis na aromatycznego murzynka z

Słodkie okruszki
Pierogi truskawkowe na maślance 258

oczywiście z truskawkami. Przepis na ciasto widziałam gdzieś w internecie. Było to ciasto na jogurcie. U mnie tym razem na maślance, gdyż tylko maślanka była akurat w lodówce. Ciasto jest plastyczne, łatwe do klejenia. Ciasto: około 300 ml jogurtu naturalnego lub maślanki około 800 g mąki Dodatkowo: truskawki lub inne owoce masło cukier Z mąki i jogurtu zagnieść ciasto(...)ciasto  i wykrawać szklanką. Ja, w przypadku truskawek, które czasem trudno jest "upchnąć" w pierogu, robię trochę inaczej. Formuję z ciasta wałki jak na kopytka, kroję na grubsze plastry, a następnie pojedynczo wałkuję formując lekko owalne placuszki. Łatwo je nadziewać truskawkami i sklejać. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Od momentu, gdy woda powtórnie zawrze gotować około 10 minut. Odcedzić

Praktyczna pl
Ciasto cztery smaki z masą serową 373

Ciasto bardzo łatwe do upieczenia i patrząc na to ciasto ma się wrażenie, że wymaga bardzo dużo pracy. Otóż, nie. Pieczemy jeden placek i gotujemy masę serową.  Efekt wizualny bardzo fajny, a i w smaku rewelacja. Cztery smaki w jednym cieście. Każde z nich może być osobnym ciastem. Każdy kawałek ma inne kolory co zachęca do zjedzenia kolejnych(...)rozpuścić masło. Ser wymieszać z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać do masła i zagotować stale mieszając. Ser łatwo się przypala. Budynie rozrobić w mleku i wlać do sera. Gotować aż masa będzie gęsta. Wlać gorącą na jedną część ciasta, a drugą część ułożyć na wierzch. Placek posypać cukrem pudrem. ciasto cztery smaki z masą serową

O kuchni z uczuciem
Ślimaczki z budyniem i malinami 158

błyskawicznie i bardzo rzadko kiedy się nie udaje. Chciałam przygotować wersję taką, żeby można było łatwo wziąć w rękę, czy to w domu, czy dla dzieci do szkoły. Ciasto wyszło łatwe do formowania i niezwykle lekkie jak na drożdżowe. Dzieciom bardzo smakowało. Ja użyłam mrożonych malin, nie rozmrażałam ich wcześniej i sok z nich rozlał się na bułeczki, ale kwaskowaty

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania