bardzo prosty do przygotowania. Kurczak idealnie komponuje się z ryżem i mozzarellą :) To smaki do których chętnie się wraca- Zapraszam! Zapiekanka z kurczaka i ryżu Składniki: podwójna pierś z kurczaka 4 średnie marchewki 1,5 woreczka ryżu 1 opakowanie mozzarelli natka pietruszki gałka muszkatołowa słodka papryka majeranek (kilka plasterków) masło oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Ryż ugotować na sypko. Przełożyć(...)oliwie na rumiano. Ułożyć na ryżu. Całość posypać natką pietruszki a następnie poukładać pokrojoną w plastry mozzarellę oraz plasterki marchewki. Na samą górę wykładamy kilka plasterków masła. Zapiekać 40 minut w 180'C. Smacznego
Tagebuch po polskuNaleśniki z borówkami to zarówno szybkie danie na śniadanie, ale równie dobrze mogą być smaczną propozycją na słodki deserek. Borówki możecie zastąpić dowolnymi sezonowymi składnikami np
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Składniki: -filet z piersi kurczaka -mieszanka warzywna -ziemniaki -0,75 ml. śmietany 18% -ser żółty -sól -pieprz -majeranek -zioła prowansalskie -mąka Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, gotujemy i kroimy w plasterki. Piersi myjemy, kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni z przyprawami. Kiedy mięso będzie już gotowe dolewamy do niego śmietanę. Do gotującej śmietany dodajemy starty ser żółty. Zagęszczamy odrobiną(...)mąki i doprawiamy do smaku. Mieszankę warzywną gotujemy. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: ziemniaki, warzywa, sos z mięsem, starty ser. Zapiekamy w piekarniku. Smacznego
Magia jedzenia.takiego ale smakują rewelacyjnie. Serowo-czosnkowa pierzynka nadaje im charakteru. Ja podałam je z fasolką szparagową. Obiad podałam na talerzu "Scania" od Porcelany Bogucice. Kotlety: 3 pojedyncze filety z kurczaka jajko 2-3 łyżki mąki 3 łyżki kukurydzy 1/2 czerwonej papryki sól pieprz ząbek czosnku Dodatkowo: 2 łyżki oleju 500 g fasolki szparagowej koperek Sos: 3 łyżki(...)Posiekać. Dodać pokrojona w kostkę paprykę, kukurydzę, zmiażdżony czosnek, jajko i mąkę. Doprawić do smaku, wymieszać. Formę żaroodporną posmarować olejem. Łyżka nakładać i formować kotleciki (u mnie 6 szt.). Zapiekać ok 20 minut w temp. 180 stopni. Sos: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z majonezem i śmietaną, dodać starty ser, doprawić pieprzem. Kotleciki polać sosem, zapiekać jeszcze
Smakołyki Asirozpuszczamy masło z odrobiną oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy aż się wszystko zarumieni. Kurczaka kroimy w kostkę i obtaczamy w przyprawie do kurczaka. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko(...)upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut.Do zapiekania sera można użyć opcji z termoobiegiem :)Tutaj już po upieczeniu: Przepis podpatrzony u Kuchenne silva rerum i troszeczkę zmodyfikowany :)SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkalubią dobrze zjeść i lubią nie stać w kuchni ;) Nam też się tak zdarza, więc wymyślamy…spróbujcie sami, na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki 1 kg udek z kurczaka 1 puszka krojonych pomidorów 250 ml bulionu drobiowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego 100 g wędzonego boczku 4 ziemniaki 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego(...)Dodajemy bulion, udka, posiekaną cebulę i czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojony w kostkę boczek, suszone zioła, sól i pieprz. Składniki mieszamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 60-65 min w temperaturze 200°C . Kilkanaście minut przed końcem pieczenia posypujemy startą mozzarellą. Podajemy z posiekanymi, świeżymi ziołami
R'n'G Kitchenżółtego sera i zapieczone, królowały w niejednej karcie dań PRL-owskich restauracji. Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka. 4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą(...)następnie w bułce tartej. Panierkę przycisnąć dłonią i odłożyć kotlety na mniej więcej ½ godziny. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Przełożyć kotlety na blachę do zapiekania, na każdym ułożyć plaster ananasa, przykryć serem i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Podałam z puree ziemniaczanym. zastawa
królestwo garówmuszkatołowej Biały pieprz do smaku Sól do smaku Sposób wykonania: Makaron ugotuj w osolonym wrzątku, tak aby nie był rozgotowany, przepłucz zimną wodą i osącz na sicie. Fileta z kurczaka umyj pokrój na cienkie paseczki, oprósz solą i pieprzem, przesmaż na rozgrzanej oliwie na patelni, w między czasie pokrój paprykę , brokuł oraz por dodaj do usmażonego mięsa, podduś pod przykryciem(...)naczynia wysmarowanego masłem. Przygotuj sos: Jajka zmiksuj ze śmietanką dopraw solą białym pieprzem oraz szczyptą gałki, wymieszaj z tartym serem żółtym, polej zapiekankę na wierzchu ułóż rozdrobniony ser pleśniowy. Zapiekaj około 35-40 minut w temp 180*c.Przed podaniem posyp natką pietruszki. Smacznego
