Dzisiaj tak na szybko pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 1 mała pierś z indyka 4 średnie pieczarki 1 szklanka sera żółtego startego 3 , 4 jajka(...)przez praskę czosnku 1 łyżeczka koncentratu chili domowa vegeta lub sól do smaku , pieprz do smaku 2 małe marchewki 1 cebula duża 1 łyżeczka ziół prowansalskich oliwa do smażenia gotowy S os pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków jako dodatek Patisony Orzech Wykonanie : Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć
Sama słodycz i szczypta chiliłyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry pieprz i sól do smaku Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 5 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak ugotować zupę z soczewicy z makaronem? Ziemniaki, marchewkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Zagotować 2 litry wody z dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne(...)solą do smaku, dodać posiekany koperek i pietruszkę, zagotować. Natki pietruszki pozostawić nieco do posypania zupy w talerzu. Zamiast dodawać do zupy bulion, można ją ugotować na kawałku kurczaka. Po ugotowaniu mięso kurczaka pokroić i dodać do zupy, która stanie się jeszcze bardziej pożywna. Zobacz również: zupa kalafiorowa
Kuchcik gotujejakkolwiek dziwnie nie brzmi/wygląda - jest naprawdę pyszny!:) 2 filety z kurczaka 4 marchewki 2 pietruszki 1/2 dużego selera 2 papryki czerwone 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka śmietany sól, pieprz, vegeta 1. Filety z kurczaka zalewamy 1/2 litra wody, zagotowujemy, usuwamy szumowiny. 2. Warzywa obieramy, kroimy na nieduże kawałki(...)pomocą dwóch widelców rwiemy na mniejsze kawałki. Warzywa studzimy, miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodajemy śmietanę i natkę pietruszki, przyprawiamy do smaku. Dodajemy filet. Podajemy z kaszą lub ziemniakami
Szefowa kuchniużywać? Przypomina mocno przyprawione masło orzechowe. Poza tradycyjnym podaniem sprawdza się w wielu innych potrawach. Dukkah może zastąpić część bułki tartej w panierce – pasuje w takim wdaniu do kurczaka, ryb (łosoś i dorsz w dukkah są fenomenalne!) i innych mięs (w Australii robi furorę jako panierka do jagnięciny i baraniny). Można nią posypać gotową zupę lub sałatkę – świetnie urozmaica wszelkie(...)Bardzo lubię ją z naturalnym, gęstym jogurtem, awokado i grzanką na śniadanie. Pasuje do hummusu i do ziemniaków – zarówno do zwykłych, jak i do słodkich batatów. Można nią posypać przed pieczeniem wierzch chleba, bułek, kruchych ciastek albo krakersów. Pasuje do pieczonych warzyw – marchewek, kalafiora, bakłażana, cukinii, ziemniaków, batatów i do shakshuk i i innych warzywnych gulaszy. Można w niej otoczyć
Karo in the KitchenPieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata(...)jarzynowa z brukselką, fasolką szparagową i kalafiorem Zupa jarzynowa z białą kapustą i groszkiem Zupa krem z kukurydzy z czarnuszką Zupa z żółtą fasolką szparagową Zupa z botwinki z ziemniakami Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
Moja smaczna kuchniajeść przecież trzeba! Co zrobić , by jednak nie stać za długo przy kuchni, kiedy w pokoju 33 stopnie? Ja poszperałam w zamrażarce i znalazłam mix warzyw- brokuł, kalafior, młoda marchewka. W lodówce leżały kurzęce porcje. Ograniczyłam się tylko do obrania kilku młodych ziemniaczków , czerwonej cebuli i czosnku! Dużo zdziałała esencja do duszonych warzyw Knorr, która wypróbowałam po raz pierwszy. Składniki(...)listkach -ziemniaczki młode Umyj mięso, włóż do miski, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, oliwę z oliwek, pieprz. Wymieszaj. Przygotuj naczynie do duszenia, na dno daj kurczaka, następnie zasyp go warzywami. Przykryj, duś. Dodaj ziemniaki, duś. Pod koniec rozpuść we wrzątku esencję do duszonych warzyw i wlej. Duś jeszcze trochę. Ja moje danie podałam ... w temperaturze pokojowej. Wszystko idealnie doprawione
Z Kuchni Do Kuchnikroimy w kostkę i przyprawiamy. W garnku podgrzewamy bulion do momentu zagotowania. Kawałki kurczaka lekko smażymy z obu stron na patelni, po czym wrzucamy je do wrzącego bulionu. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy przez 15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę lub talarki marchewkę, posiekany koper oraz groszek. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Wówczas(...)ilość sosu, mieszamy aby nie powstały grudki i wlewamy z powrotem do garnka. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną maggi. Gotowe danie podajemy z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Ja wybrałam kaszę kuskus :). Smacznego
KasiekGotujegarnka włożyć osączone cebulki, marchewki, dodać czosnek, chwilę podsmażać mieszając. Włożyć kurczaka, zalać wszystko odstawionym winem, dodać sól i pieprz do smaku. Zagotować, zeskrobać ewentualne smaki z dna naczynia. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C na 2-3 godziny - do czasu aż kurczak będzie miękki. Co jakiś czas zaglądać, w razie potrzeby dolewać wino(...)całkiem wyparować. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek i pieczarki - ok 10 minut, aż ładnie się zrumienią Kiedy kurczak jest już miękki, dodać bekon i pieczarki, wymieszać, sos doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki. Podawać kurczaka z makaronem lub ziemniakami. Smacznego
