Zwykłe podudzia z kurczaka można podać w niecodzienny sposób. U mnie w zapiekance marchewkowo-ziemniaczanej z sosem serowym. Składniki: Mięso • 8 podudzi z kurczaka • sól, pieprz czarny, papryka słodka • 3 łyżki oleju Warzywa • 3 duże marchewki • 6 ziemniaków Sos serowy • 200 g sera feta • 1 łyżka majonezu • 1 łyżka śmietany • 1/2 szklanki wody • 1/2 łyżeczki(...)obrać ze skóry i pokroić w plastry. • Ser feta, śmietanę, majonez, kurkumę i wodę zmiksować na gładki krem. • Do szklanego naczynia do zapiekania wlać 2 łyżki sosu serowego i ułożyć plastry ziemniaków. • Włożyć podudzia i obkładać je na przemian plastrami marchwi i ziemniaków. Każdą warstwę polewać sosem. • Gotowe wstawić
To co kochamroladki. Roladki można zrobić na dwa sposoby- z szynką w środku lub z szynką na zewnątrz. Na desce ułożyć plaster szynki, na szynce ułożyć przygotowaną pierś z kurczaka, na kurczaku ułożyć po 2-3 szparagi tak aby po bokach trochę wystawały końce i zwinąć wszystko razem w roladkę. Jak szparagi są bardzo długie można je przekoić i mniejsze kawałki dać(...)plastry szynki. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem i ułożyć w nim roladki, łączeniem do dołu. Roladki też lekko skropić olejem. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 25-30 minut na funkcji termoobieg. W trakcie pieczenia roladki przekręcić aby równomiernie się upiekły. Gotowe roladki podawać z ulubionymi dodatkami najlepiej przekrojone na pół
Monia miesza i gotujeZebrałam trochę orzechów w naszym sadzie i postanowiłam je wykorzystać na obiad. Roladki z kurczaka z orzechami i oliwkami.Składniki:Filety z kurczaka;cebula;100 g orzechów włoskich;garść oliwek zielonych;pietruszka wedle uznania;1 łyżka masła;sól, pieprz. Mięso dokładnie płuczemy i rozbijamy cieniutko. (Między dwoma kawałkami foli tłukę kurczaczka pięścią :) ). Posypujemy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy masło(...)cebula się zeszkli ściągamy patelnię z ognia. Dodajemy drobno zszatkowaną pietruszkę. Mieszamy wszystko.Na płaty mięsa wykładamy farsz i i rolujemy mięso. Zawijamy w folię i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 40 min.Podałam z ziemniaczkami pieczonymi i sosem grzybowym.Polecam!Smacznego
MiksturownikBoczniaki - jeszcze mało popularne u nas grzyby. Można je dusić, smażyć , gotować, zapiekać - wykorzystać jak tylko chcecie. Są smaczne chociaż nie wszystkim odpowiada ich charakterystyczny smak. Ponieważ kapelusze boczniaków są dość duże więc świetnie nadają się na sznycle. To było chyba pierwsze danie jakie jadłam z tych grzybów wiele lat temu. Sznycle z grzybów to świetny zamiennik mięsnych kotletów - nawet(...)stanie dzikim tworząc przeważnie piękne kolonie. Owocniki dzikie są bardziej mięsiste i wyraziste w smaku - kto jadł ten zna i docenia różnicę. Zobacz też przepis na Filet z kurczaka z duszonymi boczniakami i Dorsza z boczniakami, orzechami oraz marchewką ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaosób pierś podwójna z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony(...)talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego
Różne smaki w kuchniosób pierś podwójna z kurczaka 1 łyżka suszonej bazylii 1 kulka mozzarelli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej do panierowania sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso z kurczaka dokładnie opłukać i osuszyć ( aby mięso było soczyste i aromatyczne należy namoczyć w mleku z suszoną bazylią). Podzielić na 4 części. Rozbić tłuczkiem, ociupinkę posolić i popieprzyć z każdej strony(...)talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego
Słodkości i nie tylkoRoladki Chicken Honey Roladki są bardzo smaczne, kruche delikatne mięso z kurczaka w nietypowym sosie. Składniki: · 2 filety z kurczaka · Sól · Cebula · 3 ogórki konserwowe · Kilka plasterków boczku parzonego(...)usmażeniu układamy w naczyniu żaroodpornym. 7. Robimy sos: do naczynia nakładamy musztardę, sos sojowy miód i przyprawę gyros. 8. Dokładnie mieszamy i polewamy roladki. 9. Zapiekamy 20 minut w 180°C. 10. Danie gotowe. 11. Smacznego
