faszerowane mój M był nimi zachwycony. Ja również. Przy małej ilości niezbyt wyszukanych składników udało się wyczarować przepyszny, letni obiad. 2 porcje: Składniki: 3 papryki czerwone 1 szklanka kaszy kuskus 2 marchewki 2 cebule 2-3 plasterki boczku 2 plastry sera żółtego 1 łyżeczka słodkiej papryki Sos pomidorowy: 1 spora łyżeczka masła lub margaryny 1 cebula 1 łyżeczka mąki(...)szklanka bulionu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka śmietany sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie Kaszę kuskus zalać wodą (a najlepiej bulionem) tak aby poziom wody sięgał minimalnie poza kaszę. Odstawić na kilka minut, aby kasza wchłonęła płyn. Papryki przekroić na pół o wydrążyć środek. Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Smażyć, aż cały tłuszcz się wytopi. Cebule
My simple kitchenSkładniki szklanka kaszki kuskus 1 ogórek zielony 10 pomidorków koktajlowych 1 papryka żółta 1/2 czerwonej cebuli 6 rzodkiewek 1/3 pęczka szczypiorku 1/3 szklanki oliwy sok z 1 cytryny sól,pieprz Wykonanie Kaszkę kuskus zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy pod przykryciem, gdy napęcznieje, dokładnie rozmieszać widelcem (kaszka powinna być
magiczna kuchnia Kasipamiętam kiedy ostatnio jadłam kuskus... Nie biorę się nawet za liczenie miesięcy :) Do tego młode warzywa i sałatka palce lizać! :) Składniki: 200 gramów kaszy kuskus 1 świeży ogórek 1 pęczek szczypiorku lub dymki - jeśli dymka to w całości wraz z cebulką 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych sól pieprz Kaszę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby ukryła się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comsolą i pieprzem i świeżym tymiankiem, przełóż do miseczki, zalej octem balsamicznym i odstaw na 15 minut. Po tym czasie przesmaż mięso na patelni z niewielką ilością oleju. Kuskus przygotuj według instrukcji podanej na opakowaniu. Zioła drobno posiekaj, fetę pokrusz, orzechy upraż na patelni. Kuskus wymieszaj z ziołami, dodaj indyka, całość polej sosem i posyp serem feta i uprażonymi
Kredowe Menuwarzywa został podkręcony. Mnie szczególnie ujęły pieczone papryki, słodkie w smaku, z nutką goryczy płynącej z ich podpalenia, podawane ze szczypiorkowym olejem i lokalnym łomnickim serem oraz wyborny jerozolimski kuskus z kalafiorem i olejem rydzowym, kremowy, delikatny, pieszczący podniebienie! Dania kuchni śląskiej pachną zaś domowym ogniskiem, są prawdziwe, pełne smaku. Krucha rolada z bogatym wnętrzem przywołuje na myśl babciny obiad(...)uważam, że czas na jej docenienie właśnie nadszedł. Grillowana pieczarka z pieczonym burakiem Opolskim i pastą bakłażanową Pieczone papryki z Łomnickim serem kozim i olejem szczypiorkowym Kuskus jerozolimski z kalafiorem, pestkami dyni i olejem rydzowym Tradycyjna śląska rolada wołowa z kapustą czerwoną. Kluski szare w jasnym sosie Pieczone jabłko z sosem cytrusowym Makówka - tradycyjny
Food Squareklasy składników. A na deser wspomnę tylko o gotowych sałatkach Rio Mare Insalatissime , które nie załapały się do zdjęć, gdyż zostały skonsumowane od razu po rozpakowaniu paczki. Sałatka z kuskusem podbiła moje serce, do tego stopnia że zawsze gdy wychodzę na cały dzień to wrzucam puszkę do torebki i zdrową sałatkę mam zawsze przy sobie. Zakochałam się tym produkcie, połączenie(...)lekko słodkiego kuskusu, pysznego tuńczyka i mnóstwa warzyw to strzał w dziesiątkę. Jeśli do tej pory nie znaliście tuńczyka Rio Mare, to zachęcam Was do spróbowania. Może i kosztuje trochę więcej niż standardowa puszka tej ryby, ale jakość jaka za tym idzie jest genialna i wynagradza różnicę cenową
Gotowanie i blogowaniegospodarstwie. Ale do rzeczy. Oboje zrobiliśmy (ja troszkę wcześniej) sałatkę tabbouleh. Oboje użyliśmy produktu, który choć nazywany kaszą, to ma właściwie cechy makaronu. Marzenka do swojej sałatki dodała klasyczny kuskus, a ja maftoul, czyli jego palestyńską, gruboziarnistą odmianę. Wy możecie sięgnąć po bulgur i będziecie wtedy bliżsi naszego hasła tygodnia - kasze! Tabbouleh jest daniem lekkim, prostym i doskonałym na upalne(...)Oliwa - również. Pomidory i ogórki (Marzena dała, ja nie) powinny być dojrzałe i pachnące. Po prostu: im bardziej w lato, tym sałatka będzie lepsza! Składniki: 25 g kaszy bulgur, kuskus lub maftoul 1 - 2 dojrzałe pomidory 1/2 - 1 ogórek (opcjonalnie) 3 cebule dymki 1 duży lub 2 mniejsze pęczki zielonej pietruszki około 10 liści mięty (np. marokańskiej) 40 ml oliwy
