czerwonej, żółtej i zielonej 1 duża biała cebula 300g sera typu feta 150 ml białego półwytrawnego wina 1/2 łyżeczki przyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki, kroję w wąskie paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam(...)czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam go, doprawiam curry i pieprzem. Kaszkę kuskus zalewam wrzącym bulionem, pozostawiam na chwilę, aż wchłonie płyn. Podaję z gorącym curry. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiMaftoul to rodzaj kaszy o sporych, okrągłych ziarnach. Pochodzi z Palestyny/Libanu i jest tamtejszym odpowiednikiem kaszy kuskus. Tradycyjnie przyrządzają go kobiety: rolując wysuszony na słońcu bulgur.Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut.Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów.57 gramów maftoul
Przepisy AleksandryMoghrabieh, zwany tez libanskim kuskusem, to uformowana w duze kulki semolina. Ten rodzaj "kaszy" jest niezmiernie popularny w Libanie i troszke mniej w Syrii.Moghrabieh znaczy "marokanski", co moze sugerowac, iz produkt pochodzi z Maroka."Kasze" mozna kupic w dobrych arabskich sklepach na calym swiecie, w Libanie wiele osob przyrzadza ja samemu. Mograbieh smakuje podobnie, jak kuskus, ale przez
Przepisy Aleksandrymojego ogródka. Niestety na razie jeszcze są zielone, więc musiały mi wystarczyć te ze sklepu. Pyszne, trochę śródziemnomorskie danie, bardzo dobrze komponuje się z oliwkami. Oraz z kuskusem w tym przypadku - sycące. Inspiracja: "Palce lizać", nr 23/2013, s. 8.Składniki: 500 g pomidorków cherry 1 czubata łyżka cukru sól, pieprz 1/2 szklanki oliwy 2 ząbki czosnku suszona bazylia, suszone(...)filety z łososia. Polać je przygotowaną wcześniej oliwą i posypać pokrojonymi w plasterki oliwkami. Piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 st.C. Łososia podawać z pomidorkami i kaszą kuskus lub innym ulubionym dodatkiem
Pasja Smakumoge powiedziec na temat ciecierzycy?Znam ja chyba tylko z kuskusu, dlatego tez ciesze sie z "Tygodnia z ciecierzyca" zaproponowanego przez Aga-aa z bloga Eksperymentalnie. Mysle, ze to doskonala okazja by sprobowac ciecierzycy w innych kombinacjach niz tylko z kuskusem. Na ten przepis natknelam sie zupelnie przypadkiem, gdy przegladalam jedna z moich francuskich ksiazeczek na temat szybkiej kuchni. Przepis
Przysmaki KarolkiTeż tak macie , że napada was nieodparta chętka na coś ? Pewnie tak. No to mnie dziś napadła chętka na kuskusową sałatkę. Najzabawniejsze jest w takich przypadkach dobieranie składników. Kuskus zalany studzi się , a ja trzymam w ręku kiwi i podejrzliwie je oglądam gorączkowo rozmyślając czy modyfikowanie taboule może się aż tak daleko posunąć. A co mi tam - przecież to moja(...)śmieciuszka " na bazie kuskusu więc mogę dodać co mi pasuje. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniDzisiaj sałatka z kuchni arabskiej. Pierwszy raz zagościła w mojej kuchni i już wiem że kasza kuskus będzie częściej u nas jadana. Sałatka godna polecenia. Idealna do zabrania ze sobą do szkoły czy pracy. Pożywna oraz smaczna. Polecam spróbować! Składniki : * pół szklanki kaszy kuskus * 2 pomidory * cebula czerwona * pół zielonego ogórka * pół zielonej papryki
Magiczne Życie MartyDaktyle z migdałami Daktyle pozbawić pestek. W ich miejsce wcisnąć po 2 obrane ze skórki i blanszowane migdały. Każdy daktyl owinąć cieniutkim plasterkiem suszonej szynki. Spiąć wykałaczką, posypać rozmarynem. Kuskus z figami Szklankę kaszy kuskus zalać gorącym bulionem, przykryć o odstawić by napęczniała. Przemieszać i wystudzić. Opłukać i namoczyć 5 suszonych fig i moreli. Odsączyć i pokroić w paski. Można
Magiczne Życie Martyjeszcze szybciej.Przepis na tego łososia podpatrzyłam podczas jednego z odcinków programuNigelli w sobotnie południe. Jestem wielka fanką łososia, stad też mojezainteresowanie. Polecam wszystkim, smakuje naprawdę pysznie,z dodatkiem kaszy kuskus i sałatką ze świeżych pomidorów. ŁOSOŚ CYTRYNOWO-IMBIROWY. /przepis Nigelli Lawson/ 1 porcja 100-150g fileta z łososia skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki mielonego imbiru łyżeczka słodkiej mielonej(...)papryki łyżka oliwy z oliwek czosnkowej sól, pieprz do podania: 100-150g kaszy kuskus ugotowanej w bulionie sałatka: 1 pomidora, garści sałaty, 1/2 zielonego ogórka oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Łososia opłukuję, jeśli ma skórę, delikatnie ją usuwam (za pomocą noża do filetowania ryb). Imbir, paprykę, otarta skórkę z cytryny, sól, pieprz oraz oliwę
W kuchni Karmel-itkiMoja dzisiejsza propozycja obiadowa, mam nadzieję, że się skusicie :)Składniki:- 4 papryki- 150 g kuskusu- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- pęczek szczypiorku- 100 g grzybów shitake- 2 szklanki bulionuPrzygotowanie:W rondelku podsmażamy na złoty kolor cebulę, dodajemy grzyby oraz czosnek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy kuskus
Zainspirowana w kuchniDzisiaj coś dla wielbicieli aromatycznych mięs na słodko. Przygotowałem bardzo aromatycznego kurczaka z dodatkiem owoców i podałem go z kaszą kuskus. Zajęło mi to bardzo niewiele czasu, a efekt był wyśmienity. Przy okazji zaimprowizowałem domowej produkcji naczynie do tagine, które sprawdziło się wyśmienicie. Zapraszam do spróbowania! Do przygotowania dania użyłem: 700 gram udek kurczaka, 10 suszonych fig, 50 gram rodzynek
Wyprawy kulinarneDzisiaj mamy dla Was propozycję grilowanego łososia w curry w towarzystwie kuskusu i świeżej sałtki pomidorowej z kolendrą. Tak marynowanego łososia wspólnie
Kuchenne Wariacjemożna zrobić z mięsa mielonego? Zamiast tradycyjnego mielonego proponuję pyszne cielęce klopsiki w sosie pomidorowym. A zamiast ziemniaków jako dodatek do dania głównego proponuję kaszę kuskus. Czytaj więcej
Ana Mari's worldDyniowy kuskus; z tahini i gorzką czekolada; figami i gruszką Drogo za tą dynię dałam, bo niby jakaś eko, bio czy co tam, ale stwierdziłam, że jak ostatnia(!?!?!) w sezonie to zaszaleje, u was też już ich nigdzie nie ma? :P :( Wstając dzisiaj rano.. w sumie podświadomie i wczoraj wieczorem, wiedziałam, że nie dam rady doczłapać się
More food, love and dreamskażdej strony (piersi, których użyłam nie były duże - jeśli będziecie wykorzystywali większe, czas smażenia może się wydłużyć - aby mięso nie było surowe w środku). Kurczaka podawałam z miętowo-papryczkowym kuskusem
Kulinarny Pamiętnik