sitku. Do naczynia wlewamy trochę oleju, wsypujemy trochę przyprawy barbecue i przyprawy do kurczaka. Na to układamy warstwę wątróbki i ponownie posypujemy przyprawami,polewamy olejem i tak do wyczerpania wątróbki. W czasie, kiedy wątróbka nabiera smaku kroimy marchewkę i czosnek w drobną kostkę,cebulę w ćwierćplasterki. Pokrojone warzywa posypujemy niewielką ilością przyprawy warzywko i mieszamy(...)termoobiegiemna 20 minut i gotowe. Upieczoną w piekarniku wątróbkę można podać na różne sposoby, np. z musztardą i chlebem, z gotowanymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty, z chlebem lub frytkami i surówką z białej kapusty,z pieczonymi ziemniakami i surówką do wyboru, itd.W każdym zestawieniu smakuje znakomicie. Tak przyprawioną
Maminek kulinarnyprzepłucz dokładnie. Przelej ją razem z przyprawami do kurczaka. Wrzuć tam masło i wstaw na mały ogień, niech się gotuje. Teraz, na tą samą patelnię znowu wylej trochę oleju i wrzuć warzywa. Poczekaj, aż cebula się zacznie szklić i znowu zalej wodą. Smaż całość (lub fachowo – blanszuj) tak długo, aż marchewka będzie krucha, ale nie surowa. Jeśli po drodze(...)woda Ci wyparuje, uzupełniaj ją. Jak uznasz, że marchewka jest już git, przerzuć całą zawartość garnka z powrotem do patelni. Szybko poszatkuj liście laurowe – ze dwie łyżki stołowe i dorzuć frazem z majerankiem do patelni. Tylko nie przesadź! Nie chcemy, aby danie waliło apteką. Nadszedł czas na śmietanę. Wlej całość i zacznij mieszać. Zmniejsz ogień
manslogblogZapiekanka mac and cheese, nuggetsy, pałki w chrupiącej panierce, burgery, pizza, fish and chips, do tego frytki z ziemniaków, marchewki, pietruszki i batata – sześć domowych fast foodów, bez smażenia, prosto z piekarnika. Wasze dzieci pokochają te dania, a Wy nie zdążycie się zmęczyć przygotwując je! Tydzień temu zaproponowaliśmy Wam menu dla rodziców, dzisiaj mamy dla Was zestaw dań atrakcyjnych(...)jednej z sieci szybkiej obsługi. Przytył i podupadł na zdrowiu. Jest jednak w fast foodach coś takiego, że każdy od czasu do czasu ma ochotę na hamburgera, nuggetsy lub kurczaka w panierce. Nie mówiąc o dzieciach, które przepadają za „Magdonaldami”. Zresztą nie tylko dzieci. Kiedy jedziemy w góry „gierkówką” w połowie trasy zatrzymujemy się czasem, żeby zamówić kawę i herbatę
Niedzielny kucharzlubimy możemy dodać: kawałek kapusty włoskiej lub młodej – około 120 g 2 grzybki suszone zielenina do posypania rosołu na talerzu Link do filmu z przygotowania: Rosół drobiowy Przygotowanie: Umytego kurczaka wkładam do garnka. Dodaję pieprz ziarnisty, listek laurowy, suszone grzybki. Dodaję oczyszczone i umyte warzywa, warzywa kroję na mniejsze kawałki (oprócz kapusty którą dodaję w jednym kawałku). Cebulę obieram tylko(...)rosołu wyjmuję warzywa i mięso i czysty rosół nalewam na talerze i do wazy. Marchewkę z rosołu kroję w talarki i dodaję do rosołu. Na talerzu rosół posypuję posiekaną zieleniną. Rosół drobiowy jest gotowy, możemy go podać z makaronem, ryżem, kluseczkami lub z ugotowanymi całymi ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Gotujepojedyncze filety z kurczaka 3 plasterki sera topionego 1 papryka czerwona 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 2 - 3 łyżki oleju sól, pieprz woda Filety myjemy, oczyszczamy z wszelkich żyłek i cienko rozbijamy. Każdy kawałek posypujemy solą, pieprzem, na środku układamy serek topiony i zawijamy roladki, spinamy by roladki się nie rozleciały. Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej(...)prostu rozmieszajcie go w warzywnym sosie. Jeśli czujecie taką potrzebę, możecie gotowe danie jeszcze raz doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso pasuje do kaszy, ryżu lub ziemniaków