zadanie-gotowanieSałatka ze szpinaku i tuńczyka Składniki : Tuńczyk z kuskusem perłowym i suszonymi pomidorami - 160 g ( 1 puszka ) szpinak świeży - 250 g Sos : sos sałatkowy- paprykowo ziołowy - 1 torebka woda - 4 łyżki oliwa z oliwek - 4 łyżki Dekoracja pomidory Przygotowanie : Liście szpinaku umyć, osączyć na durszlaku. Rozłożyć na talerzu liście szpinaku, na szpinak wyłożyć tuńczyka z kuskusem perłowym i suszonymi
Kuchnia Danusiostatnim odkryciu pietruszki! czemu ją tak omijałam wcześniej? no i ostatnie odkrycie, makaron udon, genialny jest ^^ zapiekanka selerowa( w pomidorach, z płatkami drożdżowymi i zmielonymi orzeszkami ziemnymi) kuskus, inspirowana tą (vegan) makaron udon w syropie klonowym i sosie sojowym, z marchewką i brokułem (vegan) pieczone "samosy"*z farszem z ziemniaków, ciecierzycy, groszku z pomidorowym sosem mango(...)vegan) *z dodatkiem mąki z ciecierzycy miały być mniejsze, ale jestem leniuszkiem i wolałam uformować kilka większych tofu klopsy z masłem orzechowym, kuskus, warzywa (vegan) inspiracja tortilla z tofu smażonym z ananasem, ryżem, marchewką i sałatą, z ostrym sosem chilli (vegan
More food, love and dreamspapryka 2 łyżki sezamu 1 łyżka oleju 1 łyżka syropu klonowego szczypta cynamonu 2 łyżki rodzynek 1 łyżka tahini 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli i pieprzu kasza kuskus do podania Batata obierz, przekrój na pół i pokrój w plastry o grubości ½ cm. Paprykę umyj i pokrój w dość dużą kostkę (2 cm). Rozgrzej dużą patelnię i upraż(...)cytryny, szczyptę soli i wlej ½ szklanki wody. Następnie całość zamieszaj, zagotuj, przykryj, zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut. Gotowy gulasz posyp wcześniej uprażonym sezamem i podawaj z kaszą kuskus. 2 porcje
Roślinna - blog wegańskipodsmażyć jedną połówkę piersi z kurczaka pokrojoną w kostkę, a następnie dodać do niej warzywa i postępować zgodnie z przepisem poniżej. Składniki na 1 porcję jako danie solo: 90g kuskusu kilka pieczarek garść mrożonej papryki lub 1 średnia świeża (u mnie czerwona) garść mrożonego szpinaku w liściach (może być też świeży baby) 1 marchewka starta na tarce o grubych oczkach(...)passaty (przecieru) pomidorowej 1 ząbek czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa sól pieprz Przygotowanie: Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu Pieczarki pokroić na półtalarki, ząbek czosnku posiekać, dodać resztę warzyw (bez szpinaku) i smażyć do miękkości na odrobinie oleju. Następnie dodać szpinak i passatę, doprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówrazem proponuję mięso mielone z kaszą kuskus. Idealny pomysł na szybki Obiad:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 25 dag Mięsa Mielonego 1 Papryka czerwona 1 Cebula Czerwona 1 Marchewka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki kaszy kuskus Olej Przyprawy:sól, pieprz, papryka słodka, czosnek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 szklanka wody przegotowanej
Gotowanie PatkiKuskus wcale nie musi być pszenny, można przygotować go z kalafiora, który po rozdrobnieniu przypomina właśnie kuskus. Jeśli wcześniej upieczemy go w piekarniku, nabierze lekko orzechowego smaku. W połączeniu z natką pietruszki, listkami świeżej mięty, uprażonymi płatkami migdałów i pestkami granatu będzie lekką, pożywną przekąską, którą można zabrać do pracy lub ciekawym dodatkiem do potraw mięsnych lub ryb. Składniki
Smakowity Blog KulinarnyDobrze smakują również na zimno, dzięki czemu możecie je zapakować do pracy lub szkoły, będziecie mieć fajne drugie śniadanie ;) Polecam! :) Z przepisu powstało 6 muffinów. Składniki: pół szklanki kaszy kuskus 4 jajka pół małej czerwonej cebuli 100g żółtego sera 150g szynki sól, pieprz szczypiorek/koperek Kuskus przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jajka roztrzepujemy, dodajemy do nich starty na tarce żółty
Czerwona Porzeczkafareast-language:EN-US;} SKŁADNIKI: 300 g jagnięciny 3 łyżki musztardy Dijon Kolendra Sól, pieprz 10 - 15 szt. suszonych grzybów leśnych 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Dodatki (opcjonalnie) : Kasza kuskus oraz sałatka z rukoli i pomidorków koktajlowych KROK 1: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} „Kisielem” (o którego gęstości można zadecydować samemu poprzez dodanie większej lub też mniejszej ilości mąki ziemniaczanej) polewam jagnięcinę na talerzu z dodatkami – kaszą kuskus , przygotowaną według zaleceń na opakowaniu oraz sałatką z rukoli i przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, polanych sosem (8 łyżek wody + 2 łyżki musztardy Dijon + łyżka octu winnego). SMACZNEGO!! :) Koszt
smacznieinatemat