Wanilia i Kardamongarnku. To nie jest tak, że kaczka jest jakoś szczególnie trudna do np. upieczenia. Nie mniej jednak należy wykazać się uwagą i przestrzegać pewnych zasad, gdyż w przeciwieństwie do kurczaka mięso z kaczki nie wybacza błędów. Kaczka pieczona Jednym z najpopularniejszych sposobów przygotowania kaczki jest pieczenie. Często wówczas faszerujemy i zamykamy całą tuszkę, ale bywa i tak, że pieczemy tylko(...)konkretnego kawałka mięsa oraz swoich upodobań – mięso może być bardziej wysmażone lub soczyste (ale nie surowe!). Jeśli filet jest większy, a skóra gruba, bezpieczną alternatywą jest połączenie smażenia z zapiekaniem. Wówczas filet z ponacinaną skórą smażymy 3-6 minut (zależnie od rozmiarów) od strony skóry i kolejne 3 minuty od strony mięsa. Następnie wkładamy bez przykrycia na 15, maksymalnie
Kulinarna Pokusajadłam. Casserole. Kiedy zamówiłam to danie już jakiś czas temu, po powrocie do domu szybko je wygooglowałam i dowiedziałam się, że casserole to raczej pewien typ potrawy (danie jednogarnkowe, zapiekane później w piekarniku lub po prostu zapiekanka), a nie konkretne danie. No i klops... Wiedziałam wtedy jedynie jak ma to to wyglądać i jak smakować, ale przepis, oprócz spraw(...)przepis. Zapiekanka meksykańska 3 duże lub 4 mniejsze porcje Potrzebujemy: 700 g ziemniaków (ważone już po obraniu) 500 g mielonego mięsa - najlepiej wołowo-wieprzowego, ale na upartego i kurczak może być ;) 1 cebulę 1 puszkę kukurydzy 500 g pomidorów 3-4 ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri (ja użyłam takiej z zalewy) 2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12-18% przyprawy
Ratunku obiadCampania. Danie to zyskało ogromną popularność na całym świecie, przy okazji doczekując się niezliczonej liczby wariacji. Jedną z najpopularniejszych jest z pewnością kurczak parmigiana – amerykański klasyk, w którym bakłażana zastąpiono panierowanymi kawałkami piersi z kurczaka. W podobny sposób możecie również przygotować plastry cukinii lub selera korzeniowego. Jak urozmaicić smak panierki? Oczywiście, klasyka może uwodzić prostotą. Nie zmienia to jednak(...)zmiana może dać zaskakujące efekty. Co zrobić z bakłażana? Parmigiana nie jest jedynym daniem, jakie warto zrobić z bakłażana. To wyjątkowo smaczne warzywo idealnie nadaje się do faszerowania i zapiekania. Jest podstawą greckiej moussaki i bliskowschodniej pasty baba ganoush. Jeśli chcecie przetestować inny, włoski przepis z bakłażanem, koniecznie spróbujcie pasta alla norma . Parmigiana z bakłażana – przepis Składniki na: parmigiana
okolicepalnika.pldwoma wyjątkami: 1. Rezygnujemy z surowej włoszczyzny, bo mamy przecież już ugotowane warzywa, 2. Warzywa dodajemy od razu do podsmażonego mięsa . Dalej trzymajcie się przepisu. W przepisie w charakterze zapiekanej masy na sosie występuje kalafior. Jeśli wolicie możecie zrobić klasyczną wersję z ziemniakami. Do klasycznej wersji będziecie potrzebować: * 4 średniej wielkości ziemniaków * 2 pietruszek * 2 łyżek masła * Pół szklanki(...)wymieszać z mlekiem, masłem i przyprawami i utrzeć na puszyste pure. Polecamy Wam również nasze inne patenty na wykorzystanie leftovers i ekomoczne gotowanie! Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka – 5 sposobów Menu na tydzień: Zawsze jest pora na kalafiora Menu na tydzień: Fast and fryless czyli szybko i bez gotowania Menu na tydzień: Kurczak i jarmuż Smacznego! Artykuł
Niedzielny kucharzWlać 1/2 szklanki rosołu drobiowego i wymieszać, po czym wlać 1/2 szklanki słodkiej śmietanki, ponownie wymieszać i gotować razem, często mieszając, przez około 5 minut, aż płyny wsiąkną w kurczaka i nadadzą mu soczystości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Zdjąć z ognia. Przygotować biały sos do enchiladas. Na rozgrzane, na osobnej, czystej patelni, masło (2 łyżki) wysypać równomiernie(...)enchiladas. Na każdą, podsmażoną tortillę nakładać po czubatej łyżce farszu oraz po czubatej łyżce startego sera, (z pozostałej 1 szklanki) zawijać i układać zlepieniem do dołu w naczyniu do zapiekania (żaroodpornym). Wierzch enchiladas równomiernie polać przygotowanym, białym sosem. Enchiladas wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez 30 minut, aż sos zacznie
Gospodyni Miejskapieczonej papryki z niesamowicie aromatycznym, wędzonym kurczakiem. Do tego, czerwona cebula, kapary i…Skosztujcie sami <3 Składniki 2 żółte papryki 200 g kaszy pęczak 1 wędzone udko z kurczaka 1 czerwona cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki kaparów starta wędzona mozzarella sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Mięso oddzielamy od kości. Mielimy na największych oczkach(...)smaku doprawiamy solą i pieprzem. Papryki myjemy, kroimy wzdłuż na pół, oczyszczamy i nadziewamy farszem. Pieczemy 45 min w naczyniu żaroodpornym, w 180°C , później posypujemy serem i zapiekamy przez
R'n'G Kitchen