Czary - gary w kuchniprzesmażamy warzyw, wydłużmy czas gotowania zupy, aby warzywa były odpowiednio miękkie) lub zastępujemy masło olejem rzepakowym. Pomijamy również etap zabielania zupy śmietanką. Zupa ogórkowa Składniki: 1 udko z kurczaka 2 litry wody 1 średnia marchew (ok. 110g) mała pietruszka (ok. 50g) kawałek selera (ok. 50g) ¼ białej części pora (ok. 50g) 4 średnie ziemniaczki (ok. 350g) 5 średnich ogórków kiszonych(...)warzywa. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, na patelni podgrzewamy łyżkę masła i łyżkę oleju, przesmażamy warzywa przez około 2 minuty. Por kroimy w drobne piórka, również przesmażamy, na małym ogniu, na łyżce masła, przez mniej więcej 1,5 minuty. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach i również przesmażamy na łyżce masła. Ziemniaki kroimy
KulinarneImpresje.plstanie pochłonąć całą miseczkę zupy ogórkowej,a następnie mi zagląda do talerza. Dlatego ostatnio całkiem często ją gotuje. Składniki: 4 - 5 skrzydełek z kurczaka lub jedno niewielkie skrzydło indycze (indyk jest zdrowszy da dzieci) 1 średnia marchewka 1/2 średniej pietruszki kawałek pora (4 - 5 cm) 4 - 5 ogórków kiszonych (najlepiej własnej produkcji) 1 - 2 ząbki czosnku 1 - 2 łyżeczki masła(...)odrobinę sosu z ogórków. Na pierwszy raz proponuję zrobić zupkę mniej kwaśną. Odstawiamy z gazu i zaprawiamy lekko osoloną śmietaną lub jogurtem. Podajemy z osobno ugotowanymi, pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz obranym z kości mięskiem. Skrzydełka przechowuję w osobnej miseczce i tylko podgrzewam w zupie, żeby mięso nie przeszło kwasem z ogórków (z tego samego powodu ziemniaki gotuję osobno przed
Kuchnia po mojemuktórym będzie gotowana zupa, wrzucić startą marchewkę, pietruszkę i seler, dodać pokrojonego pora, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego i zmiażdżony ząbek czosnku. Zalać 2 litrami zimnej wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup i gotować około 30 - 40 minut na średnim ogniu.Po tym czasie dodać pokrojone ziemniaki i wsypać przepłukany ryż. Gotować, aż ziemniaki i ryż będą miękkie (ryż ugotuje(...)śmietana do zup z Piątnicy o zawartości tłuszczu 18%. Śmietana ta nie waży się w zupach.Zupę można przygotować także na wywarze z mięsa (na 1 dużym udku z kurczaka.) Należy wówczas na samym początku włożyć udko do garnka, w którym będzie gotowana zupa, zalać 2 litrami wody, zagotować i zdjąć pianę. Następnie dodać jarzyny z punktu 1 i wykonać
Gospodyni Miejskakurczaka (niewielkie, można użyć „porcji rosołowej”, ale nóżki lepsze) Niewielki kawałek szpondra 2 grube na 1 cm plastry surowego wędzonego boczku 30 dag innej „wędzonki” – może być kawałeczek dobrze uwędzonego podgardla, żeberek, czy po prostu wędzonych kości pasek ok. 20 cm żeberek wieprzowych Kilka listków laurowych Kilka ziarenek czarnego pieprzu Kilka kulek ziela angielskiego Tacka włoszczyzny Dodatkowo: 4-5 ziemniaków(...)bulionu odlewamy ok. 2 litry, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaczki, otarty korzeń chrzanu (lub kilka łyżek gotowca ze słoika) i gotujemy, dopóki ziemniaki nie zmiękną. Dodajemy również część warzyw z bulionu, albo same białe, albo z odrobiną marchewki – wtedy nasza zupa będzie miała kolor jak na zdjęciu. Całość blendujemy na gęsty krem. Doprawiamy solą do smaku, jeśli jest taka potrzeba
