Pyszne,rozplywajace sie w ustach,dziecinnie latwe do zrobienia ciasto z owocami lata.Wykorzystalam tumorele,truskawki i jagody.Genialne smakuje takze z wisniami.Przepis bardzo stary, wlasciwie jest ze mna od zawsze.Cierpliwie czekal w kolejce,az doczekal sie przeniesienia z sekretnego kajecika do mojej internetowej ksiazki kucharskiej.Skladniki nadaja sie na duza blache (43x30 cm).Zawsze sie udaje ,pod warunkiem ,ze nie przeladujecie ciasta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Walentynki upiekłam szwedzkie kladdkaka. To czekoladowe ciasto jest bardzo łatwe do przyrządzenia, lekko płynne w środku, prawdziwa rozkosz dla smakoszy czekolady. Nic dziwnego, że między innymi to ciasto wybrałam na Walentynki. Deser z czekolady nigdy nie zawodzi. Lubię tradycyjne kladdkaka , które jest półpłynne w środku. Dla osób lubiących raczej wilgotne ciasta proponuję kladdkaka , które piekę trochę dłużej. Dzisiaj kolejny wariant
codojedzeniapotrzebujemy puree dyniowego, lecz dynię tartą na dużych oczkach. Zamiast tartej dyni można wykorzystać tartą marchewkę. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Trzeba jedynie uzbroić się w cierpliwość podczas pieczenia, gdyż unosi się smakowity aromat . Ciasto dyniowe z orzechami wspaniale pachnie wanilią i karmelem. Ciasto jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękremówki z dodatkiem ziarenek wanilii, galaretka i truskawki. Ciasto jest wyśmienite, słodycz w nim idealnie wyważona, wszystko łączy się doskonale. Jestem pewna, że to proste i bardzo łatwe w wykonaniu ciasto na pewno Was zachwyci, wiec jeśli jeszcze nie mieliście okazji takiego próbować koniecznie przekonajcie się jak smakuje :) Myślę, że jeszcze nie raz sięgniecie po nie tego lata
Słodko-Słony Świat Ilonyzaliczyć do kolejnych udanych jesiennych wypieków. Do przygotowania tego ciasta potrzebujemy marchewkę tartą na dużych oczkach. Ciasto nie wymaga stosowania miksera, wystarczy metalowa trzepaczka i sprawna ręka. To ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia unosi się smakowity aromat, jeśli dodamy trochę cynamonu to zapach będzie obłędny . Ciasto jest długo wilgotne, aromatyczne, am piękny miodowy kolor
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwygląda jak drożdżówka, ale tak naprawdę to kruche ciasto, które w połączeniu z masą orzechową smakiem przypomina kruche ciasteczka. Jak to w kuchni podkarpackiej, składniki są proste i łatwo dostępne, a ciasto zaskakujące :) Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”, a przekazały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Szebni w gminie Jasło. Składniki: Ciasto: 200 g mąki
Trzeci talerzŁatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne danie :) Składniki (dla dwóch osób): 1 pierś z kurczaka 1 rolka gotowego ciasta francuskiego przyprawy wedle uznania (ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę) 1 białko jaja, do smarowania 1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami. 2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie
My Culinary ArtCoś na słodko.. przepyszna, słodka ale niezbyt mdła klasyczna karpatka. Ciasto przygotowuje się dość szybko i łatwo, jedyne co zajmuje dłuższy czas to wystygnięcie budyniu i ciasta. Jeśli wolicie kiedy w karpatce jest bardzo dużo kremu, sugeruje podwojenie składników na krem robiąc po prostu dwa razy tyle ile w przepisie :) Sami spróbujcie! Składniki: Ciasto: * 125g masła(...)Krem: * 250g masła lub margaryny * jedno żółtko * 4 łyżki mąki ziemniaczanej * opakowanie cukru waniliowego * łyżka cukru * półtorej szklanki mleka * cukier puder Poziom trudności: łatwy czas przygotowania: około 1.5h kaloryczność: wysoka porcja: 12-14 osób Ciasto: Masło rozpuszczamy z wodą w średnim garnuszku doprowadzając do zagotowania. Dodajemy szklankę mąki i szybko mieszamy ciasto tak aby samo odchodziło od garnka, Ciasto
