przeróżne warzywa. Najważniejsze, żeby używać sezonowych! Jest wiele przepisów na tę pyszną warzywną zupę. Podstawową zasadą jest wywar. Można ją gotować na wodzie albo na bulionie warzywnym lub z kurczaka. Powinno się smażyć mieszankę warzyw na bardzo małym ogniu, co pozwala uzyskać fenomenalną bazę smakową. Ta włoska zupa, dostarczy nam dużo warzyw a co za tym idzie bombę witaminową(...)pokroiłam je na mniejsze części. Do szerokiego, rozgrzanego rondla wlałam oliwę. Wrzuciłam cebulę, czosnek, marchewkę i pietruszkę. Dodałam gałązki ziół i listek laurowy. Następnie seler naciowy. Dodałam fasolkę szparagową. Kolej na dynię. Następnie powędrowały do rondelka ziemniaki. Dorzuciłam plasterki pora. Warzywa powinny być miękkie ale nie przyrumienione. Można podlewać je stopniowo bulionem. Dusiłam
potrawyregionalneDziś zachęcam do wypróbowania przepisu na pierś z kurczaka z kaszą kuskus i warzywami. Danie zdrowe, dietetyczne i naprawdę sycące. Idealnie nadaje się również do zabrania
kuchnia doskiKotlety Sojowe - Składniki:opakowanie kotletów sojowych2 jajkamąkabulion warzywny (1 kostka)sól, pieprz ulubione przyprawy (ja dodaje: czosnek, paprykę słodką, liść laurowy, ziele angielskie, zioła prowansalskie, lubczyk, przyprawa do kurczaka)olej do smażenia Kotlety Sojowe - Sposób przygotowania:Zagotować 3/4 l wody. Wrzucić kostkę bulionową, przyprawy, dokładnie wymieszać i wsypać kotlety sojowe. Gotować pod przykryciem do miękkości(...)patelnie wlewamy ok. pół szklanki bulionu w którym się smażyły i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Dzięki temu kotlety będą bardziej wilgotne i soczyste.Podajemy z marchewką i groszkiem lub ulubioną surówką oraz z ziemniakami w dowolnej postaci. Moje posty
Słodka StronaSkładniki - pojedynczy filet z kurczaka - 4 marchewki - 2 cebule - 2 topione serki śmietankowe - 10 dag startego żółtego sera - 100 ml kremówki - zioła prowansalskie - pieprz ziołowy - ząbek czosnku - olej - 1,5 L bulionu drobiowego - pęczek liści selera Wykonanie Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Zalać bulionem, dodać posiekane liście selera i zagotować. Marchewki obrać i pokroić z talarki. Dodać do wywaru(...)ziołami. Gotować ok. 5 minut. Wlać kremówkę i doprawić pieprzem ziołowym. Uwaga – sprawdzona rada 1) Aby urozmaicić potrawę, wraz z marchewką można dodać trzy pokrojone w kostkę ziemniaki Życzę smacznego i zapraszam również na mój kanał na YouTubie Świat Smaku. Komentarze oraz lajki mile widziane :) Zapraszam także na mój drugi kanał Patentowo
Świat Smakunajlepszy krupnik robi kto? Mój tata;) Możecie użyć wywaru mięsnego gotowego lub ugotować go na udkach. Mój tata dodaje jeszcze kawałek schabu i wrzuca do zupy zarówno kawałki kurczaka jak i rozdrobniony schab i na tym powstaje mięsno-warzywny wywar. W krupniku możemy zastosować dowolną kaszę, zwykle jest to drobna kasza jęczmienna. My jednak dzisiaj gotujemy krupnik z kaszą jaglaną(...)szkl. Jeśli kasza ma być dodatkiem w zupie, dodaj 1/2 szkl. Drukuj Krupnik z kaszą jaglaną Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera 2 udka 1 grubszy plaster schabu 2-3 l wody kawałek pora kilka łodyg selera 3 ziemniaki sól, pieprz do smaku 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2-3/4 szkl. kaszy Sposób przygotowania Mięso i przyprawy wkładamy
