kuskus z - 1000 przepisów (strona:47/67)

Antica Pasta i sos Bolognese 177

makaronów. Mąka z pszenicy durum to semolina i jest bardziej bogata w białko, tłuszcze oraz witaminy i składniki mineralne niż zwykła mąka pszenna. Z pszenicy durum produkowany jest również kuskus. Mąka z pszenicy durum zawiera więcej fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej

ladykitchen
939. Bo czasami się wysilę & Kilka pomysłów na... 158

cebulą, brokułem i serem żółtym  szpinakowa rolada z serkiem i wędzonym łososiem A co zabrać ze sobą do szkoły?  Kasza jaglana z masłem orzechowym, brokułem i pieczarkami Kuskus z brokułem, suszonymi pomidorami i ziarnami(potem) Gofry z jajkiem, miodem i pieprzem I coś słodkiego na koniec..   Muffinki jako prezent/ Jak najbardziej, ze snikersami, kruszonką(z masłem

More food, love and dreams
Tadżin-marokański gulasz korzenny 148

duszę na wolnym ogniu około 30 minut. Na końcu dodaję oliwki i startą skórkę z cytryny i duszę jeszcze 10 minut. Podałam z ryżem, ale można z kaszą kuskus lub pieczywem. SMACZNEGO

Bea(u)ty kitchen
Baharat - smak Bliskiego Wschodu 149

Baharat to doskonała  saudyjska   mieszanka przypraw stosowana do drobiu, jagnięciny i wołowiny (zwłaszcza smażonych), kuskusu, bulgaru, ryżu oraz wielu zup i sosów. My bardzo często używamy jej do gulaszu wołowego, któremu nadaje pikantny, lekko korzenny smak. Słowo "baharat" ( بهارات ) oznacza w języku arabskim przyprawę  Baharat w różych wariantach (np. z dodatkiem mielonego czosnku, kurkumy, mięty lub curry

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ras el hanout - przyprawa marokańska 172

restauracja , każdy dom ma swój własny przepis, dlatego przyprawa ta może mieć różne smaki. Ras el hanout   można stosować do bardzo wielu potraw zaczynając od ryżu i  kuskusu, duszonych warzyw, przez wszelkie dania mięsne i dania z ryb, na  szczególnie popularnym w Maroku gulaszu tajine ko ńcząc. Ja czasami dodaję ją do masła, któremu nadaje niepowtarzalny smak

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami 147

podane cukinie to wyżerka na obiadowe danie. Komosa ryżowa zwana quinoą to bogactwo białka i mikroelementów. W smaku przypomina trochę kaszkę kuskus więc idealnie nadaje się min. do nadziewania warzyw. Małe hiszpańskie cukinie są idealne aby je nadziewać. Hiszpańskie cukinie nadziewane quinoą i warzywami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Leczo prawie klasyczne czyli prawie lecsó 205

znaleźć: cukinia, kabaczek, bakłażan, czy kapusta. Smakowite dania z tych warzyw to raczej ragoût, ratatouille, czy bigos, ale nie leczo. Jako danie obiadowe leczo bywa podawane z kluskami kładzionymi, kuskusem, czy ryżem. Jednak często łączy się je po prostu ze świeżym pieczywem. Leczo może być również wzbogacone dodatkiem kiełbasy - najlepiej o paprykowym aromacie oczywiście. W wersji jarskiej stanowi świetny dodatek

Pełny talerz
Kuskus 186

Kaszka kuskus - zalewamy osolonym wrzątkiem i gotowe, podajemy z mięsem i warzywami

prawdziwe jedzenie
10 pomysłów na pieczarki 313

Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Duże fusilli z pieczarkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą Pappardelle z mięsem, cukinią

Moja smaczna kuchnia
924. Kakaowa kasza kuskus. 152

Kakaowa kasza kuskus z ricottą, bananem i miodem Za rzadko jem tą kaszę na słodko, zdecydowanie Jest czas, jest czas .. i nagle "o matko, to już ta godzina

More food, love and dreams
Sałatka z kaszy kuskus, grillowanego kurczaka z brokułem na parze i olejem arachidowym 280

ziołami, które mają dużo smaku i aromatu ale ja również używam Olejów Świata , które mają pyszne smaki nadające prostym daniom nieziemski zapach.  Składanki: 1 szklanka kaszy kuskus 1 pierś kurczaka 1 brokuł ok 500 g 1 serek typu włoskiego  ok 6 chlustów  oleju arachidowego  1 łyżeczka papryki słodkiej  sól i pieprz

Niezły Młynek
"Keftedes" z halloumi i kaszy jaglanej z dipem pomidorowo-orzechowym 161

Soul , ale wprowadziłam do niego kilka modyfikacji. Moja wersja jest pikantniejsza, po z papryczką chilli. Nie mogłam też dostać komosy ryżowej, więc zastąpiłam ją również zdrową kaszą jaglaną (ale kuskus czy inna kaszka też by się tu sprawdziła). Niezastąpionym według mnie składnikiem tych klopsików jest ser halloumi, jego "gumowatość" nadaje im zwartej, podobnej do mięsa konsystencji. Bardzo podoba mi się

Chilli Czosnek i Oliwa
Wegański obiad zimowy VII 206

zdjęciu: pieczone ziemniaki z rozmarynem, kuskus z oliwkami i kurkumą, biała fasolka w pomidorach, kotlety sojowe inaczej (bardzo dietetyczne i smaczne), surówka z czerwonej kapusty z żurawiną , posypana płatkami migdałowymi.  Przepis bierze udział w akcji: Kobiety na skraju załamania nerwowego (1988, Almodóvar) przedstawiają prawdziwą galerię ekscentrycznych postaci. Mamy tutaj zdradzoną przez kochanka Pepę, policjantów, dozorczynię, modelkę szaleńczo zakochaną

Qlinarnie i Qlinarnie
Kofty z ciecierzycy z kaszą gryczaną. 190

wcześniej przygotowanej mieszance bułki tartej z płatkami żytnimi. Smażymy na oliwie z oliwek. Gotowe :) Podajemy z kaszą gryczaną w naszej wersji lub z innym dodatkiem typu ryż czy kuskus. Możecie oczywiście dodatek zrobić według własnego uznania. Nie każdy lubi kaszę gryczaną :) Ważnym dla nas elementem smakowym jest jeszcze sos. Zrobiliśmy go z jogurtu w typie greckim, czosnku, sosu miętowego

vegetanie