Stare Garyczęsto z dodatkiem żółtka. Danie bardzo delikatne w smaku i dietetyczne. Świetny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu. Potrawkę możesz wzbogacić dodatkiem warzyw: zielonego groszku, brokuła, marchewki czy kalafiora. Składniki: 1 kurczak 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sok z cytryny + otarta skórka śmietana natka pietruszki sól Wykonanie: umytego kurczka ugotować wraz z jarzynami(...)zagotować. Dodać zahartowaną śmietanę, doprawić do smaku sokiem z cytryny i ewentualnie solą włożyć do sosu pokrojone mięso i lekko podgrzać. Posypać posiekną zieleniną. Podawać z ryżem lub ziemniakami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz, czosnek granulowany Wykonanie:Sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem naturalnym. Przyprawiamy.Kurczak:Piersi z kurczaka myjemy, następnie z jednej strony nacinamy tworząc kieszonkę. Do serka mascarpone dodajemy po łyżce oregano i ziół prowansalskich oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy i nakładamy serek(...)białym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem, następnie 15 minut bez przykrycia.Podajemy z sosem czosnkowym. Moja propozycja podania obiadu to opiekane ziemniaki i surówka z marchewki jako dodatki
Czerwona Porzeczkawołowych ciętych obgotowanych 500 g fileta z kurczaka 2 marchewki pietruszka biała kawałek selera 3-4 ogórki kiszone 2 cebule szklanka wody z ogórków szklanka słodkiej śmietanki 30% (najlepiej takiej z butelki) 3 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego majeranek ziela angielskie sól pieprz liście laurowe czosnek Mięso z kurczaka pokroić, flaki wypłukać. Warzywa obrać, zalać wodą, dodać ziele angielskie(...)kostkę ogórki, wodę z ogórków i przyprawić, dodać czosnek. Na końcu wlać śmietankę, zagotować i zdjąć z ognia. Najlepiej smakują na drugi dzień, podane z chlebem lub z ziemniakami z wody
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzygotowanie : Pierś z kurczaka płuczę i osuszam . Następnie kroję w niewielką kostkę . Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam mięsko, przyprawiam solą i pieprzem . Wstawiam wodę na ryż :) . Gdy pierś się podsmaża, obieram marchewki i selera, płuczę i trę na tarce o dużych oczkach . Mięsko się lekko zarumieniło , zalewam 1 i 1/2 szklanki wody, wrzucam startą marchewkę i seler. Duszę(...)odrobinę zimnej wody i łyżkę mąki . Dokładnie mieszam( żeby grudek nie było ) i zaklepuję sos. Sos powinien się lekko zagotować :) ja uwielbiam z ryżem ale, można podawać również z ziemniakami :) Smacznego
Domowa Kuchnia u Mamymocno rozgrzanym oleju podsmażyć na złoty kolor kosteczki kurczaka. Kurczaka należy podsmażać krótko, na dużym ogniu - wówczas mięso pozostanie soczyste. Podsmażonego kurczaka przełożyć do garnka z pieczarkami, cebulą i czosnkiem. Zalać 500 ml zimnej wody. Dodać startą marchewkę, pokrojone ogórki, liście laurowe i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem, na małym ogniu, przez około 30 minut. W razie potrzeby dolać wody(...)smaku. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,25 l gulaszu drobiowego. Dzięki dodatkowi mąki sos jest delikatnie zaswiesisty, a dzięki śmietanie - aksamitny. Gulasz podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Smak gulaszu można wzbogacić o podsmażoną z pieczarkami paprykę, starte na tarce pietruszkę czy seler, lub o kukurydzę. Gulasz można dodatkowo doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym
Gospodyni Miejskałopatki, pręgi czy karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi czy z pieczywem. Boeuf Stroganow idealnie nadaje się do mrożenia . Wystarczy jedynie włożyć porcje gotowego, wystudzonego gulaszu do woreczków strunowych przeznaczonych do kontaktu(...)Jedynie dokładnie myję je pod bieżącą wodą i osuszam, a następnie kroję w plastry. Wołowinę można zastąpić filetem z piesi kurczaka czy wieprzowiną (łopatką, szynką lub karkówką wieprzową), ale zmieni to smak dania. Do gulaszu można dodać jeszcze marchewkę (pokrojoną w kostkę), ewentualnie groszek czy kukurydzę konserwową. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskarozpadały. Można też ugotować je na parze. Z ugotowanych plastrów za pomocą małej foremki wycinać serduszka. Ścinki z marchewki wraz z natką pietruszki i śmietaną zmiksować na krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Pierś z kurczaka podzielić tak, by wyszły dwa duże plastry. Przykryć woreczkiem lub folią spożywczą i lekko rozbić tłuczkiem. Następnie każdy posmarować w całości kremem(...)oleju obsmażyć szybko obie roladki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut w temp. 180 st.C. Podawać z ziemniakami pocięte na niebyt cienkie plastry
Pasja Smaku