Mieszam w Garnkuoliwek 1/2 ogórka świeżego 1 mała marchewka ok. 2 krążki świeżego ananasa 1/3 papryki czerwonej 1 op. mozzarelli light w kulkach Dip: jogurt naturalny zioła świeże sól do smaku Wykonanie: Przygotowujemy składniki: Pomidorki myjemy, osuszamy i kroimy na pół. Oliwki odsączamy z zalewy. Ogórka myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki. Marchewkę obieramy ze skóry, myjemy, osuszamy i kroimy w plasterki(...)całą oliwkę, mozzarellę, oliwkę, ananasa, oliwkę, mozzarelle, oliwkę. Wykonujemy 5 takich szaszłyków. II) Na patyczek nabijamy kolejno: pomidorka, ogórka, paprykę, marchewkę, ogórka, paprykę, marchewkę, ogórka, pomidorka. Wykonujemy 5 takich szaszłyków. IV) Na patyczek nabijamy: mozzarellę, ananasa, marchewkę, mozzarellę, ananasa, marchewkę, mozzarellę. Wykonujemy 5 takich szaszłyków. Gotowe szaszłyki podajemy z dipem jogurtowym. Dip: Zioła myjemy, suszymy, drobno siekamy i mieszamy
Kuchnia MagdaLenykanapki z liśćmi botwinki Zupa z botwinki Zupa z botwinki z ziemniakami Sałatka z kaszą pęczak i zielonym ogórkiem Woda ogórkowo - miętowa Kanapka z ciabatty z ricotta i rzodkiewką Ricotta z dymką i rzodkiewką Koktajl bananowo - truskawkowy z zieloną sałatą Koktajl bananowo - pomarańczowy z sałatą Koktajl pomarańczowy z marchewką i sałatą Koktajl marchwiowo - bananowy z zieloną sałatą Pappardelle z brokułami(...)mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pełnoziarnista kanapka z jajkiem sadzonym, kalafiorem i pomidorem z ziołami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Sałatka z kukurydzy z pomidorami
Moja smaczna kuchniaKojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych do przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana(...)możecie tę kaszę znaleźć także w wersji drobnej i grubej, wybierzcie tę, która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka
W SMAKobrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki.Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać.Po upływie 2 - 3 godzin (lub całej nocy) kurczaka wyjąć z lodówki.Warzywa z majonezem ułożyć w naczyniu żaroodpornym, dookoła kurczka.Składniki glazury dobrze ze sobą wymieszać.Kurczaka za pomocą pędzelka lub łyżką posmarować/polać połową glazury.Kurczaka(...)przy czym po godzinie pieczenia (jak skórka będzie już przyrumieniona) kurczaka ostrożnie przewrócić na drugą stronę i posmarować pozostałą częścią glazury. Pozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg.Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno
Gospodyni Miejskagarnku rozgrzewamy masło. Podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem, a gdy cebula będzie szklista dorzucamy kurki. Podsmażamy razem przez ok. 2 minuty i dodajemy pozostałe warzywa: seler, marchewkę, pietruszkę i ziemniaki. Mieszamy. Wlewamy ok. 4,5 szklanki wody. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy sporą szczyptę soli i zagotowujemy. Gotujemy ok. 20 minut. Po tym czasie wyławiamy ziele oraz(...)strogonow To nie jest tradycyjna wersja słynnej zupy, ale jej szybka i... Zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym Zupa dyniowa to prawdziwa kulinarna rozkosz. Krem ma piękny ... Tajski rosół z kurczakiem Choć uwielbiam nasz polski rosół - gdy zostanie mi jego duża... Pierogi z kurkami i ricottą Pierogi z kurkami z przepisu mamy zmodyfikowałam z przymusu.... Post Zupa krem z kurek pochodzi
