Przepyszne gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus Składniki • 1 kapusta włoska średnia • 1 /2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 szklanka kaszy jaglanej • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera średniego • biała część poru • 1 cebula • ząbek czosnku • kilka płatków suszonego pomidora • sól • pieprz • 1/2 łyżeczki kurkumy • kawałek ostrej papryki • oliwa • 1/2 l rosołu • posiekana natka pietruszki sos • 1 słoik(...)warzywa marchew,pietruszkę,seler,papryczkę ostrą i suszone pomidory Dolać szklankę wody dusić wszystko pod przykryciem aż zmiękną warzywa Dolać troszkę wody zagotować i wsypać kaszę kuskus wyłączyć i parzyć pod przykryciem doprawić 2. W wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście, Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem
W królestwie smaków BeatySkładniki: Opakowanie kaszy kuskus słoik 300 ml papryki konserwowej mały słoik pieczarek marynowanych trochę ogórka konserwowego 5 plasterków szynki majonez sól pieprz Wykonanie: Kasze kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu (zalać wrzącą wodą). Paprykę, pieczarki, ogórka i szynkę pokroić w kostkę. Następnie dodać majonez oraz przyprawy i dokładnie wymieszać
Pychotkaaaodrobiną soli. Przepis na to danie znalazłam na blogu kuchnianadatlantykiem.com. Wprowadziłam kilka zmian: zamiast orzeszków piniowych dałam ziemne, olej arganowy/oliwę zastąpiłam olejem sezamowym. Dodatkiem do kurczaka jest kuskus i sos tzatziki. Polecam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka 3 łyżki mąki pszennej ok. 5 łyżek oleju (arganowego, sezamowego) lub oliwy 2 duże cebule 3 łyżki rodzynek 1/4 łyżeczki(...)zalewamy całość bulionem. Dusimy kilka minut dopóki sos nie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia i dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, orzeszki i posiekaną kolendrę. Jako dodatek do kurczaka proponuję kaszkę kuskus (przyrządzoną według wskazówek na opakowaniu) i sos tzatziki. Aby przygotować sos mieszamy jogurt ze startym na tarce (i odciśniętym z nadmiaru soku) ogórkiem, wyciśniętym czosnkiem i posiekanym koperkiem. Doprawiamy solą
MyCookBook.plnajbardziej wyrazistym smakiem. Jej dodatkowym atutem jest również kształt. Pięknie się prezentuje na talerzu w wersji faszerowanej, na którą Was teraz zapraszam. SKŁADNIKI: 1 dynia piżmowa 4 łyżki kaszy kuskus (przygotowanej w/g opakowania) 6 suszonych pomidorów w oliwie 6-7 plasterków bekonu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich ser camembert 1/2 łyżki posiekanych listków selera naciowego sól pieprz(...)uważając aby nie uszkodzić skóry. Miąższ drobno posiekać, lub rozgnieść widelcem. Bekon pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni, żeby był chrupiący. Na patelnię dodać miąższ dyni, kuskus,orzechy, pokrojone w paski pomidory, pokrojony w kostki ser i posiekane listki selera (opcjonalnie pietruszki). Całość dobrze wymieszać doprawiając sola i pieprzem. Tak przygotowanym farszem, wypełnić wydrążone skórki dyni
Kuchnia w opałachduży bakłażan - pokrojony w kostkę 1 mała cukinia - pokrojona w talarki 1 papryka pokrojona w paski 3 ząbki czosnku drobno posiekane 2 marchewki pokrojone w cienkie plasterki 3/4 szklanki kuskus mały pęczek natki pietruszki papryczka chili woda Do dzieła!!! W moździerzu ucieramy ze sobą czosnek, chili i pół pęczka pietruszki i tą mieszanką faszerujemy nasze rybki. W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)wody i wrzucamy resztę warzyw. Dusimy często mieszając. Gdy marchewka zmięknie według przepisu powinniśmy dodać szklankę wody i 600 g ryżu ale ja z czystego lenistwa zamiast ryżu wrzuciłam kuskus - nie dolewałam już dodatkowej wody tylko pozwoliłam mu napęcznieć w soku z warzyw. Wyszło naprawdę pysznie! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniDziś proponuję sałatkę kolorową i pyszną. Kaszę kuskus zalałam szklanką bulionu drobiowego. Dodałam do niej pokrojoną natkę pietruszki. Pokroiłam drobno: czerwoną paprykę, ogórek kiszony i zielony, czarne oliwki,suszone pomidory i kapary. Dodałam wszystkie składniki do miski z kaszą kuskus, wsypałam puszkę kukurydzy i dwie puszki tuńczyka. Doprawiłam solą, pieprzem i wlałam około 4 łyżek oliwy z oliwek. Oczywiście
potrawyregionalneJeśli lubicie kaszę to polecam: CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR SAŁATKA Z KUSKUS KURCZAKIEM I AWOKADO BUSTRENGO BOLOŃSKIE CIASTO Z KASZY KUKURYDZIANEJ JABŁEK I FIG SAŁATKA Z TUŃCZYKA I KASZĄ KUSKUS