Kulinarna Chwilawyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć w nim ugotowany makaron. Następnie dodać do niego zeszkloną cebulę z czosnkiem oraz kawałki surowej ryby. Całość zalać śmietaną kremówką z dodatkiem przypraw. Zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut (preferowana temperatura to 180°C). Spaghetti Bez wątpienia najbardziej rozpoznawalna odmiana makaronu. Przeważnie wytwarzana jest z mąki pszennej, ale coraz częściej można spotkać produkty(...)posypać owocami, cynamonem i cukrem brązowym. Penne Charakteryzuje się kształtem ukośnej rurki. Często produkowane jest z pszenicy durum. Czasami można spotkać mini wersję tego makaronu, tzw. pennette. Penne z kurczakiem i brokułem 500 g makaronu penne, 400 g fileta z piersi kurczaka, 350 g brokułu, cebula, oliwa z oliwek, 70 g kukurydzy, sól, pieprz, słodka papryka, bazylia. Makaron trzeba ugotować
CookMagwiele przepisów na te zapiekankę, w różnych wersjach. Ja skorzystałam z przepisu Kasi z bloga Gotuj z cukiereczkiem. Składniki: 2 woreczki ryżu ( u mnie jaśminowy) 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 5-6 ogórków korniszonów 300 g. sera żółtego majonez ketchup przyprawa gyros Wykonanie: Ryz ugotować w lekko osolonej wodzie. Piersi pokroić w kostkę i przyprawić przyprawą gyros(...)koniec wyłożyć paprykę pokrojoną w kostkę i ogórki pokrojone w plasterki. Posmarować majonezem i ketchupem. Wierzch posypać serem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 20-25 minut
Agusiowe smakołykiposmarowania filetów (po pół łyżeczki, jeśli nie lubicie ostrego posmaku, proponuję dać mniej ostrej papryki)) ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek. wykałaczki patelnia do grillowania Wykonanie: Piersi kurczaka naciąć wzdłuż, (nie przekrawając całkowicie). Doprawić z jednej i drugiej strony solą i pieprzem. Rucolę umyć i osuszyć. Pociąć/porwać na mniejsze kawałki. Suszone pomidory pokroić w paski, suszoną gruszkę(...)Silikonowym pędzelkiem dokładnie posmarować nafaszerowane filety. Na dobrze rozgrzanej patelni grillowej ułożyć filety i grillować z jednej i drugiej strony do uzyskania złocistego koloru. Przełożyć do brytfanki i zapiekać w nagrzanym na 180 stop. C (termoobieg) ok. 20-25 minut. Naprawdę soczysty, aromatyczny kawałek mięsa
gutfutSkładniki: -2 pojedyncze piersi z kurczaka -pęczek świeżego szpinaku (lub 10 dag. mrożonego) -ser żółty (2 plastry o grubości ok. 3 mm.) -2 łyżki masła -1 ząbek czosnku -1 kostka rosołowa -przyprawy (papryka słodka, czosnek, sól, pieprz) Sposób przygotowania: Szpinak wypłukać, odciąć łodyżki. Liście posiekać (mrożony szpinak po prostu wyłożyć na patelnie), przesmażyć pod przykryciem na maśle z przeciśniętym przez(...)papryką i czosnkiem. Dwa filety przykryć kołderką szpinaku, na to położyć ser i kolejną warstwę szpinaku. Przykryć drugą częścią piersi i spiąć wykałaczkami. Przełożyć do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Zapiekać w piekarniku pod przykryciem w temperaturze 170 stopni przez 40 minut, często podlewając bulionem z kostki rosołowej. Smacznego
Magia jedzenia.warzywami i ziołami znika uczucie jej braku Zapiekanka ziemniaczana z warzywami Średnio łatwe ok 1.20 h dla 4 osób Składniki: * 6 średnich ziemniaków * cebula * mięso mielone lub pierś kurczaka ale niekoniecznie * warzywa na patelnie * 1/2 szklanki mleka * łyżka majonezu lub śmietany * 4 plastry sera żółtego * zioła prowansalskie * tymianek * majeranek * kminek * 4 ząbki czosnku * jajko Do dzieła!!! Czosnek kroimy w kosteczkę(...)solimy. Mięso dusimy z cebulą, następnie dokładamy warzywa i dusimy jeszcze ok 15 minut. W patelni/naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, warzywa i znów ziemniaki, polewamy sosem mlecznym i układamy ser. zapiekamy ok 30 minut. Zapiekanka genialnie smakuje z samymi warzywami więc mięso w tym przepisie jest zbędne ale ja dodałam bo miałam - kwestia gustu. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnipiersi z kurczaka przyprawa do gyrosa 1 duża cebula 4-5 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 5-6 dużych pieczarek 5-6 dużych łyżek majonezu 5-6 dużych łyżek pikantnego keczupu zioła prowansalskie 100 g żółtego sera w kawałku 0,5 pęczka natki pietruszki Makaron ugotować al dente. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać dokładnie przyprawą(...)naczyniu żaroodpornym. Posmarować resztą sosu. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, następnie wyjąć zapiekankę, posypać startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i ponownie zapiekać przez ok. 5 minut, aż ser się rozpuści. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki
Simply Food