trakcie duszenia mieszać potrawę od czasu do czasu i pilnować, żeby mięso było zanurzone w sosie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Polecam jeść z pieczywkiem, ryżem, kaszą jaglaną lub kuskusem
Maślane ciasteczkolibańską sałatkę z mnóstwem świeżych ziół i drobno pokrojonych warzyw. Nie ma jednej receptury przyrządzania tej sałatki. Każda arabska gospodyni przyrządza tabbouleh po swojemu. Zwykle z kaszy bulgur lub kuskusu, ale zawsze koniecznie musi się w niej znaleźć solidna porcja drobno posiekanej pietruszki. Można też dodać miętę lub kolendrę, przyprawić kuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się
Smakowity Blog Kulinarnychętnych z żółtym serem. Bardzo smaczne danie i szybkie - samo przygotowanie trwa około pół godziny (oprócz wcześniejszej marynaty). Sycące, można je podać z ryżem, ale równie dobrze z kaszą kuskus czy jęczmienną. Polecam gorąco! 1 podwójna pierś z kurczaka puszka pokrojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 torebki ryżu 2 ząbki czosnku kilka płatów papryki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniesporo czasu. Z pomocą przyszedł przepis wymyślony przez Claudię Roden ( klik ), pozwalający w krótkim czasie osiągnąć smak kiszonej cytryny w tadżinach i kuskusach. Tak więc jeżeli w jakimś przepisie spotkacie kiszone cytryny, warto skorzystać z tej uproszczonej wersji. składniki 2 cytryny najlepiej nie woskowane 2 łyżka soli - łyżka soli na 1 cytrynę
Stare GarySkładniki : kasza kuskus jeżyny Przygotowanie : Kaszę ugotować wg przepisu Polać ją ewentualnie miodem lub syropem klonowym, wsypać garść świeżych jeżyn. Smacznego
Proste PotrawyTosty ogniste Owocowa pizza Tortilla z szynką drobiową i warzywami Orzeźwiająca sałatka warzywna z fetą Sałatka kanapkowa z jajkiem i warzywami podana na chrupiących krążkach Sałatka owocowa z kaszy kuskus Szaszłyki caprese Chrupiące grzanki z ricottą, miodem i borówkami amerykańskimi Szaszłyki owocowe pina colada Tortilla z dwoma serami i salami Tramezzini z serkiem kremowym, rukolą i prosciutto Gotowanie, pomimo zmiennej
Moja smaczna kuchniagotujemy 15 min, obracając od czasu do czasu i polewając sosem. Kiedy mięso jest ugotowane wlewamy sos z cytryny i wkładamy kawałki cytryny. Gotujemy jeszcze 10 min. Podajemy z kuskusem
Smaki Przyprawy i Kolorystron. ~200g różyczek świeżego kalafiora ~kilka łyżek wody ~2 łyzki sosu sojowego (w wersji BG tamari) Kalafior miksujemy krótko, tak aby powstały okruchy podobne do ryżu/kaszy kuskus. Do głębokiej patelni/woka wlewamy sos sojowy i wodę, gdy zacznie wrzeć wrzucamy zmiksowanego kalafiora i dusimy kilka minut aż nieco zmięknie (ale nie ugotujcie go! :)). Można jeszcze dosolić do smaku. Usmażony tempeh
chili & sugararakowego szczypta soli Składniki na farsz 1,5kg gruszek 50g cukru ulubiony olej 100g pistacji pokrojonych na kawałki 30g rodzynek 30g suszonej żurawiny pęczek melisy pociętej w paski 100g kuskusu dwie szczypty gałki muszkatołowej Przygotowanie Mąkę należy przesiać i wymieszać z jajkiem, szczyptą soli i oliwą. Na koniec dodać kilka kropli aromatu arakowego. Zagniatając ciasto stopniowo dodajemy mleko. Formujemy kulę
Karczma HonoriettySkładniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 1 paprykę czerwoną 1 puszkę groszku pęczek szczypiorku dużą garść rukoli 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę myjemy usuwamy nasiona, kroimy w kostkę. Groszek odcedzamy z zalewy, szczypiorek kroimy w grubsze kawałki wraz
kgwjanczewocząber i lubczyk. Całość mieszamy i przekładamy do miski. Warto taką sałatkę przygotować na różne spotkania – rodzinne, koleżeńskie. Smacznego! ps. jeżeli chcecie przyspieszyć przygotowanie sałatki, ryż możecie zastąpić kuskusem. Dla czego warto przygotować sobie taką sałatkę? Przede wszystkim jest ona bogatym źrodłem kwasu foliowego. Foliany to duża grupa związków, które muszą być dostarczane człowiekowi z zewnątrz. W naturze występują
Szybko Tanio Smacznieczosnkiem Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane
Moja smaczna kuchniaKolorowy talerz / Colourful veggie plate 18. Jarskie risotto / Non-meat risotto 19. Warzywa w mleku kokosowym / Vegetables in coconut milk 20. Pieczone warzywa z kuskusem / Baked veggies served with couscous Zupy/Soups Aby były bardziej syte, możesz podać je z cornbreadem (przygotowanie ekspresowe), możesz też posypać je grzankami chlebowymi lub groszkiem ptysiowym./In order
Qlinarnie i Qlinarnie