potrawyregionalneDzisiaj przepis dla wielbicieli placuszków. My jadamy je bardzo często, bo córeczka uwielbia takie rzeczy i dlatego ciągle powstają nowe wersje. Kuskus najczęściej podaję do gulaszu lub z mlekiem w formie zupy mlecznej. Placuszki z niego też są wyśmienite, zwłaszcza wzbogacone w rodzynki i banany. Dzieciaki będą wcinać aż się im uszy będą trzęsły! Składniki na 10 placuszków: szklanka kaszy(...)kuskus 1,5 szklanki wrzącego mleka szczypta soli 2 łyżki cukru 3 jajka 3 łyżki mąki 50 g rodzynek 100 g serka homogenizowanego banan olej cukier puder do posypania Kaszę wymieszać z solą, cukrem i rodzynkami. Zalać wrzącym mlekiem i odstawić na kilka minut. Kiedy kasza wchłonie wodę i przestygnie wbić jajka, dodać serek i wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapracy :) Dzisiaj korzystałam z gotowców, są proste i szybkie do przygotowania :) - banana (zjedzony w drodze), - mango - chleb razowy, - pastę "sojakrem" - lekko zwiędniętą ale za to swoją paprykę - kaszę kuskus, - puszkę mieszanki meksykańskiej Porcję kaszy kuskus zalałam wrzątkiem i dodałam warzywa z puszki, przyprawiłam. Syty lunch gotowy :) Niestety nie doczekał się zdjęcia. Smacznego
Co na wege obiad?przyprawy. Jest bardzo popularna w północnoafrykańskich krajach arabskich, a także w Izraelu oraz w krajach gdzie występuje duża liczba arabskich imigrantów. Używa się jej jako dodatku do gulaszu, kuskusu, sosów, mięsa czy ryb. Od dawna nosiłam się z przygotowaniem takiej pasty, a ponieważ uwielbiam chili w każdej postaci i udało mi się kupić bardzo ładne papryczki , w końcu(...)dość dużych papryczek chili, jednak ta ilość okazała się zdecydowanie niewystarczająca jak na nasze potrzeby, gdyż zawartość słoiczka zniknęła już podczas kolejnego obiadu, na którym pojawiły się kofty z kuskusem. Harissa jest wspaniałym dodatkiem do wielu potraw, ponadto jest banalnie prosta i łatwa w przygotowaniu. Gorąco polecam ją wszystkim fanom ostrych papryczek. 6 dojrzałych czerwonych papryczek chili
Codzienne Gotowaniezupy Marwit Krem z pomidorów sok i skórka z 1/2 cytryny 1-1 1/2 szklanki wody 3/4 puszki ciecierzycy ciecierzycy (ok. 160g) 1/2 łyżki miodu 25 g suchej kaszy kuskus Cebulę, czosnek i seler posiekać w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dorzucić posiekane warzywa. Podsmażyć na małym ogniu przez 5 minut. Dodać chili, kumin, cynamon, kardamon, kurkumę, słodką(...)małym ogniu 7 minut. Zmiksować na gładko. Dolać wodę, zagotować. Dodać ciecierzycę. Doprawić miodem i sokiem z cytryny, ewentualnie solą. Zapakować w słoiczki lub do termosu. Osobno zapakować kuskus i dodać do zupy 3 minuty przed podaniem (inaczej wypije naszą zupę). Smacznego! Przepis dodaję do akcji
Pełny talerzBARDZO SMACZNA I ZDROWA SAŁATKA,CAŁKIEM INNA NIŻ ZWYKLE ROBIĘ,PRZEPIS WEDŁUG EWY WACHOWICZ,NAPRAWDĘ FAJNA-WARTA WYPRÓBOWANIA SKŁADNIKI: 250 G KASZY KUSKUS SŁOICZEK SUSZONYCH POMIDORÓW 1 OSTRA PAPRYCZKA 1 SŁODKA PAPRYCZKA ŚWIEŻY OGÓREK SEREK FETA ŚWIEŻA BAZYLIA I NATKA PIETRUSZKI SÓL PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: KASZKĘ KUSKUS ZALEWAMY WRZĄTKIEM (WODY MA BYĆ OK 1 CM WIĘCEJ NIŻ KASZY) PRZYKRYWAMY
Swojskie jedzonkosolą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij wydrylowane papryki
SMYKWKUCHNIpodane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Ziemniaczana sałatka z bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem
Moja smaczna kuchniapapryki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 100 – 150 g bekonu lub boczku wędzonego, 2 pomidory, 4 pełne łyżki kaszy kuskus, tłuszcz do posmarowania papryki Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w niezbyt drobną kostkę. Bekon pokroić w niewielką kostkę, podsmażyć (w rondlu z grubym dnem) wytapiając tłuszcz. Jeżeli użyjemy bekon, może wytopić się zbyt mało(...)tłuszczu, wówczas należy dodać olej, tłuszcz gęsi lub oliwę. Do bekonu/boczku dodać cebulę i czosnek, poddusić. Następnie dodać pomidory, dusić razem około 1 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kuskus, wymieszać, i zalać gotującą się wodą na pół centymetra powyżej poziomu kaszy. Przykryć i odstawić. Papryki umyć, odciąć wierzch z ogonkiem (zachować), wyjąć pestki. Wypełnić papryki farszem, przykryć zachowanymi wierzchami
królestwo garów