Klasyka GotowaniaCiasto francuskie jest łatwe w wykonaniu .Sekretem ważnym jest by produkty były w temperaturze pokojowej.Masło ewentualnie można zastąpić olejem ale prawdę mówiąc ja nie przepadam za ciastami z olejem. Jest niesamowicie pulchne ,nie za słodkie po prostu pyszne /jak dla mnie 🙂 /. Polecam serdecznie. Składniki: blaszka 20 x 25 cm 3 szklanki mąki pszennej
Ugotujmy CośCzasem trzeba coś bardzo szybkiego na obiad przygotować i się przy tym nie napracować, dlatego pizza na cieście francuskim jest idealna, łatwa, wręcz banalna. Wystarczy kilka smacznych składników na cieście poukładać, upiec i już można się nią zajadać. Składniki: 100 g kiełbasy krakowskiej Nove - produkt wsparła Natura, 250 g gotowego ciasta francuskiego,, 120 g sera camembert, pieprz czarny świeżo
Moniki Smakołykilekko ciepłej wody, 2 i 1/2 łyżeczki soli.Rano dodajemy do zaczynu mąkę, wodę i sól. Wyrabiamy. (Mamy uzyskać konsystencję jak na ciasto drożdżowe. Ciasto ma się łatwo odklejać od dłoni, czyli ma nie być ciągnące). Dwie keksówki ( 12 x 30 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia lub nasmarować tłuszczem i napełniać ciastem do 3/4 wysokości. Zwilżyć wierzch ciasta wodą.Pozostawić
Proste Potrawysłodkich ciast. Więc oczywiście musiałam zmienić troszkę przepis który znalazłam. No ale oto i on: MILKY WAY czas z pieczeniem studzeniem i robieniem masy ok 2h Średnio łatwe duża forma CIASTO NA BISZKOPT * 6 jaj * 1 szklanka cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 2 - 3 łyżki kakao MASA MLECZNa * 1/2 szklanki mleka * 3/4 szklanki cukru
sierotka maRysia w kuchniłatwo można zauważyć, ostatnio prym na moim blogu wiodą słodycze. Pomysł na dzisiejszy deser wzięłam z "Claudii", jedynie lekko zmodyfikowałam zgodnie z moimi potrzebami. Jako że ciasto jest od razu po zrobieniu strasznie kruche i twarde, polecam przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc do lodówki. Na drugi dzień jest o niebo lepsze. Potrzebne nam (na dużą tortownicę
W poszukiwaniu inspiracjijednym wychodzi całe życie i uważają, że jest to najłatwiejsze ciasto świata a innym nie wychodzi nigdy :( Nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje. Jedno jest pewne: ciasto jest szybkie, łatwe i baaaardzo pyszne, więc chociażby dlatego warto wypróbować przepis. Mój przepis zaczerpnięty jest z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki.Bardzo dokładnie i szczegółowo zasady postępowania z ciastem
Walijskie Pichcenieprzy których nie brudzę zbyt dużo naczyń kuchennych. No i wszelkie przepisy, które szczycą się prostotą odmierzania składników. Łatwe do przyrządzenia nawet w wykonaniu młodszej latorośli :) Poniższe ciasto zawiera dwa w jednym - łatwe dozowanie składników i w efekcie mało zmywania po pieczeniu . Do jego przygotowania użyłam dokładnie 3 sztuk kuchennego asortymentu: łyżki, miski i trzepaczek wraz z mikserem. Szybko, prosto(...)kolor na bardziej kremowy. Do ucieranej masy dodawać stopniowo jajka, na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia - przesianie mąki przez sito napowietrza ją i wspomaga wyrastanie ciasta. Wyrobić wszystko mikserem przez kilka minut na gładką masę. Na końcu dorzucić 3 garście porzeczek i wymieszać łyżką. Małą tortownicę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza manna
Grunt to przepis!