Kate's KitchenChłodne popołudnia, zima rozgaszcza się na całego.Co może być lepszego od gorącej, aromatycznej zupy z mięskiem.Zwykła jarzynowa zupa to moja miłość! Ale dziś pojawiła
Kuchnia moimi oczamitaką kromkę (a nawet więcej niż jedną, np. 1 i 1/3). Mój przykładowy dzień składał się z kromki chleba z wędliną na śniadanie, garści orzechów koło południa, obiadu (np. kurczaka z warzywami), kolacji (znów z jednej kromki) i przekąski przed snem (np. garści oliwek). Oprócz samej diety musimy trzymać się jeszcze paru ważnych zasad. Do najważniejszych z nich należy zwiększenie(...)częściej niż co 5 godzin) musimy zjeść swoją porcję 11-20 g węglowodanów, ni mniej, ni więcej. Musimy więc wszamać przykładowo: kromkę chleba żytniego, pół filiżanki tłuczonych ziemniaków, lub ryżu, pół filiżanki marchewki, jednego batonika, 1 średniej wielkości owoc (np. jabłko) lub pół czegoś słodszego (np. banana) albo 30 g krakersów. Wybór należy do nas. U mnie zazwyczaj wygląda
Proste-przepisy.plniego wszystkie świeże warzywa, mrożoną włoszczyznę oraz zioła. Smażymy do czasu, gdy warzywa się zezłocą. Gdy mięso się upiecze, a warzywa będą miały już ładny kolor dodajemy do nich kurczaka. Całość zalewamy 1,5 l zimnej wody. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Zmniejszamy gaz i gotujemy przez ok. 45 minut. Po tym czasie bulion przecedzamy do większego(...)warzywnego 4 bataty - ok. 700 g 5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka, na patelni rozgrzewamy
Cooking Monstertrudnego, wystarczy zamienić kilka składników na ich wegańskie odpowiedniki i po kłopocie. Białko występujące zazwyczaj w postaci tuńczyka, kurczaka, lub krewetek, zastąpiłam brązową soczewicą. Zrezygnowałam z jajka, które najczęściej jest tylko ozdobą i zastąpiłam je mini marchewkami, szczypiorkiem, groszkiem, czarnymi oliwkami. W ten sposób powstała wiosenna i świąteczna dekoracja dania. No i oczywiście zrobiłam wegański majonez z aquafaby i oleju(...)forma przygotowania causy, a wiadomo, że przed świętami każda minuta jest cenna. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy pół smaczliwki 700 gram ziemniaków 200 gram mrożonego zielonego groszku 30 ml aquafaby 200 ml tłoczonego na zimno ekologicznego oleju rzepakowego 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka soku
Quinoa Raz!pewnego dnia postanowiłam go kupić i spróbować tego jakże wartościowego mięsa. I wiecie co, wyszło super! mięso w smaku bardzo podobne do kurczaka, więc spokojnie można oszukać dziecko ;-) Składniki; 1 tusza królika (ok 1,2 kg) 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku,( opcjonalnie słodka papryka) 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka maki(...)wywaru tworząc sos. Następnie dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego sosu, dorzucamy posiekany koperek. mieszamy i wkładamy znów mięso do sosu. Podgrzewamy 2 minuty, odstawiamy. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.