Poezja smakusię z niego przyrządza, choćby ta właśnie nasza propozycja, z udziałem szpinaku, piękne dla oka i smaczne danie, zachwyci domowników i gości na pewno! Składniki: 1 kg fileta z kurczaka 1/2 kg świeżego szpinaku (może być mrożony) 2 łyżki masła 3 ząbki czosnku 2 jajka olej do smażenia 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz świeżo(...)smażenia dodajemy roztrzepane jajko. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kieszenie fileta. Roladki obtaczamy w jajku, bułce, smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu około 6 -8 minut. Pododajemy z ziemniakami puree z marchewką z groszkiem lub warzywami z wody. Smacznego
kgwjanczewonatki marchewki, chipsów z obierek ziemniaka i innych nowości kulinarnych, których większość z nas uznaje za niejadalne. I nie mówię, że tego typu dania są złe. Fajnie, że pokazuje się jak kreatywnie wykorzystywać tzw. odpady. Ja jednak uważam, że na początek trzeba nauczyć się (i innych), jak nie marnować ,,podstawowych produktów”. I tak zaczynam od ziemniaków, tych już ugotowanych(...)odgrzewać tysiąc razy i jeść do środy. Można je kreatywnie wykorzystać, nadając im drugie, smaczne życie Nie marnuję – ziemniaki Burgery ziemniaczano – marchewkowe Warzywa zapiekane pod wytrawną kruszonką Kotlety ziemniaczane z kaszą Knedle ziemniaczane ze śliwkami Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i papryką Tortilla de patatas Gnocchi Czekam teraz na Wasze pomysły na niemarnowanie ziemniaków Buziaki
365 dni dookoła kuchnichociaż w większej ilości przeszkadzał mi smak kiełbasy. Pomyślałam więc, że fajnie byłoby zrobić ją z kurczakiem. Tylko, że wtedy pokrojony i lekko przyprawiony solą i pieprzem filet z kurczaka polecam podsmażyć w pierwszym etapie i dodać później, aby się nie rozleciał i pozostał soczysty. Mój mąż zdziwił się, że dodałam soku, ale był to moim zdaniem strzał w dziesiątkę(...)pomarańczowego 100% ok. 200-250g pieczarek 2-3 nieduże ziemniaki 1 duża cebula 2 ząbki czosnku min. 1 litr gorącego rosołu (10-12 chochli) 1 łyżka masła 3-4 łyżki oleju po 1 łyżeczce pieprzu ziołowego, słodkiej papryki mielonej i ziół prowansalskich ewentualnie sól do smaku szklanka mrożonej marchewki z groszkiem 3 łyżki kukurydzy konserwowej Przygotowanie: Cebulę, czosnek
Anioszek w kuchniPeru - Limy). W oryginale jest to danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków - papa amarilla , rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki. Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można(...)też tak robią i urozmaicają to danie. Ja bardzo lubię bawić się kolorami, więc ziemniaczaną masę połączyłam z kurkumą, zielonym groszkiem i marchewką, żeby nadać daniu wesołych barw. Użyłam sprawdzonego mrożonego groszku Hortex i mini marchewek z tej samej firmy, można ich też użyć do dekoracji dania, wyglądają słodko ;) Zamiast aji dodałam żółtą papryczkę pepperoni, a limonki zastąpiłam cytrynami
Quinoa Raz!Często zastanawiam się co można jeszcze wynaleźć w kwestii urozmaicenia jedzenia... Przy okazji przypomniało mi się, dlaczego ludzie zaczęli jeść kotleta z ziemniakami, ryż z kurczakiem lub rybami... Przypomniała mi się jakaś informacja, którą kiedyś, gdzieś przeczytałem...❗ Ta informacja daje odpowiedź na pytanie, dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami , chociaż organizm ludzki nie jest(...)Dlaczego ludzie się trują mieszając białka z węglowodanami❓ Odpowiedź jest prosta! Bo kucharze stwierdzili, że: Ładniej wygląda to na talerzu... ❗ Składniki: 250g kaszy gryczanej 200g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule 1 ząbek czosnku 3 duże łyżki mąki gryczanej papryka ostra sól pieprz oregano 4 łyżki oleju lub oliwy plus dodatkowy tłuszcz do podsmażenia pieczarek
Dieta Rozdzielna i Zdrowie