kuskus z - 1000 przepisów (strona:53/67)

Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 143

chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie Nadmorskie tereny krajów bałkańskich takich jak Słowenia, Chorwacja, Bośnia i Hercegowina, Czarnogóra i Albania również charakteryzują

Chilli Czosnek i Oliwa
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 206

garść bardzo inspirujących śródziemnomorskich przepisów wykorzystujących boćwinę, autorstwa Marthy Rose Shulman. …Walencka zupa z ciecierzycą i boćwiną, cebulowa pizza z ricottą i boćwiną, bruschetta z boćwiną i wędzonym pstrągiem, kuskus z koprem włoskim, ciecierzycą i boćwiną to tylko niektóre z nich. Zaciekawionych tymi przepisami odsyłam do strony The New York Times. Sama nie mogę się doczekać, aż przetestuję te przepisy

Chilli Czosnek i Oliwa
Śródziemnomorska sałatka z fasolki szparagowej z suszonymi pomidorami i marynowaną cebulką 176

zielonymi paprykami, podczas gdy Arabowie serwują ją z oliwą i cytryną lub z jogurtem.  W krajach północnej Afryki zielona fasolka dodawana jest do mięsnych gulaszy podawanych z kuskusem. W krajach śródziemnomorskich fasolka szparagowa to częsta podstawa sałatki, będącej przystawką lub dodatkiem do głównego dania. Ugotowana "na chrupiąco" (3-5 min) świetnie połączy się z drobno pokrojonymi składnikami, takimi

Chilli Czosnek i Oliwa
Robimy marokańskie kiszone cytryny! 217

spróbuje!Do czego można wykorzystać kiszone cytryny?Kiszone cytryny możemy wykorzystać we wszystkich przepisach, w których występuje sok lub skórka z cytryny - dodać do sałatkowego dressingu, dipu, kuskusu, warzywnego gulaszu, czy pieczonej ryby. Z ich pomocą możemy przygotować fantastyczne dania marokańskie i północno-afrykańskie, a nawet indyjskie.Za 4 tygodnie, kiedy to pokaże Wam, jak wyglądają gotowe kiszone cytryny, podam

Chilli Czosnek i Oliwa
Jesienny tażin wołowy - z dynią i suszonymi śliwkami 166

kolejne 1 1/2 godz. Sprawdzaj potrawę i jeżeli będzie sucha, dolej bulionu lub wody.  Spróbuj gotowe danie i ewentualnie dosól. Posyp listkami kolendry. Do tażinu najlepiej pasuje kaszka kuskus

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 254

podpraż przez kilka sekund migdały, po czym dodaj do nich ziarna sezamu. Ogrzewaj na małym ogniu, aż uzyskają lekko złocisty kolor. Posyp nimi kurczaka.  Podawaj na gorąco, z kuskusem, ryżem, albo chlebem. Uwagi: Danie możesz przygotować w naczyniu do tażinu, ale równie dobrze sprawdzi się każde inne naczynie z grubym dnem i pokrywką. Ja przygotowałam je w brytfannie. Szafran

Chilli Czosnek i Oliwa
Tażin (tagine) z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami 273

koniec ostrożnie wbij do sosu jajka i ogrzewaj, aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Marokańczycy jedzą tażin z okrągłym, płaskim chlebem, ale równie dobrze smakuje z kuskusem lub bulgurem

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka na upały: arbuz, pomidor, feta i mięta 457

lekki, odświeżający i soczysty. Oto idealna letnia sałatka na upały. Kto z Was ma ochotę na orzeźwiającą sałatkę z arbuza? Skusicie się? P.s. Polecam Wam również cytrusową sałatkę z kuskusem - jest także świetna latem. Sałatka na upały czyli sałatka z pomidorami, arbuzem, fetą i miętą na podstawie przepisu z książki Kulinarny ogród Jeanne Kelleyna 2-4 porcjeczas przygotowania

Chilli Czosnek i Oliwa
22 dania z cukinią! 435

mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Sałatka z soczewicy i cukinii Ryż tricolore z grillowanym kurczakiem i warzywami posypany

Moja smaczna kuchnia
Gulasz wołowy na wschodnią nutę 168

kluskami,  kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry gulasz wołowy. Ja tym razem podałam gulasz wołowy na wschodnią nutę z kluskami z kaszy kuskus.   Mięso wołowe dość chude, kroimy paski. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy paski wołowiny, przesmażamy kilka minut, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gąski panierowane smażone (kotleciki z gąsek) 197

lesie rydzów. Robimy wtedy rydze na kilka sposobów: rydze duszone na maśle lub rydze panierowane. Robimy też rydze z jajecznicą. Ostatnio przygotowywałam też sałatkę z rydzami i kaszą kuskus. Trochę później pojawiają się w lasach gąski zwane u nas zielonkami, a ich siwa odmiana siwkami, one również są pyszne smażone. Uwielbiam chodzić po lesie i szukać gąsek pośród srebrnych mchów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorada po azjatycku 194

parze, lekko ostra, lekko orzeźwiająca z charakterystycznym posmakiem jaki daje kolendra. Na pewno taki sposób na rybę zagości u mnie na stałe. Można podawać z sypkim ryżem lub kuskusem. Składniki: 2 świeże dorady (każda o wadze ok. 350-400 g) 1/2 pęczka kolendry 1 papryczka chili 1 dymka 1 ząbek czosnku 2 cm kawałek imbiru 1,5 łyżki jasnego sosu

Poezja smaku
KURCZAK Z WARZYWAMI PO CHIŃSKU! PRZEPYSZNY! 442

być miękkie i swobodnie odchodzić od kości, a warzywa jędrne ale uduszone. Ostatnie 7- 10 minut smaż bez przykrycia, tak aby sos zgęstniał. Ja kurczaka podałam z kaszą kuskus, ale swobodnie możecie go podać z makaronem chińskim, kaszą jęczmienną czy z ryżem. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Współpraca z firmą Skworcu 179

naczynia, w której się ją przygotowuje. Można je również przyrządzić w zwykłym garnku. Jego podstawę stanowi mięso (jagnięce, baranina, drób) i warzywa. Tradycyjne Tajin podaje się z kuskusem. 2. Curry to przyprawa rodem z Indii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań

Słodkości i nie tylko
Co za pasztet! 267

bardzo smaczna. Zawiera dużo więcej witamin (głównie z grupy B6), błonnika i minerałów tj. żelazo, fosfor, potas (coś na moje poranne skurczebyki w łydkach ;)) niż jej rodzima siostra- kuskus. Poza tym dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu może być spożywana przez chorych na cukrzycę i osoby na diecie. A w połączeniu z nasionami strączkowymi to już sama kopalnia zdrowia. W kuchni idealna

bastalena